0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Olejek eteryczny Lawendowy Olini

5.0 (6 opinii)
  • Odprężający
  • Wyciszający
  • Uziemiający
Cena: 49,90 zł 49.90
Cena w abonamencie: 44,90 zł
ilość - + szt.
Czas realizacji: 1 - 3 dni robocze
Darmowa dostawa: od 199 zł Zobacz koszty dostawy
Otul się zapachem, skąpanych w słońcu prowansalskich pól pełnych kwiatów lawendy. Wypróbuj naturalny olejek eteryczny lawendowy, którego zapach pozytywnie wpływa na ciało i ducha. Po olejek ten możesz sięgać, gdy potrzeba Ci wyciszenia i relaksu - w ciągu dnia lub przed snem. Skrop nim pościel i poznaj moc leniwych, weekendowych poranków. Ten kwiatowo-ziołowy zapach lawendy jest idealny na lato, bo nie lubią go komary, pająki i kleszcze. A to dopiero początek długiej listy zalet lawendy! To obowiązkowa pozycja w każdym rodzinnym zestawie do aromaterapii.

czysty olejek eteryczny

100% natury, uzyskany z kwiatów lawendy

aromaterapeutyczne działanie: wyciszenie i relaks

Olejek lawendowy właściwości

Naturalny olejek eteryczny lawendowy to destylowany parą wodną naturalny dar kwiatów lawendy lekarskiej. Nazywany jest królem olejków eterycznych, ze względu na uniwersalne, potwierdzone w badaniach działanie (m.in. na układ nerwowy) i piękny zapach. Pachnie lekko, kwiatowo, kojarzy się z czystym, przytulnym domem, pełnym lawendy. Zapach lawendy pozytywne wpływa na ciało i ducha.

Po naturalny olejek eteryczny lawendowy możesz sięgać, gdy potrzeba Ci wyciszenia i relaksu – w ciągu dnia lub przed snem, możesz stosować przy bólach głowy, wspomagająco przy leczeniu przeziębienia. Ten kwiatowo-ziołowy zapach lawendy nie jest lubiany przez komary, pająki i kleszcze. A to dopiero początek długiej listy zalet lawendy! To obowiązkowa pozycja w każdym rodzinnym zestawie do aromaterapii

W Olini znajdziesz wyłącznie w 100% naturalny olejek eteryczny lawendowy z certyfikatem, pozyskiwany z kwiatów lawendy.

Olejek lawendowy jest jednym z olejków eterycznych najlepiej sprawdzonych w badaniach naukowych i testach klinicznych, które potwierdzają właściwości olejku lawendowego.

Naturalny olejek lawendowy ma piękny zapach, za który odpowiada naturalny Linalol. To składnik, który działa na węchowe neurony czuciowe i układ limbiczny, dzięki czemu zapach wykazuje działanie relaksacyjne.

Olejek eteryczny lawendowy i jego działanie antyoksydacyjne, często porównywane jest do tego, jakie posiada witamina C. Olejek lawendowy zawdzięcza je fitosterolom, flawonoidom i garbnikom, które mogą zmniejszyć wydzielanie sebum, zwęzić pory, wizualnie wygładzić skórę, dlatego olejek idealnie nadaje się do kąpieli czy masażu (zawsze rozcieńczony w oleju bazowym).

Osoby z cerą naczynkową chwalą naturalny olejek eteryczny lawendowy za obecność kumaryny, która uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza zaczerwienienia i obrzęki. Osoby zmagające się z trądzikiem i problemami skórnymi doceniają działanie antybateryjne i antyseptyczne, łagodzące stany zapalne. Te same właściwości olejku lawendowego mogą sprawdzić się w przypadku łagodzenia ukąszeń owadów.

Warto wiedzieć

Dla kogo: Do codziennego użytku w celach aromaterapeutycznych. Dla potrzebujących spokoju i relaksu. Dla wyciszenia przed snem. Do ochrony przed insektami. Dla osób szukający naturalnych składników domowej produkcji środków czystości i pięknego zapachu.

Informacja dla alergików: Produkt jest w pełni naturalny. Jest to jeden z najdelikatniejszych olejków, zawsze jednak należy zachować ostrożność i nie stosować olejku bezpośrednio na skórę. Poleca się rozpuszczenie olejku w innym oleju bazowym lub kremie.

Do kiedy należy zużyć: Olejek należy wykorzystać do roku od dnia produkcji. Dokładna data znajduje się na kartoniku.

Przechowywanie: Olejek należy przechowywać w ciemnej, szklanej buteleczce, z dala od źródeł ciepła i światła.

Nasze uwagi: Olejek możesz stosować w przeznaczonych do aromaterapii dyfuzorach i kominkach, zawsze po rozcieńczeniu z płynem. Niewielką ilość można stosować także na tkaninę np. poduszkę, maseczkę, waciki, chusteczki itp. Olejek może oddziaływać na tworzywa, dlatego przed użyciem sprawdź czy producent dopuszcza stosowanie olejków.

Skład

100% czysty olejek eteryczny z kwiatów lawendy. INCI: Lavandula Augustifolia Flower. Skład: Linalool, Geraniol, Limonane, Citronellol, Coumarin, Citral, Eugenol, Benzyl Alcohol, Benzyl, Benzoate

Olejek lawendowy – zastosowanie

Olejek lawendowy w kosmetykach

Naturalny olejek eteryczny lawendowy ma dość szerokie właściwości i zastosowanie. Jest polecany przez miłośników aromaterapii, jako naturalny kosmetyk do skóry, ale trzeba uważać ze stosowaniem go bezpośrednio na skórę:

  • działa antycellulitowo – dodaj kilka kropli do porcji ulubionego balsamu, masła do ciała
  • działa relaksująco i ujędrniająco ⲻ napełnij wannę wodą, dodaj olejek lawendowy w ilości 10 kropli oraz olej ze słodkich migdałów
  • zmniejsza zaczerwienienia i naczynka ⲻ dodaj 3-5 kropli olejku lawendowego na łyżkę (10ml) kremu
  • może ograniczyć pocenie – dodaj 20 kropli olejku na 30 ml oleju bazowego (np. oleju ze słodkich migdałów, oleju kokosowego)
  • łagodzi skutki ukąszeń owadów i świądu skóry – możesz przygotować masełko na bazie oleju kokosowego (ok. 60 g) z 20-30 kroplami olejku lawendowego
  • może pomóc w przypadku słabych, łamliwych paznokci – zwłaszcza, jeśli jest stosowany w połączeniu z olejkiem herbacianym
  • posiada właściwości redukujące łupież i wspomagający wzrost włosów – 2-5 kropli dodaj do łyżki oleju słonecznikowego i wykonaj masaż skalpu.

Olejek eteryczny lawendowy do inhalacji i aromaterapii:

  • na migreny i ból głowy
  • w bólach menstruacyjnych
  • w bólach innego pochodzenia (np. stosowany do kąpieli w połączeniu z solą)
  • w obniżeniu nastroju, stresie i zmęczeniu
  • w trakcie menopauzy
  • w przeziębieniu i infekcjach górnych dróg oddechowych – do inhalacji w proporcji – olejek lawendowy – 10 kropli na miskę wrzątku. Metoda niepolecana w przypadku alergików.

Ważne! Przed zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem.

Olejek eteryczny lawendowy na dobry sen

Olejek lawendowy działa na dobry, spokojny sen z dłuższą fazą REM i snu głębokiego, a także wpływa na szybsze zasypianie. Możesz stosować olejek lawendowy:

  • w dyfuzji olejku lawendowego
  • wcierając olejek w skórę ciała, skronie, skórę za uszami w delikatnym masażu na olejku bazowym (np. oleju ze słodkich migdałów)
  • wcierając w podeszwy stóp – to miejsce, gdzie skóra jest mało wrażliwa na podrażnienia, a wchłanianie intensywne dzięki licznie występującym gruczołom potowym
  • nasączając poduszkę lub prześcieradła (2-3 krople)
  • w relaksującej kąpieli.

Olejek eteryczny lawendowy do sprzątania

Naturalny olejek lawendowy możesz używać w gospodarstwie domowym jako:

  • odświeżacz powietrza
  • środek dezynfekujący i zapachowy, dodawany do domowych środków czystości
  • środek do przechowywania pieluch wielorazowych w metodzie “na mokro”
  • środek zastępujący płyny do płukania (świetna wiadomość dla alergików, którzy nie chcą rezygnować ze świeżego zapachu prania, ale źle tolerują chemiczne płyny)
  • aby cieszyć się zapachem olejku lawendowego w szafie, czy wnętrzu auta, można nasycić nim materiałowe woreczki, drewniane kuleczki lub patyczki
  • olejek lawendowy może być stosowany w myjkach parowych i innych urządzeniach do sprzątania, których producenci dopuszczają kontakt zastosowanych materiałów konstrukcyjnych z olejkami.

 

 

Jak stosować naturalny olejek eteryczny lawendowy Olini?

Olejek eteryczny lawendowy jest jednym z najdelikatniejszych, jednak najlepiej nie stosować go bezpośrednio na skórę głowy czy skórę twarzy, ale rozcieńczyć w oleju bazowym. W tej roli świetnie sprawdzi się olej ze słodkich migdałów lub nierafinowany olej kokosowy, który dzięki stałej postaci umożliwia tworzenie różnych masełek i balsamów.

Naturalny olejek lawendowy można rozpylić w powietrzu z pomocą ceramicznego kominka aromaterapeutycznego. Wysoka temperatura (powyżej 40 stopni) sprawia, że olejek traci swoje działanie terapeutyczne. Najlepszą metodą dyfuzji olejku są ultradźwiękowe nawilżacze powietrza oraz szklane nebulizatory, które rozpraszają olejek lawendowy bez użycia ciepła. Masaż olejkami, stosowany np. na bóle mięśni czy bóle głowy to także sposób na dyfuzję pod wpływem ciepła ciała. Olejkiem lawendowym można także skropić pościel, dla lepszego snu.

Opinie ekspertów

Najczęściej zadawane pytania

Czy olejek lawendowy nadaje się do spożywania?

Olejki eteryczne nie są produktami spożywczymi. Nie wolno ich spożywać, należy także unikać bezpośredniego kontaktu ze skórą i oczami.

Czy mogę używać olejek eteryczny w inhalatorze lub nawilżaczu powietrza?

Olejki eteryczne mogą oddziaływać na niektóre tworzywa sztuczne i materiały (może to dotyczyć np. plastikowych elementów inhalatorów lub nawilżaczy powietrza). Przed użyciem olejku z urządzeniem sprawdź, czy producent urządzenia dopuszcza kontakt tworzyw i materiałów z olejkami eterycznymi. Olejki eteryczne należy zawsze stosować rozcieńczone.

Czy mogę używać olejek eteryczny po terminie ważności?

Zalecamy trzymanie się terminów, które są podane na etykiecie. Olejek nie traci jednak swoich właściwości z dnia na dzień, data ważności jest orientacyjna, więc jeszcze jakiś czas po tym terminie można korzystać z olejku. Można wtedy, z powodzeniem go zużyć do celów kosmetycznych, czy produkcji domowych środków czystości

Czy można mieszać ze sobą różne olejki eteryczne?

Tak, olejki eteryczne można ze sobą mieszać i je łączyć, tworząc własne kompozycje. Olejki o silnym działaniu, lub te o ziołowym aromacie często łączy się z kwiatowymi czy owocowymi rodzajami. Popularne jest także łączenie olejków o podobnym działaniu, żeby spotęgować ich moc, np. w celu odstraszenia owadów.

Czy lawendowy olejek eteryczny Olini można używać w dyfuzorze?

Jak najbardziej, nasze olejki eteryczne można używać w większości dyfuzorów dostępnych na rynku (o ile producent urządzenia nie zaznaczył inaczej). Dyfuzor ultradźwiękowy będzie najlepszym urządzeniem do aromaterapii, ponieważ nie powoduje podgrzania olejku. Olejki zawsze stosuj rozcieńczone. Ich działanie i intensywność będzie uzależniona od liczby kropel - na początek polecamy zacząć od 2-3 kropel na 200ml wody.
Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 199 zł

Opinie o produkcie

| 5 listopada 2021

Super, polecam

| 6 września 2021

Wysoka jakość

| 2 sierpnia 2021

Bardzo dobrej jakości oleje, pachnie przepięknie

| 16 października 2021

olejek jest rewelacyjny, można wykorzystywać go na wiele sposobów, przydatny także w trakcie przeziębienia w walce z zatkanym nosem.

| 15 marca 2022

Przepiękny zapach, wystarczy jedna, dwie kropelki na poduszce i zapach utrzymuje się całą noc. Polecam bo na pewno będę wielokrotnie korzystać na różne sposoby.(5)

Zobacz wszystkie 5 opinie
+ Napisz opinię
Napisz opinię
5 Wybierz ocenę! Dziękujemy za ocenę!
732 080 803
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium