
Siemię lniane złote Olini
17,90 zł

Siemię lniane złociste
Siemię lniane złociste to ziarna lnu złocistego. Są bardziej wyraziste w smaku i słodsze od ziaren lnu brązowego. Do tego mają chrupiącą, bursztynową skórkę, dzięki której wyglądają apetycznie a jedzenie ich to czysta przyjemność.
Siemię lniane złociste – właściwości
Siemię lniane złociste właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne zawdzięcza swoim cennym składnikom.
Ziarna lnu złocistego to dobre źródło białka roślinnego, co ważne zwłaszcza dla wegan i wegetarian. Dzięki błonnikowi, który mają w swoim składzie, szybko sycą. Do tego mają mało kalorii, więc poleca się je osobom na diecie.
Jedz regularnie siemię lniane złociste, a dostarczysz swojemu organizmowi niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3. Złote siemię lniane to także skarbnica witamin i minerałów, w tym witaminy E, B1 i magnezu.
Na włączeniu siemienia lnianego do Twojej diety skorzysta Twoje serce, układ trawienny, a także cera. Pięknym wyglądem odwdzięczą się także Twoje włosy!
Dzięki bogactwu składników, nasiona siemienia lnianego wzmocnią je, nawilżą i odżywią. Pobudzą też do wzrostu osłabione cebulki.

Warto wiedzieć
Siemię lniane złote Olini - składniki
100% ziarno lnu złocistego
Polska
Polska
Polecane dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Źródło białka roślinnego dla wegan i wegetarian. Mogą je spożywać kobiety w ciąży i dzieci.
Ziarna siemienia lnianego złotego mają wyrazisty, słodkawy smak, który nie dominuje potrawy.
Ziarna mają chrupiącą skórkę.
Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów (arachidowych, włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów, pistacji), sezam i gorczycę. Nie zawiera glutenu.
Data minimalnej trwałości to 12 miesięcy od daty zbioru ziaren (znajdziesz ją na tylnej etykiecie).Data minimalnej trwałości podana na stronie ma charakter orientacyjny. Data na opakowaniu może być krótsza, co wynika z naturalnego obiegu produktów i różnic między partiami. Produkt pozostaje w pełni wartościowy i bezpieczny do spożycia.
Siemię lniane można przechowywać w temperaturze pokojowej, w ciemnej szafce. Jednak najlepiej przyswajalne są w formie zmielonej (po zmieleniu należy przechowywać je w lodówce i spożyć w krótkim czasie).
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 2240 kJ / 541 kcal |
tłuszcz | 41 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,8 g |
węglowodany | 16 g |
– w tym cukry | 1,2 g |
białko | 20 g |
sól | 0,2 g |

Siemię lniane złociste – zastosowanie
Złote siemię lniane w prosty sposób włączysz do swojej diety. Jego ziarnami możesz posypywać sałatki i zupy, a także dodawać je do jogurtów i smoothies. Wzbogacisz nimi również poranne owsianki. Zmielone lub w całości możesz dodawać do mieszanek do wypieku ciast i chleba. Możesz je także pić z wodą lub sokiem.
My polecamy spożywać tzw. glut z siemienia lnianego. Do jego zrobienia potrzebne są:
- 1 łyżka Siemienia lnianego złocistego Olini
- 1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
- Zalej ziarna wodą.
- Miksturę gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając.
- Po około 5 minutach zdejmij miksturę z palnika i błyskawicznie odcedź płyn.
- Odstaw do ostygnięcia.
- Przechowuj w lodówce do 5-7 dni i pij codziennie.
Taki „glutek” można stosować też na włosy.
Siemię lniane złote czy brązowe?
Siemię lniane brązowe i złote siemię lniane to dwie odmiany tej samej rośliny. Ich ziarna różnią się smakiem i kolorem. Pierwsze są jasnozielone i mają delikatny, lekko orzechowy smak. Z kolei ziarna siemienia lnianego złocistego mają bursztynowy kolor i są bardziej wyraziste i słodsze. Oba rodzaje siemienia są tak samo bogate w składniki odżywcze, w tym cenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
Ziaren jednej i drugiej odmiany lnu można używać na wiele sposobów w kuchni i w łazience.
Siemię lniane złote – cena
Cena siemienia lnianego złocistego zależy od wielu czynników, takich jak pochodzenie ziarna, jego jakość czy dostępność. W Polsce za kilogram tego produktu zapłacimy od 20 do 30 zł.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.