Siemię lniane złote Olini
- wyrazisty, słodkawy smak
- chrupiące
- do jogurtów, owsianek i wypieków
bogate w witaminy i minerały
dobre dla serca i żołądka
Siemię lniane złociste
Siemię lniane złociste to ziarna lnu złocistego. Są bardziej wyraziste w smaku i słodsze od ziaren lnu brązowego. Do tego mają chrupiącą, bursztynową skórkę, dzięki której wyglądają apetycznie a jedzenie ich to czysta przyjemność.
Siemię lniane złociste – właściwości
Siemię lniane złociste właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne zawdzięcza swoim cennym składnikom.
Ziarna lnu złocistego to dobre źródło białka roślinnego, co ważne zwłaszcza dla wegan i wegetarian. Dzięki błonnikowi, który mają w swoim składzie, szybko sycą. Do tego mają mało kalorii, więc poleca się je osobom na diecie.
Jedz regularnie siemię lniane złociste, a dostarczysz swojemu organizmowi niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3. Złote siemię lniane to także skarbnica witamin i minerałów, w tym witaminy E, B1 i magnezu.
Na włączeniu siemienia lnianego do Twojej diety skorzysta Twoje serce, układ trawienny, a także cera. Pięknym wyglądem odwdzięczą się także Twoje włosy!
Dzięki bogactwu składników, nasiona siemienia lnianego wzmocnią je, nawilżą i odżywią. Pobudzą też do wzrostu osłabione cebulki.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Polska
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecane dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Źródło białka roślinnego dla wegan i wegetarian. Mogą je spożywać kobiety w ciąży i dzieci.
Smak: Ziarna siemienia lnianego złotego mają wyrazisty, słodkawy smak, który nie dominuje potrawy.
Konsystencja: Ziarna mają chrupiącą skórkę.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty zbioru ziaren (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze ziarna pakujemy na świeżo, co sprawia, że po wyjęciu z paczki są aromatyczne i chrupiące.
Informacje dla alergików: Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów (arachidowych, włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów, pistacji), sezam i gorczycę. Nie zawiera glutenu.
Przechowywanie: Siemię lniane można przechowywać w temperaturze pokojowej, w ciemnej szafce. Jednak najlepiej przyswajalne są w formie zmielonej (po zmieleniu należy przechowywać je w lodówce i spożyć w krótkim czasie).
Skład
100% ziarno lnu złocistego
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 2240 kJ / 541 kcal |
tłuszcz | 41 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,8 g |
węglowodany | 16 g |
– w tym cukry | 1,2 g |
białko | 20 g |
sól | 0,2 g |
Siemię lniane złociste – zastosowanie
Złote siemię lniane w prosty sposób włączysz do swojej diety. Jego ziarnami możesz posypywać sałatki i zupy, a także dodawać je do jogurtów i smoothies. Wzbogacisz nimi również poranne owsianki. Zmielone lub w całości możesz dodawać do mieszanek do wypieku ciast i chleba. Możesz je także pić z wodą lub sokiem.
My polecamy spożywać tzw. glut z siemienia lnianego. Do jego zrobienia potrzebne są:
- 1 łyżka Siemienia lnianego złocistego Olini
- 1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
- Zalej ziarna wodą.
- Miksturę gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając.
- Po około 5 minutach zdejmij miksturę z palnika i błyskawicznie odcedź płyn.
- Odstaw do ostygnięcia.
- Przechowuj w lodówce do 5-7 dni i pij codziennie.
Taki „glutek” można stosować też na włosy.
Siemię lniane złote czy brązowe?
Siemię lniane brązowe i złote siemię lniane to dwie odmiany tej samej rośliny. Ich ziarna różnią się smakiem i kolorem. Pierwsze są jasnozielone i mają delikatny, lekko orzechowy smak. Z kolei ziarna siemienia lnianego złocistego mają bursztynowy kolor i są bardziej wyraziste i słodsze. Oba rodzaje siemienia są tak samo bogate w składniki odżywcze, w tym cenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
Ziaren jednej i drugiej odmiany lnu można używać na wiele sposobów w kuchni i w łazience.
Siemię lniane złote – cena
Cena siemienia lnianego złocistego zależy od wielu czynników, takich jak pochodzenie ziarna, jego jakość czy dostępność. W Polsce za kilogram tego produktu zapłacimy od 20 do 30 zł.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.