Zdrowe tłuszcze w diecie dzieci
Dobrej jakości tłuszcze to niezbędny składnik zdrowej diety. Stanowią źródło energii, pozwalają prawidłowo przyswajać witaminy i inne składniki odżywcze, są podstawowym budulcem układu nerwowego, odporności, mózgu i wzroku. To dlatego powinny koniecznie znaleźć się w diecie dzieci, które przecież rozwijają się w ekspresowym tempie.
Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (2021) mówią jasno:
Poleca się podawać dzieciom masło, oleje roślinne (np. z oliwek, rzepaku) oraz margaryny miękkie z małą zawartością przemysłowo wytwarzanych tłuszczów trans (poniżej 2%)."
Źródło: Alaantkoweblw
Jakie oleje dla niemowląt i dzieci wybrać?
Tłuszcze możemy ogólnie podzielić na:
- nasycone - tak zwane “złe tłuszcze” - znajdziemy je w maśle, smalcu, mięsie (przede wszystkim czerwonym), serach, mleku i jajkach,
- nienasycone - znane jako te “dobre tłuszcze” - które znajdują się w tłustych rybach morskich, oliwie z oliwek, orzechach, pestkach i nasionach, awokado, olejach roślinnych i niektórych warzywach.
To właśnie te drugie powinny stanowić przewagę w diecie - również nas, dorosłych, bo jak mawia Pan Tabletka:
PanTabletka
pantabletka.pl
Olej lniany dla dzieci to doskonały wybór. Spośród naszych olejów ten jest najbogatszym źródłem kwasów Omega-3, które mają istotny wpływ na dziecięcy rozwój fizyczny i umysłowy. Uzupełnia dietę malucha i zwiększa gęstość odżywczą posiłków - to szczególnie istotne w przypadku niejadków.
- Olej można wprowadzać do menu już od początku rozszerzania diety.
- Należy spożywać go wyłącznie na zimno.
- To pyszny dodatek do jogurtu, twarożku i ukochanej surówki z marchewki.
Olej z czarnuszki - bogate źródło NNKT, zawiera około setki substancji aktywnych, wśród nich tymochinon i nigellon działające przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, antyoksydacyjnie i przeciwhistaminowo. Dba o pracę układu odpornościowego, pomaga łatwiej i szybciej radzić sobie z infekcjami.
- Olej można wprowadzić do diety dzieci, które skończyły roczek.
- Należy spożywać go wyłącznie na zimno.
- Najczęściej podawany w towarzystwie miodu, zimnotłoczonego soku lub syropu owocowego.
Olej dla dziecka - optymalne połączenie olejów rzepakowego i słonecznikowego. Zapewnia energię na cały dzień i ułatwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E i K. Wzbogaca smak pokarmów, dzięki czemu dzieci chętniej zjadają posiłek.
- Najczęściej wybierany jako pierwszy olej podczas rozszerzania diety - ma delikatny, neutralny smak, który lubią maluchy.
- Można podgrzewać go bezpiecznie do temp. 100 C - sprawdzi się w daniach na ciepło.
- Świetny dodatek dziecięcych obiadków, zup i kaszek, idealny również do surówek, jogurtów, owsianek i owocowych musów.
Jak wybrać dobry olej dla dziecka?
Diabeł, jak zawsze, tkwi w szczegółach:
Za co większość mam docenia Olej dla dziecka?
Za świeżość i smak!
Neutralny, delikatny, lekko orzechowy aromat sprawia, że posiłek smakuje jeszcze lepiej. A pełnowartościowy posiłek zjedzony do ostatniego kęsa to szczęśliwe dziecko i szczęśliwa mama!