Kiszona kapusta to potrawa od lat znana na naszych stołach. Można jeść ją na wiele sposobów. Może być również dodatkiem do wielu potraw. Warto ją jeść, ponieważ ma wiele zdrowotnych właściwości. Powszechnie zajadamy się białą kapustą kiszoną. Warto jednak zwrócić uwagę na kiszoną czerwoną kapustę. Oba rodzaje kapusty są doskonałym źródłem witamin i warzywem, którego spożycie wspomaga nasz układ odpornościowy.
Zakwas z kiszonej kapusty i kiszona kapusta – fakty i mity
Utarło się, że kiszona kapusta jest ciężko strawna. To mit. Kapusta jest lekkostrawna. Poza tym ma doskonały wpływ na pracę naszego układu pokarmowego.
Kapusta surowa czy kiszona ma bardzo mało kalorii. To tylko 15 kalorii na 100 gramów. Kiszonki warzywne takie jak kapusta (biała lub czerwona) mają skład, który układa się w bardzo wiele drogocennych składników dla naszego organizmu. Kapusta zawiera:
- Błonnik
- Białko
- Węglowodany
- Cukier
- Tłuszcze
- Witaminę C
- Witaminy z grupy B
- Witaminy E, A i K
- Magnez, potas, wapń, siarkę i żelazo
Zakwas z kapusty – rodzaje i zastosowanie
Nie jest tajemnicą, że zakwas z kapusty i sama kapusta, to bardzo zdrowe produkty spożywcze, które warto włączyć na stałe do naszego jadłospisu. Kiszonki na odporność to strzał w dziesiątkę, ponieważ kapusta zawiera dużo witaminy C oraz rutynę. Obie te substancje wspomagają nasz organizm. Ponadto kiszenie warzyw, takich jak kapusta, nie tylko konserwuje żywność, ale także pozwala nam na sięgnięcie po wartościowy produkt spożywczy w każdym czasie, zakwasy możemy trzymać nawet wiele tygodni. Oto powody, dla których warto regularnie konsumować kapustę kiszoną oraz zakwas z kiszonej kapusty:
- Niska kaloryczność kapusty kiszonej sprawia, że osoby będące na diecie redukującej masę ciała (odchudzającej), mogą spożywać ją bez przeszkód
- Obecność błonnika pokarmowego oraz bakterii, uzyskiwanych w procesie fermentacji, sprawia, że zakwas z kapusty oraz kiszona kapusta regulują i wspomagają pracę naszego układu pokarmowego
- Zakwas z kiszonej kapusty uznawany jest jako skuteczny, domowy sposób na złagodzenie ubocznych skutków spożywania alkoholu
- Picie zakwasu z kapusty oraz włączenie do diety samej kapusty, powoduje obniżanie się poziomu cholesterolu we krwi. To z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także innych chorób układu krążenia
- Wspomaga utrzymanie niskiego poziomu cukru we krwi
- Zakwas z kapusty i kapusta mają właściwości przeciwzapalne
- Zakwas z kapusty i kapusta wzmacniają odporność organizmu – to po prostu naturalne probiotyki
- Witamina C zawarta w kapuście ma bardzo dobry wpływ na kondycję zdrowotną naszej jamy ustnej – zapobiega wywiązaniu się szkorbutu (choroba polegająca na znacznym braku witaminy C w organizmie człowieka)
- Wysoka zawartość witaminy C w kiszonej kapuście oraz zakwasie z kapisty bardzo dobrze wpływa na kondycję naszej skóry, ponieważ ma swój udział w produkcji kolagenu, a ten odpowiada za jej elastyczność
- Witamina A zawarta w kapuście również dobrze wpływa na starzenie się skóry – opóźnia pojawienie się zmarszczek
Kapusta kiszona – zachowaj umiar?
Jak wiadomo każdy produkt ma zarówno dobre, jak i złe strony stosowania lub spożywania. Kapusta kiszona jest bogatym źródłem sodu, dlatego osoby, które muszą ograniczać ten składnik nie powinny przesadzać z jej ilością w diecie. Jak ze wszystkim w naszym codziennym menu powinno zachować się umiar. Duża zawartość sodu nie wyklucza całkowitego wyeliminowania kiszonej kapusty z diety. Należy spożywać ją rozsądnie.
Kapusta kiszona czy kapusta kwaszona – czy jest to jakaś różnica?
Wielu konsumentom wydaje się, że kiszona równa się kwaszona, a to nie jest prawda. Te dwa pojęcia znaczą coś zupełnie innego. Jak to zwykle bywa – diabeł tkwi w szczegółach.
Kapusta kiszona różni się od kapusty kwaszonej sposobem przygotowania. Kapusta kwaszona nie podlega procesom fermentacji. Do przygotowania kwaszonej kapusty potrzebujemy tylko octu, soli i cukru. Proces powstawania kapusty kwaszonej trwa około tygodnia i nie podlega fermentacji.
Co istotne, kapusta kwaszona nie ma tylu zdrowotnych właściwości, co kapusta kiszona. Dlatego my, zdecydowanie polecamy częstsze spożywanie kapusty kiszonej niż kwaszonej. Jednocześnie podpowiadamy, jak rozróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej. Kapusta kiszona ma zapach kwasu mlekowego. Z kolei kapusta kwaszona wyraźnie pachnie octem.
Zakwas z kapusty i kapusta kiszona – przepis
Poniżej przedstawiamy przepis na domową kapustę kiszoną.
Składniki:
- około 10 kg białej kapusty
- 1 kilogram marchewki
- 1 szklanka soli
- 2 łyżeczki kminku
Sposób przygotowania:
- Kapustę szatkujemy
- Marchew ścieramy na tarce (duże oczka)
- Marchew i kapustę mieszamy razem z dodatkiem soli oraz kminku
- Całość trzeba ugnieść, tak aby kapusta „puściła” sok. Czynność powtarzamy kilkakrotnie. Mniej więcej, co trzydzieści minut
- Potem przekładamy kapustę do słoików lub innego naczynia. Trzeba ugnieść dobrze, aby nie było dostępu powietrza. Ponadto, sok ma pokrywać kapustę
- Tradycyjnie dociskamy słoiki, aby nie było dostępu powietrza.
- Kapustę kisimy przez około miesiąc
Zakwas z kapusty dobrej jakości – gdzie kupić?
Powyższy przepis nie jest trudny do wykonania, ale wymaga od nas sporo miejsca w kuchni, aby wszystko się pomieściło. Jeśli nie mamy takich możliwości, to warto zakupić gotowy zakwas z kapusty. Kupując zakwas z kapusty – czy to zakwas z białej kapusty, czy zakwas z kapusty czerwonej – kupuj je od małych, lokalnych wytwórców. Mają najlepszy skład i nie zawierają dodatkowych substancji konserwujących. Są produkowane nie na masową skalę. Między innym dzięki temu są produktami wysokiej jakości. Małym wytwórcom zależy na sprzedawaniu produktów zdrowych i w pełni opartych na naturalnych metodach produkcji. Bez trudu kupisz je za pośrednictwem Internetu, z dostawą pod same drzwi.