-15% na wszystko z kodem BLACKOLINI
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
18-09-2023  |  Zuzanna

Najczęstsze pytania o zakwas z buraków

Zakwas z buraków, niby wszystko o nim wiemy, a wciąż pojawiają się pytania o to, jak go zrobić? Jak pić? Czy zakwas buraczany można zrobić bez soli i przypraw? Czy można zalać zakwas z buraków zimną wodą? Jak zrobić zakwas z buraków na wigilię? Postaramy się rozwiać wątpliwości. 

Jak się robi zakwas z buraków?

Jak zrobić zakwas z buraków ćwikłowych? Aby przygotować domowej roboty zakwas z buraków, potrzebujesz tylko świeżych buraków ćwikłowych, wody i soli (np. zakwas z dodatkiem soli kłodawskiej jak praktykujemy w Olini). Fajnym dodatkiem będą przyprawy - np. czosnek, imbir, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy. 

Jak się robi zakwas z buraków czerwonych: 

  • Zacznij od umycia i obrania buraków. Następnie pokrój je w drobne kawałki lub plastry.
  • Umieść pokrojone buraki w słoiku, dodaj odrobinę soli i zalej wodą, tak aby wszystkie kawałki były dokładnie zanurzone.
  • Zakręć słoik i pozostaw go w temperaturze pokojowej na około 3-5 dni. Podczas tego czasu proces fermentacji powinien się rozpocząć.
  • Codziennie otwieraj słoik, aby zwolnić gromadzące się gazy. Możesz również delikatnie mieszankę.
  • Po 3-5 dniach zakwas będzie gotowy, jeśli wytworzy kwaśny zapach i będzie miał charakterystyczny smak.
  • Po osiągnięciu odpowiedniego smaku zakwas można przecedzić. 
  • Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce przez około 2-3 tygodnie.

Pamiętaj, że im dłużej pozostawisz buraki do fermentacji, tym silniejszy będzie smak zakwasu. Dopasuj czas fermentacji do swoich preferencji smakowych.

Czy zakwas buraczany można zrobić bez soli i przypraw?

Ograniczanie soli jest ważne, zwłaszcza jeśli dotyczą Was problemy sercowo naczyniowe lub te z nerkami. Możliwe jest  przygotowanie zakwasu buraczanego bez soli i przypraw, jednak proces fermentacji może przebiegać inaczej. Sól i przyprawy pomagają kontrolować proces fermentacji oraz nadają smak zakwasowi. Jeśli zdecydujecie się na wariant bez soli i przypraw, musicie zwracać ogromną uwagę higienę (wyparzanie naczyń, mieszadeł, nakrętek) oraz czas fermentacji. Pamiętaj, że smak zakwasu bez soli i przypraw  będzie mniej intensywny i bardziej naturalny.

W czym robić zakwas z buraków?

Zakwas z buraków, najlepiej robić w szkle lub ceramice (najlepiej w kamionce). Wymienione przez nas materiały są bezpieczne i nie reagują z kwasami, co jest istotne podczas procesu fermentacji. Zdecydowanie unikajcie metalowych naczyń, ponieważ mogą one reagować z kwasem i wpłynąć na smak oraz jakość zakwasu.

Upewnijcie się także, że naczynia, które wybraliście są dobrze umyte i odkażony przed użyciem (wyparzone), aby uniknąć psucia się zakwasu i zachować odpowiednie warunki dla fermentacji buraków.

Czy zakwas buraczany trzeba mieszać?

Czy zmieszać zakwas z buraków? Tak, zaleca się delikatne mieszanie zakwasu raz dziennie podczas procesu fermentacji. Zapewnia to równomierne rozprzestrzenianie bakterii i drożdży odpowiedzialnych za fermentację.

Czy można zalać zakwas z buraków zimną wodą?

Tak, można zalać zakwas zimną wodą, pod warunkiem że woda jest czysta i nie zawiera chloru, który może hamować proces fermentacji.

Czy można dosolić zakwas z buraków?

Tak, można dosolić zakwas z buraków w trakcie lub po zakończeniu procesu fermentacji. Najlepiej użyć soli kłodawskiej, która nie zawiera dodatkowych substancji i ma naturalny smak. Jednak pamiętaj, żeby dodawać sól ostrożnie, testując smak w trakcie procesu, aby uniknąć przesolenia zakwasu.

Czy zakwas z buraków można pasteryzować? Czy można pasteryzować zakwas z buraków na barszcz?

Tak, zakwas z buraków na barszcz można pasteryzować, co zwiększa jego trwałość.

Jednak warto pamiętać o wadach i zaletach tego procesu. Pasteryzacja może zabić cenne składniki zakwasu, takie jak Probiotyczne bakterie, które wspierają zdrową florę jelitową oraz enzymy, które ułatwiają trawienie i przyswajanie składników odżywczych.

Jak przechowywać zakwas z buraków?

Jak prawidłowo przechowywać zakwas z buraków? Oto kilka cennych rad, które warto zastosować: 

  • Lodówka: Przechowuj zakwas w niskich temperaturach, które zahamują proces fermentacji. 
  • Pojemnik: Używaj szklanego lub ceramicznego (kamionkowego) słoja. Metalowe naczynia mogą reagować z kwasami.
  • Zakręcanie: Upewnij się, że słoik czy butelka z zakwasem są szczelnie zakręcone
  • Słońce: Chroń zakwas przed działaniem światła słonecznego, co zapobiegnie utracie wartości odżywczych i zmianie smaku. W Olini robimy to wybierając butelki z ciemnego szkła. 
  • Higiena: Używaj czystych mieszadeł i szklanek.
  • Przechowywanie: zgodnie z zaleceniami, oceniaj smak i zapach, by uniknąć spożycia zepsutego zakwasu.

Jak zrobić zakwas z buraków na barszcz?

Aby przygotować zakwas na barszcz, potrzebujesz świeżych buraków, wody i soli. Obrane i pokrojone buraki umieść w szklanym lub kamionkowym słoiku, który został wcześniej dokładnie wyparzony i osuszony. Dodaj odrobinę soli i zalej wodą, tak by buraki były całkowicie zanurzone. Możesz dodać swoje ulubione przyprawy. Po około 7 dniach zakwas będzie gotowy. Warto codziennie otworzyć słoik na chwilę i zamieszać składniki. 

Jak zrobić zakwas z buraków na barszcz do słoika:

Wybierz szklany lub kamionkowy słoik, aby uniknąć reakcji chemicznych. Naczynie powinno być starannie wyparzone i osuszone przed umieszczeniem w nim buraków.

Jaki zakwas z buraków do barszczu polecacie

Polecamy Ci zakwas z buraków do barszczu z rodzinnej olejarni Olini. To wyjątkowy produkt, który wyróżnia się nie tylko doskonałym smakiem, ale także naturalnym procesem produkcji. Wykonywany jest z dbałością o tradycję i rzemieślnicze metody, przypominające te stosowane w domowych warunkach. Co istotne, powstaje w małych partiach, co umożliwia staranną kontrolę jakości. 

Zakwas z buraków z olejarni Olini nie zawiera zbędnych dodatków ani sztucznych składników. 

Jak zrobić zakwas z buraków na wigilię?

Jak przygotować zakwas z buraków na święta? Aby przygotować zakwas z buraków na wigilię, możesz skorzystać z poniższych instrukcji. Zawierają one kluczowe informacje: 

  • Podstawowe składniki: Świeże buraki + przegotowana woda + sól (najlepiej kłodawska - tak robimy w Olini)
  • Przyprawy: Dodatkowe przyprawy są opcjonalne i można dodać je według własnych preferencji. Czosnek lub liście chrzanu to popularne wybory.
  • Higiena przygotowywania: Upewnij się, że ręce, naczynia i narzędzia są czyste i suche, aby uniknąć zanieczyszczeń.
  • Okresowe mieszanie: Raz dziennie delikatnie wymieszaj zawartość słoja, aby równomiernie rozprowadzić bakterie i drożdże odpowiedzialne za fermentację.
  • Rozpoczęcie procesu: Zacznij przygotowania na około 5 dni przed Wigilią. W tym czasie zakwas powinien rozpocząć proces fermentacji.
  • Dodawanie do gorącego wywaru: Wigilijny barszcz zazwyczaj jest gotowany na gorąco, dlatego, gdy masz już gotowy wywar, ostudź go nieco przed dodaniem zakwasu. Dodaj zakwas stopniowo, mieszając ostrożnie, aż uzyskasz pożądany smak i kwasowość.

Jak wygląda zakwas buraczany?

Zakwas buraczany ma intensywnie czerwoną barwę, wynikającą z naturalnych barwników zawartych w burakach, zwłaszcza w przypadku buraków czerwonych (istnieją także buraki żółte). W trakcie fermentacji zakwas może mieć początkowo nieco mętną lub zawiesistą konsystencję, spowodowaną obecnością drobnych cząstek z mielonych lub pokrojonych buraków. W miarę postępowania procesu fermentacji zakwas zaczyna klarować się, stając się bardziej przejrzystym. Często można zauważyć osad na dnie naczynia.

Dlaczego zakwas buraczany jest gęsty?

Zdarza się, że zakwas z buraków zmienia swoją konsystencję na gęstszą. Czy to problem? Odpowiadamy na najczęstsze pytania związane z gęstnienie zakwasu z buraka: 

Czy zakwas z buraków bardzo gęsty? Prawidłowa konsystencja zakwasu buraczanego jest raczej płynna. Zakwas może gęstnieć na skutek różnych czynników. 

Czy zakwas z buraków jest gęsty? Jeżeli zakwas z buraków stał się zbyt gęsty, mogło to nastąpić z naturalnych przyczyn chemicznych. Zgęstnienie może być wynikiem zbyt długiej fermentacji lub zastosowania odmiany buraków bogatej w pektyny.

Czy zakwas z buraków może zgęstnieć? Tak, zakwas z buraków może zgęstnieć w wyniku naturalnych procesów fermentacji, zwłaszcza jeśli pozostawiony jest na zbyt długo lub użyte są buraki o wyjątkowo wysokiej zawartości pektyn. Aby temu zapobiec, zaleca się kontrolować czas fermentacji i wybierać buraki o średniej zawartości pektyn.

Czy zakwas z buraków może żelować? Tak, w niektórych przypadkach, szczególnie przy długiej fermentacji lub stosowaniu określonych odmian buraków, zakwas może przybierać postać żelu. To jest naturalny proces wynikający z obecności pektyn w burakach. Aby uniknąć tego efektu, można skrócić czas fermentacji lub wybierać buraki o niższej zawartości pektyn.

Czy zakwas buraczany może się skwasić?

Tak, zakwas buraczany może ulec skwaszeniu. Skwaszenie to proces, w którym kwasowość  staje się zbyt intensywna. Skwaszenie prowadzi do nieprzyjemnego smaku i zapachu zakwasu. 

Przyczyną skwaszenia może być zbyt długi czas fermentacji lub inne warunki, które sprzyjają nadmiernemu rozwojowi kwasu. Aby uniknąć skwaszenia zakwasu buraczanego, zaleca się regularne sprawdzanie jak przebiega proces fermentacji i kontrolowanie smaku zakwasu (np. raz dziennie). Jeśli zauważysz nadmierną kwasowość, można przerwać proces fermentacji. Jak to zrobić? Wystarczy zacząć przechowywać zakwas w lodówce.

Dlaczego zakwas z buraków spleśniał?

Dlaczego zakwas buraczany pleśnieje? Może być to spowodowane nieodpowiednimi warunkami przechowywania lub zanieczyszczeniem zakwasu podczas jego przygotowania lub przechowywania.

Co zrobić jak zakwas z buraków pleśnieje? Jeśli szybko zauważysz, że Twój zakwas buraczany pleśnieje, możesz spróbować go uratować. Wystarczy, że usuniesz obszar z pleśnią oraz okoliczne partie, a następnie przełożysz pozostałą część do czystego pojemnika.

Czy zakwas z buraków może spleśnieć? Tak, może to nastąpić przy nieodpowiednich warunkach przechowywania lub zanieczyszczeniu.

Co zrobić jak zakwas z buraków zacznie pleśnieć? Warto regularnie monitorować zakwas podczas fermentacji i usuwać pleśń natychmiast, gdy zostanie zauważona.

Jak długo robi się zakwas z buraków?

Jak długo się robi zakwas z buraków? Proces przygotowania zakwasu z buraków może trwać od 5 do 7 dni. To jednak tylko ogólne wytyczne, ponieważ czas fermentacji może się różnić w zależności od różnych czynników, takich jak temperatura otoczenia, ilość soli oraz jej jakość, indywidualne preferencje smakowe dotyczące kwasowości. 

Podczas procesu fermentacji zaleca się regularne monitorowanie smaku i zapachu zakwasu. W momencie, gdy osiągnie on pożądany stopień kwasowości i aromatu, można przerwać proces fermentacji (rozpocząć przechowanie zakwasu w lodówce).

Czy można przedawkować zakwas z buraków?

Zazwyczaj nie ma ryzyka przedawkowania zakwasu z buraków, ponieważ jest to produkt naturalny i zdrowy. Jednakże podobnie jak w przypadku wielu innych pokarmów, spożycie w nadmiarze może prowadzić do pewnych problemów np. jelitowych (rozwolnienie), żołądkowych (zgaga) lub sercowych (nadciśnienie). Pamiętajmy, że to dawka czyni truciznę i także w przypadku produktów zdrowych i w 100% naturalnych, warto zachować umiar i postawić na urozmaiconą dietę. 

Czy można zamrozić zakwas z buraków?

Tak, zakwas z buraków można mrozić, by z podzielonych partii przygotować później barszcz. Odpowiednie przechowywanie pozwala zachować smak i właściwości zakwasu przez długi czas. Zmianie może ulec konsystencja. Kolor powinien pozostać bez zmian. Chcesz zamrozić zakwas z buraków? Możesz wykorzystać do tego plastikowy pojemnik lub hermetyczny worek do mrożenia pokarmu. Pamiętaj, że płyny po zamrożeniu zwiększają swoją objętość. Nie nalewaj więc do pełna. 

Czy można zrobić zakwas buraczany z gotowanych buraków

Czy można zrobić zakwas z gotowanych buraków? W Olini wykorzystujemy wyłącznie świeże, surowe buraki, które mają najwięcej właściwości odżywczych. Nigdy nie próbowaliśmy przygotować zakwasu z buraków gotowanych. Spotkaliśmy się jednak z opinią, że to możliwe w przypadku gotowanych buraków. Podobno proces fermentacji może wtedy przebiegać szybciej, ponieważ są one już częściowo rozłożone i zawierają naturalne cukry w bardziej dostępnej formie. 

Czy można zrobić zakwas z buraków mrożonych?

Czy można zrobić zakwas z buraków zamrożonych? Tak. Buraki, które były wcześniej zamrożone, nadal zawierają odpowiednią ilość naturalnych cukrów i mikroorganizmów potrzebnych do rozpoczęcia procesu fermentacji. Oczywiście należy wcześniej pozwolić burakom rozmrozić się w temperaturze pokojowej.

Czy można zrobić zakwas z buraków z soku buraczanego?

Tak, można zrobić zakwas z buraków z soku buraczanego. Proces fermentacji rozpoczyna się od podgrzania soku buraczanego, co pomaga zabić ewentualne szkodliwe mikroorganizmy. Następnie dodaje się do niego sól i wybrane dodatki, takie jak czosnek czy zioła, aby wzbogacić smak. Soki buraczane są bogate w naturalne cukry, które stanowią doskonałą podstawę dla fermentacji. Po przygotowaniu mikstury można ją przenieść do słoika i pozostawić do fermentacji przez kilka dni. Ważne jest regularne sprawdzanie procesu fermentacji, aby uniknąć ewentualnych problemów. Po zakończeniu fermentacji zakwas z soku buraczanego będzie miał wyrazisty smak i kolor, będąc równie smaczną alternatywą dla tradycyjnego zakwasu buraczanego.

Czy można zrobić zakwas z podwiędniętych buraków?

Czy można zrobić zakwas z podwiędniętych buraków? Jest to ryzykowne, ale można spróbować, pod warunkiem że buraki nie są spleśniałe lub zepsute. Podwiędnięte buraki nadal zawierają cukry i mikroorganizmy potrzebne do rozpoczęcia fermentacji. Warto jednak sprawdzać jak przebiega proces kiszenia. Złym znakiem będzie nieprzyjemny zapach lub pojawienie się pleśni na powierzchni zakwasu. 

Czy na zakwas z buraków zimna woda czy ciepła?

Aby przygotować zakwas z buraków, zaleca się używanie wody o temperaturze pokojowej, ponieważ zbyt wysoka temperatura może zahamować proces fermentacji lub zabić korzystne dla zdrowia jelit mikroorganizmy. Maksimum temperatury wody, jakiej można użyć do przygotowania zakwasu z buraków to ok. 40 stopni Celsjusza. 

Czy zakwas z buraków można zalać wodą mineralną? Tak, zakwas z buraków można zalać wodą mineralną. Jednak należy upewnić się, że woda mineralna nie jest słodzona, aromatyzowana lub gazowana. To czynniki, które mogą wpłynąć negatywnie na proces fermentacji lub smak końcowy zakwasu.

Czy przy insulinooporności można pić zakwas z buraków czerwonych?

Czy zakwas z buraków czerwonych może być spożywany przez osoby z insulinoopornością? Tak. To warzywa niskokaloryczne, o niskim indeksie glikemicznym. Nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi po wypiciu zakwasu. Dodatkowo zakwas z buraków może wspomóc zdrowie metaboliczne, dzięki naturalnym składnikom takim jak probiotyki, antocyjany, witaminy i minerały. 

Czy przy nieżycie żołądka można pić zakwas z buraków? W przypadku nieżycia żołądka, picie zakwasu nie jest wskazane. Zakwas z buraków może zwiększyć kwasowość i pogorszyć kondycję błony śluzowej podrażnionego żołądka.

Czy przy obecności pasożytów jest zalecane spożywanie zakwasu z buraków? Zakwas z buraków może być korzystny dla osób z chorobami pasożytniczymi — ze względu na swoje właściwości probiotyczne. Nie powinno się jednak traktować go jako lek, jedynie naturalny sposób wspierania leczenia. 

W jakim naczyniu robić zakwas z buraków?

Najlepszym naczyniem do przygotowania zakwasu z buraków jest kamionkowy słój. Możesz wykorzystać także szklane lub ceramiczne naczynie - ważne, żeby posiadało przykrycie. Metalowe naczynia mogą reagować z kwasem, z tego powodu nie zalecamy ich stosowania. Pamiętaj, żeby słoik był starannie wyczyszczony, a nawet wyparzony przed rozpoczęciem układania składników. W ten sposób unikniesz zanieczyszczeń mogących powodować pleśń. 

Czy w plastikowym pojemniku można zrobić zakwas z buraków? Tak, w plastikowym pojemniku można zrobić zakwas z buraków, jednak najlepiej używać słojów kamionkowych, szklanych lub ceramicznych. 

Czy można zrobić zakwas buraczany w słoiku? Tak, zakwas buraczany warto zrobić w słoiku lub innym naczyniu odcinającym dopływ powietrza. 

Jak poznać, że zakwas już gotowy z buraków?

Kiedy zakwas z buraków jest gotowy do spożycia? Zwykle po około 5-7 dniach od nastawienia zakwasu. Sygnałami, że pora odcedzić zakwas i przelać do butelki są: 

  • Zmiana koloru na bardziej intensywny: czerwony lub fioletowy.
  • Charakterystyczny aromat: kwaskowy zapach wskazujący na obecność kwasu mlekowego.
  • Bąbelki i gazowanie: gotowy zakwas widocznie fermentuje. 
  • Smak: spróbuj czy zakwas dobrze, kwaskowato smakuje. 

Jak zlać zakwas z buraków?

Aby zlać zakwas z buraków, należy przygotować drugie, wyparzone naczynie (np. słoik lub butelkę — w Olini stosujemy te z ciemnego szkła). Zakwas zlewamy przez gęste sitko lub gazę. Oddzielamy klarowny płyn od reszty składników i otrzymujemy pyszny, gotowy zakwas, który od razu nadaje się do spożycia. Buraki z zakwasu można wykorzystać do innych potraw (sałatek, zup) lub jako bazę do kolejnej fermentacji.

Czy zakwas buraczany zakwasza organizm?

Zakwas buraczany zakwasza organizm? Nie! Wręcz przeciwnie. Regularne picie powoduje odkwaszenie organizmu, ponieważ zawarte w zakwasie składniki mogą regulować gospodarkę zasadowo – kwasową. Zakwas buraczany, podobnie jak inne fermentowane produkty, może mieć naprawdę korzystny wpływ na zdrowie organizmu. Działa on jako probiotyk, dostarczając korzystnych mikroorganizmów dla układu trawiennego.

Jak przyspieszyć zakwas buraczany?

Aby przyspieszyć proces fermentacji zakwasu buraczanego, można zastosować kilka łatwych trików. Po pierwsze, można dodać do mikstury odrobinę soku z cytryny lub octu jabłkowego, które zawierają naturalne kultury bakterii mlekowych, przyspieszając fermentację. Dodatkowo, przeniesienie zakwasu do miejsca, w którym jest około 20-25 stopni Celsjusza może sprzyjać aktywności mikroorganizmów i przyspieszyć proces fermentacji.

Co zdrowsze: sok czy zakwas z buraka?

Co jest zdrowsze: świeży sok z buraka czy zakwas? Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Wszystko zależy od metod produkcji (warto sprawdzić, czy buraczane produkty były pasteryzowane), wykorzystanych dodatków, jakości warzyw. W Olini chronimy soki i buraki przed wpływem wysokiej temperatury. Nie pasteryzujemy. Taki sok i zakwas z buraków jest bogatym źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów. Z pewnością sok ma wyższą zawartość cukru naturalnego, co jest ważną informacją dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Z kolei zakwas z buraków to probiotyk, który wspomaga zdrowie układu trawiennego i może pomagać w utrzymaniu odpowiedniego balansu mikroflory jelitowej. Ostateczny wybór zależy od indywidualnych preferencji. 

Zuza

Autorka:

Zuzanna Adamkiewicz-Kiwer
Miłośniczka włosingu i DIY. Mama stawiająca na naturoterapię i rodzinne życie w stylu less waste. Dla Olini pisze o pielęgnacji włosów oraz wzmacnianiu odporności u dzieci i dorosłych.

Autorka:Zuzanna Adamkiewicz-Kiwer
Miłośniczka włosingu i DIY. Mama stawiająca na naturoterapię i rodzinne życie w stylu less waste. Dla Olini pisze o pielęgnacji włosów oraz wzmacnianiu odporności u dzieci i dorosłych.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium