Ziarna sezamu Olini
- Wysoka zawartość wapnia
- Dobry wybór przy diecie bezmlecznej
- Do azjatyckich sosów i potraw
źródło zdrowych i nienasyconych kwasów tłuszczowych
bardzo duża zawartość wapnia
Ziarna sezamu – właściwości
Ziarna sezamu od wieków znane i chętnie wykorzystywane są w kuchni bliskowschodniej i azjatyckiej. Ze względu na swoje unikatowe właściwości często nazywano je „przyprawą bogów”.
Te niepozorne ziarenka to skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz bogate źródło białka i błonnika. To co wyróżnia je najbardziej na tle innych nasion to wysoka zawartość wapnia. Nasiona sezamu zawierają aż 975 mg tego pierwiastka na 100 g (dla porównania w jogurcie naturalnym wapnia jest tylko 170 mg).
Na nasiona sezamu uwagę powinny zatem zwrócić osoby będące na diecie bezmlecznej.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Indie
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Ze względu na bardzo wysoką zawartość wapnia polecany dla wszystkich, którzy walczą z niedoborem tego pierwiastka. Polecany dla wszystkich miłośników kuchni dalekowschodniej.
Smak: Nasiona sezamu mają ciekawy, ale delikatny smak, który nie dominuje potrawy. Natomiast podprażone na suchej patelni zyskają mocniejszy orzechowy aromat, który doda potrawom ciekawy, egzotyczny charakter.
Termin przydatności do spożycia: TTermin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty zbioru ziaren (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze ziarna pakujemy na świeżo, co sprawia, że po wyjęciu z paczki są aromatyczne i chrupiące.
Informacje dla alergików: Produkt zawiera sezam. Może zawierać śladowe ilości orzechów (arachidowych, włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów, pistacji), gorczycę. Nie zawiera glutenu.
Przechowywanie: Ziarna sezamu można przechowywać w temperaturze pokojowej, w ciemnej szafce. Chronić od światła.
Zastosowanie: Sezam często spożywany jest na surowo, ale także podprażany na patelni. - jako pyszny składnik wielu deserów, ciast i ciasteczek - do sałatek i pieczonych warzyw - jako zdrowa, chrupiąca posypka - składnik domowych batoników zbożowych, musli, owsianek, koktajli owocowych - sprawi, że śniadanie będzie bogate w wapń - do azjatyckich sosów, makaronów i marynat - dobrze komponuje się z sokiem z limonki, sosem sojowym i imbirem - bezglutenowa alternatywa dla bułki tartej w panierce
Składniki
100% ziarno sezamu łuszczonego
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 2781 kJ/ 673 kcal |
tłuszcz | 60 g |
węglowodany | 2,1 g |
białko | 27 g |
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.