🚚 OSTATNI DZIEŃ DARMOWEJ DOSTAWY od 49 zł do Polski i od 99 zł do wybranych krajów! 📦
Tłoczony zawsze na zimno
Bezpieczna dostawa od 7,49 zł
Darmowa dostawa od 49 zł
Suplementy diety
Żywność funkcjonalna
Oleje zimnotłoczone
clean-label

Clean label: naturalny skład i transparentność w suplementach

mgr inż. Anna Sobol 
28 paź 2025

Bierzesz do ręki produkt spożywczy, który przyciągnął Twój wzrok na sklepowej półce. Ładnie wygląda, ale odwracasz opakowanie, aby przeczytać skład. Za długi! W dodatku rzucają Ci się w oczy jakieś “E”, albo dodatki, które Twoim zdaniem nie powinny tam być. Odkładasz, no trudno. Znasz to uczucie? Myślę, że wielu z nas tego nieraz doświadcza. Na szczęście coraz większą popularnością cieszy się trend “clean label”, czyli czysta etykieta. Nazwa mówi sama za siebie? Zapraszam do lektury — dowiedzmy się czegoś więcej na ten temat!

  • bubbles Zimnotłoczone oleje i standaryzowane ekstrakty roślinne – synergiczne działanie (kapsułka w kapsułce)
    drop Kwasy GLA (min. 85,5 mg) – wsparcie nawilżenia i wzmocnienie bariery hydrolipidowej
    hand Działanie przeciwzapalne – kompleksowo dobrane antyoksydanty
    c Innowacyjny suplement diety stworzony z Małgorzatą Lenartowicz (Dietoterapia Lenartowicz)
    DUO COMPLEX Skin Olini

    229,90 zł
Produkty w tym artykule
  • bubbles Zimnotłoczone oleje i standaryzowane ekstrakty roślinne – synergiczne działanie (kapsułka w kapsułce)
    drop Kwasy GLA (min. 85,5 mg) – wsparcie nawilżenia i wzmocnienie bariery hydrolipidowej
    hand Działanie przeciwzapalne – kompleksowo dobrane antyoksydanty
    c Innowacyjny suplement diety stworzony z Małgorzatą Lenartowicz (Dietoterapia Lenartowicz)
    DUO COMPLEX Skin Olini

    229,90 zł

Czym jest clean label i jak go rozpoznać?

Czego oczekujesz od składu produktu, który chcesz kupić? Prawdopodobnie tego, by był jak najkrótszy, zrozumiały i nie zawierał sztucznych, chemicznych dodatków

Definicja i znaczenie pojęcia clean label 

Clean label oznacza trend w branży żywnościowej, który zmierza do tego, by składy produktów były jak najbardziej naturalne, proste i jasne dla kupujących.
Unika się sztucznych: 
  • barwników, 
  • aromatów, 
  • wzmacniaczy smaków, 
  • konserwantów. 
Cel? Poprawa jakości produktu, wyjście naprzeciw klientom, którzy są coraz bardziej świadomi tego, co trafia na ich talerz i chcą odżywiać się możliwie najzdrowiej – interesują ich naturalne składniki i nazwy, które rozumieją. 

Czysta etykieta jako polski odpowiednik clean label 

Czysta etykieta to nasz polski odpowiednik nazwy “clean label”. Pojawianie się produktów bez sztucznych dodatków w polskich sklepach świadczy o tym, że producenci żywności starają się odpowiedzieć na potrzeby również polskich klientów. 
To wspaniała informacja! 

Jak rozpoznać produkty clean label na półce sklepowej? 

Obecnie trend clean label, czy jak u nas, czysta etykieta, nie jest sprecyzowany prawnie, dlatego producenci żywności mogą interpretować go na swój sposób. 
Nie znajdziemy jednego, określonego symbolu dla tego trendu, który by ze sklepowej półki krzyczał, że jest czysty i prosty, ale mimo wszystko część z nich można rozpoznać już na pierwszy rzut oka. 
  1. Po pierwsze, producent chce się pochwalić, że skład jego produktu jest prosty i naturalny. Na opakowaniu możemy zatem zobaczyć słowa takie jak “prosty skład”, “tylko 5 składników”, “czysta etykieta”, “clean label”, “naturalny skład”. 
  2. Po drugie, taki produkt może wyróżniać się zielonym kolorem na opakowaniu, chociaż nie jest to warunek konieczny. 
  3. Po trzecie, cena tego produktu może być wyższa od pokrewnych. No i oczywiście – gdy już weźmiemy ten produkt do ręki, naszym oczom powinien faktycznie ukazać się prosty, zrozumiały skład.

Kluczowe cechy produktów clean label

Co wyróżnia produkty z czystą etykietą? 

Składniki naturalne zamiast syntetycznych dodatków 

Po pierwsze: brak sztucznych dodatków, czyli takich, które zostały wyprodukowane w laboratorium i dodane do żywności po to, by produkt wyglądał lepiej, miał głębszy i bardziej intensywny smak, atrakcyjny kolor. 
Z jednej strony temat jest kontrowersyjny: część osób uważa, że syntetyczne dodatki są szkodliwe dla zdrowia i należy ich unikać, inni wybierają je, ponieważ nie widzą w nich niczego niekorzystnego, zwłaszcza w rozsądnej ilości. Oczywiście, zostały one dopuszczone jako dodatek do żywności, więc nie powinny mieć złego wpływu na nasze zdrowie. 
Z drugiej najczęściej spotkać je można w mocno przetworzonych produktach, które są po prostu niekorzystne dla zdrowia. (6, 7) Wysokokaloryczne, ale mało odżywcze. Ich spożycie może doprowadzić do wzrostu prawdopodobieństwa wystąpienia różnych chorób: 
  • otyłości nadciśnienia,
  • alergii i nadwrażliwości, 
  • chorób neurodegeneracyjnych zaburzeń ze strony układu pokarmowego. 
I w tym momencie to jest najważniejsze: aby wybierać produkty proste i jak najmniej przetworzone.

Brak sztucznych dodatków, konserwantów i wzmacniaczy smaku 

Najpopularniejsze wzmacniacze smaku dodawane do przetworzonych produktów, takich jak chipsy, zupy i sosy instant, wędliny czy konserwy, to: 
  • glutaminian monosodowy (E621), 
  • guanylan disodowy (E627), 
  • inozynian disodowy (E631). 
Ich rolą jest podbicie naturalnego smaku potrawy, sprawienie, że staje się ona bardziej wyrazista i smakowita, bardziej wyczuwalny jest smak umami. I chociaż często dodatki tego typu brane pod uwagę osobno i w określonej ilości są uznawane za dopuszczalne i bezpieczne, to ich nadmiar może wywoływać różnego typu skutki niepożądane, na przykład zaburzenia łaknienia. (1) 
Gdy myślimy o produktach bez wzmacniaczy smaku, przeważnie chodzi o te syntetyczne dodatki. Istnieją jednak naturalne wzmacniacze smaku: 
  • ekstrakt drożdżowy (płatki drożdżowe), 
  • hydrolizaty białkowe, 
  • różne przyprawy, np. papryka w proszku. 

Krótka i zrozumiała lista składników 

Coraz więcej osób zwraca uwagę na pozytywne strony prostego żywienia. To taki trochę „powrót do korzeni”, czyli tworzenie domowych potraw z prostych, naturalnych i znanych od lat składników. A przy okazji czytanie etykiet, czy gdzieś nie wkradł się dodatek, którego subiektywnie nie chcemy jeść. Konsumenci wolą zobaczyć znajome składniki, takie jak mąka, sól, niż tajemnicze „E” (chociaż i one mogą oznaczać składnik pochodzenia naturalnego, na przykład kurkuminę – E100). 

Transparentność procesu produkcji i komunikacji z konsumentem 

Nie tylko skład i prostota produktu. Konsumenci lubią widzieć, że producent działa etycznie, w zrozumiały i przejrzysty sposób, a poszczególne składniki wykorzystywane do produkowanej przez niego żywności są pozyskiwane z ekologicznych, legalnych źródeł. 
W praktyce chodzi o: 
  • transparentność procesu, 
  • etyczne traktowanie zwierząt hodowlanych, 
  • ograniczenie sztucznych nawozów, pestycydów, 
  • stosowanie zdrowego żywienia zwierząt.
Chodzi o to, by sam etap produkcji był bezpieczny dla zdrowia i przebiegał z poszanowaniem innych istot (jeśli są w nim wykorzystywane zwierzęta), zrozumiały i niebudzący wątpliwości
Korzystnie odbierana jest także dobra komunikacja z klientem, badanie jego potrzeb, odpowiadanie na ewentualne pytania o produkcję lub produkt. Producent chce zbudować pozytywny wizerunek swojej marki, nawiązać długotrwałą relację z konsumentem.

Kategorie produktów zgodnych z ideą clean label

Jakie grupy produktów możemy wyróżnić, gdy mówimy o produktach z czystą etykietą? 

Produkty bezglutenowe, bezlaktozowe i wegańskie 

Do produktów z czystą etykietą mogą zaliczać się produkty: 

Produkty ekologiczne i zrównoważone środowiskowo 

Mogą to być: 
  • produkty bio,
  • uprawiane ekologicznie warzywa i owoce, 
  • nabiał bez konserwantów, z mleka zwierząt karmionych możliwie zdrową paszą, 
  • mięso ze zwierząt hodowanych na naturalnych paszach, bez hormonów, 
  • jaja od kur z wolnych wybiegów, odżywiających się możliwie naturalnie. 

Suplementy diety clean label i ich skład 

Suplementy diety również mogą być produkowane w duchu nurtu clean label. Czym będą się wyróżniać? 
Tym samym, co żywność dostępna w sklepach spożywczych: prostym i czytelnym składem, pochodzącym z natury. 
  • Naturalne surowce (mogą być certyfikowane lub pochodzić z certyfikowanych źródeł), 
  • zrozumiałe słowa na etykiecie, 
  • minimalna ilość niezbędnych dodatków, zapewniających jakość i wspierających działanie suplementu diety.

Suplement na skórę Olini DUO COMPLEX Skin jest określany jako Clean Label (czysta etykieta) 

Suplement na skórę Olini DUO COMPLEX Skin jest clean label, głównie z powodu minimalistycznego i przejrzystego składu, bazującego na aktywnych i naturalnych składnikach, bez zbędnych dodatków. 
  • Prosty, zrozumiały skład
    Formuła opiera się wyłącznie na niezbędnych składnikach aktywnych (olej z ogórecznika, standaryzowane ekstrakty roślinnewitamina E), co jest esencją idei Clean Label. 
  • Brak zbędnych wypełniaczy i sztucznych dodatków
    Produkt nie zawiera kontrowersyjnych lub syntetycznych substancji, takich jak sztuczne barwniki, konserwanty, przeciwzbrylacze (np. dwutlenek tytanu) czy aromaty. 
  • Składniki wysokiej jakości i standaryzowane
    Użycie zimnotłoczonych olejów oraz ekstraktów o potwierdzonej standaryzacji (np. 95% THC kurkuminy, 20% tymochinonu) gwarantuje wysoką aktywność biologiczną i jakość, co wpisuje się w dążenie do naturalności i maksymalnej skuteczności. 
Dzięki temu konsument dokładnie wie, co przyjmuje, a skład jest krótki, jasny i oparty na surowcach postrzeganych jako naturalne i zdrowe.
NOWOŚĆ
bubbles Zimnotłoczone oleje i standaryzowane ekstrakty roślinne – synergiczne działanie (kapsułka w kapsułce)
drop Kwasy GLA (min. 85,5 mg) – wsparcie nawilżenia i wzmocnienie bariery hydrolipidowej
hand Działanie przeciwzapalne – kompleksowo dobrane antyoksydanty
c Innowacyjny suplement diety stworzony z Małgorzatą Lenartowicz (Dietoterapia Lenartowicz)
DUO COMPLEX Skin Olini
Bioaktywny kompleks wspierający zdrowie skóry
(0 opinii)

229,90 zł

Wymogi jakościowe i certyfikaty w clean label

Gdy producent chce, by jego produkty były kojarzone z czystą etykietą i pragnie zdobyć zaufanie klientów, może starać się o dodatkowe certyfikaty potwierdzające jakość oferowanego produktu spożywczego. Musi wtedy spełnić określone w danym programie wymagania. 

Rola certyfikatów jakości w budowaniu zaufania 

Widzisz oznaczenie certyfikatu na produkcie? Prawdopodobnie wpłynie to na Twoją decyzję, a dany produkt ma większą szansę znaleźć się w koszyku, niż ten sam, też “clean label”, ale bez certyfikatu.
Chociaż być może nie wszyscy konsumenci zwracają na to uwagę (na przykład mimo wszystko wybiorą tańszą opcję) to możemy wyróżnić kilka certyfikatów dedykowanych produktom z czystą etykietą:
  • Certyfikat CLF, czyli stosowany przez firmę Natur Day Clean Label Formula, który oznacza, że produkt nie zawiera: oleju palmowego, aspartamu, sztucznych aromatów i barwników, acesulfamu, sacharynianu sodu. (4) 
  • Clean Label Project (na terenie USA), 
  • Czysta Etykieta przyznawana przez Radę Certyfikacyjną wyłonioną przez fundację im. Martynki Młyńskiej. (5) 
Zadaniem certyfikatów jest podkreślenie jakości danego produktu, który musi spełniać określone normy by na certyfikat zasłużyć i zbudowanie zaufania pomiędzy producentem, a konsumentem

Znaczenie zrównoważonego rozwoju w kontekście clean label 

Zarówno produkty z czystą etykietą, jak i idea zrównoważonego rozwoju idą w parze, ponieważ w obu przypadkach liczy się: 
  • transparentność, 
  • jak najmniejszy stopień przetwarzania, 
  • surowce z ekologicznych źródeł (często lokalnych), 
  • tworzenie opakowań łatwych do recyklingowania, 
  • komunikacja z konsumentem, 
  • odpowiedzialność za środowisko.

Aspekty prawne wokół clean label

Sama “czysta etykieta” nie jest regulowana prawnie, jednak każdego produktu spożywczego dotyczą ogólnie ustanowione na terenie Unii Europejskiej regulacje, takie jak na przykład: 
  • rozporządzenie 1333/2008, 
  • rozporządzenie 1169/2011, 
do których producenci żywności muszą się zastosować. 

Rozporządzenie 1333/2008 i ograniczenia dotyczące dodatków 

Rozporządzenie 1333/2008 dotyczy dodatków do żywności. (3) Cały dokument jest dość długi, jednak jego generalny przekaz polega na:
  • wsparciu ochrony zdrowia konsumentów poprzez regulacje dotyczące dodatków do żywności
  • uproszczeniu funkcjonowania rynku wewnętrznego:
  1. Zawiera wykazy dopuszczonych do żywności dodatków, określa co jest rozumiane jako dodatek do żywności.
  2. Określa warunki stosowania dodatków do żywności, podkreślając, że muszą one spełniać następujące warunki:
  • muszą być ocenione i zatwierdzone pod kątem bezpieczeństwa przez EFSA, 
  • ich użycie musi być zasadne z punktu widzenia technologicznego: poprawa smaku, wyglądu, konsystencji lub trwałości produktu,
  • nie można wprowadzić konsumenta w błąd, 
  • każdy dodatek musi być użyty w minimalnej, koniecznej ilości. 
  1. Rozporządzenie to określa, na jakich warunkach dodatki mogą być stosowane i jak etykietowane, 
  2. Wskazuje też, co nie jest uznawane za „dodatek do żywności”, a mogą to być np.: chlorek sodu, szafran do barwienia żywności, enzymy spożywcze, substancje pomocnicze w przetwórstwie.

Rozporządzenie 1169/2011 i obowiązki informacyjne producentów

Rozporządzenie 1169/2011 dotyczy przekazywania informacji na temat żywności (2) i jego najważniejsze założenia to:
  • niewprowadzanie konsumenta w błąd, 
  • informacje muszą być jasne, proste do zrozumienia dla konsumentów, 
  1. Nie można przypisywać składnikom lub produktom właściwości, których one nie posiadają, 
  2. Nie należy sugerować, że dany środek spożywczy ma jakąś wyjątkową, szczególną właściwość, podczas gdy inne mu podobne również ją wykazują, 
  3. Podane muszą być między innymi takie informacje, jak: nazwa, lista składników, substancje pomocnicze w przetwórstwie lub substancje uzyskane z nich, które pozostały w produkcie końcowym i są określone w załączniku nr. II (czyli głównie alergeny i substancje mogące powodować nietolerancję), ilość zastosowanych składników lub kategorii składników, ilość netto, data minimalnej trwałości, termin przydatności i inne. 
  • substancje pomocnicze w przetwórstwie określone w załączniku II to m.in. takie alergeny jak: ryby, orzechy, seler i wiele innych. 
  • substancje pomocnicze w przetwórstwie nieujęte w załączniku II nie muszą być podawane

Substancje pomocnicze w przetwórstwie a przejrzystość etykiet 

Do substancji dodatkowych, tzn. dodatków do żywności nie należą między innymi: 
  • substancje spożywane jako żywność, 
  • substancje niebędące żywnością, ale stosowane celowo w procesie przetwórczym żywności, które w gotowym produkcie są obecne jako pozostałości lub pochodne tych substancji, ponieważ nie było możliwe ich całkowite wyeliminowanie z produktu końcowego. W produkcie końcowym nie pełnią funkcji technologicznej. 
  1. Nie są one żywnością, ale są konieczne podczas jej obróbki i przetwarzania, 
  2. Mogą znaleźć się w produkcie końcowym w niezamierzony sposób, w sytuacji, gdy nie można tego uniknąć, ale muszą być bezpieczne dla zdrowia. 
  3. Takie substancje nie muszą się znaleźć na etykiecie produktu, chyba że są alergenami lub substancjami potencjalnie mogącymi powodować nietolerancje, ujętymi w załączniku II rozporządzenia 1169/2011. W praktyce są to znane wszystkim informacje takie jak: „produkt może zawierać seler”, „może zawierać śladowe ilości orzechów” itp.

Wyzwania i ograniczenia dla producentów

Wyższa cena produktów clean label i jej przyczyny 

Dlaczego produkty bez konserwantów i sztucznych barwników mogą być droższe? 
  • Koszty poszczególnych surowców użytych do produkcji mogą być wyższe ze względu na ich naturalne pochodzenie, bio hodowlę lub ekologiczną uprawę. 
  • Niestosowanie dodatków sztucznych w tym konserwantów sprawia, że produkty są mniej trwałe.
  • Proces produkcji może być bardziej złożony ze względu na najwyższą jakość produktu końcowego.

Krótszy termin przydatności bez konserwantów 

Stawiając na prostotę, zdrowie i jakość wybieramy produkty bez konserwantów. Wiąże się to jednak z pewną konsekwencją: musimy je szybciej zjeść. 
To oczywiście naturalny skutek ograniczenia dodatku konserwantów: taka żywność może się szybciej zepsuć, dlatego termin przydatności jest krótszy lub może być krótszy, niż w przypadku tego samego produktu wyposażonego w konserwanty. 
To wyzwanie dla producenta, który musi zadbać o to, by produkt szybko trafił do konsumenta, zanim termin przydatności minie.

Dlaczego warto wybierać clean label?

Produkty czysta etykieta to przede wszystkim wsparcie dla naszego zdrowia. Jemy proste, nieprzetworzone produkty, a przede wszystkim wiemy co jemy. 

Korzyści zdrowotne i lepsza przyswajalność składników 

Proste i nieprzetworzone pokarmy są zdrowsze dla naszego organizmu, bardziej odżywcze, mniej kaloryczne. 

Świadome wybory konsumenckie i wpływ na środowisko

Teraz liczy się całokształt. Jako konsumenci myślimy o tym, jak zostało wyprodukowane nasze jedzenie i jaki to miało wpływ na środowisko lub czy poszczególne etapy produkcji były przeprowadzone z szacunkiem do innych istot żywych. 
Niejednokrotnie nie bez znaczenia pozostaje także końcowe opakowanie produktu: czy można je recyklingować? Czy zawiera mniej plastiku? 
Świadome wybory w sklepach są bardzo ważne dla nas i dla ogółu. Jak możemy je wspierać? 
  • Przygotuj wstępny jadłospis na cały tydzień. 
  • Rób zakupy z listą zakupów. 
  • Czytaj uważnie skład produktu. 
  • W domu wykorzystuj najpierw to, co ma krótszą datę przydatności. 
W ten sposób przyjrzysz się co jesz, mniej wyrzucisz, kupisz to, co jest Ci potrzebne, zaoszczędzisz i być może będziesz mieć więcej motywacji do tego by kupować produkty z czystą etykietą. 

Lepsza jakość i smak produktów naturalnych 

Zaletą naturalnych produktów bez wzmacniaczy smaku, aromatów czy konserwantów jest ich wysoka jakość i naturalny smak. 
  • większa ilość związków odżywczych i naturalnych składników może wiązać się z odczuwaniem lepszego smaku, 
  • wolniejszy wzrost (np. owoców i warzyw) może pozytywnie wpływać na doznania smakowe,
  • tradycyjna produkcja określonych produktów może wpływać korzystnie na smak końcowego produktu spożywczego, 
  • smak jest jednak odczuciem bardzo subiektywnym, indywidualnym dla każdego, 
  • osoba, która przywykła do wzmacniaczy smaku może mieć poczucie, że produkty bez konserwantów i innych dodatków nie smakują tak intensywnie: być może wykorzystanie naturalnych przypraw i ziół polepszy smak? Warto próbować!
Źródła
  1. Bortnowska, Grażyna. "OCENA SKŁADU RECEPTUROWEGO DAŃ OBIADOWYCH READY-TO-EAT PODDANYCH PASTERYZACJI EVALUATION OF THE RECIPE COMPOSITION OF READY-TO-EAT PASTEURIZED DINNER DISHES."

  2. https://www.prawo.pl/akty/dz-u-ue-l-2011-304-18,68078392.html

  3. https://www.gov.pl/web/wsse-katowice/dodatki-do-zywnosci

  4. https://naturday.pl/frontend/web/content/uploads/certificate/CLF.pdf#:~:text=Niniejszy%20certyfikat%20potwierdza%2C%20%C5%BCe%20zastosowano%20wszelkie%20postanowienia,zmianie%20wyr%C3%B3b%20i%20warunki%20produkcyjne%20w%20zak%C5%82adzie.

  5. https://www.forummleczarskie.pl/raporty/1317,czysta-etykieta-czysta-etykieta-bardzo-pozadana

  6. Kapczuk, Patrycja, et al. "Żywność wysokoprzetworzona i jej wpływ na zdrowie dzieci i osób dorosłych." Postępy Biochemii 66.1 (2020): 23-29.

  7. https://dietetycy.org.pl/zywnosc-przetworzona/

Dbamy o Twoją prywatność
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony oraz pomagają nam zapamiętać Twoje ustawienia i dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Wykorzystujemy je również do mierzenia ruchu i analizowania sposobu korzystania z naszej strony internetowej. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików, odmówić ich używania (z wyjątkiem niezbędnych) lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".

Szczegóły o używanych przez nas plikach cookie oraz zasadach przetwarzania danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.