Spis treści:
Clean label: naturalny skład i transparentność w suplementach
-
Zimnotłoczone oleje i standaryzowane ekstrakty roślinne – synergiczne działanie (kapsułka w kapsułce)Kwasy GLA (min. 85,5 mg) – wsparcie nawilżenia i wzmocnienie bariery hydrolipidowejDziałanie przeciwzapalne – kompleksowo dobrane antyoksydantyInnowacyjny suplement diety stworzony z Małgorzatą Lenartowicz (Dietoterapia Lenartowicz)
229,90 zł
Czym jest clean label i jak go rozpoznać?
Czego oczekujesz od składu produktu, który chcesz kupić? Prawdopodobnie tego, by był jak najkrótszy, zrozumiały i nie zawierał sztucznych, chemicznych dodatków!Definicja i znaczenie pojęcia clean label
- barwników,
- aromatów,
- wzmacniaczy smaków,
- konserwantów.
Czysta etykieta jako polski odpowiednik clean label
Jak rozpoznać produkty clean label na półce sklepowej?
- Po pierwsze, producent chce się pochwalić, że skład jego produktu jest prosty i naturalny. Na opakowaniu możemy zatem zobaczyć słowa takie jak “prosty skład”, “tylko 5 składników”, “czysta etykieta”, “clean label”, “naturalny skład”.
- Po drugie, taki produkt może wyróżniać się zielonym kolorem na opakowaniu, chociaż nie jest to warunek konieczny.
- Po trzecie, cena tego produktu może być wyższa od pokrewnych. No i oczywiście – gdy już weźmiemy ten produkt do ręki, naszym oczom powinien faktycznie ukazać się prosty, zrozumiały skład.
Kluczowe cechy produktów clean label
Co wyróżnia produkty z czystą etykietą?Składniki naturalne zamiast syntetycznych dodatków
- otyłości nadciśnienia,
- alergii i nadwrażliwości,
- chorób neurodegeneracyjnych zaburzeń ze strony układu pokarmowego.
Brak sztucznych dodatków, konserwantów i wzmacniaczy smaku
- glutaminian monosodowy (E621),
- guanylan disodowy (E627),
- inozynian disodowy (E631).
- ekstrakt drożdżowy (płatki drożdżowe),
- hydrolizaty białkowe,
- różne przyprawy, np. papryka w proszku.
Krótka i zrozumiała lista składników
Transparentność procesu produkcji i komunikacji z konsumentem
- transparentność procesu,
- etyczne traktowanie zwierząt hodowlanych,
- ograniczenie sztucznych nawozów, pestycydów,
- stosowanie zdrowego żywienia zwierząt.
Kategorie produktów zgodnych z ideą clean label
Jakie grupy produktów możemy wyróżnić, gdy mówimy o produktach z czystą etykietą?Produkty bezglutenowe, bezlaktozowe i wegańskie
- bezglutenowe,
- dla wegan,
- bezlaktozowe.
Produkty ekologiczne i zrównoważone środowiskowo
- produkty bio,
- uprawiane ekologicznie warzywa i owoce,
- nabiał bez konserwantów, z mleka zwierząt karmionych możliwie zdrową paszą,
- mięso ze zwierząt hodowanych na naturalnych paszach, bez hormonów,
- jaja od kur z wolnych wybiegów, odżywiających się możliwie naturalnie.
Suplementy diety clean label i ich skład
Suplementy diety również mogą być produkowane w duchu nurtu clean label. Czym będą się wyróżniać?- Naturalne surowce (mogą być certyfikowane lub pochodzić z certyfikowanych źródeł),
- zrozumiałe słowa na etykiecie,
- minimalna ilość niezbędnych dodatków, zapewniających jakość i wspierających działanie suplementu diety.
Suplement na skórę Olini DUO COMPLEX Skin jest określany jako Clean Label (czysta etykieta)
- Prosty, zrozumiały skład
Formuła opiera się wyłącznie na niezbędnych składnikach aktywnych (olej z ogórecznika, standaryzowane ekstrakty roślinne, witamina E), co jest esencją idei Clean Label. - Brak zbędnych wypełniaczy i sztucznych dodatków
Produkt nie zawiera kontrowersyjnych lub syntetycznych substancji, takich jak sztuczne barwniki, konserwanty, przeciwzbrylacze (np. dwutlenek tytanu) czy aromaty. - Składniki wysokiej jakości i standaryzowane
Użycie zimnotłoczonych olejów oraz ekstraktów o potwierdzonej standaryzacji (np. 95% THC kurkuminy, 20% tymochinonu) gwarantuje wysoką aktywność biologiczną i jakość, co wpisuje się w dążenie do naturalności i maksymalnej skuteczności.
Wymogi jakościowe i certyfikaty w clean label
Gdy producent chce, by jego produkty były kojarzone z czystą etykietą i pragnie zdobyć zaufanie klientów, może starać się o dodatkowe certyfikaty potwierdzające jakość oferowanego produktu spożywczego. Musi wtedy spełnić określone w danym programie wymagania.Rola certyfikatów jakości w budowaniu zaufania
- Certyfikat CLF, czyli stosowany przez firmę Natur Day Clean Label Formula, który oznacza, że produkt nie zawiera: oleju palmowego, aspartamu, sztucznych aromatów i barwników, acesulfamu, sacharynianu sodu. (4)
- Clean Label Project (na terenie USA),
- Czysta Etykieta przyznawana przez Radę Certyfikacyjną wyłonioną przez fundację im. Martynki Młyńskiej. (5)
Znaczenie zrównoważonego rozwoju w kontekście clean label
- transparentność,
- jak najmniejszy stopień przetwarzania,
- surowce z ekologicznych źródeł (często lokalnych),
- tworzenie opakowań łatwych do recyklingowania,
- komunikacja z konsumentem,
- odpowiedzialność za środowisko.
Aspekty prawne wokół clean label
Sama “czysta etykieta” nie jest regulowana prawnie, jednak każdego produktu spożywczego dotyczą ogólnie ustanowione na terenie Unii Europejskiej regulacje, takie jak na przykład:- rozporządzenie 1333/2008,
- rozporządzenie 1169/2011,
Rozporządzenie 1333/2008 i ograniczenia dotyczące dodatków
- wsparciu ochrony zdrowia konsumentów poprzez regulacje dotyczące dodatków do żywności
- uproszczeniu funkcjonowania rynku wewnętrznego:
- Zawiera wykazy dopuszczonych do żywności dodatków, określa co jest rozumiane jako dodatek do żywności.
- Określa warunki stosowania dodatków do żywności, podkreślając, że muszą one spełniać następujące warunki:
- muszą być ocenione i zatwierdzone pod kątem bezpieczeństwa przez EFSA,
- ich użycie musi być zasadne z punktu widzenia technologicznego: poprawa smaku, wyglądu, konsystencji lub trwałości produktu,
- nie można wprowadzić konsumenta w błąd,
- każdy dodatek musi być użyty w minimalnej, koniecznej ilości.
- Rozporządzenie to określa, na jakich warunkach dodatki mogą być stosowane i jak etykietowane,
- Wskazuje też, co nie jest uznawane za „dodatek do żywności”, a mogą to być np.: chlorek sodu, szafran do barwienia żywności, enzymy spożywcze, substancje pomocnicze w przetwórstwie.
Rozporządzenie 1169/2011 i obowiązki informacyjne producentów
Rozporządzenie 1169/2011 dotyczy przekazywania informacji na temat żywności (2) i jego najważniejsze założenia to:- niewprowadzanie konsumenta w błąd,
- informacje muszą być jasne, proste do zrozumienia dla konsumentów,
- Nie można przypisywać składnikom lub produktom właściwości, których one nie posiadają,
- Nie należy sugerować, że dany środek spożywczy ma jakąś wyjątkową, szczególną właściwość, podczas gdy inne mu podobne również ją wykazują,
- Podane muszą być między innymi takie informacje, jak: nazwa, lista składników, substancje pomocnicze w przetwórstwie lub substancje uzyskane z nich, które pozostały w produkcie końcowym i są określone w załączniku nr. II (czyli głównie alergeny i substancje mogące powodować nietolerancję), ilość zastosowanych składników lub kategorii składników, ilość netto, data minimalnej trwałości, termin przydatności i inne.
- substancje pomocnicze w przetwórstwie określone w załączniku II to m.in. takie alergeny jak: ryby, orzechy, seler i wiele innych.
- substancje pomocnicze w przetwórstwie nieujęte w załączniku II nie muszą być podawane
Substancje pomocnicze w przetwórstwie a przejrzystość etykiet
Do substancji dodatkowych, tzn. dodatków do żywności nie należą między innymi:- substancje spożywane jako żywność,
- substancje niebędące żywnością, ale stosowane celowo w procesie przetwórczym żywności, które w gotowym produkcie są obecne jako pozostałości lub pochodne tych substancji, ponieważ nie było możliwe ich całkowite wyeliminowanie z produktu końcowego. W produkcie końcowym nie pełnią funkcji technologicznej.
- Nie są one żywnością, ale są konieczne podczas jej obróbki i przetwarzania,
- Mogą znaleźć się w produkcie końcowym w niezamierzony sposób, w sytuacji, gdy nie można tego uniknąć, ale muszą być bezpieczne dla zdrowia.
- Takie substancje nie muszą się znaleźć na etykiecie produktu, chyba że są alergenami lub substancjami potencjalnie mogącymi powodować nietolerancje, ujętymi w załączniku II rozporządzenia 1169/2011. W praktyce są to znane wszystkim informacje takie jak: „produkt może zawierać seler”, „może zawierać śladowe ilości orzechów” itp.
Wyzwania i ograniczenia dla producentów
Wyższa cena produktów clean label i jej przyczyny
- Koszty poszczególnych surowców użytych do produkcji mogą być wyższe ze względu na ich naturalne pochodzenie, bio hodowlę lub ekologiczną uprawę.
- Niestosowanie dodatków sztucznych w tym konserwantów sprawia, że produkty są mniej trwałe.
- Proces produkcji może być bardziej złożony ze względu na najwyższą jakość produktu końcowego.
Krótszy termin przydatności bez konserwantów
Dlaczego warto wybierać clean label?
Produkty czysta etykieta to przede wszystkim wsparcie dla naszego zdrowia. Jemy proste, nieprzetworzone produkty, a przede wszystkim wiemy co jemy.Korzyści zdrowotne i lepsza przyswajalność składników
Świadome wybory konsumenckie i wpływ na środowisko
- Przygotuj wstępny jadłospis na cały tydzień.
- Rób zakupy z listą zakupów.
- Czytaj uważnie skład produktu.
- W domu wykorzystuj najpierw to, co ma krótszą datę przydatności.
Lepsza jakość i smak produktów naturalnych
- większa ilość związków odżywczych i naturalnych składników może wiązać się z odczuwaniem lepszego smaku,
- wolniejszy wzrost (np. owoców i warzyw) może pozytywnie wpływać na doznania smakowe,
- tradycyjna produkcja określonych produktów może wpływać korzystnie na smak końcowego produktu spożywczego,
- smak jest jednak odczuciem bardzo subiektywnym, indywidualnym dla każdego,
- osoba, która przywykła do wzmacniaczy smaku może mieć poczucie, że produkty bez konserwantów i innych dodatków nie smakują tak intensywnie: być może wykorzystanie naturalnych przypraw i ziół polepszy smak? Warto próbować!
Bortnowska, Grażyna. "OCENA SKŁADU RECEPTUROWEGO DAŃ OBIADOWYCH READY-TO-EAT PODDANYCH PASTERYZACJI EVALUATION OF THE RECIPE COMPOSITION OF READY-TO-EAT PASTEURIZED DINNER DISHES."
https://www.prawo.pl/akty/dz-u-ue-l-2011-304-18,68078392.html
https://www.gov.pl/web/wsse-katowice/dodatki-do-zywnosci
https://naturday.pl/frontend/web/content/uploads/certificate/CLF.pdf#:~:text=Niniejszy%20certyfikat%20potwierdza%2C%20%C5%BCe%20zastosowano%20wszelkie%20postanowienia,zmianie%20wyr%C3%B3b%20i%20warunki%20produkcyjne%20w%20zak%C5%82adzie.
https://www.forummleczarskie.pl/raporty/1317,czysta-etykieta-czysta-etykieta-bardzo-pozadana
Kapczuk, Patrycja, et al. "Żywność wysokoprzetworzona i jej wpływ na zdrowie dzieci i osób dorosłych." Postępy Biochemii 66.1 (2020): 23-29.
https://dietetycy.org.pl/zywnosc-przetworzona/





























.jpg)