Spis treści:
Ekstrakty roślinne - rodzaje, właściwości i zastosowanie
-
Zimnotłoczone oleje i standaryzowane ekstrakty roślinne – synergiczne działanie (kapsułka w kapsułce)Kwasy GLA (min. 85,5 mg) – wsparcie nawilżenia i wzmocnienie bariery hydrolipidowejDziałanie przeciwzapalne – kompleksowo dobrane antyoksydantyInnowacyjny suplement diety stworzony z Małgorzatą Lenartowicz (Dietoterapia Lenartowicz)
229,90 zł
Czym są ekstrakty roślinne i jak powstają?
Ekstrakcja to inaczej proces wydobycia cennych substancji aktywnych. By wydobyć związki aktywne z roślin, należy wykorzystać do tego określony rozpuszczalnik oraz część rośliny, która nas interesuje pod względem zawartości konkretnego związku aktywnego. Ekstrakty roślinne mogą dotyczyć każdej części rośliny: całej, jak i jej elementu:- liści,
- korzeni,
- łodyg,
- kwiatów,
- nasion,
- płatków.
- kosmetyka,
- profilaktyka,
- farmacja,
- aromaterapia,
- medycyna naturalna.
Proces ekstrakcji roślinnej i jego znaczenie
- olej,
- alkohol,
- CO2 w stanie nadkrytycznym,
- woda z glicerolem,
- glikol.
Standaryzacja ekstraktów a jakość i skuteczność
- Drug Extract Ratio, czyli DER — wskazuje nam stosunek ilości wykorzystanego surowca do otrzymanego ekstraktu. Im wyższa wartość, tym bardziej skoncentrowany produkt.
- Standaryzacja ekstraktu roślinnego na określoną ilość procent to również konkretna informacja dla nas, ile związku aktywnego zawiera dany produkt.
Rodzaje ekstraktów roślinnych i ich właściwości
Ekstrakty możemy podzielić ze względu na wykorzystywany podczas ekstrakcji rozpuszczalnik.Ekstrakty CO2 – czystość i koncentracja składników
- W produkcie końcowym nie znajdziemy rozpuszczalnika, ponieważ ten wyparowuje. Jest to metoda szybka, nietoksyczna i pozwala na uzyskanie skoncentrowanego ekstraktu.
Ekstrakty wodno-glicerynowe – łagodność i nawilżenie
Ekstrakty alkoholowe – trwałość i intensywność działania
Ekstrakty olejowe – tłuszczowe nośniki substancji aktywnych
Ekstrakty glikolowe – stabilność i odporność mikrobiologiczna
Ekstrakty w proszku – wygoda i wszechstronność zastosowań
- Wyekstrahowano substancję aktywną (lub substancje) z materiału roślinnego za pomocą określonego rozpuszczalnika, np. etanolu, wody i glicerolu lub innych.
- Skoncentrowano otrzymany produkt, poprzez eliminację (odparowanie) pewnej ilości cieczy. Dzięki temu substancja aktywna jest bardziej stężona, a ekstrakt mniejszy objętościowo. Jest mocniejszy, gęstszy.
- Wysuszono ekstrakt, by uzyskać proszek. Proces ten może się odbyć pod postacią suszenia rozpyłowego czy liofilizacji.
Składniki aktywne obecne w ekstraktach roślinnych
Jakich składników aktywnych możemy poszukiwać w ekstraktach roślinnych? To przede wszystkim związki o działaniu korzystnym dla zdrowia i urody: przeciwzapalnym, przeciwutleniającym, odżywiającym.Flawonoidy, polifenole, kurkuminoidy, karotenoidy – naturalne antyoksydanty
- flawonoidy — antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwalergiczne,
- polifenole — przeciwzapalne, przeciwutleniające,
- kurkuminoidy — należące do polifenoli związki przeciwzapalne, przeciwutleniające, wsparcie dla wielu układów w ciele człowieka, działanie antynowotworowe, regulacyjne,
- karotenoidy — silne związki przeciwutleniające.
Fitosterole i witaminy – wsparcie dla skóry i organizmu
Ekstrakty roślinne w suplementach diety
Ekstrakty roślinne są oczywiście składnikami suplementów diety, a ich rolą jest wsparcie zdrowia, odporności, działanie przeciwzapalne oraz przeciwutleniające, w zależności od właściwości danej rośliny.Ekstrakt z czarnuszki – 20% tymochinonu, działa antyoksydacyjnie i wspiera naturalne mechanizmy obronne skóry
- przeciwutleniających,
- przeciwzapalnych,
- przeciwgrzybiczych,
- przeciwbakteryjnych.
Ekstrakt z wiesiołka – ekstrakt z wytłoków z nasion wiesiołka Olini, bogaty w polifenole, sprzyja zachowaniu dobrej kondycji skóry
Ekstrakt z kurkumy białej – standaryzowany na 95% tetrahydrokurkuminoidów, sprzyja ochronie komórek i zdrowemu wyglądowi skóry
Suplement na skórę Olini Duo Complex Skin zawiera trzy standaryzowane ekstrakty roślinne, których celem jest kompleksowe wsparcie skóry.
- Ekstrakt z kurkumy białej (kurkumina) - Curcumin C3 Reduct® standaryzacja 95% tetrahydrokurkuminoidów (THC).
Przeznaczenie: THC to aktywny metabolit kurkuminy. Jest ceniony za silniejsze działanie przeciwutleniające i znacznie lepszą biodostępność niż zwykła kurkumina.
Właściwości dla skóry: zwalcza wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia, oraz działa przeciwzapalnie, wspierając łagodzenie podrażnień i niedoskonałości cery. 2. - Ekstrakt z wiesiołka - standaryzacja: 40% polifenoli.
Przeznaczenie: ten ekstrakt jest źródłem silnych polifenoli, związków o charakterze antyoksydacyjnym.
Właściwości dla skóry: działanie polifenoli wspiera ochronę komórek skóry przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami środowiskowymi. Choć najczęściej wiesiołek jest kojarzony z kwasem GLA (który jest obecny w fazie olejowej tego suplementu), standaryzacja na polifenole wzmacnia przeciwstarzeniowe i ochronne właściwości całej formuły. - Ekstrakt z czarnuszki siewnej (Nigella Sativa) standaryzacja: 20% tymochinonu (ThQ).
Przeznaczenie: Tymochinon jest głównym aktywnym składnikiem czarnuszki, znanym ze swoich właściwości prozdrowotnych.
Właściwości dla skóry: działa silnie przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie. Jego obecność pomaga regulować stany zapalne skóry (np. w przypadku trądziku) i przyczynia się do utrzymania jej zdrowej równowagi mikrobiologicznej, harmonizując procesy zachodzące w skórze.
Skład ekstraktów (THC, polifenole z wiesiołka, tymochinon) skupia się na trzech filarach wsparcia skóry: silnej ochronie antyoksydacyjnej, zmniejszaniu stanów zapalnych oraz ochronie komórkowej.
Jak wybierać i stosować ekstrakty roślinne?
Wybór odpowiedniego ekstraktu roślinnego zależy od tego, jaki cel chcemy osiągnąć. Czy chodzi o zewnętrzną pielęgnację skóry, naturalne wsparcie dla zdrowia, a może aromaterapię?Na co zwrócić uwagę przy zakupie produktów z ekstraktami
- wskaźnik DER — im wyższy, tym bardziej skoncentrowany ekstrakt,
- standaryzacja ekstraktu — bardzo ważne,
- jaki rozpuszczalnik zastosowano,
- czy producent jest transparentny,
- wykorzystanie produktu — do spożycia, a może zastosowanie wyłącznie na skórę?
Bezpieczeństwo stosowania, także w ciąży
Przyszłość i trendy w wykorzystaniu ekstraktów roślinnych
Zainteresowanie naturalnymi ekstraktami roślinnymi wciąż rośnie. Potwierdzeniem może być analiza rynku: w 2019 roku ekstrakty roślinne wypracowały na rynku 23,7 mld USD, natomiast szacunkowo w 2025 roku ta kwota wzrośnie aż do 59,4 mld USD. [dane z 2022] (1) O czym to może świadczyć?- Przede wszystkim coraz więcej osób jest zainteresowane produktami opartymi na naturalnych składnikach.
Rosnące znaczenie naturalnych składników aktywnych
- suplementy diety,
- farmacja,
- rolnictwo.
Innowacyjne technologie ekstrakcji i standaryzacji (DER: 30:1, C3 Reduct)
- CO2 w stanie nadkrytycznym, o której już wspominaliśmy,
- ultradźwiękami,
- z wykorzystaniem mikrofal,
- cieczą jonową,
- gazami eutektycznymi,
- enzymatyczna.
- Wskaźnik DER pozwala na określenie jak bardzo skoncentrowany jest dany ekstrakt. Na przykład DER 30:1 może oznaczać, że z 30 gramów materiału roślinnego otrzymano 1 gram ekstraktu roślinnego.
- Standaryzacja na określoną ilość zawartości składnika aktywnego: na przykład C3 Reduct® w przypadku kurkuminy białej oznacza, że ekstrakt z korzenia tej rośliny standaryzowany jest aż na 95% tetrahydrokurkuminoidów. Jest to opatentowany przez firmę Sabinsa ekstrakt roślinny. Jest dużo bardziej stabilny i biodostępny, niż zwykły ekstrakt z korzenia kurkumy.
https://www.pb.pl/roslinne-ekstrakty-z-farm-przyszlosci-1141980
Szymańska, Renata, and Jerzy Kruk. "Fitosterole-występowanie i znaczenie dla człowieka." Kosmos 56.1-2 (2007): 107-114.
Nowak, Anna. "Fitosterole w codziennej diecie." Postępy Fitoterapii 1 (2011): 48-51.
Wolski, Tadeusz, Agnieszka Najda, and Katarzyna Wolska-Gawron. "Zawartość lipidów i olejku eterycznego oraz właściwości biologiczne nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa L.)." Postępy Fitoterapii 18.3 (2017): 235-241.
Nurzyńska-Wierdak, R. E. N. A. T. A. "Terapeutyczne właściwości olejków eterycznych." Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EEE: Horticultura 25.1 (2015): 1-19.
Górka, Mikołaj, et al. "Neuroprotekcyjne działanie kurkuminy i jej potencjalne zastosowanie w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych." Postępy Biochemii 69.1 (2023): 18-25.
Tokarczyk, Wojciech, et al. "POTENCJAŁ DZIAŁANIA KURKUMINY W LECZENIU SYMPTOMÓW DEPRESJI." WSPÓŁCZESNY WYMIAR UZALEŻNIEŃ: 111.
Kuźmińska, Joanna, et al. "Historia i chemia kurkuminy History and chemistry of curcumin."
Janas, Regina, and Mieczysław Grzesik. "Możliwości zastosowania wybranych preparatów biologicznych w ekologicznej uprawie roślin prozdrowotnych." Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 56.3 (2011): 152-157.
Szczesna, M. "Ocena zdrowotna nasion z wiesiolka." Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 44.2-3 (1993): 139-146.
Kaźmierska¹, Agnieszka, and Ewa Gawor. "wpływ oleju z wiesiołka." (2015).
Gąbka, I., et al. "OLEJE ROŚLINNE–ZASTOSOWANIE W PIELĘGNACJI SKÓRY." ІНТЕГРАЦІЯ СВІТОВИХ НАУКОВИХ ПРОЦЕСІВ ЯК ОСНОВА СУСПІЛЬНОГО ПРОГРЕСУ (2021): 173.






























.jpg)