Tłoczony zawsze na świeżo
Bezpieczna dostawa
Darmowa dostawa od 199 zł

Szukaj

Olej kokosowy do smażenia

Mazurek, 6 marzec 2018
Olej kokosowy do smażenia

O dobroczynnych właściwościach tego oleju można usłyszeć zarówno przy efektach stosowania na skórę oraz włosy, jak i dodatek do jedzenia czy najlepszy produkt, za pomocą którego można smażyć przeróżne potrawy.

Temperatura dymienia oleju kokosowego

Dobierając tłuszcz do gotowania, należy zwrócić uwagę na jego temperaturę dymienia. Jeśli substancja ma niską temperaturę dymienia, już nawet w 40°C może zacząć się palić, co w wielu przypadkach prowadzi do generowania rakotwórczych związków, wpływających niekorzystnie na zdrowie. Spalenie jest dodatkowo samo w sobie nieprzyjemne ze względu na zapach, smak i wygląd potraw oraz uciążliwe zabrudzenia. Warto dobierać zatem naturalne tłuszcze z wysoką temperaturą dymienia jak np. olej kokosowy.

Właściwości oleju kokosowego do smażenia

Chcąc gotować smaczne i jednocześnie zdrowe potrawy, warto znać skład używanych tłuszczów. Naturalny olej kokosowy ma właściwości:

  • przeciwzapalne i wirusobójcze,
  • wspomagające utratę masy ciała,
  • spowalniające procesy starzenia się skóry,
  • łagodzące objawy chronicznego zmęczenia,
  • wpływające korzystnie na koncentrację,
  • wspomagające układ immunologiczny,
  • wspierające gojenie ran i uszkodzonych tkanek,
  • wspomagające wchłanianie witamin i składników odżywczych.

Wspomniana wyżej wysoka temperatura dymienia (170-200°C to jedna z zalet tego naturalnego tłuszczu. Kolejną jest wyjątkowy zapach, który przenika przez potrawy, nadając im oryginalnego, nawet orientalnego smaku. Co więcej, wystarczy tylko odrobina takiej substancji, by potrawa nabrała dobrego smaku i nie była sucha.

Do czego można używać tego tłuszczu?

Dzięki miłemu zapachowi, oryginalnemu smakowi oraz dobroczynnym właściwościom olej kokosowy może być wykorzystywany do smażenia:

  • mięsa,
  • warzyw,
  • ryb,
  • naleśników,
  • omletów,
  • placków.

Co więcej, taki naturalny tłuszcz może być zamiennikiem innych substancji, dzięki czemu można przyrządzić dzięki niemu popcorn czy chipsy. Każda potrawa z dodatkiem tłuszczu z oleju kokosowego będzie miała unikalny smak oraz zapach. Ponadto, używając tego typu produktów, masz pewność, że przygotowane dania będą zdrowe i smaczne.

Prawidłowe przechowywanie

Olej kokosowy do smażenia powinien być przechowywany w miejscu bez dostępu światła słonecznego. Warto także wiedzieć, że w pomieszczeniach, w których panuje wyższa temperatura, substancja będzie w stanie ciekłym — wówczas najlepiej wziąć łyżkę tłuszczu, wylać ją bezpośrednio na patelnię, odczekać kilka sekund do rozgrzania i położyć wybrane produkty spożywcze. Przy niższych temperaturach substancja zachowuje stały stan skupienia, dzięki czemu nakładanie na patelnię lub inne naczynie będzie łatwiejsze.

Jak wybrać olej kokosowy do smażenia?

W doborze produktu warto zwrócić uwagę na proces jego produkcji. Dobrze jest wybierać nierafinowane i niefiltrowane tłuszcze, wyprodukowane na zamówienie z wysokojakościowych składników. Dzięki takim czynnikom masz pewność, że produkty używane do gotowania czy pieczenia, będą idealnie spełniać swoje przeznaczenie, nie tracąc przy tym cennych właściwości oraz składników. Postaw na jakość, unikalny smak oraz zdrowe jedzenie!

Newsletter

Chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach?

Zostaw swój adres e-mail

Coś Cie nurtuje?

Sprawdź FAQ

Potrzebujesz odpowiedzi na już?

Zadzwoń: 732 080 803

Wolisz napisać?

Napisz: sklep@olini.pl

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wybierz pierwszy produkt

Do darmowej dostawy brakuje jeszcze:

199 zł
0.00zł

Dodaj produkty do koszyka i uzyskaj

darmową dostawę!

  • Naturalna multiwitamina
  • Ulubieniec kobiet w ciąży
  • Źródło łatwo przyswajalnego żelaza

Zakwas z buraków Olini

od 19.90

  • Dla osób dbających o układ krążenia
  • Źródło NNKT w diecie
  • Połączenie olejów lnianego i z czarnuszki

Olej dla serca Olini

od 23.90