29 czerwca - 3 lipca - Darmowa dostawa od 49 zł ☁️
0
Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
13-01-2020  |  Magda

Olej kokosowy do smażenia

O dobroczynnych właściwościach tego oleju można usłyszeć zarówno przy efektach stosowania na skórę oraz włosy, jak i dodatek do jedzenia czy najlepszy produkt, za pomocą którego można smażyć przeróżne potrawy.

Spis treści:

  1. Dlaczego warto używać oleju kokosowego do smażenia?
  2. Czy smażenie na oleju kokosowym jest zdrowe?
  3. Temperatura dymienia oleju kokosowego
  4. Właściwości oleju kokosowego do smażenia
  5. Do czego można używać tego tłuszczu?
  6. Prawidłowe przechowywanie
  7. Jak wybrać olej kokosowy do smażenia?

Dlaczego warto używać oleju kokosowego do smażenia?

Smażenie nie należy do najzdrowszych metod obróbki termicznej żywności. Tłuszcz wsiąka w jedzenie, przez co potrawa staje się bardziej kaloryczna i ciężkostrawna. W dodatku, jeśli użyjesz tłuszczu o niskiej temperaturze dymienia, możesz łatwo przypalić swój obiad i nadać mu charakterystyczny swąd spalenizny. Jako jedna z metod może się sprawdzić olej kokosowy do smażenia.

Jednak największym zagrożeniem wynikającym ze smażenia na źle dobranym tłuszczu jest „wzbogacenie” potrawy o szkodliwe związki. Dlatego wybór właściwego tłuszczu powinien być priorytetem dla osób chcących zachować zdrowie i uniknąć chorób. Takim tłuszczem bez wątpienia jest olej kokosowy, który może być Twoim największym sprzymierzeńcem w kuchni.

Czy smażenie na oleju kokosowym jest zdrowe?

W trakcie smażenia temperatura przekracza 100°C i może wynosić 150-200°C, dlatego należy wybierać tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia. Termin ten określa minimalną temperaturę, w której tłuszcz ulega degradacji. Wysoki punkt dymienia to jedna z najważniejszych cech oleju kokosowego, determinująca jego przydatność w kuchni.

Temperatura dymienia oleju kokosowego

Nierafinowany olej kokosowy wykazuje odporność do temperatury 177°C (a więc znacznie wyższą niż w przypadku masła oraz innych nierafinowanych olejów roślinnych). W przypadku, gdy jest to rafinowany olej kokosowy do smażenia, temperatura dymienia to aż 200°C. Tłuszcz do smażenia powinien również zawierać głównie kwasy nasycone i jednonienasycone, które są znacznie mniej wrażliwe niż kwasy wielonienasycone i zachowują wysoką stabilność podczas obróbki termicznej. Tymczasem 94% składu oleju kokosowego zajmują kwasy tłuszczowe nasycone, z czego ok. 62% stanowią kwasy średniołańcuchowe MCT – laurynowy, mirystynowy, kaprylowy, kapronowy i kaprynowy.

Właściwości oleju kokosowego do smażenia

Chcąc gotować smaczne i jednocześnie zdrowe potrawy, warto znać skład używanych tłuszczów. Naturalny olej kokosowy ma właściwości:

  • przeciwzapalne i wirusobójcze,
  • wspomagające utratę masy ciała,
  • spowalniające procesy starzenia się skóry,
  • łagodzące objawy chronicznego zmęczenia,
  • wpływające korzystnie na koncentrację,
  • wspomagające układ immunologiczny,
  • wspierające gojenie ran i uszkodzonych tkanek,
  • wspomagające wchłanianie witamin i składników odżywczych.

Wspomniana wyżej wysoka temperatura dymienia (170-200°C to jedna z zalet tego naturalnego tłuszczu. Kolejną jest wyjątkowy zapach, który przenika przez potrawy, nadając im oryginalnego, nawet orientalnego smaku. Co więcej, wystarczy tylko odrobina takiej substancji, by potrawa nabrała dobrego smaku i nie była sucha.

Do czego można używać tego tłuszczu?

Nierafinowany olej kokosowy zachowuje delikatny aromat orzecha kokosowego, dlatego nadaje potrawom orientalną nutę. Warto stosować go zwłaszcza do dań z woka podczas eksperymentowania z kuchnią chińską, wietnamską czy tajską. Mięso przygotowane na oleju kokosowym zachowuje soczystość i zyskuje ciekawszy smak niż przyrządzone na innym oleju roślinnym czy maśle klarowanym.

Olej kokosowy pasuje do ryb i owoców morza (np. krewetek). Z powodzeniem możesz go używać również do smażenia ryżu i warzyw. Nie obawiaj się jednak, że kokos zdominuje Twoją potrawę – olej zapewnia wspaniały aromat podczas smażenia, ale w smaku jest bardzo delikatny. Niemniej, z racji przyjemnego zapachu polecamy go także do dań na słodko, w tym pieczenia ciast oraz smażenia naleśników, racuchów i placków z owocami.

Dzięki miłemu zapachowi, oryginalnemu smakowi oraz dobroczynnym właściwościom olej kokosowy może być wykorzystywany do smażenia:

  • mięsa,
  • warzyw,
  • ryb,
  • naleśników,
  • omletów,
  • placków.

Co więcej, taki naturalny tłuszcz może być zamiennikiem innych substancji, dzięki czemu można przyrządzić dzięki niemu popcorn czy chipsy. Każda potrawa z dodatkiem tłuszczu z oleju kokosowego będzie miała unikalny smak oraz zapach. Ponadto, używając tego typu produktów, masz pewność, że przygotowane dania będą zdrowe i smaczne.

Prawidłowe przechowywanie

Olej kokosowy do smażenia powinien być przechowywany w miejscu bez dostępu światła słonecznego. Warto także wiedzieć, że w pomieszczeniach, w których panuje wyższa temperatura, substancja będzie w stanie ciekłym — wówczas najlepiej wziąć łyżkę tłuszczu, wylać ją bezpośrednio na patelnię, odczekać kilka sekund do rozgrzania i położyć wybrane produkty spożywcze. Przy niższych temperaturach substancja zachowuje stały stan skupienia, dzięki czemu nakładanie na patelnię lub inne naczynie będzie łatwiejsze.

Jak wybrać olej kokosowy do smażenia?

W doborze produktu warto zwrócić uwagę na proces jego produkcji. Dobrze jest wybierać nierafinowane i niefiltrowane tłuszcze, wyprodukowane na zamówienie z wysokojakościowych składników. Dzięki takim czynnikom masz pewność, że produkty używane do gotowania czy pieczenia, będą idealnie spełniać swoje przeznaczenie, nie tracąc przy tym cennych właściwości oraz składników. Postaw na jakość, unikalny smak oraz zdrowe jedzenie!

  • Najważniejsza zasada głosi, że olej kokosowy powinien być przede wszystkim świeży. Sklep internetowy Olini.pl oferuje najwyższej jakości olej kokosowy tłoczony na zimno, w naszej rodzinnej olejarni, z zachowaniem najwyższych standardów podczas procesu wytwarzania. Produkt tworzony jest na Twoje zamówienie, co oznacza, że nie zalega na sklepowej półce, co mogłoby go narazić na zjełczenie.
  • Olej kokosowy „nie lubi” światła słonecznego, więc bardzo ważne jest, by nie wystawiać go na działanie tego czynnika.
  • Równie istotne jest, by olej kokosowy był zimnotłoczony. Temperatura przy produkcji nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza. Dobry olej kokosowy jest niefiltrowany, nierafinowany, nieoczyszczany i pochodzi z najlepszego ziarna (w firmie Olini przykładamy wagę do jak najlepszej jakości składników
  • O tym, dlaczego olej nierafinowany jest lepszy od rafinowanego, dowiesz się z naszego poradnika. 
Autorka:

Magda Entuzjastka zdrowego odżywiania oraz górskich wycieczek, kolarstwa, wspinaczki i narciarstwa.

Autorka:Magda
Entuzjastka zdrowego odżywiania oraz górskich wycieczek, kolarstwa, wspinaczki i narciarstwa.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

732 080 803
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium