📦 Darmowa dostawa DPD Pickup tylko do 24.03! 📦
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
27-06-2022  |  Paulina

Olej kokosowy – rafinowany czy nierafinowany?

W sklepach pojawia się jeszcze więcej produktów na bazie tłuszczu z kokosa, a czysty produkt można kupić w wersji rafinowanej i nierafinowanej. Którą z nich lepiej włożyć do koszyka? Sprawdź, czym kierować się przy wyborze!

Tak powstają oleje nierafinowane i rafinowane

Pierwszy rodzaj płynnego tłuszczu uzyskuje się w procesie tłoczenia na zimno. To najstarszy sposób wydobywania go z roślin, stosowany już przez starożytnych w gajach oliwnych. Polega na wielokrotnym wyciskaniu wartościowej substancji z wytłoczyn. Powszechnie znane jest określenie „z pierwszego tłoczenia”, oznaczające najczystszy produkt.

Następne partie są bardziej zanieczyszczone, a wszelkie organiczne drobinki usuwa się przez filtrowanie mechaniczne lub sedymentację. Wymaga to cierpliwego czekania, aż zgodnie z prawami fizyki cięższe cząstki opadną na dno naczynia. W gęstej cieczy taka droga trwa znacznie dłużej, dlatego olej nierafinowany wymaga więcej wysiłku i czasu pracy. Co za tym idzie, jest nieco droższy od wersji rafinowanej.

Rafinacja jest drogą na skróty – to proces przemysłowego wytwarzania płynnego tłuszczu w sposób termiczny. W metodzie produkcji „na gorąco” produkt finalny uzyskuje się przez podgrzanie i dodatek środków chemicznych. Tak wytworzony artykuł spożywczy traci sporą część składników odżywczych. Na pierwszy rzut oka rzemieślnicza metoda tłoczenia na zimno daje bardziej naturalny i wartościowy rezultat. Czy to oznacza, że olej kokosowy rafinowany powinien pójść w odstawkę? Niekoniecznie – wciąż pozostaje jednym z dobrych tłuszczów roślinnych wytwarzanych na skalę przemysłową.

Wszystkie zalety oleju kokosowego tłoczonego na zimno

W przeciwieństwie do wyrobów z innych roślin oleistych produkt z kokosa ma stałą konsystencję. Olej kokosowy rafinowany jest nieco bardziej płynny, a tłoczony na zimno gęstością i białym kolorem przypomina krem. Dzięki temu można go stosować do pieczywa, past i innych wyrobów kulinarnych. Używa się go do smażenia i pieczenia – zarówno jako składnik ciast, jak i do smarowania blach czy patelni. W oleju nierafinowanym pozostaje więcej witamin B, C i E, a także nasyconych kwasów tłuszczowych. Z innych substancji znajdują się w nim także kwasy kaprylowy i laurynowy, żelazo oraz mnóstwo antyoksydantów. Poza włączeniem do diety można wykorzystać produkty kokosowe do celów kosmetycznych. Stosuje się je też jako składnik past do zębów domowej roboty. Świeżo tłoczony olej kokosowy może łagodzić podrażnienia skóry, dlatego niektórzy wykorzystują go jako ochronę wrażliwej pupy niemowlęcia. Dzięki przypuszczalnym właściwościom kojącym i odżywczym może sprawdzić się również jako:

  • balsam do ciała,
  • środek do demakijażu,
  • odżywka na włosy.

Jednak to nie wszystko – oprócz kremowej konsystencji oleje kokosowe nierafinowane mogą chronić przed promieniami słonecznymi oraz odstraszać kleszcze.

Czy olej kokosowy rafinowany jest tak samo dobry, jak tłoczony?

Wróćmy do najważniejszego pytania: olej kokosowy nierafinowany czy rafinowany? Sposób pozyskiwania na zimno pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze. Jednak rafinacja to metoda produkcji tłuszczów roślinnych, która również ma swoje zalety. Produkty tworzone na gorąco zachowują trwałość, są bardziej przejrzyste od tłoczonych. A także wolne od wszelkich osadów, które mimo filtracji i sedymentacji mogą znaleźć się w wersji na zimno pochodzącej z trzeciego, a nawet czwartego tłoczenia. Jeśli decydujesz się na kremowy wyrób z tłoczni, sprawdzaj, skąd pochodzi, kiedy i za którym razem został wytłoczony. W Olini zawsze wyciskamy kokosy jeden raz, na świeżo, dopiero po przyjęciu zamówienia. Wyraźnie oznaczamy datę wytworzenia. Naszych produktów możesz używać przez 12 miesięcy. Do indywidualnej oceny należy kwestia upodobań podniebienia. W przeciwieństwie do oleju nierafinowanego rafinowany ma neutralny smak i zapach. Dzięki temu można go dodać do każdej potrawy, zarówno wytrawnej, jak i słodkiej. Świeżo tłoczone kokosy z naszej olejarni wybierają miłośnicy urozmaiconej, witalnej kuchni, która łączy różne smaki i aromaty. Oleje kokosowe tłoczone czarują wyrazistym, niepowtarzalnym orzechowym zapachem i podobnymi nutami smakowymi. To bardzo dobry pomysł na połączenie zmysłowej przyjemności i zdrowego składu.

Oleje kokosowe – doskonały wybór w zdrowym żywieniu i pielęgnacji

Tłuszcz z kokosa tłoczony na zimno zachowuje więcej naturalnych substancji odżywczych, a pozyskiwany na gorąco ma praktyczne zalety. W porównaniu do innych wyrobów roślinnych nierafinowanych ten zawiera mnóstwo wartościowych składników. Uniwersalny, wygodny w użyciu olej kokosowy może na stałe trafić do Twojego menu. Rafinowany czy nierafinowany? Zamów w naszym sklepie świeżo tłoczony produkt i sprawdź, jak zmienisz swoją kuchnię na zdrowszą i smaczniejszą!

Autorka:

Agnieszka Maciejowska Od lat związana ze zdrową żywnością. W Olini.pl odpowiada za testowanie produktów i edukację.

Autorka:Paulina Maludy
Od niedawna w świecie zdrowej żywności. Fanka kawy specialty i alternatywnych metod parzenia.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium