📦 Darmowa dostawa z DPD Pickup 📦
💚 -10% na wszystko z kodem ZDROWAPACZKA 💚
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 0,01 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
06-10-2022  |  Paulina

Przepis na wegańskie pączki z masłem orzechowym

Szukasz przepisu na wegańskie pączki? A może na zdrowsze wegańskie pączki pieczone? Nie musisz szukać! Agata z vague.vegan przygotowała dla nas przepis na pączki z masłem orzechowym. Do przepisu użyła nasze masła orzechowe z owocami! 

Przepis na wegańskie pączki z masłem orzechowym:

 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Rodzinna Olejarnia Olini (@olinipl)

Składniki na wegańskie pączki:

  • 450 g mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 150 ml mleka roślinnego
  • 1 dojrzały banan
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Nadzienie z masła orzechowego:
Kremy orzechowe z owocami Olini (do wyboru)

Polewa do pączków wegańskich:

  • 100 ml mleka roślinnego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kremu orzeszek z bananem
  • 50 g posiekanych migdałów

Jak zrobić wegańskie pączki z masłem orzechowym?

  1. Do dużej miski wsyp cukier, łyżkę mąki, pokruszone drożdże i zalej lekko ciepłym mlekiem. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
  2. Rozgnieć banana widelcem, dodaj go do zaczynu drożdżowego wraz z solą, ekstraktem waniliowym i połową mąki. Wymieszaj. Możesz użyć miksera z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Dodaj resztę mąki i cały czas wyrabiając ciasto dodawaj roztopiony olej kokosowy. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  3. W wyrośnięte ciasto uderz pięścią, wyrabiaj je przez ok. 5 min i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm. Wykrawaj kółka o średnicy ok. 10 cm. Na środku każdego z nich nałóż dużą łyżkę kremu orzechowego z owocami. Sklejaj i formuj pączki.
  4. Przełóż pączki na blachę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 min.
  5. Każdego pączka wysmaruj olejem kokosowym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) na 18-20 minut.
  6. Przygotuj polewę: do gorącego mleka dodaj gorzką czekoladę i krem orzeszek z bananem. Mieszaj, aż czekolada i krem się roztopią.
  7. Upieczone i wystudzone pączki maczaj w polewie i posyp posiekanymi migdałami.
  8. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Autorka:

Paulina Maludy Od niedawna w świecie zdrowej żywności. Fanka kawy specialty i alternatywnych metod parzenia.

Autorka:Paulina Maludy
Od niedawna w świecie zdrowej żywności. Fanka kawy specialty i alternatywnych metod parzenia.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium