Czarny sezam Olini
- Źródło białka i wapnia
- Nadaje słodko-orzechowego smaku
- Do sushi oraz dań kuchni azjatyckiej
źródło zdrowych i nienasyconych kwasów tłuszczowych
świetny dodatek do kuchni azjatyckiej
Czarny sezam – przyprawa bogów
Sezam to jedna z najstarszych roślin oleistych uprawianych przez ludzi, znana od tysięcy lat i ceniona szczególnie ze względu na walory smakowe. Korzyści płynące z jego spożywania zauważyli i wykorzystywali już nasi przodkowie. To nie tylko cenne źródło wartościowych kwasów tłuszczowych i białka, ale także bogactwo witamin i błonnika.
To przyprawa bardzo popularna w daniach kuchni Dalekiego Wschodu, dla nas jest pewną nowością. Maleńkie, intensywnie czarne ziarenka, wyglądem przypominają czarnuszkę. Są jednak zupełnie inne w smaku. Nie wyczuwa się w nich goryczki, do tego są bardzo delikatne i neutralne, dobrze komponują się zarówno w daniach słonych, wytrawnych, jak i słodkich. Czarny sezam zwykle jest używany surowy, niełuskany, jako dodatek do potraw.
Czarny sezam – właściwości
Nasiona sezamu czarnego polecane są szczególnie osobom chcącym zadbać o swoją skórę, włosy i paznokcie. Ceniony jest nie tylko w kuchni, ale także w medycynie i w kosmetyce, gdzie wykorzystuje się go do produkcji maseczek, kremów i kosmetyków do pielęgnacji. Przede wszystkim zastosowanie znajduje w kuchni, gdzie nadaje potrawom słodko-orzechowego smaku oraz aromatu. Jest bogaty w białko i błonnik, do tego bardzo odżywczy i kaloryczny. Chętnie sięgają po niego osoby aktywne fizycznie i sportowcy. To także doskonałe źródło białka, dlatego te ziarna polecane są szczególnie dla wegan i wegetarian.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Indie
Dla kogo: Nadaje potrawom wyjątkowego aromatu i lekko orzechowego smaku. Znajduje także zastosowanie w kosmetyce, zwłaszcza dla miłośników domowych maseczek i kremów do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.
Smak: Czarny sezam jest bardziej aromatyczny i intensywniejszy w smaku niż jego biały odpowiednik. Jest przy tym równie słodki, delikatny i lekko orzechowy.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty zbioru ziaren (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze ziarna pakujemy na świeżo, co sprawia, że po wyjęciu z paczki są aromatyczne i chrupiące.
Przechowywanie: Ziarna sezamu czarnego można przechowywać w temperaturze pokojowej, w ciemnej szafce. Chronić od światła.
Zastosowanie: Ze względu na lekko orzechowy smak, sezam czarny łatwo wkomponować do wielu potraw. Można spożywać go na surowo, albo wcześniej namoczyć, dzięki czemu będzie lepiej trawiony. Podprażony na patelni lub w piekarniku robi się bardziej chrupiący i nabiera głębokiego, lekko korzennego smaku. - jako panierka do ryb i mięs - dodatek do wypieku pieczywa, paluchów lub ciastek - do posypania sałatki czy surówki - do dań wegetariańskich - do sushi oraz dań kuchni azjatyckiej - podprażony na patelni wzbogaci smak kremowych zup czy sałatek - dodany do koktajlu zwiększy jego kaloryczność - jest głównym składnikiem wielu past
Skład
100% niełuskane ziarno sezamu czarnego
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 2431 kJ / 588 kcal |
tłuszcz | 50 g |
węglowodany | 12 g |
białko | 18 g |
błonnik | 12 g |
sól | 0,03 g |
Opinie ekspertów
Karolina Czyżowska Trycholog
Opinie o produkcie
Opinie nie zostały potwierdzone zakupem. To oznacza, że nadal są wartościowe, ale nie możemy stwierdzić, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.
Ewelina
Pyszny. Uprażony z dodatkiem soli i roztarty w moździerzu - cóż za aromat !
Marcin
Dodaję przede wszystkim do chleba
Kamila Borowiec
Pycha, świeży, chrupiący, aromatyczny.
Anna
Super
Urszula Chrzanowska
Cudowny aromat i smak, świetna jakość ziaren
anonim
Sezam Olini jest przepyszny zresztą jak wszystkie ich produkty. Cala rodzina uwielbia ich oleje!