Czarny sezam Olini
- Źródło białka i wapnia
- Nadaje słodko-orzechowego smaku
- Do sushi oraz dań kuchni azjatyckiej
źródło zdrowych i nienasyconych kwasów tłuszczowych
świetny dodatek do kuchni azjatyckiej
Czarny sezam – przyprawa bogów
Sezam to jedna z najstarszych roślin oleistych uprawianych przez ludzi, znana od tysięcy lat i ceniona szczególnie ze względu na walory smakowe. Korzyści płynące z jego spożywania zauważyli i wykorzystywali już nasi przodkowie. To nie tylko cenne źródło wartościowych kwasów tłuszczowych i białka, ale także bogactwo witamin i błonnika.
To przyprawa bardzo popularna w daniach kuchni Dalekiego Wschodu, dla nas jest pewną nowością. Maleńkie, intensywnie czarne ziarenka, wyglądem przypominają czarnuszkę. Są jednak zupełnie inne w smaku. Nie wyczuwa się w nich goryczki, do tego są bardzo delikatne i neutralne, dobrze komponują się zarówno w daniach słonych, wytrawnych, jak i słodkich. Czarny sezam zwykle jest używany surowy, niełuskany, jako dodatek do potraw.
Czarny sezam – właściwości
Nasiona sezamu czarnego polecane są szczególnie osobom chcącym zadbać o swoją skórę, włosy i paznokcie. Ceniony jest nie tylko w kuchni, ale także w medycynie i w kosmetyce, gdzie wykorzystuje się go do produkcji maseczek, kremów i kosmetyków do pielęgnacji. Przede wszystkim zastosowanie znajduje w kuchni, gdzie nadaje potrawom słodko-orzechowego smaku oraz aromatu. Jest bogaty w białko i błonnik, do tego bardzo odżywczy i kaloryczny. Chętnie sięgają po niego osoby aktywne fizycznie i sportowcy. To także doskonałe źródło białka, dlatego te ziarna polecane są szczególnie dla wegan i wegetarian.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Indie
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Nadaje potrawom wyjątkowego aromatu i lekko orzechowego smaku. Znajduje także zastosowanie w kosmetyce, zwłaszcza dla miłośników domowych maseczek i kremów do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.
Smak: Czarny sezam jest bardziej aromatyczny i intensywniejszy w smaku niż jego biały odpowiednik. Jest przy tym równie słodki, delikatny i lekko orzechowy.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty zbioru ziaren (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze ziarna pakujemy na świeżo, co sprawia, że po wyjęciu z paczki są aromatyczne i chrupiące.
Informacje dla alergików: Produkt zawiera sezam. Może zawierać śladowe ilości orzechów (arachidowych, włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów, pistacji), gorczycę. Nie zawiera glutenu.
Przechowywanie: Ziarna sezamu czarnego można przechowywać w temperaturze pokojowej, w ciemnej szafce. Chronić od światła.
Zastosowanie: Ze względu na lekko orzechowy smak, sezam czarny łatwo wkomponować do wielu potraw. Można spożywać go na surowo, albo wcześniej namoczyć, dzięki czemu będzie lepiej trawiony. Podprażony na patelni lub w piekarniku robi się bardziej chrupiący i nabiera głębokiego, lekko korzennego smaku. - jako panierka do ryb i mięs - dodatek do wypieku pieczywa, paluchów lub ciastek - do posypania sałatki czy surówki - do dań wegetariańskich - do sushi oraz dań kuchni azjatyckiej - podprażony na patelni wzbogaci smak kremowych zup czy sałatek - dodany do koktajlu zwiększy jego kaloryczność - jest głównym składnikiem wielu past
Skład
100% niełuskane ziarno sezamu czarnego
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 2431 kJ / 588 kcal |
tłuszcz | 50 g |
węglowodany | 12 g |
białko | 18 g |
błonnik | 12 g |
sól | 0,03 g |
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.
Opinie ekspertów
Karolina Czyżowska Trycholog