0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
27-05-2024  |  Ania Duda

Zdrowa „nutella”? Nasze propozycje kremów orzechowych bez cukru

Zdrowa „nutella” – czy to możliwe? Tak! Zdrowe smarowidła do chleba, w tym te o  czekoladowym smaku, też mogą być pyszne. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się więcej!

Spis treści:

  1. Nasz przepis na zdrową nutellę
  2. Co zamiast Nutelli? Zdrowe smarowidła bez cukru
  3. Kremy orzechowe bez cukru – odpowiednie dla dzieci

Nasz przepis na zdrową nutellę

Czy „nutella” jest zdrowa? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które zaczynają odżywiać się świadomie. Odpowiedź brzmi – nie. Wystarczy zerknąć na jej etykietę.

Widnieje na niej: cukier (stanowi ponad 70% jej składu) i modyfikowany olej palmowy (bogaty w kwasy tłuszczowe nasycone). Dalej jest tylko gorzej: mleko i serwatka w proszku (prawie żadnych składników odżywczych i mineralnych), lecytyna sojowa (wydłuża termin przydatności produktu), emulgatory (one zapewniają jej kremowość) i wanilina (sztuczny aromat). Do tego orzechy laskowe, których jest tylko 13%. I kakao w proszku.

A teraz przyjrzyjmy się kaloryczności tego popularnego kremu. 

Według Wikipedii „Dwie łyżki (37 gramów) Nutelli zawierają 200 kalorii, w tym 99 kalorii z 11 gramów tłuszczu”.

OK, to co zamiast „nutelli”? 

Przed tym dylematem stoisz Ty, a także wielu rodziców. 

Przecież nie chcesz zabraniać sobie albo swojemu dziecku czegoś tak pysznego. Jeśli trudno Ci (lub Twojemu maluchowi) przejść obojętnie obok półki z czekoladowymi pastami do smarowania, to przedstawiamy Ci alternatywę – Czekolini.

Jest to nasza zdrowa „nutella”. Przepis na nią pomogli nam opracować naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Bazowali przy tym na dowodach naukowych – nasz produkt należy do tzw. Evidence Based Food

Chcieliśmy, aby Czekolini spełniało kilkanaście warunków

Nasz przepis na zdrową nutellę”:

  • prosty skład
    • tylko naturalne składniki bez: barwników, konserwantów czy ulepszaczy smaku i zapachu
  • 100% roślin, bez mleka – z myślą o weganach
  • 74% mniej cukru i o 41% mniej węglowodanów niż w popularnych kremach ze sklepów
  • słodycz dzięki liofilizowanym bananom
    • niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych – 5,03% (norma to 5-6%)
    • naturalne, surowe (niealkalizowane) kakao w proszku
  • tylko naturalnie występujące cukry
  • bez dodatku soli
    • podprażane i podwójnie mielone na pastę arachidy
    • olej z orzechów laskowych zamiast oleju palmowego
  • żelazo z myślą o niejadkach (składnik ten przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycz­nego)
    • odżywczość miała zawierać składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu
    • wsparcie witalności
    • intensywny smak i zapach czekolady
    • apetyczny wygląd
  • chrupkość dzięki owocom
  • kremowość, aby łatwo się ją rozsmarowywało. 

Czekolini tak, jak Nutella, zawiera kakao w proszku. Dlaczego?

Surowe ziarna kakaowca składają się z proszku kakaowego i tłuszczu – masła kakaowego. Nasza zdrowa „nutella” powstaje właśnie z naturalnego proszku kakaowego, który jest niealkalizowany. Poddaje się go jedynie mieleniu i tłoczeniu. Poza tym, tłuszcz kakaowy zawiera zaledwie 5% wszystkich polifenoli z ziaren, podczas gdy proszek kakaowy aż 72–87%.

Proces alkalizacji, czyli obróbki chemicznej, neutralizuje naturalną kwasowość kakao i zwiększa jego pH. Sprawia, że uzyskuje atrakcyjną, ciemną barwę i jest mniej gorzkie. Jednocześnie jest też mniej zdrowe. Nie zawiera zwykle więcej niż 1% biodostępnych flawanoli.

Czy nasz przepis na zdrową „nutellę” się udał? Tak!

Nasz krem orzechowy bez cukru zawiera składniki, które dodają energii. Jedna jego porcja (łyżka – 14 g) dostarcza organizmowi:

  • białka – 2,7 g (5% RWS) 
    • pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej i zdrowych kości
  • błonnika – 0,7 mg 
    • magnezu – 39 mg (10% RWS) 
      • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
    • fosforu – 456 mg (465% RWS)
      • pomaga w prawid­łowym funkcjonowaniu mięśni
    • potasu – 132 mg (47% RWS) 
      • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
    • żelaza – 0,9 mg (6,5% RWS)
      • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
  • cynku – 0,3 mg (23% RWS) 
      • pomaga w prawid­łowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
    • miedzi – 0,1 mg (13% RWS)
      • pomaga w prawid­łowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
  • B4 (choliny) – 12 mg
    • pomaga w prawid­łowym funkcjonowaniu wątroby
  • witaminy E – 0,3 mg (3% RWS) 
    • pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym
  • polifenoli – 23 mg 

Czekolini zaakceptowały także dzieci:

Wojtek, 11 lat: „Jest bardzo orzechowe i chrupiące! Pycha!”.

Marysia, 9 lat: „Pachnie jak masło orzechowe i smakuje podobnie, ale z czekoladowym posmakiem. Podobają mi się fragmenty owoców i że jest chrupiące”

Staś, 9 lat: „Nie jest takie słodkie, zęby nie bolą!”

Hania, 7 lat: „Smakuje jak czekoladowe masło orzechowe, ale bardzo dobre. Podoba mi się to, że masełko jest takie lepkie i kremowe, i że potem czuć długo jego smak”

Co zamiast Nutelli? Zdrowe smarowidła bez cukru

Nasza zdrowa „nutella” to tylko jedna z alternatyw kremów do kanapek ze sklepowych półek. W Olini mamy inne zdrowe smarowidła do chleba. Mowa o Orzeszkach Olini, do których należą:

Każdy z nich to krem orzechowy bez cukru. O prostym składzie, który powstaje z podprażanych w naszej olejarni, a potem podwójnie mielonych orzechów i liofilizowanych owoców. 

Bazą większości z nich jest pasta z nerkowców. Tylko Orzeszek z bananem ma w składzie pastę z arachidów.

Dlaczego dodaliśmy do nich właśnie liofilizowane owoce? 

Stanowią one kwintesencję owoców, mają ich smak i kolor. Dzięki nim z past można korzystać dłużej i nie trzeba przechowywać ich w specjalnych, ochronnych warunkach. Krótko mówiąc – liofilizowane owoce nie psują się tak, jak świeże.

Odpowiednia produkcja sprawia, że nasze zdrowe smarowidła do chleba nie są za rzadkie. Nie spływają z kanapki i nie brudzą rąk. Za to dobrze się rozsmarowują. 

Co najważniejsze, wszystkie nasze pasty orzechowe zawierają tylko naturalnie występujące w nich cukry. Nie słodzimy ich dodatkowo (ani nie solimy i nie dodajemy oleju palmowego). Czy to znaczy, że mogą je jeść osoby z cukrzycąZmiana sposobu odżywiania i zwiększenie aktywności fizycznej może spowolnić lub nawet zatrzymać stan przedcukrzycowy i jego rozwój do cukrzycy typu 2. Orzechy czy pasty orzechowe należą do tzw. zdrowej żywności.

Czy krem orzechowy bez cukru może być słodki? Tak! Naturalną słodycz mają Orzeszki na bazie słodkawych nerkowców.  

Jeśli wolisz wytrawny smak, wybierz Orzeszek z bananem z pastą z arachidów.

Kremy orzechowe bez cukru – odpowiednie dla dzieci

Zdrowe smarowidła do chleba od Olini polubią i dzieci, i rodzice. 

Jeśli Twojemu maluchowi znudzi się zdrowa „nutella”, ale lubi nasz czekoladowy krem bez cukru za jego delikatną słodycz, to ucieszą go Orzeszki na bazie pasty z nerkowców. Polecamy Turbo Orzeszek oraz Orzeszki z: malinami, truskawkami lub jagodami.

Dzieci do pałaszowania zachęcą swoimi kolorami. Są różowe, fioletowe i czerwone dzięki dodatkowi owoców. Mają też kolorowe etykiety z bajkowymi postaciami. 

Kremy orzechowe są też dobre dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Unikanie orzechów i past orzechowych w tym okresie nie zapobiega alergiom u dzieci w przyszłości.

Nasze kremy orzechowe to rozwiązanie dla rodziców, którzy rozszerzają dietę swoich maluchów. Od kiedy wprowadzać do diety masło orzechowe? Można podawać między 4 a 6 miesiącem życia. Ważne, aby nie karmić takich szkrabów pastami prosto z łyżeczki. Są bardzo gęste, więc gdy zostaną szybko połknięte, mogą zakleić drogi oddechowe. Należy je dodać do kaszki, koktajlu, budyniu lub w zupy.

Podając maluchowi zdrowe smarowidła do chleba, jak nasza zdrowa „nutella” czy wybrany krem z orzechów bez cukru, przyzwyczajasz go do naturalnego smaku. To zaprocentuje w przyszłości zdrowym nawykiem jedzenia past orzechowych.

Które masło orzechowe dla dziecka wybrać?

Zależy, co preferuje maluch. Intensywniejsze w smaku będzie masło arachidowe, delikatniejsze – z nerkowców. Jeśli woli bardziej płynną konsystencję, to spodoba mu się masło z arachidów. Masło z nerkowców z kolei nie będzie spływać z kanapki, bo jest bardziej stałe.

Ile masła orzechowego na dzień mogą jeść dzieci?

Już 1 łyżka (20-25 g) masełka orzechowego wystarczy, aby zaspokoić głód malucha czy jego chęć na słodycze.

Rodzice docenią  składniki kremu z nerkowców Olini. Jak wspomnieliśmy jest on bazą większości naszych past z owocami. Według badań, którym go poddaliśmy, jedna jego porcja (14 g) zawiera to, czego potrzebuje rozwijający się organizm (szczegóły w badaniu – przejdź do analizy w PDF-ie), czyli:

  • białko – 3 g (6% RWS)
  • pomaga w utrzymaniu zdrowych kości
  • błonnik – 0,2 g 
    • minerały, w tym:
      • magnez – 39 mg (10% RWS) 
        • pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
      • fosfor – 71 mg (10% RWS)
        • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
      • potas – 87 mg (4% RWS) 
        • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
      • mangan – 0,3 mg (15% RWS)
        • przyczynia się do utrzymania zdrowych kości
  • cynk – 0,3 mg (3% RWS) 
        • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
  • witaminy z grupy B, w tym:
    • B3 (niacyna) – 0,6 mg (4% RWS) 
      • pomaga zachować zdrową skórę
    • B1 (tiamina) – 0,09 mg (8% RWS) 
      • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca
    • B2 (ryboflawina) – 0,09 mg (6% RWS)
      • pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia
    • B6 (pirydoksyna) – 0,04 mg  (3% RWS)
      • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
Autorka:

Anna Duda
Zielona od dekady. Zdrowiem i naturą w życiu i w diecie interesuje się, odkąd zaczęła szukać remedium na słabą odporność. Wegetarianka.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium