Miód na odporność Olini
- Słodkie wsparcie odporności
- Jedz przez cały rok i zapomnij o sezonie grypowym
- Gęsty i wydajny
dla tych, którzy chcą korzystać z dobrodziejstw czarnuszki
z rodzinnej pasieki wędrownej w Lubuskiem
Miód na odporność – właściwości
Miód – na co pomaga?
W 100% naturalny, surowy miód jest skarbnicą składników cennych dla naszego zdrowia, jak:
- witaminy – z grupy B
- minerały – wapń, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk
- przeciwutleniacze
- aminokwasy
- enzymy
- prebiotyki
Jego wszechstronność sprawia, że warto sięgać po niego, gdy dotykają nas różne dolegliwości.
Jego naturalne właściwości mogą łagodzić objawy kaszlu i wspomagać zdrowie układu oddechowego. W badaniach okazuje się równie skuteczny, co niektóre leki.
Ostatnie badania wykazują, że miód działa antybakteryjnie, co przyczynia się do hamowania rozwoju drobnoustrojów i zapewnia gardłu ochronę.
Miód ma także pozytywny wpływ na trawienie. Zaledwie 1-2 łyżeczki na pusty żołądek mogą pomóc w zniwelowaniu delikatnych problemów z układem pokarmowym.
Miód wspiera także funkcje poznawcze i umysłowe. Warto go wprowadzić do diety, gdy chcesz poprawić swoją pamięć.
Miód może też wspierać prawidłową pracę serca dzięki przeciwutleniaczom.
Czarnuszka – na co pomaga?
Jaki jest najlepszy miód na odporność? Taki, który zawiera czarnuszkę! Tę roślinę już w starożytności uznawano za lek.
W naszym miodzie użyliśmy makuchu, który zostaje po tłoczeniu oleju z czarnuszki. Olej zawiera tymochinon, który działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i reguluje odporność. Stosuje się go w leczeniu: astmy, hiperglikemii czy cholesterolu. Ma też dobry wpływ na mózg i sprzyja odchudzaniu.
Makuch jest bardzo odżywczy. To źródło makro- i mikroelementów oraz związków fenolowych, które wspierają układ odpornościowy. Zawiera:
- białko
- błonnik
- polifenole
- witaminy
- minerały
Jagoda kamczacka – na co pomaga?
Nasz miód dobry na odporność ma w składzie także jagodę kamczacką. Dlaczego? W Japonii uważa się ją za „eliksir życia”. W medycynie ludowej jej owoce podawano pacjentom, którym groziły: nadciśnienie tętnicze, zawał, anemia, malaria, osteoporoza, jak również choroby przewodu pokarmowego, gardła i oczu.
Dziś wiadomo, że składniki owoców jagody kamczackiej hamują szkodliwe działanie wolnych rodników. Mają też właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Wspierają również pracę serca, mózgu i chronią przed cukrzycą.
Naukowcy nazywają ją superowocem, bo już niewielkie jej ilości wystarczą, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Zawartość witaminy C w jej owocach jest znacznie wyższa niż w innych pomarańczach, truskawkach czy malinach.
Surowe i liofilizowane owoce jagody kamczackiej zawierają:
- węglowodany
- błonnik
- witaminy – A, C, E, K
- minerały – potas, magnez, miedź, mangan
- polifenole
- antocyjany
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecamy dzieciom i dorosłym, które chcą korzystać z dobrodziejstw czarnuszki.
Dzieci: Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.
Smak: Połączenie słodyczy miodu z orzeźwiającą kwaskowatością jagody kamczackiej i charakterystycznym posmakiem czarnuszki.
Zapach: Miodowy aromat z kwiatowo-jagodową nutą.
Konsystencja: Kremowa, gęsta. Miód rzepakowy w temperaturze pokojowej jest zazwyczaj płynny i ma lekką, gładką teksturę. Jednak w niższych temperaturach może się częściowo krystalizować. Krystalizacja powoduje tworzenie się drobnych kryształków, nadając mu bardziej gęstą, kremową konsystencję. Miód skrystalizowany staje się znowu płynny w temperaturze ok. 42°C. Nie traci przy tym swoich cennych właściwości. Biała pianka tworząca się na powierzchni miodu jest skutkiem naturalnego procesu, jakim jest krystalizacja glukozy, naturalnie występującej w miodzie. Tworzą ją uwalniane podczas tego procesu pęcherzyki powietrza.
Kolor: Ciemny, czarno-purpurowy.
Jak używać: Na kanapkę lub chrupiącego tosta. Można także jeść bezpośrednio z łyżeczki. Ten miód to idealny dodatek do odpornościowych szotów np. z dodatkiem soku z jagody kamczackiej.
Informacja dla alergików: Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Skład
miód rzepakowy 90%, ziarna czarnuszki 5%, liofilizowane owoce jagody kamczackiej 5%
Najlepszy miód na odporność – dla kogo?
Nasz miód z pewnością zainteresuje:
- osoby, które lubią odkrywać unikalne smaki
- sportowców, którzy szukają naturalnego źródła energii
- seniorki i seniorów, którzy potrzebują wsparcia dla swojego zdrowia
- osoby, które starają się schudnąć i szukają alternatywy dla cukru
- osoby na diecie bezglutenowej
- dzieci
Miód na odporność dla dziecka
- Jak podawać miód na odporność dzieciom? Na łyżeczce lub na kromeczce!
- Twoja pociecha nie je miodu? Dzieci uczą się przez obserwację rodziców, więc ze smakiem pałaszuj pszczeli rarytas na ich oczach.
- A może Twój miód z czarnuszką za szybko znika i obchodzisz się smakiem? Twój maluch powinien mieć swój własny słoiczek tego smakołyku! Najlepiej w jego dziecięcej wersji, czyli Miodek na odporność.
- Miodek z czarnuszką osłodzi dzieciom chorowanie – jego składniki wspierają organizm w walce z infekcją.
- Miodek z czarnuszką to najlepszy miód na odporność dla dzieci, które nie lubią słodkiego smaku albo ciężko jest je namówić do picia oleju z czarnuszki.
Od kiedy miód dla dzieci?
Według diabetyków, miód można podawać dzieciom, które skończą pierwszy rok życia.
Miód na odporność – zastosowanie
Jak stosować miód na odporność?
- W napojach
Dodaj miód do ciepłej wody lub herbaty (ok. 42°C) i wymieszaj, aby się dobrze rozpuścił. Pij często, zwłaszcza jesienią i zimą. - W smoothies
Miód z czarnuszką to idealny dodatek do smoothie! Czy to rano, czy w południe, Twój koktajl zyska dzięki niemu cenne składniki. - W sałatkach
Zaskocz rodzinę albo gości czarnuszkowo-jagodowo-miodowym dressingiem do sałatki. Jak go zrobić? Miód z czarnuszką i jagodą kamczacką możesz wymieszać z octem jabłkowym, sosem sojowym i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. I voilà! - Do deserów i słodkich dań
Miód z czarnuszką może być składnikiem ciasteczek, pierniczków i ciast. Zastąpisz nim biały cukier. Możesz polewać nim także naleśniki, gofry i lody. Pycha! - Do mięs
Zamarynuj mieszanką miodu z czarnuszką, czosnku, ketchupu i sosu sojowego grillowane czy pieczone mięso, a Twoje kubki smakowe oszaleją!
Miód na odporność z pasieki wędrownej
Jaki jest miód z czarnuszką i jagodą kamczacką?
Miód na odporność Olini zachwyci Cię autentycznym, złożonym smakiem, w którym słodycz miesza się z kwaskowatością jagody kamczackiej i wyrazistym smakiem czarnuszki. Do tego ma miodowy aromat z kwiatowo-jagodową nutą, gęstą konsystencję i ciemny kolor.
Jak powstają miody Olini?
Swoje walory i jakość nasze miody zawdzięczają temu, że powstają w pasiece wędrownej. Jej idea polega na tym, że pszczelarze przenoszą ule z miejsca na miejsce. Robią to po to, aby pszczoły mogły czerpać nektar i pyłek z różnych roślin, gdy kwitną. Pszczele domy ustawia się więc przy sadach, polach czy w lasach.
Świeżość naszych miodów czuć w każdym ich kęsie! To dlatego, że przelewa się je do słoików, gdy są jeszcze płynne. Skrystalizują się z czasem.
Następnie miesza się je z liofilizowanymi owocami i ziarnami, aby uzyskały jednolitą konsystencję i się nie rozwarstwiały.
Miód na odporność – cena
Więcej zapłacisz za produkt, który jest:
- niepasteryzowany
- z owocami liofilizowanymi, a nie sokiem
- z unikalnymi dodatkami
- rzemieślniczy
- bez sztucznych dodatków, jak np. syrop glukozowo-fruktozowy
- z ekologicznej pasieki
- regionalny i lokalny
- certyfikowany
Miód na odporność – gdzie kupić?
Nasz miód pochodzi z rodzinnej pasieki wędrownej z województwa Lubuskiego, gdzie pszczelarstwo ma długie tradycje sięgające średniowiecza. Dzięki temu:
- Masz pewność, że Twój miód jest polskiego pochodzenia
Miody z innych krajów europejskich mogą zawierać pozostałości po lekach dla pszczół, niedopuszczalnych w Polsce. - Twój miód zawiera cenne składniki
Produkt, który nie jest poddany pasteryzacji zachowuje pełnię wartości odżywczych. - Wspierasz pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę
To ma znaczenie dla zachowania populacji tych owadów w obecnych warunkach klimatycznych. - Promujesz świadomą konsumpcję
Współpracujemy z lokalnymi pszczelarzami, dbającymi o środowisko naturalne i tworzącymi produkty najwyższej jakości. - Nie musisz szukać pasiek i pszczelarzy samodzielnie
Niełatwo jest dotrzeć do zaufanych pszczelarzy – często nie mają oni swoich stron internetowych czy na Facebooku. Sprzedają zazwyczaj miód bezpośrednio ze swojej pasieki i na lokalnych bazarach, rynkach, festiwalach czy cyklicznych targach żywności. - Wiesz, że ten produkt zachwyci Cię smakiem, aromatem i jakością
Na pewno będziesz po niego wracać!