ALERGIA? 🤧 Nie w tym roku! Sięgnij po Olej z czarnuszki!
-15% 🫖 na FUNKCJONALNE mieszanki ziołowe
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
06-07-2023  |  Justyna

Czy miód jest zdrowy? Właściwości lecznicze miodu

Miód znany jest od zarania dziejów. Opis właściwości miodu znajdziemy w opowieściach i mitologiach niemalże wszystkich ludów świata. Jak to bywa w tego typu przypowieściach, mają one w sobie ziarenko. Zastanawiasz się jakie korzyści przynosi jedzenie miodu codziennie? W tym artykule opowiemy Ci wszystko na jego temat.

Spis treści:

  1. Miód - wartości odżywcze pszczelego produktu
  2. Czy miód wielokwiatowy jest zdrowy?
  3. Czy miód rzepakowy jest zdrowy?
  4. Czy miód spadziowy jest zdrowy?
  5. Czy miód gryczany jest zdrowy?
  6. Pozytywny wpływ miodu na zdrowie
  7. Właściwości miodu - przeciwzapalne i antybakteryjne
  8. Miód jako naturalny antybiotyk
  9. Miód w diecie osób z cukrzycą - czy miód jest zdrowy dla cukrzyków?
  10. Czy miód jest zdrowy dla dzieci?
  11. Miód na diecie? Tak czy nie?
  12. Miód - przeciwskazania
  13. Miód dla niemowląt i dzieci do 1. roku życia
  14. Miód w alergii na pyłki kwiatowe
  15. Nadmierne spożycie miodu a wpływ na organizm
  16. Kiedy i jak spożywać miód, aby miało to korzystny wpływ na zdrowie?

Miód - wartości odżywcze pszczelego produktu

Zastanawiasz się, jaki jest skład miodu i jakie związki chemiczne odpowiedzialne są za właściwości miodu? Wzięliśmy go pod lupę i sprawdziliśmy co cennego w sobie skrywa „płynne złoto”.

Skład miodu

Skład miodu różni się w zależności od rodzaju miodu, jednak mimo tego większość miodów jest do siebie podobna. Znajdziemy w nich głównie cukry proste. W mniejszej ilości w miodach obecna jest woda oraz substancje o prozdrowotnych właściwościach.

  • Woda 16,9-18 g
  • Węglowodany (ogółem) 64,9-73,1 g
  • Fruktoza 35,6-41,8 g
  • Glukoza 25,4-28,1 g
  • Maltoza 1,8-2,7 g
  • Sacharoza 0,23-1,21 g
  • Białka, witaminy, aminokwasy i sole mineralne 0,5-1 g

Witaminy i minerały w miodzie

Jak na produkt mający korzystny wpływ na zdrowie miód zawiera witaminy oraz składniki mineralne. Do witamin zawartych w miodzie należą niewielkie ilości witaminy B oraz witaminy C, H i PP. Z kolei do związków mineralnych obecnych w miodzie należą: potas, wapń, sód, żelazo, fosfor, kobalt, mangan, miedź.

Zawartość kalorii i cukru w miodzie

Słodki smak miodu spowodowany jest obecnością w nim węglowodanów, głównie cukrów prostych. Ponad połowa składu miodu to właśnie cukry proste. W związku z dużą zawartością cukrów prostych miód jest dość kalorycznym produktem spożywczym. W 100 g miodu znajdziemy 324 kcal. Dla porównania w zwykłym białym cukrze kaloryczność kształtuje się na poziomie 405 kcal. Pomimo tej wysokiej kaloryczności, miód mądrze wkomponowany w dietę nie powinien powodować nadwyżki kalorycznej, a nawet może urozmaicić dietę o korzystne dla naszego zdrowia substancje.

Czy miód wielokwiatowy jest zdrowy?

Miód wielokwiatowy to najczęściej spotykany rodzaj miodu w polskich domach. Gdybyśmy każdego, kto posiada w swojej spiżarni miód wielokwiatowy, zapytali jak smakuje, uzyskalibyśmy wiele różnych odpowiedzi. Smak tego miodu zależny jest od kwiatów, z których pochodzi, regionu oraz pory roku. W związku z tym skład miodu również różni się od siebie w zależności od gatunku kwiatów, z których pochodzi. Jednak niezależnie z jakim miodem wielokwiatowym mamy do czynienia znajdziemy w nim mnóstwo korzystnych substancji takich jak przeciwutleniacze, związki antybakteryjne czy witaminy. W poszczególnych rodzajach miodu wielokwiatowego jest po prostu inna ich ilość i inny rodzaj. 

Czy miód rzepakowy jest zdrowy?

Miód rzepakowy to skarb wiosny. Pozyskiwany jest na przełomie kwietnia i maja. Ma łagodny smak z lekką nutą goryczki. Jego barwa jest jasna i słomkowa, a konsystencja kremowa. W miodzie rzepakowym, znajdziemy całe mnóstwo substancji prozdrowotnych należą do nich m.in. witaminy z grupy B, K, C, flawonoidy oraz wiele innych przeciwutleniaczy.

Czy miód spadziowy jest zdrowy?

Miód spadziowy to bardzo ciekawa odmiana miodu. Nie jest on pozyskiwany z nektaru, a ze spadzi. Spadź jest lepką substancją obecną na niektórych drzewach, zwłaszcza na drzewach iglastych, takich jak sosny, świerki czy jodły. Pszczoły zbierają spadź, czyli wydzieliny owadów pasożytujących na drzewach wymieszane z sokiem roślinnym wyciekającym na skutek nakłucia liści przez owe owady.

Poruszając temat właściwości miodu, nie sposób wspomnieć, że miód spadziowy można nazwać królem wśród miodów. Choć włączenie do diety każdego miodu jest dla nas źródłem korzystnych związków prozdrowotnych, to jednak miód spadziowy zawiera ich najwięcej.

Czy miód gryczany jest zdrowy?

Miód gryczany docenią miłośnicy konkretnych i wyrazistych smaków. Ma intensywny, słodki i lekko korzenny smak. Podobnie jak pozostałe rodzaje miodu stanowi bogactwo związków prozdrowotnych. Jednym z najbardziej charakterystycznych związków dla miodu gryczanego jest rutyna. Do jej właściwości należy umacnianie układu odpornościowego oraz krwionośnego.

Pozytywny wpływ miodu na zdrowie

 

Wiele osób zastanawia się, czy miód jest zdrowy. Przyjrzyjmy się temu, w jaki sposób substancje prozdrowotne w miodzie wpływają na nasze zdrowie.

Właściwości miodu - przeciwzapalne i antybakteryjne

Miód zawiera przeciwutleniacze, czyli substancje mające działanie przeciwzapalne. Miody wykazują również działanie antybakteryjne, ale tutaj warto podkreślić, że w zależności od pochodzenia oraz tego, jaki jest skład miodu, działanie to może obejmować różne bakterie. W jednym z badań przeprowadzonych w Polsce zauważono, że miód wielokwiatowy i miód lipowy działa antybakteryjnie w stosunku do Streptococcus sp.

Miód jako naturalny antybiotyk

Czy Wasze babcie podawały Wam w ramach przeziębienia mleko z miodem? Te babcine sposoby mają w sobie trochę prawdy. Właściwości miodu obejmują bowiem działanie przeciwdrobnoustrojowe, dlatego miód świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie leczenia infekcji górnych dróg oddechowych

Co prawda miód nie zastąpi antybiotyków w przypadkach, kiedy ich zażywanie jest wskazane. Jednak jeśli twoje przeziębienie jest łagodne i nie wymaga zażywania antybiotyków, to jak najbardziej jedzenie miodu codziennie podczas przeziębienia może w pewnym stopniu złagodzić jego dolegliwości.

Miód w diecie osób z cukrzycą - czy miód jest zdrowy dla cukrzyków?

Choć miód kojarzy nam się z walorami zdrowotnymi i leczniczymi, to nie jest on dobrym wyborem dla cukrzyków. Miód jest bogaty w naturalne cukry, takie jak fruktoza i glukoza. Biorąc pod uwagę jego wpływ na poziom cukru we krwi, osoby z cukrzycą lub problemami z gospodarką cukrową powinny ograniczyć miód w diecie. Lepszym wyborem będą słodziła bez cukru, takie jak stewia czy erytrytol.

Czy miód jest zdrowy na żołądek?

Miód świetnie się sprawdzi w wielu chorobach związanych z układem pokarmowym. Roztwór ciepłej wody z miodem może skutecznie złagodzić niestrawność. Taki roztwór jest również dobrym, domowym sposobem na zaparcia. Wystarczy, że wypijesz jego szklankę na czczo, a zadziała on przeczyszczająco na Twoje jelita. 

Czy miód jest zdrowy na trzustkę?

Nie żadnych dowód na to, że miód bezpośrednio działa ochronnie na trzustkę lub leczy choroby z nią związane. Zdrowa dieta ogólnie może wspierać zdrowie i dobre funkcjonowanie organizmu, w tym trzustkę. W ramach zrównoważonej diety można włączyć umiarkowane spożycie miodu.

Czy miód jest zdrowy na serce?

Miód, jak każda żywność bogata w antyoksydanty ma zbawienny wpływ na nasze serce. Jeżeli spojrzymy na skład miodu, znajdziemy w nim flawonoidy. To one są odpowiedzialne za działania ochronne serca takie jak:

  • działanie przeciwzakrzepowe
  • przeciwniedokrwienne
  • przeciwutleniające 
  • wazorelaksacyjne, czyli poprawiające ukrwienie.

Czy miód jest zdrowy na cholesterol?

W przypadku podwyższonego cholesterolu mamy nieliczne dowody na to, że miód obniża poziom cholesterolu. Bardziej skuteczne jest po prostu trzymanie zdrowej diety na co dzień, której elementem często jest miód.

Czy miód jest zdrowy na wątrobę?

Miód zawiera przeciwutleniacze, które mogą wspierać ogólne zdrowie, w tym zdrowie wątroby. Przeciwutleniacze pomagają w zwalczaniu stresu oksydacyjnego, który może być przyczyną uszkodzeń komórek w organizmie. Jednak podobnie jak w przypadku trzustki, nie ma silnych dowodów, które potwierdzałyby wspieranie leczenia chorób tego narządu przez miód. W przypadku poważnych schorzeń wątroby, takich jak np. marskość wątroby czy  wirusowe zapalenie wątroby, konieczne jest skonsultowanie się z lekarzem i przestrzeganie zaleceń dotyczących leczenia.

Czy miód jest zdrowy dla dzieci?

Miód stanowi świetną alternatywę cukru dla dzieci. Oczywiście ze względu na wysoką kaloryczność, podawaj go w umiarkowanych ilościach. Herbata z miodem świetnie sprawdzi się podczas przeziębień. Możesz go także dodawać do zdrowych potraw takich jak koktajle, domowe lody owocowe czy owsianki.

Miód dla niemowląt i dzieci do 1. roku życia

O ile miód dla starszych dzieci nie jest szkodliwy, to należy zachować ostrożność w przypadku niemowląt i dzieci do 1 roku życia. Miód, szczególnie ten niepasteryzowany może być zanieczyszczony bakterią Clostridium botulinum, którą kojarzycie pewnie pod nazwą jad kiełbasiany. Jest to najsilniej znana neurotoksyna. W miodzie jad kiełbasiany występuje zazwyczaj w niewielkich ilościach, z którymi dorosły organizm jest w stanie sobie poradzić. Z kolei dzieciom do 1 roku życia może wyrządzić poważną krzywdę! 

Miód w alergii na pyłki kwiatowe

Miód może być problematyczny dla osób cierpiących na alergie na pyłki kwiatowe. Zazwyczaj alergie na pyłki są wywoływane przez białka obecne w pyłkach kwiatowych, które są przenoszone przez pszczoły do miodu. Kiedy osoba z alergią na pyłki spożywa miód, może wystąpić reakcja alergiczna.

Miód na diecie? tak czy nie?

Zastanawiasz się, czy miód jest zdrowy przy odchudzaniu? Poniżej znajdziesz wskazówkę, jak jeść miód na diecie, aby móc skorzystać z jego walorów smakowych.

Czy miód jest zdrowy przy odchudzaniu?

Osoby odchudzające się często sięgają po miód w ramach zamiennika cukru. Niestety w przypadku kiedy naszym celem jest chęć zrzucenia kilku kilogramów może to być zgubny zamiennik. Jeśli chcesz schudnąć, musisz jeść mniej kalorii, a najłatwiej jest to zrobić, ograniczając wysokokaloryczną żywność. Miód, z racji tego, że zawiera spore ilości cukru ma prawie tyle samo kalorii co cukier. W związku z tym ma się nijak do odchudzania. Jednak jeśli lubisz miód i chcesz skorzystać z jego właściwości zdrowotnych to mądrze wkomponowany, nie zniweczy Twoich planów. Wlicz miód w bilans kaloryczny i ciesz jego smakiem nawet na diecie!

Nadmierne spożycie miodu a wpływ na organizm

Nadmierne spożycie miodu niesie takie samo ryzyko jak nadmierne spożycie cukru. Może być powodem otyłości oraz próchnicy.

Kiedy i jak spożywać miód, aby miało to korzystny wpływ na zdrowie?

Jeśli chodzi o miód, to nie ma żadnych oficjalnych i rzetelnych medycznie zaleceń co do jego spożycia. Wystarczy, że niewielką ilość miodu wkomponujesz w zdrową i zbilansowaną dietę. Ważne jest to, aby miodu nie dodawać do potraw, które mają powyżej 40 °C! Wysoka temperatura niszczy w miodzie to, co najlepsze, czyli wszystkie substancje prozdrowotne. Jeśli lubisz herbatkę z miodem, to ostudź ją trochę, a dopiero później dodaj miód. Dzięki temu zachowasz w nim wszystkie cenne substancje

Miód czy jest zdrowy?

Podsumujmy całość artykułu i rozwiejmy wszelkie wątpliwości związane z kwestią leczniczych właściwości miodu.

Co możemy wywnioskować na temat zdrowotnych korzyści miodu?

Jeśli spojrzymy na skład miodu to ze względu na obecność przeciwutleniaczy takich jak  flawonoidy i polifenole oraz dzięki właściwościom przeciwdrobnoustrojowym jest on korzystny dla naszego zdrowia. Jednak ze względu na jego wysoką kaloryczność i dużą obecność cukru należy zachować umiar w jego spożyciu.

Miód – przeciwskazania

Miodu w diecie powinny unikać:

  • osoby chore na cukrzyce i zmagające się z insulinoopornością
  • dzieci do 1 roku życia
  • osoby z alergią na miód
  • osoby na diecie odchudzającej.

Jakie są ograniczenia w spożyciu miodu?

Wysoka kaloryczność miodu sprawia, że jedzenie miodu codziennie w dużych ilościach nie będzie dla nas korzystne. Dodatkowo miodu nie można dodawać do potraw powyżej 40 °C, ponieważ wysoka temperatura niszczy substancje prozdrowotne zawarte w miodzie.

 

Literatura

  1. https://www.portalpszczelarski.pl/artykul/120/wlasciwosci_miodu_rzepakowego.html
  2. https://www.portalpszczelarski.pl/artykul/177/wlasciwosci_miodu_wielokwiatowego.html
  3. https://www.portalpszczelarski.pl/artykul/206/wlasciwosci_miodu_ze_spadzi_iglastej.html
  4. https://www.portalpszczelarski.pl/artykul/100/wlasciwosci_miodu_gryczanego.html
  5. Frontczak M., Olas B., Miód i jego składniki chemiczne – rola w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia, Kosmos. Problemy nauk biologicznych, tom 70, numer 1 (330), s. 115–119, 2021.
  6. Ossowski, Mateusz & Nowakowicz-Dębek, Bożena & Wlazło, Łukasz & Kasela, Martyna. (2019). Przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości miodu – badania wstępne Antibacterial and antifungal properties of honey – preliminary studies. XXXVI. 21-26. 10.24326/jasbbx.2018.4.2.
  7. https://pasieka24.pl/index.php/pl-pl/pasieka-czasopismo-dla-pszczelarzy/244-pasieka-1-2023/3682-12-miod-na-zab-czy-miod-powoduje-prochnice-cz-2-martyna-walerowicz
  8. Czerwonka M., Szterk A., Waszkiewicz-Robak B., Ocena właściwości przeciwutleniających i zawartość związków polifenolowych w produktach pszczelich., Postępy techniki przetwórstwa spożywczego 2/2010, s. 20-24
  9. Oduwole, O., Udoh, E. E., Oyo-Ita, A., & Meremikwu, M. M. (2018). Honey for acute cough in children. The Cochrane database of systematic reviews, 4(4), CD007094. 
  10. Kedzia, B., and E. Holderna-Kedzia. "Alergenne działanie miodu pszczelego." Acta Agrobotanica59.1 (2006).
  11. Kędzia B, Hołderna-Kędzia E, Współczesne poglądy na mechanizm przeciwdrobnoustrojowego działania miodu, Postępy Fitoterapii, 2017; 18(4); 290-297
  12. https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/lista/64706,miod-w-diecie-dziecka
  13. Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka; Wyd. Lek. PZWL. Warszawa 2017.
Autorka:

Justyna Ćwierz
Dyplomowany dietetyk. W swojej codziennej pracy prowadzi konsultacje dietetyczne, podczas których pomaga pacjentom zmienić ich nawyki żywieniowe. Autorka strony Dietetyczna Mapa, na której dzieli się pomysłami na pyszne i zbilansowane posiłki.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium