Jak dbać o odporność?” to pytanie zadaje sobie każdy, kto ceni sobie zdrowie i zależy mu na dobrej kondycji. Dbanie o układ odpornościowy jest szczególnie ważne w okresie jesieni i zimy. Tylko jak to robić? Jest wiele sposobów dbania o odporność. Po pierwsze ruch. Zamykając się w domu robimy sobie krzywdę. Spacery, nawet w złą pogodę pomagają nam uodpornić się na bakterie i wirusy. Po drugie – dieta. Ważne jest, abyśmy odżywiali się zdrowo i przez to, co jemy pomagali naszemu układowi odpornościowemu. Co jeść, żeby nie chorować? Przede wszystkim zbilansowane posiłki z dodatkiem warzyw i owoców. Wspaniałym pomocnikiem w budowaniu naszej odporności będzie również miód.
Spis treści:
- Miód na odporność pomaga najlepiej
- Jakie miody na odporność najlepiej jeść w okresie jesienno- zimowym?
- Miód z czarnuszką na odporność
- Dlaczego miód spadziowy?
- Miód lipowy to też sposób na odporność
- Poznaj tajemnicę lepszej odporności z miodem faceliowym
- Co jeszcze na odporność – miód rzepakowy
- W jakiej postaci najlepiej zjadać miód?
- Syrop z miodem na odporność
- Odporność – miód na prezent dla Twojego organizmu
Miód na odporność pomaga najlepiej
Miód to doskonały środek wzmacniający nasza odporność. Miód w sposób naturalny zapobiega infekcjom. Uważa się, że jest jak naturalny antybiotyk. Doskonale sprawdza się jako naturalny lek na przeziębienie. Dzięki swoim właściwościom pomaga na kaszel czy gorączkę. Ale nie tylko.
Jakie miody na odporność najlepiej jeść w okresie jesienno- zimowym?
W okresie, kiedy nasza odporność jest najbardziej narażona na działanie wirusów, dobrze jest spożywać miody w ogóle. Choć najczęściej poleca się miody z grupy miodów spadziowych. Miód jedzony regularnie na trwale wzmacnia odporność naszego organizmu. Mogą to być miody z dodatkami. Na przykład miód z malinami, miód z propolisem czy miód z pierzgą. Te składniki dodatkowo wzmacniają i wspomagają działanie miodu.
Miód z czarnuszką na odporność
Miód z czarnuszką znany jest ze swoich pozytywnych właściwości dla zdrowia. Czarnuszka, czyli Nigella Sativa, jest rośliną znaną ze swojego silnego działania immunostymulującego. Dlatego też miód z czarnuszką jest często stosowany jako naturalna metoda wzmocnienia odporności organizmu, wspomagając organizm w walce z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.
Miód z czarnuszką posiada również silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co pomaga w ochronie organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Regularne spożywanie miodu z czarnuszką może również pomóc w leczeniu alergii, astmy i innych chorób układu oddechowego. Ponadto, miód z czarnuszką jest bogaty w witaminy, minerały i mikroelementy, które wzmacniają układ odpornościowy. Dlatego też jest polecany szczególnie w okresach wzmożonej zachorowalności na przeziębienia i grypę.
Dlaczego miód spadziowy?
Miód spadziowy powstaje ze spadzi, czyli lepkiej substancji występującej na drzewach i krzewach. Mogą to być: świerki, jodły, sosny, modrzewie, dęby, klony czy lipy. Miód ten ma bardzo charakterystyczny zielonkawy kolor i korzenny smak. Uznawany jest za najmniej słodki spośród miodów. Jest doskonałym środkiem na kaszel oraz substancją działającą przeciwzapalnie. W branży farmaceutycznej wykorzystywany jest jako składnik syropów na kaszel. Dlatego, sam w sobie to idealny miód na kaszel.
Miód lipowy to też sposób na odporność
Miód lipowy pozyskiwany jest z kwiatów lipy. Prawdziwy miód lipowy ma jasnożółtą barwę. To doskonały miód na przeziębienie, ale także miód na gardło. Ma działanie przeciwgorączkowe. Ponadto ułatwia zasypianie.
Poznaj tajemnicę lepszej odporności z miodem faceliowym
To jeden z tych rodzajów miodów, o których niestety konsument nie słyszy często. Miód faceliowy uzyskiwany jest z kwiatów facelii błękitnej. W postaci płynnej płynny miód faceliowy przyjmuje barwę jasną, herbacianą. Natomiast po krystalizacji jest dużo jaśniejszy, czasem wręcz biały. To doskonały wspomagacz odporności dla osób mających problemy z układem moczowym.
Co jeszcze na odporność – miód rzepakowy
Miód rzepakowy uzyskiwany z rzepaku to miód o bardzo szerokim działaniu. Przed krystalizacją ma „słomkowy” kolor, a później przybiera białą barwę. Co ciekawe, miód rzepakowy ulega bardzo szybkiej krystalizacji. Ma działanie detoksykacyjne. Jest miodem bardzo słodkim z powodu dużej zawartości glukozy.
W jakiej postaci najlepiej zjadać miód?
Miód najlepiej jest jeść łyżeczka, prosto ze słoika lub rozpuścić w dowolnym napoju. Ważne, żeby napój, w którym rozpuszczamy miód był ciepły, a nie gorący. W wysokiej temperaturze miód traci swoje właściwości.
A jak dawkować sobie miód? Wiadomo – miód jest pyszny, ale nie można przesadzać i zjeść zbyt dużo. W okresie jesienno- zimowym osobom dorosłym w zupełności wystarcza łyżka stołowa miodu z pasieki. Natomiast dzieciom od drugiego roku życia wystarczy mała łyżeczka. Miód dla dzieci będzie nie tylko wspaniałym przysmakiem, ale także czynnikiem wzmacniającym odporność malucha.
Syrop z miodem na odporność
Przygotowanie syropu na bazie miodu to kolejny dobry sposób na wzmacnianie naszej odporności. Przepis na syrop miodowy znajdziesz poniżej.
Przepis na syrop z miodem, imbirem z dodatkiem czosnku i cytryny. Do przygotowania syropu potrzebujesz:
- Miód spadziowy – pięć łyżek
- Cytryna – dwie sztuki
- Czosnek – cztery ząbki
- Imbir – korzeń imbiru o wadze około 100g
Sposób przygotowania:
Z powyższych proporcji wyjdzie około ośmiu łyżek syropu na odporność.
- Cytryny sparzyć wrzątkiem, obrać ze skory i pokroić w bardzo cienie plastry
- Imbir drobno pokroić
- Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę
- Wszystkie rozdrobnione składniki zblendować z dodatkiem miodu
- Miksturę odstawić na około sześć godzin na „leżakowanie” w temperaturze pokojowej
- Następnie przecedzić przez sitko i leczniczy wspaniały syrop gotowy
Tak sporządzony syrop z miodem przechowywać w szklanym słoiczku lub butelce w chłodnej temperaturze – najlepiej w lodówce. Maksymalny czas przechowywania to około od dwóch do trzech tygodni.
Warto syropy z miodem łączyć z olejem z czarnuszki. Takie połączenie zintensyfikuje działania miodu.
Odporność – miód na prezent dla Twojego organizmu
Jak widać dbanie o odporność nie jest wcale takie trudne jakby się mogło wydawać. Miód to wspaniały sposób na ochronę przed drobnoustrojami. Słodki i pyszny. A przyrządzenie syropu z miodem na odporność zajmie nam tylko kilka chwil. Niby chwila a korzyść z picia syropu na odporność – ogromne.