Tłoczony zawsze na świeżo
Bezpieczna dostawa od 9,90 zł
Darmowa dostawa od 199 zł

Szukaj

28.07.2021

Pyłek pszczeli (kwiatowy) — właściwości i zastosowanie

Naturalne produkty coraz częściej pojawiają się w diecie i są doceniane ze względu na swoje właściwości, zastosowanie i działanie. Jednym z nich jest Pyłek kwiatowy. Jak go stosować i prawidłowo spożywać, by przyniósł pożądane efekty? Jakie korzyści może zapewnić? Tego dowiesz się z naszego artykułu!
Ten niepozorny, pszczeli produkt kryje w sobie wiele cennych składników odżywczych, które wspierają pracę organizmu i poprawiają samopoczucie. Działa kompleksowo i wpływa na ciało na różnych płaszczyznach, dlatego z jego właściwości może skorzystać niemalże każdy. Prawidłowo stosowany przynosi ulgę w zróżnicowanych dolegliwościach, dzięki czemu spożywają go zarówno dorośli, jak i dzieci. Znalazł on zastosowanie także w profilaktyce niektórych chorób.

Spis treści:

  1. Czym jest pyłek pszczeli?
  2. Jak zdobywa się pyłek pszczeli?
  3. Co znajduje się w pyłku pszczelim?
  4. Pyłek kwiatowy — właściwości i działanie
  5. Zastosowanie pyłku kwiatowego
  6. Stosowanie pyłku pszczelego u sportowców
  7. Jak prawidłowo spożywać pyłek pszczeli?
  8. Zdrowy pyłek kwiatowy w rodzinnej olejarni Olini.pl

Czym jest pyłek pszczeli?


To, co nazywa się pyłkiem kwiatowym, jest produkowane przez kwiaty. Są to męskie komórki rozrodcze roślin, które są przenoszone przez pszczoły. Zbierają one cenny produkt, a następnie mieszają ją ze swoją śliną i transportują do ula. Zastosowanie pyłku zostało docenione nie tylko przez ludzi. Owady stosują go do pożywiania się, a jego nadmiar zostaje magazynowany.

W jaki sposób wygląda dalszy proces tworzenia pyłku pszczelego? Aby zyskał on swoje cenne właściwości i działanie, pszczoły dodają do niego ślinę oraz nieco miodu. Tak wzbogacony produkt wykazuje lepszą efektywność, a jego prawidłowe stosowanie przynosi zauważalne rezultaty. Gdy owady ubiją, umieszczają ją w komórkach plastra i zabezpieczają woskiem.

Tak pozostawiony Pyłek pszczeli ulega fermentacji, przez co staje się źródłem cennych składników odżywczych. Zastosowanie produktu dla pszczół jest proste — czerpią z niego białko i pozostałe niezbędne składniki. Jeśli będzie prawidłowo spożywany przez ludzi, np. poprzez picie, przyniesie ulgę przy wielu dolegliwościach.

Pyłek pszczeli ZOBACZ W SKLEPIE

Jak zdobywa się pyłek pszczeli?

Przygotowany przez owady Pyłek pszczeli odnalazł zastosowanie u osób w różnych grupach wiekowych. Jaki prawidłowo go pozyskać? Najczęściej zajmuje się tym doświadczony pszczelarz, który zabiera kwiatowy produkt z rodziny pszczół. W przeciętnym ulu znajduje się ok. 1-7 kg pyłku gotowego do dalszego zastosowania. Wartość ta różni się w zależności od wielkości danego roju.

Co znajduje się w pyłku pszczelim?

Najważniejsze właściwości pyłku pszczelego wynikają z jego bogatego składu. To właśnie dlatego działanie pyłku jest tak kompleksowe, a ludzie decydują się go stosować. Prawidłowe spożywanie, np. poprzez picie, pozwala ułatwić codzienne funkcjonowanie i pozbyć się niektórych dolegliwości.

Istotną częścią kwiatowego artykułu są białka. Dzięki swoim właściwościom służą one do odbudowy zużywających się tkanek. Ich nieprawidłowy poziom prowadzi do zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu, dlatego tak ważne jest, by dbać o ich stężenie i stosować odpowiednie produkty.

Szerokie zastosowanie wyrobów kwiatowych jest spowodowane także przez obecność aminokwasów endo- i enzogennych. Niektóre z nich muszą być spożywane wraz z posiłkami, gdyż organizm ich nie wytwarza. Właściwości wspierają prawidłowe działanie ciała i chronią je przed chorobami. Wpływają również na poprawę samopoczucia.

Dlaczego jeszcze warto spożywać Pyłek kwiatowy? Zastosowanie go w swoim jadłospisie ułatwia zachować odpowiedni poziom witamin i minerałów. Gdy regularnie go pijesz, pozyskujesz flawonoidy, katechiny, potas czy cynk. Pojawiły się tu też kwas oleanolowy i węglowodany.

Stężenie wybranych witamin i mikroelementów w pyłku pszczelim

Nazwa

Zawartość ľg/g

Witamina E

21-1700

Witamina C

14-2052

Żelazo

14,4-16

Cynk

7,1-8,2

Pyłek kwiatowy — właściwości i działanie

Owady, które zbierają pyłek pszczeli, wzbogacają go o elementy odżywcze. Dzięki ich pracy produkt wykazuje prozdrowotne właściwości, a jego działanie jest wzmocnione. Efekt, jaki zapewnia, zależy m.in. od tego, jak będziesz go stosować. Wpływ na organizm jest uzależniony także od stanu zdrowia, kondycji i spożywanych ilości.

Do najważniejszych zalet pyłku kwiatowego zaliczają się właściwości:

  • antyoksydacyjne,
  • antybakteryjne,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwzapalne.

Tak szeroki zakres funkcji sprawia, że produkt odnalazł zastosowanie w wielu dziedzinach. Prawidłowe spożywanie pszczelego wyrobu pozwala zachować lepszą kondycję, zminimalizować objawy niektórych schorzeń oraz wzmocnić swoje ciało. Odpowiednie dawki wyzwalają też pełne działanie mieszanki i aktywują jego właściwości. Zadowalające efekty przynosi zarówno picie, jak i używanie go do codziennej pielęgnacji.

Zwiększenie odporności

W wyrobach z pyłkiem pszczelim znajduje się bogactwo witamin i minerałów. To właśnie z tego względu najczęściej pije się kwiatowe produkty. Regularne stosowanie przynosi wiele korzyści i wzmacnia organizm. Ich działanie i właściwości są doceniane przez osoby, które zmagają się z obniżoną odpornością. Mogą być zastosowane także przez pacjentów z anemią. Za prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego odpowiadają takie składniki, jak:

  • witaminy: z grupy B, C, E,
  • kwas foliowy,
  • żelazo,
  • magnez.

Wszystkie te elementy znajdują się w pyłku kwiatowym. Jego prawidłowe stosowanie jest zatem polecane wszystkim, którzy często skarżą się na infekcje. Regularne picie pszczelego produktu może zwiększyć wytrzymałość na choroby i zabezpieczyć organizm przed dolegliwościami zdrowotnymi. Co więcej, substancja wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Dzięki temu jej działanie odnalazło zastosowanie w redukowaniu objawów różnych schorzeń. Dla optymalnych efektów zaleca się picie rozcieńczonego preparatu.

Jeśli chcesz skorzystać z zalet, jakie zapewnia wyrób kwiatowy, najlepiej spożywaj go w okresie jesiennym i zimowym. To właśnie wtedy organizm potrzebuje wyjątkowego wsparcia do walki z chorobami, a stosowanie środków o takich właściwościach przyniesie najbardziej widoczne efekty.

Zastrzyk energii

Przemęczone ciało nie jest tak wydajne, jak można tego oczekiwać. Oprócz zbilansowanej diety i odpowiedniej dawki snu warto zastosować naturalne preparaty o sprawdzonym działaniu. Gdy zaczniesz regularnie i prawidłowo stosować Pyłek kwiatowy, zauważysz wzrost motywacji oraz energii. Możesz przyjąć go np. poprzez picie. Witaminy i minerały zawarte w produktach wspierają funkcjonowanie organizmu i likwidują uczucie zmęczenia i senności. Ich działanie będzie widoczne już po kilku tygodniach spożywania!

Z zalet artykułów pszczelich powinni skorzystać także uczniowie i studenci. Składniki odżywcze stosowane w kwiatowych wyrobach wpływają na pracę układu nerwowego i wykazują właściwości poprawiające zdolność koncentracji. Spożywając je w prawidłowy sposób, możesz liczyć też na lepsze zapamiętywanie i kojarzenie faktów. Picie roztworu może zatem przynieść zadowalające efekty przed ważnym egzaminem lub sesją.

To również rozwiązanie dla tych, których praca wymaga ciągłego skupienia. Sięgają po nie osoby na ważnych stanowiskach. Prawidłowe zastosowanie produktów kwiatowych w codziennej rutynie ułatwi Ci wykonywanie zadań służbowych i wykaże działanie redukujące poziom stresu.

Wzmocnienie układu krwionośnego

Wsparcie dla układu krwionośnego jest niezwykle potrzebne do odpowiedniego funkcjonowania organizmu. Stosowanie pszczelego preparatu w formie płynnej, wykazuje właściwości obniżające poziom cholesterolu. Wspomaga także optymalne ciśnienie krwi. Regularne spożywanie artykułów kwiatowych umożliwia prawidłową pracę serca, tętnic oraz żył.

Jeżeli zależy Ci na dobrej kondycji całego układu, dowiedz się, jak poprawnie pić Pyłek pszczeli i stosować go w codziennej rutynie. Znalazł on zastosowanie jako wsparcie dla naczyń krwionośnych. Składniki obecne w preparacie poprawiają krążenie, a ich działanie zapobiega powstawaniu pękniętych naczynek. Spożywając kwiatowe wyroby w prawidłowy sposób, chronisz mózg przed zmianami miażdżycowymi. Co więcej, artykuły wpływają na lipidy i obniżają ich poziom.

Mnogość witamin i minerałów zawartych w pyłku kwiatowym sprawia, że produkty pszczele odnajdują zastosowanie w wielu chorobach, a ich właściwości mogą być wykorzystywane w profilaktyce licznych schorzeń. Działanie preparatów zapobiega zlepianiu się płytek krwi. To z kolei redukuje ryzyko zatorów i zakrzepów.

Wsparcie dla psychiki

Dobre samopoczucie to podstawa, bez której trudno o udany dzień. Prawidłowe spożywanie wyrobów pszczelich, np. poprzez picie ich, może przynieść wiele korzyści dla psychiki. Składniki odżywcze obecne w artykułach wpływają na układ nerwowy, tym samym poprawiając nastrój. Warto je stosować, gdy natłok obowiązków staje się zbyt męczący. Ich właściwości pomagają zredukować przykre skutki długotrwałego stresu, a działanie produktów dodatkowo wycisza i uspokaja organizm.

O regularnym i prawidłowym spożywaniu pyłku kwiatowego mogą pomyśleć także pacjenci zmagający się z depresją. Dzięki swoim właściwościom, produkty z pyłkiem bywają wykorzystywane jako wsparcie podczas terapii. Zastosowanie preparatów jest dobrym rozwiązaniem również przy leczeniu nerwicy.

Osoby, które szybko wpadają w złość i skarżą się na nerwowość, powinny rozważyć spożywanie produktów pszczelich w celu wyciszenia się. Zastosowanie ich w jadłospisie redukuje rozdrażnienie, a picie naparów każdego dnia zwiększa odporność psychiczną.

Usprawnienie układu trawiennego

Częste zaparcia, biegunki i wzdęcia obniżają komfort życia. Mogą być wynikiem stosowania nieodpowiedniej diety, zbyt dużego stresu lub niedoboru niektórych witamin. Prawidłowo spożywany pyłek kwiatowy może zredukować te przykre dolegliwości. Aby przyniósł najlepsze efekty, zaleca się go pić w dawkach sugerowanych przez producenta.

Dlaczego produkt pszczeli wykazuje tak skuteczne działanie? Szerokie zastosowanie wynika z jego właściwości. Minerały i inne składniki odżywcze obecne w preparatach do picia regulują procesy trawienne. Można je stosować podczas terapii wybranych dolegliwości układu pokarmowego.

Rozstrój żołądka to jednak niejedyna dolegliwość, podczas której warto spożywać pyłki kwiatowe. Prawidłowe suplementowanie może także wspomóc organizm w trakcie leczenia dolegliwości związanych z wrzodami dwunastnicy.

Pomoc w odchudzaniu

Odchudzanie to proces trwający miesiące, a nawet lata. Aby go przyspieszyć, wiele osób rozważa zastosowanie pyłku pszczelego. Charakteryzuje się on licznymi właściwościami oraz obecnością aminokwasów. Dzięki temu metabolizm pracuje sprawnie i prawidłowo. To z kolei pozwala na łatwiejsze spalanie tkanki tłuszczowej, a w konsekwencji — utratę zbędnych kilogramów.

Lecytyna obecna w produkcie zapobiega przemianie cukrów i węglowodanów w tłuszcz. Działanie pszczelich preparatów jest jednak znacznie szersze. Zastosowanie i picie ich w ramach diety hamuje apetyt, co z kolei umożliwia zmianę nawyków żywieniowych. Spożywanie artykułów, np. poprzez picie, niweluje chęć podjadania pomiędzy kolejnymi posiłkami.

Połączenie pyłku kwiatowego z prawidłowo zbilansowanym jadłospisem i aktywnością fizyczną pozwala zauważyć zmianę sylwetki. Ważne jest, by pamiętać o regularności. Działanie i właściwości pszczelich artykułów będą widoczne jedynie przy sumiennym spożywaniu. Zastosowanie systematyczności maksymalizuje rezultaty. Możesz je stosować w sproszkowanej formie i dodawać do jedzenia lub pić.

Zastosowanie pyłku kwiatowego

Preparat wytwarzany przez pszczoły występuje w wielu odmianach. Działanie pyłku jest skuteczne, gdy go pijesz. Dozwolone jest też przyjmowanie substancji w formie stałej. Z tego względu zastosowania produktów są niemalże nieograniczone. Warto spożywać go doustnie, wzmacniając tym samym swój organizm. Właściwości artykułu można wykorzystać podczas użytku zewnętrznego, by poprawić urodę.

Pyłek kwiatowy w diecie

Włączenie pyłku kwiatowego do jadłospisu to najczęstszy sposób na czerpanie korzyści z jego działania. Picie naparów czy dosypywanie substancji do jedzenia pozwala pozbyć się wielu uciążliwych dolegliwości. Tak zastosowany wyrób wpływa na odporność, obniża poziom cukru we krwi, a nawet podnosi ilość żelaza w surowicy i wspiera funkcjonowanie wątroby.

Jego działanie i właściwości sprawiają, że poleca się go osobom narażonym na anemię. O prawidłowym spożywaniu preparatów pszczelich mogą pomyśleć też alergicy. Badania wykazały, że wyroby przynoszą ulgę w takich objawach, jak katar sienny i łzawienie oczu.

Pyłek kwiatowy w kosmetyce

Choć najczęściej mówi się o pyłku kwiatowym w kontekście diety, jego zastosowanie jest znacznie szersze. Antybakteryjne działanie wykorzystuje się w kosmetykach przeciwtrądzikowych. Właściwości oczyszczające i przeciwzapalne pozwalają ograniczyć ilość zmian skórnych i usuwają niedoskonałości.

Kto powinien pić Pyłek pszczeli? Prawidłowo spożywany produkt umożliwia redukcję zmarszczek oraz zapobiega powstawaniu nowych ubytków. Dzieje się tak przez antyoksydacyjne działanie wyrobów. Właściwości te neutralizują wolne rodniki, pozostawiając naskórek elastycznym i nawilżonym.

Regularne stosowanie artykułów jest zatem sposobem na zatrzymanie pięknego i młodego wyglądu na dłużej. Z tego względu znalazły one zastosowanie w pielęgnacji skóry dojrzałej.

Stosowanie pyłku pszczelego u sportowców

Obecne tu aminokwasy, białka i witaminy wpłynęły na popularność pyłku kwiatowego u sportowców. Osoby, które dbają o swoją sylwetkę, chętnie spożywają naturalne środki poprawiające wydolność. Stosowanie preparatów pszczelich jest też wsparciem dla mięśni.

Działanie produktów jest doceniane także ze względu na przyspieszenie metabolizmu oraz zahamowanie apetytu. Osoby codziennie pijące wyroby mogą zatem liczyć na utrzymanie prawidłowej wagi.

Mówiąc o cennych właściwościach, wskazuje się również na wspomaganie trawienia. Sportowcy zaczynają stosować Pyłek pszczeli, by pozbyć się zaparć, nudności czy wzdęć.

Osoby decydujące się na wysoką aktywność fizyczną często zmagają się z regularnymi infekcjami. Prawidłowe spożywanie kwiatowego preparatu umożliwia ograniczenie tego problemu i zwiększenie odporności.

Jak prawidłowo spożywać pyłek pszczeli?

Popularność produktu sprawiła, że coraz więcej osób zaczęło go stosować i doceniać jego działanie. Warto jednak wiedzieć, jak prawidłowo pić Pyłek pszczeli, by przyniósł pożądane efekty. Aby proces ten był bezpieczny i zapewniał oczekiwane rezultaty, powinien być spożywany zgodnie z zaleceniami producenta.

Dawkowanie preparatu zależy od danej osoby oraz jej stanu zdrowotnego. Przyjmuje się jednak, że pełne właściwości i działanie można uzyskać już przy zastosowaniu 30-40 g produktu kwiatowego dziennie. Najlepiej jest stosować go 3 razy w ciągu doby. Dla prawidłowego przyswojenia zaleca się spożywać go ok. 30 minut przed jedzeniem.

Należy rozrobić go z wodą lub mlekiem i pić w regularnych odstępach czasu. Jeśli wolisz, możesz dodać go do herbaty. Niektórzy stosują też stałą formę pyłku, dosypując go do jedzenia.

O tym, jak prawidłowo spożywać kwiatowy wyrób, decyduje również kryterium wieku. Dzieci poniżej 12. roku życia muszą uważać na ilość przyjmowanych dawek. Zbyt duże stężenie może wywołać działania niepożądane.

Poszczególne grupy wiekowe mogą stosować między 10 a 20 g pszczelego produktu każdego dnia. Pewne ograniczenia dotyczą także zastosowania u dorosłych, którzy są obciążeni chorobami przewlekłymi.

W razie wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym, by upewnić się, że możesz skorzystać z pozytywnych właściwości preparatu.

Zdrowy pyłek kwiatowy w rodzinnej olejarni Olini.pl

Naturalne produkty wspierają organizm i poprawiają jego wydajność. Mają szerokie zastosowanie i kompleksowo wpływają na ciało. Aby mieć pewność, że zakupiony Pyłek pszczeli wykaże oczekiwane działanie i właściwości, koniecznie wybierz ekologiczny wyrób o sprawdzonym pochodzeniu i działaniu.

Artykuły kwiatowe są źródłem witamin i nie potrzebują dodatkowych wspomagaczy. W naszej ofercie odnajdziesz preparaty o prostym składzie, które pochodzą od polskich pszczelarzy. Możesz stosować je każdego dnia, by wzmocnić swoje ciało!

Składając zamówienie w domowej olejarni Olini.pl, zyskujesz pewność, że otrzymany produkt jest w pełni naturalny i nie zawiera sztucznych substancji. Poznaj nasz asortyment pszczelich artykułów i stosuj zdrowe wyroby wraz z piciem lub jedzeniem!

Pyłek pszczeli ZOBACZ W SKLEPIE

Rodzinna olejarnia Olini.pl

Dzielimy się tutaj naszą wiedzą i doświadczeniem, które zdobywamy prowadząc małą rodzinną olejarnię Olini.pl w której codziennie tłoczymy dla Was świeże, 100% naturalne i nierafinowane oleje.

Znajdziesz tutaj wiele praktycznych informacji i porad o właściwościach i zastosowaniu oleju kokosowego, lnianego, z czarnuszki i innych.

Produkty z artykułu z naszej olejarni:

Sprawdź inne naturalne produkty:

Coś Cie nurtuje?

Sprawdź FAQ

Potrzebujesz odpowiedzi na już?

Zadzwoń: 732 080 803

Wolisz napisać?

Napisz: sklep@olini.pl

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wybierz pierwszy produkt
Korzystasz z darmowej dostawy!

Do darmowej dostawy brakuje jeszcze: 199 zł

0.00zł

Dodaj produkty do koszyka i uzyskaj darmową dostawę!

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj