Spis treści:
Najzdrowszy miód - czym się kierować podczas wyboru?
Mnogość dostępnych na rynku miodów jest ogromna, każdy z nich ma różne właściwości, jednak to, czym w pierwszej kolejności powinniśmy kierować się przy zakupie miodu to jego pochodzenie. Wybierajmy naturalne miody, ze sprawdzonych pasiek. Szczególnie cenne są miody jednoskładnikowe, czyli z jednego rodzaju rośliny np. miód bławatkowy, rzepakowy, spadziowy, faceliowy, lawendowy, wrzosowy, lipowy czy nawłociowy. Warto też wypróbować miody z domieszką liofilizowanych owoców, takie jak miód rzepakowy z truskawką, czy też maliną – to doskonała forma wprowadzenia miodu do diety najmłodszych.
Miód składa się w większości (nawet w 80%) z cukru. Powstają zatem pytania:
- Czy miód jest zdrowy?
- Jaki miód jest najzdrowszy?
Najlepszy okaże się produkt, który wyróżnia się cennymi składnikami odżywczymi, takimi jak np. magnez, fosfor, witamina C czy też wapń, które wpływają na właściwości i pozytywnie oddziałują na organizm.
Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najlepszy miód, koniecznie zwróć uwagę nie tylko na jego skład, ale i na smak. Nawet najzdrowszy produkt może nie trafić w twój czy twoich maluchów gust.
Pyszny miód można stosować na wiele różnych sposobów. Dla niektórych jest to naturalny słodzik, który z powodzeniem zastępuje cukier, a wybrane wersje mogą być też dodawane do wypieków lub deserów.
To, w jaki sposób wykorzystasz opisane produkty, również ma znaczenie. Jeżeli zamierzasz dodawać je do napojów, najlepszym rozwiązaniem okaże się płynna patoka. Doskonale wymiesza się z herbatą i nada jej słodkiego smaku.
Gdy natomiast wyroby miodowe mają Ci służyć jako pasta na kanapki, warto wybrać bardziej kremowe wersje. Z łatwością rozprowadzają się po pieczywie i stanowią element pożywnego śniadania.
Jaki rodzaj miodu wybrać?
Podejmując decyzję o zakupie miodu, zastanów się, jaki rodzaj będzie najlepszy. Choć nie istnieje jeden, najzdrowszy gatunek, to warto poznać różnice pomiędzy poszczególnymi produktami. Najczęściej wyróżnia się miód:
- spadziowy - pozyskiwany ze spadzi drzew liściastych i iglastych. Innymi słowy, jest to sok drzewny, który został przetworzony przez pszczoły. Wyróżnia się intensywnym kolorem oraz silnym zapachem. Wiele osób kojarzy go z nutami leśnymi.
- nektarowy - powstaje z roślin wytwarzających nektar. To najpopularniejszy miód tego typu, a jego właściwości zależą od kwiatów wykorzystanych do produkcji, dzięki czemu ma odmienne zapachy i smaki.
Na rynku pojawiło się także połączenie wspomnianych dwóch rodzajów miodu. Takie rozwiązanie sprawia, że niektórzy uważają je za najzdrowsze i najlepsze. Produkty wyróżniają się intensywnymi, oryginalnymi nutami zapachowymi oraz ciekawymi walorami smakowymi. Ze względu na bogaty skład, cieszą się dobrą opinią i wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. Warto zatem poznać je bliżej!
Który miód jest najlepszy? - zestawienie popularnych propozycji
Trudno zdecydować, jaki miód jest najzdrowszy. Najlepszym rozwiązaniem jest skrupulatne porównanie wyrobów dostępnych na rynku. Dobrze jest zawczasu zastanowić się, jakie elementy są dla twojej rodziny najważniejsze. Dzięki temu z łatwością zdecydujesz, które produkty spełniają twoje oczekiwania. Aby ułatwić ci to zadanie, przygotowaliśmy ranking najpopularniejszych artykułów miodowych. Poznaj nasze zestawienie!
Miód akacjowy
Jasnożółta barwa i delikatna woń kwiatów to elementy, które wyróżniają miód akacjowy. W jego składzie znajdują się m.in. flawonoidy, kwasy organiczne, witaminy i minerały. Należy do grupy wyrobów nektarowych i najczęściej stosuje się go w formie płynnej.
Jeśli zastanawiasz się, jaka patoka jest najzdrowsza, koniecznie rozważ akacjowe przetwory. To najlepszy wybór, gdy zmagasz się z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego. Obecne tu składniki regulują trawienie i przyczyniają się do likwidacji takich objawów jak nudności, wzdęcia czy zaparcia. Regularne spożywanie tego miodu pozytywnie wpływa także na wyciszenie organizmu i redukuje skutki nadmiernego stresu.
Opisywany produkt jest źródłem m.in. węglowodanów. Z tego względu poleca się go również tym, którzy potrzebują dodatkowej energii w najzdrowszej postaci. Chętnie sięgają po niego sportowcy ze wzmożoną aktywnością fizyczną. Warto wprowadzić go do swojej diety także w okresie rekonwalescencji.
Miód gryczany
Miód gryczany powstaje z kwiatów gryki. Ma ciemną, lekko herbacianą barwę i z czasem staje się jeszcze ciemniejszy. Wyróżnia go też intensywny, charakterystyczny zapach. Zdarza się, że niektóre wersje mają delikatnie ostry smak. Z tego względu jest on polecany przede wszystkim dorosłym.
Jakie właściwości wykazuje miód gryczany? Uważa się go za najlepsze źródło flawonoidów, które wspierają pracę układu krwionośnego. Można powiedzieć, że jest to jeden z najzdrowszych wyrobów miodowych. Ma w sobie liczne witaminy i minerały, takie jak np. fosfor, żelazo, magnez czy potas, które charakteryzują się wysoką przyswajalnością.
Dlaczego jeszcze gryczany miód jest zaliczany do najlepszych? Zawarte w nim składniki zwiększają wchłanianie witaminy C, a to z kolei spowalnia proces starzenia. Aby produkt zachował swoje najzdrowsze właściwości, należy spożywać go w odpowiedniej temperaturze. Ważne jest, by nie przekraczać 50 °C.
Miód Manuka
Do wytworzenia cennego miodu wykorzystuje się krzew Manuka. Zbiory odbywają się na przełomie wiosny i lata, gdy roślina kwitnie. Produkt ten jest zaliczany do rodzaju nektarowych. Wyróżnia się dość jasną barwą oraz przyjemnym aromatem.
W jego składzie znajdują się m.in. takie składniki jak MGO, leptyna czy kwasy fenolowe. Dzięki temu produkt należy do najzdrowszych i najlepszych artykułów spożywczych tego typu. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze. Regularne spożywanie może zatem zwiększać odporność organizmu i chronić go przed drobnoustrojami.
Kiedy jest najlepszy moment na skorzystanie z miodu Manuka? Warto wprowadzić go do swojej diety w okresie jesiennym i zimowym. Redukuje wówczas ryzyko przeziębienia i dobrze wpływa na samopoczucie. Co więcej, zmniejsza stany zapalne i przyspiesza gojenie się ran. Jeżeli więc zastanawiasz się, jaki produkt miodowy jest najzdrowszy, koniecznie rozważ jego zakup!
Miód wrzosowy
To jeden z najbardziej docenianych artykułów z tej kategorii. Charakteryzuje się intensywnym, wrzosowym aromatem oraz licznymi właściwościami. Jest pozyskiwany z nektaru i uważa się go za najlepszy wybór przy stanach zapalnych. Wykazuje działanie antybakteryjne i antyseptyczne, dzięki czemu chroni organizm przed drobnoustrojami. Może być stosowany także jako zabezpieczenie przed przeziębieniami.
W składzie tego miodu znajdują się wyłącznie najzdrowsze składniki, takie jak np.:
- witaminy: A, B,
- cholina,
- potas,
- wapń,
- kwasy: foliowy, pantotenowy.
Działa również moczopędnie, co może okazać się przydatne w chorobach układu moczowego. Regularne spożywanie wspiera pracę nerek. Warto stosować go także przy nieprawidłowym trawieniu. Może on minimalizować takie objawy jak nudności czy wzdęcia. Najlepszym sposobem na przechowywanie jest schowanie w ciemnym i suchym miejscu. Wówczas zachowuje on wszystkie najzdrowsze właściwości.
Miód rzepakowy
W jaki sposób pozyskuje się miód rzepakowy? Jest wytwarzany z rzepaku i zalicza się do grupy miodów nektarowych. Wyróżnia go jasna, słomkowa barwa i delikatny aromat. Zawiera znaczną ilość kwasów organicznych, składników mineralnych oraz witamin. To najlepszy wybór, gdy chodzi o podniesienie odporności organizmu. Redukuje ryzyko przeziębienia, dlatego warto sięgnąć po niego w okresie jesiennym i zimowym.
Jeżeli zastanawiasz się, jaki miód jest najzdrowszy na serce, poznaj właściwości miodu rzepakowego. Jest on wykorzystywany w profilaktyce chorób serca i wspiera układ krwionośny. Oddziałuje także na trawienie i pracę nerek. To najlepsze źródło zdrowej energii, które bywa stosowane przez sportowców oraz osoby w okresie rekonwalescencji.
Na co jeszcze pomaga ten pyszny, rzepakowy produkt? Niektórzy spożywają go przy stanach zapalnych układu oddechowego. Może minimalizować kaszel i redukować niepożądane dolegliwości zdrowotne.
Ważne by zachował wszystkie najlepsze właściwości, w tym celu powinien być odpowiednio przechowywany. Najzdrowszym sposobem jest umieszczenie go w chłodnym, zaciemnionym miejscu, w którym temperatura nie przekracza 20 stopni Celsjusza.
Miód wielokwiatowy
Gdy zależy Ci na wielokierunkowym działaniu miodu, najlepszym i najzdrowszym rozwiązaniem będzie zakup wersji wielokwiatowej. Powstaje ona z różnych rodzajów kwiatów. Dzięki temu jego skład jest niesamowicie bogaty w cenne składniki odżywcze. Z tego względu wykazuje on liczne właściwości prozdrowotne i może przynieść ulgę w niektórych dolegliwościach.
Opisywany produkt cechuje się zróżnicowanym smakiem i zapachem i zależy od mieszanki, jaka znajdzie się w danym artykule. Część ludzi uważa ten miód za najlepszy i najzdrowszy. Wynika to z jego kompleksowego wpływu na organizm.
Wspomniany miód wielokwiatowy może chronić przed przeziębieniem i innymi infekcjami. Zawarte w nim składniki najczęściej wspierają odporność i wspomagają ciało w walce ze stanami zapalnymi. Zwykle dobrze oddziałują także na układ nerwowy, krwionośny i pokarmowy. Jeden z najzdrowszych produktów może być wykorzystany również do ochrony wątroby i żołądka przed toksynami pochodzącymi z pożywienia. Aby zachował on najlepsze właściwości, przechowuj go w ciemnym i suchym miejscu.
Miód lipowy
Jeżeli poszukujesz słodkiego miodu, poznaj miód lipowy. Ma on delikatne kwaśne nuty oraz intensywny zapach. Wyróżnia się jasną, lekko słomkową barwą. Często stosują go osoby, które zmagają się z dużą ilością stresu. Wykazuje on działanie uspokajające i kojące nerwy. Może pomóc również w zredukowaniu negatywnych skutków ciągłego napięcia.
Dlaczego miód lipowy jest zaliczany do najzdrowszych i najlepszych produktów z tej kategorii? Zwiększa on odporność organizmu i redukuje ryzyko infekcji oraz przeziębienia. Z tego względu warto stosować go jesienią i zimą, gdy ryzyko zachorowania jest największe. Należy spożywać go w temperaturze niższej niż 40 °C. Wówczas zachowuje on swoje najlepsze właściwości.
Możesz przyjmować go pod różnymi postaciami. Świetnie sprawdza się jako zdrowszy zamiennik cukru, dlatego często słodzi się nim napoje. Dobrym pomysłem jest także zastosowanie go w zimnych dressingach do sałatek.
Miód faceliowy
Miód faceliowy powstaje z rośliny znanej pod nazwą facelia błękitna. Zalicza się do wyrobów nektarowych i charakteryzuje się wyjątkowo subtelnym smakiem i zapachem. Ma lekką nutę kwasowości oraz jasną, kremową barwę. W składzie znajdują się takie elementy jak np. żelazo, wapń, fosfor czy witaminy z grupy B. Dzięki temu produkt jest uznawany za jeden z najzdrowszych na rynku.
Kiedy warto sięgnąć po miód faceliowy? Sprawdzi się on jako środek na wzmocnienie odporności. Chroni organizm przed przeziębieniem i innymi infekcjami. Może przyspieszać także proces regeneracji po zwiększonym wysiłku, dlatego jest często stosowany przez sportowców. Bywa wykorzystywany jako wsparcie przy leczeniu chorób układu krwionośnego oraz oddechowego.
Aby opisywany miód zachował swoje najzdrowsze właściwości, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepszym sposobem jest umieszczenie go w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu. Co więcej, należy spożywać go w temperaturze poniżej 40 °C. Możesz wtedy liczyć na największą skuteczność.
Miód rozmarynowy
Do rozbudowanej grupy najzdrowszych miodów należy także miód rozmarynowy. Ma on niesamowity, kwiecisty zapach z lekką nutą kamfory. Cechą charakterystyczną jest ciemna barwa oraz delikatny, słodki smak. Można wyczuć również posmak kwaskowy.
Produkt ten jest uznawany za bakteriobójczy. Z tego względu poleca się go na przeziębienia i inne infekcje. Może pomagać w zwalczaniu choroby, a także zabezpieczać organizm przed drobnoustrojami. Warto po niego sięgnąć, gdy zmagasz się z nieprawidłowym trawieniem. Miód rozmarynowy wspiera pracę wątroby i dwunastnicy, a do tego poprawia krążenie.
Wykorzystuje się go głównie jako naturalny słodzik. Dobrym pomysłem jest też zastosowanie w wypiekach i deserach. Jego bardzo słodki smak jest uwielbiany przez dzieci, dlatego warto wzbogacić dietę maluchów o ten zdrowy produkt.
Najlepsze miody na dolegliwości zdrowotne
W Olini znajdziesz wiele miodów. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najzdrowszy i najlepszy, wybierz ten dopasowany do Twoich potrzeb. Gdy zmagasz się z dolegliwościami związanymi z układem krążenia, rozważ artykuły miodowe z dużą ilością żelaza. Wysoka zawartość tego elementu może przyspieszyć powrót do zdrowia i poprawić samopoczucie.
Wzbogacenie jadłospisu o tego typu produkty pozwala w naturalny sposób dostarczyć niezbędne składniki odżywcze. Posiłki z miodem świetnie sprawdzą się u osób w każdym wieku. Są polecane zarówno sportowcom, jak i ludziom starszym o ograniczonej ruchomości. To źródło cennych witamin, minerałów i energii, z którego warto czerpać.
Jeżeli poszukujesz najzdrowszych i najlepszych miodów z lokalnych pasiek, koniecznie poznaj miody od Olini.
Jak przechowywać miód?
Jest jeszcze jedna wyjątkowa zaleta tego naturalnego złota – prawdziwy miód odpowiednio przechowywany nigdy się nie psuje. Co zatem zrobić, aby nasze zapasy naturalnego miodu służyły nam tak długo, jak długo będą w słoiku? Zastosować się do naszych rad!
- Temperatura przechowywania
Miód powinniśmy trzymać w miejscu raczej chłodnym, najlepiej, aby temperatura wynosiła między 8 a 10 stopni Celsjusza, kiedy jest ona wyższa i zbliża się do 17-18 stopni miód szybciej ulega krystalizacji i przemienia się w tak zwany krupiec. Z kolei przechowywanie miodu w temperaturze poniżej 0 stopni Celsjusza znacznie opóźnia proces krystalizacji, a także hamuje różnego rodzaju procesy chemiczne zachodzące w miodzie. Dlatego najlepszym miejscem do przechowywania miodu będzie spiżarka, chłodna szafka kuchenna a w ostateczności lodówka.
- Pojemnik do przechowywania
Miód powinniśmy przechowywać w pojemniku, w którym go kupiliśmy, ewentualnie może to być szklany słoik posiadający szczelne zamknięcie, lub dobrej jakości pojemnik z tworzywa sztucznego. Bezwzględnie nie należy przechowywać miodu w pojemnikach metalowych, ponieważ wywołuje to utlenianie miodu, które z kolei wpływa na pogorszenie walorów smakowych.
- Wilgotność
Miód nie lubi wilgoci, ponieważ charakteryzuje się silnymi właściwościami higroskopijnymi, co oznacza, że pochłania nawet najmniejsza ilość wody, z jaką ma styczność. Woda w miodzie może prowadzić do jego fermentacji. Z tego powodu, słoik z miodem powinien zawsze być szczelnie zamknięty.
- Światło
Przechowując miód, powinniśmy unikać trzymania go w miejscu, gdzie nie będzie narażony na działanie promieni słonecznych, a także urządzeń wytwarzających ciepło. Najlepiej przechowywać miód w spiżarni, zamkniętej szafce, lub szufladzie. Dobre warunki do bezpiecznego przechowania miodu są w lodówce, jednak ze względu na zbyt niską temperaturę nie są to warunki idealne. Jeżeli jednak nie posiadasz spiżarki a temperatura w twojej kuchni jest wyższa niż 20C, lodówka będzie najlepszym miejscem dla Twojego miodu – warto wtedy przechowywać go na drzwiach lodówki, gdzie temperatura jest najwyższa.
- Metal
Analogicznie do przeciwwskazań do przechowania miodu w metalowym pojemniku, należy unikać nabierania miodu metalowymi przedmiotami. Najlepiej korzystać ze specjalnie do tego przeznaczonego drewnianego nabieraka. Pod wpływem styczności miodu z metalem zachodzi reakcja utleniania się miodu, co może wpłynąć na zmianę smaku produktu - może pojawić się wyczuwalny, metaliczny posmak.
Źródła:
- https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/jasbb/article/view/267/223
- Bańkowska-Pennar H., Charakterystyka niektórych miodów odmianowych, Zeszyty Naukowe AE w Krakowie 1983, nr 166, 145.
- Hołderna E., Kędzia B., Znaczenie miodu w żywieniu. Część I. Wpływ składników miodu na organizm człowieka. Pszczelarstwo 1996, nr 10, s. 7-8.
- Hibatullah Abuelgasim, Charlotte Albury, Joseph Lee, Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis