Megamiód - miód rzepakowy z pyłkiem i propolisem Olini
- Kremowy, łatwo się rozsmarowuje
- Stosuj na ból gardła i przeziębienie
- Prawdziwy, czysty, świeży i z dużą ilością enzymów
przebadany przez Państwowy Instytut Badawczy
z rodzinnej pasieki wędrownej w Lubuskiem
Megamiód z pasieki wędrownej
Jaki jest miód z pyłkiem i propolisem Olini?
Chyba nie ma bardziej miodowego miodu niż Megamiód! Każdy jego kęs przywodzi na myśl wiosnę, żółte pola rzepaku i bzyczenie pszczół. Twoje serce podbije autentyczną słodyczą z kwiatową nutą i żywiczno-korzennym posmakiem. Nawet jedzenie go z łyżeczki to przygoda! Widoczne są w nim ciemne kawałeczki propolisu, które można żuć, jak gumę. Miejscami dostrzeżesz też żółty pyłek kwiatowy. Miód z pyłkiem i propolisem ma gładką konsystencję, dzięki czemu łatwo go rozsmarować na kanapce.
Jak powstaje Megamiód?
Zbiera się go wczesną wiosną. Świeży, jeszcze płynny, przelewa się do słoików oraz poddaje napowietrzaniu. Dzięki temu jest taki kremowy! Następnie miesza się go z pyłkiem i dodaje propolis. Robi się to bardzo dokładnie, aby się nie rozwarstwiał.
Smak i jakość Megamiód zawdzięcza pasiece wędrownej z województwa Lubuskiego, gdzie pszczelarstwo ma długie tradycje sięgające średniowiecza.
Idea takiej pasieki polega na tym, że ule przenosi się z miejsca na miejsce. Pszczelarze robią to, aby pszczoły mogły zbierać nektar i pyłek z różnych kwitnących roślin. Pszczele domy ustawiają więc przy sadach, polach czy w lasach.
Miód z pyłkiem i propolisem – właściwości
Na oko – zwykły miód rzepakowy. A w środku… skrywa supermoce 3 skarbów z ula!
Naturalny miód – na co pomaga?
Miód zmiata wolne rodniki za pomocą przeciwutleniaczy.
Dokucza Ci kaszel? Według badań, pomaga tak skutecznie, jak leki.
Drapie Cię w gardle? Surowy miód przyniesie ulgę, bo działa antybakteryjnie.
Masz problemy z trawieniem? Megamiód pędzi na ratunek – zjedz jego 1-2 łyżeczki na pusty żołądek.
Chcesz rozwiązywać trudne krzyżówki? Miód jest dobry na pamięć i koncentrację.
Musisz dbać o serce? Miód wspiera jego pracę.
Miód zawiera wiele cennych składników:
- witaminy – niacynę, ryboflawinę i kwas pantotenowy
- minerały – wapń, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk
- przeciwutleniacze
- aminokwasy
- enzymy
- prebiotyki
Pyłek – na co pomaga?
W Megamiodzie nie mogło zabraknąć pyłku! Według badań, potrafi on chronić organizm przed grzybami, drobnoustrojami i wirusami oraz stanami zapalnymi. Z nim zadbasz o wątrobę i odporność.
To pokarm dla pszczół, który odżywi także Ciebie! Pyłek jest bogaty w:
- witaminy – A, C, E
- minerały – żelazo, mangan, cynk, miedź, fosfor, magnez, wapń, sód, potas
- aminokwasy
- cukry
- kwasy tłuszczowe
- flawonoidy
Propolis – na co pomaga?
Z Megamiodem u boku nawet nie zauważysz sezonu grypowego. Propolis (kit pszczeli) to tarcza przeciwko wirusom, grzybom i bakteriom. Naukowcy odkryli w nim 500 leczniczych związków – większość z nich to flawonoidy.
Propolis sprawi, że się uśmiechniesz. Według badań, pomaga zwalczyć infekcje jamy ustnej i gardła. Dzięki przeciwzapalnemu i przeciutleniającemu działaniu, zadba też o Twoje serce, mózg i prawidłowy poziom cukru we krwi. Jest też bardzo odżywczy, bo zawiera:
- witaminy – A, C i E
- minerały – potas i magnez
- aminokwasy
- flawonoidy
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecamy dzieciom i dorosłym, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, a także na wzmocnienie przy rekonwalescencji i spadku sił oraz przy infekcjach gardła i jamy ustnej.
Dzieci: Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.
Smak: Połączenie słodyczy miodu z żywicznym posmakiem.
Zapach: Miodowo-kwiatowy aromat.
Konsystencja: Kremowa, gładka, z widocznymi grudkami propolisu. Miód rzepakowy w temperaturze pokojowej jest zazwyczaj płynny i ma lekką, gładką teksturę. Jednak w niższych temperaturach może się częściowo krystalizować. Krystalizacja powoduje tworzenie się drobnych kryształków, nadając mu bardziej gęstą, kremową konsystencję. Miód skrystalizowany staje się znowu płynny w temperaturze ok. 42°C. Nie traci przy tym swoich cennych właściwości.
Kolor: Jasny, żółty.
Jak używać: Do napojów: wody, herbaty i lemoniady, dań, jako składnik sosów i marynat, do deserów, jako polewa do lodów, naleśników i gofrów czy składnik ciastek i ciast, do śniadań i przekąsek, np. owsianki, jogurtu i sałatek owocowych albo na kanapkę i na łyżeczce.
Informacja dla alergików: Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Przechowywanie: Miód ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Skład
87% miód rzepakowy kremowany, 10% pyłek pszczeli, 3% propolis
Miód z pyłkiem i propolisem – dla kogo?
Megamiód polecamy:
- seniorkom i seniorom na wzmocnienie
- kobietom w trakcie menopauzy
- uprawiającym sport
- dzieciom
- osobom w trakcie rekonwalescencji i osłabionym
- tym, którzy szukają alternatywy dla cukru
- osobom na diecie bezglutenowej
Miód rzepakowy z pyłkiem i propolisem dla dzieci
- Twoja pociecha nie chce jeść miodu? Jest na to sposób. Dzieci uczą się przez codzienną obserwację zachowań rodziców. Dlatego pałaszuj miód ze smakiem na jej oczach i… uzbrój się w cierpliwość.
- Twój maluch wyjada Ci miód ze słoiczka? Podaruj mu jego własny egzemplarz Megamiodu!
- Megamiód osłodzi Twojemu dziecku chorowanie – surowy miód działa antybakteryjnie, łagodzi ból gardła i pomaga na kaszel.
- Pełny składników surowy miód może wzbogacić wartość odżywczą posiłków dziecka.
Od kiedy miód dla dzieci?
Według diabetyków, miód można podawać dzieciom, które skończą pierwszy rok życia.
Miód z pyłkiem i propolisem – zastosowanie
Jak spożywać miód z pyłkiem i propolisem?
- W napojach Wypij go z ciepłą (ok. 42°C) wodą lub herbatą, gdy męczy Cię kaszel lub przeziębienie. Dodaj plasterek cytryny. Osłódź sobie nim lemoniadę albo poranną wodę z octem jabłkowym. Wypicie szklanki mleka lub zjedzenie jogurtu z miodem może pomóc na zgagę.
- W smoothies Miód z pyłkiem i propolisem to idealny dodatek do smoothie. Jedna jego łyżka wzbogaci Twój koktajl o wiele dobroczynnych składników!
- W sałatkach Zaskocz rodzinę albo gości miodowym dressingiem do sałatki. Jak go zrobić? Miód z pyłkiem i propolisem możesz wymieszać z octem jabłkowym, sosem sojowym i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. I voilà!
- Do deserów i słodkich dań Megamiód może być składnikiem ciasteczek, pierniczków i ciast. Zastąpisz nim biały cukier. Możesz polewać nim także naleśniki, gofry i lody. Pycha!
- Do mięs Polej mieszanką miodu, czosnku, ketchupu i sosu sojowego grillowane czy pieczone mięso, a Twoje kubki smakowe oszaleją!
Miód kremowany z pyłkiem i propolisem – cena
Ile kosztuje miód z pyłkiem i propolisem:
- 250 g – od 21 zł
- 430 g – od 30 zł
- 600 g – od 40 zł
- ponad 1 kg – ok. 68 zł
Więcej zapłacisz za produkt:
- czysty, prawdziwy
- z unikalnymi dodatkami
- bogaty w enzymy
- odpowiednio przechowywany i produkowany
- świeży
- przebadany
Miód rzepakowy z pyłkiem i propolisem – gdzie kupić?
Wybierając produkt od Olini:
- Masz pewność, że Twój miód jest polski
Miody z innych krajów europejskich mogą zawierać pozostałości po lekach dla pszczół, co jest niedopuszczalne w Polsce.
- Twój miód jest pełny cennych dla zdrowia składników
Większość miodów, które można znaleźć w marketach, jest pasteryzowana. Owszem, wysoka temperatura zabija niepożądane grzyby, może poprawić kolor i teksturę produktu, usuwa krystalizację i wydłuża ich okres przydatności do spożycia. Jednak produkt, który nie jest poddany pasteryzacji, zachowuje pełnię wartości odżywczych, w tym duże ilości enzymów.
- Wspierasz pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę
To ma znaczenie dla zachowania populacji tych owadów w obecnych warunkach klimatycznych.
- Promujesz świadomą konsumpcję
Współpracujemy z lokalnymi pszczelarzami, dbającymi o środowisko naturalne i tworzącymi produkty najwyższej jakości.
- Nie musisz szukać pasiek i pszczelarzy samodzielnie
Niełatwo jest dotrzeć do zaufanych pszczelarzy – często nie mają oni swoich stron internetowych czy na Facebooku. Sprzedają zazwyczaj miód bezpośrednio ze swojej pasieki i na lokalnych bazarach, rynkach, festiwalach czy cyklicznych targach żywności.
- Wiesz, co jesz
Nasze produkty przebadało w 2023 roku Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach Państwowego Instytutu Badawczego. Wykazało ono, że nasze miody są wysokiej jakości, spełniają normy, nie są fałszowane i są prawidłowo przechowywane.
Prawdziwy miód rzepakowy z pyłkiem i propolisem
Badania potwierdziły, że Megamiód Olini:
- Jest czysty i naturalny
To znaczy, że nie zawiera zanieczyszczeń mechanicznych ani cukru czy dekstryn skrobiowych. Nie jest też podgrzewany.
- Ma skład zgodny z nazwą i opisem
W badaniach potwierdzono, że skład miodu jest zgodny z wymaganiami Rozporządzeń Ministra Rolnictwa i Rozwoju. To znaczy, że masz pewność, że w słoiczku znajduje się ten, a nie inny, miód.
- Zawiera duże ilości enzymów
W miodach Olini liczba aktywnych enzymów przekracza normę (> 8 liczby diastazowej). Wynosi ona od 15,8 do 28,3.
- Ma właściwą konsystencję i gęstość
To znaczy, że wpływ na jego właściwości fizyczne ma dominująca roślina z której powstał, a nie proces produkcji czy sposób przechowywania.
- Jest świeży i odpowiednio przechowywany
Świadczy o tym niska zawartość FHM (jego duże stężenie występuje, gdy miód trzyma się np. w zbyt wysokiej temperaturze). Norma to 30 bądź 40 mg/kg, a w naszych miodach nie przekroczyła 4,3 mg/kg (a często była dużo niższa).
Na podstawie Badania Państwowego Instytutu Badawczego – Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach (2023 r.).
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.