Nasiona wiesiołka Olini
- Źródło kwasu gamma-linolenowego (GLA)
- Zdrowy element "kobiecej diety"
- Posypka bogata w NNKT
polskie ziarno
źródło zdrowych i nienasyconych kwasów tłuszczowych
Nasiona wiesiołka – właściwości
Nasiona wiesiołka (Oenothera biennis) to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z tych nasionek tłoczymy w naszej olejarni tak lubiany przez Was olej z wiesiołka. Same ziarna warto jednak spożywać również w postaci nieprzetworzonej. Zawierają one sporo błonnika pokarmowego i oraz są dobrym źródłem białka w diecie.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Polska
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Jako zdrowa posypka do wielu potraw i deserów. To bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, sprawdzi się w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej.
Smak: Mają delikatnie zbożowy smak, nie dominują potrawy.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty zbioru ziaren (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze ziarna pakujemy na świeżo, co sprawia, że po wyjęciu z paczki są aromatyczne i chrupiące.
Informacje dla alergików: Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów (arachidowych, włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów, pistacji), sezam i gorczycę. Nie zawiera glutenu.
Przechowywanie: Nasiona wiesiołka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w ciemnej szafce. Jednak najlepiej przyswajalne są w formie zmielonej (po zmieleniu należy przechowywać w lodówce i spożyć w krótkim czasie).
Zastosowanie: Nasiona wiesiołka najlepiej spożywać w formie zmielonej, na surowo lub lekko podprażane na patelni. Oto kilka przykładowych pomysłów na to, jak używać nasion wiesiołka w kuchni: - nadają się do koktajli - wzbogacą go o NNKT - są pysznym dodatkiem do sałatek, naleśników, omletów, placków - zdrowa i smaczna posypka - smakują dobrze z musli czy płatkami z mlekiem albo poranną owsianką - dodatkowa dawka zdrowia - można je dodać do jogurtu, kaszy czy twarożku - zmielone można dodać do wypieków chleba czy ciasta Można też przygotować napar z wiesiołka. Wystarczy zalać łyżkę nasion wrzątkiem, odczekać aż przestygnie, a potem wypić całość razem z ziarnami.
Skład
100% nasiona wiesiołka dwuletniego
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 1820 kJ / 435 kcal |
tłuszcz | 22 g |
węglowodany | 44,6 g |
białko | 18 g |
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.