Siemię lniane Olini
- Polski super food
- Ziarna odmiany lnu brązowego „szafir”
- Źródło Omega-3 i błonnika pokarmowego
polskie ziarno
źródło zdrowych i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3
Siemię lniane – Polskie superfood
Siemię lniane Olini to świeże, starannie wyselekcjonowane ziarna wysokooleinowej odmiany lnu brązowego „szafir”. Jest to najstarsza polska odmiana lnu oleistego, która charakteryzuje się najwyższą, ponad 60-cio % zawartością kwasu alfa linolenowego Omega-3.
W Olini stawiamy na jakość, świeżość i lokalność. Dlatego w nasiona i ziarna zaopatrujemy się tylko u sprawdzonych dostawców, jeśli to tylko możliwe wybieramy polskie produkty.
Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, siemię lniane uważane jest za polskie superfood. Wysoka zawartość kwasów nienasyconych oraz błonnika pokarmowego, cynku i witaminy E czyni z tych brązowych ziarenek bardzo wartościowy składnik zdrowej diety.
Siemię lniane – właściwości
Siemię lniane jest pomocne dla osób odchudzających się: wysoka zawartość błonnika wspomaga trawienie i wywołuje uczucie sytości, dlatego polecamy stosować je przed posiłkami.
Tradycyjnie kleik z siemienia lnianego stosowany jest przy problemach z układem pokarmowym oraz jako kuracja na piękne włosy.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Polska
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecane dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Siemię lniane wspiera proces przemiany materii, ma bardzo duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Smak: Surowe siemię lniane ma ciekawy orzechowo-zbożowy smak, który nie dominuje potrawy.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty zbioru ziaren (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze ziarna pakujemy na świeżo, co sprawia, że po wyjęciu z paczki są aromatyczne i chrupiące.
Przechowywanie: Siemię lniane można przechowywać w temperaturze pokojowej, w ciemnej szafce. Jednak najlepiej przyswajalne są w formie zmielonej (po zmieleniu należy przechowywać w lodówce i spożyć w krótkim czasie)
Zastosowanie: Na straży wartościowych kwasów tłuszczowych stoi twarda skorupka, dlatego spożywając siemię lniane w całości należy dobrze je pogryźć, a najlepiej spożywać go w formie zmielonej - jest wtedy łatwiej przyswajalne przez organizm. - do wypieków: zdrowych chlebów i bułek, również tych pełnoziarnistych - jako dodatek do musli, owsianek i płatków śniadaniowych - jako zdrowy dodatek owocowo-warzywnych koktajli i szejków - do jogurtu lub twarożku - jako zastępnik jajek w wypiekach - alternatywa dla alergików i wegan Można pić je również w formie kleiku zalanego gorącą wodą. Taki kleik można dowolnie urozmaicić smakowo, np. dodając do sok, mleko, a także dowolnie dosłodzić lub posolić. Siemię lniane często stosowane jest również w kosmetyce, na jego bazie można przygotowywać lecznicze maski, kąpiele lub okłady.
Skład
100% siemię lniane
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 2236 kJ / 534 kcal |
tłuszcz | 42 g |
węglowodany | 29 g |
białko | 18 g |
Opinie ekspertów
Małgorzata Jackowska, , malgorzatajackowska.com