0
Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
28-03-2022  |  Zuzanna

Ocet jabłkowy — naturalne wsparcie dziecięcej diety

Jabłka to nasz polski superfood, a wykonany z nich ocet to prawdziwa witaminowa bomba, bogata także w kwasy owocowe i minerały! Długodojrzewający ocet zawiera wszystko, co najcenniejsze w jabłku — jego miąższu i skórce. Proces fermentacji to dodatkowe turbodoładowanie dla prozdrowotnych mocy tego produktu. Nie wszyscy wiedzą, że ocet jabłkowy nadaje się także dla dzieciaków!

Spis treści:

  1. Ocet jabłkowy, dlaczego warto pić?
  2. Czy dzieci mogą pić ocet jabłkowy?
  3. Ocet jabłkowy dla dzieci — od kiedy podawać?
  4. Ocet jabłkowy — jak stosować u dzieci?
  5. Ocet jabłkowy dla dzieci, który wybrać?
  6. Przepisy z octem jabłkowym dla dzieci

Ocet jabłkowy, dlaczego warto pić?

Mówi się, że Ocet jabłkowy pozwala wzmocnić dziecięcą odporność (a w konsekwencji częściej chodzić do przedszkola i szkoły) oraz ograniczyć apetyt dzieci na słodycze. U dzieci z otyłością, będzie pomagał regulować poziom tkanki tłuszczowej i cholesterolu. U dzieci z cukrzycą może wspierać kontrolę choroby. Składniki octu mogą także korzystnie wpływać na osłonę żołądka, stan skóry i włosów

Ocet jabłkowy dla dzieci to lekko kwaskowa i piekąca w smaku, ale bardzo skuteczna multiwitamina. Zawarte są w niej cenne dla zdrowia każdego, także małego człowieka składniki:

  • Witaminy z grup A, B, C, D, E i PP 
  • Pektyny, enzymy i aminokwasy 
  • Biotyna
  • Minerały: Potas, siarka, krzem, magnez, wapń
  • Kwasy: mlekowy, jabłkowy i octowy

Ocet jest produktem żywym, czyli takim, który cały czas pracuje. Przechowywany w suchym i chłodnym miejscu będzie nadawał się do spożycia bardzo długo — niektórzy mówią, że nawet do 5 lat po dacie „najlepiej spożyć do”. Ocet w diecie dziecka można stosować w pastach kanapkowych, schłodzonych zupach, sałatkach lub rozcieńczony w wodzie. Takie zastosowanie o poranku zapewnia:

  • zdrowsze, wspierane przez żywe kultury bakterii kwasu mlekowego jelita
  • prawidłowy metabolizm i zwiększenie ilości enzymów trawiennych w całym układzie pokarmowym
  • zmniejszenie poziomu tzw. „stresu oksydacyjnego” 
  • lepsze krążenie i ukrwienie
  • uzupełnienie poziomu witamin i minerałów

ZOBACZ TAKŻE: Oxymel dla dzieci

Czy dzieci mogą pić ocet jabłkowy?

Od pierwszych chwili istnienia naszej rodzinnej olejarni, mocno skupiamy się na tym, by wspierać młodych rodziców we wzmacnianiu układu odpornościowego dzieci. Metody, które promujemy i świetnie uzupełniamy naszymi produktami, to przede wszystkim codzienna, zdrowa dieta

Zbilansowane posiłki i oswajanie maluchów z odżywianiem — czyli jedzeniem, które jest dobre dla organizmu. Ocet jabłkowy to kolejny z magicznych sposobów Olini, by przemycić do diety dziecka cenne składniki zawarte w owocach

Czy dzieci mogą pić ocet jabłkowy? Zawsze skonsultuj to z lekarzem. Istnieją zdrowotne przeciwwskazania do spożywania octu jabłkowego przez dzieci, jednak jak twierdzą dietetycy, większość maluchów powyżej roczku może dostawać raz na jakiś czas dania doprawione octem, a starsze przedszkolaki mogą w wielu przypadkach spożywać niewielkie ilości wody z octem przed głównymi posiłkami. 

Ocet jabłkowy dla dzieci — od kiedy podawać?

12 miesięcy to zalecany czas, kiedy można włączyć do diety dziecka ocet jabłkowy. Jak zawsze, kiedy w diecie malucha pojawia się coś nowego, warto działać w rytmie slow. Ocet wprowadzamy zatem świadomie, powoli i obserwując malucha.

W postaci dań takich jak mizeria, pasta kanapkowa, sałata. Może zechcecie stworzyć własną recepturę na domowy majonez z octem jabłkowym? Początkowo mowa naprawdę niewielkich ilościach. Dopiero w wieku około 5 lat można pomyśleć o piciu octu jabłkowego dla dzieci, jednak w niewielkich ilościach.

Ocet jabłkowy dla dzieci - ile podawać?

Ocet jabłkowy dla dzieci 5+:

  • Ocet jabłkowy Olini 2,5 ml (mała łyżeczka octu jabłkowego) + 200 ml wody + łyżka miodu akacjowego 

WAŻNE: pamiętaj, by nie dodawać octu jabłkowego do gorącej wody, ponieważ wysoka temperatura źle wpływa na żywy biologicznie ocet.

Ocet jabłkowy dla dzieci, od kiedy można podawać?

12 M + - przeznaczenie dietetyczne — małe ilości dodawane do sałatek, zup, kremów, majonezu, mizerii. Przed włączeniem porozmawiaj z lekarzem. Obserwuj dziecko. 

5 + - od piątego roku życia można stosować ocet jabłkowy do picia dla dzieci. Zaczynając od małej łyżeczki octu, rozcieńczonego w wodzie. 

Ocet jabłkowy dla małych dzieci — dlaczego trzeba uważać?

Pamiętajcie, że ocet jabłkowy to jedynie dodatek do potraw i ma działanie wspomagające. Specjaliści żywieniowi podpowiadają, że ilości octu jabłkowego, jakie powinny spożywać dzieci, są zbliżone do ilości okazjonalnie zjedzonego ogórka kiszonego.

Od popularnych problemów, jak zaparcia i wszelkiego rodzaju problemy brzuszkowe, po dziecięcą cukrzycę i przerost flory bakteryjnej jelit (SIBO) - lekarze często zalecają starszakom spożycie octu jabłkowego.

“Jeśli SIBO wynika ze zbyt mało kwaśnego środowiska w żołądku, należy zadbać, aby zwiększyć pH. W jaki sposób? Pij sok z cytryny lub ocet jabłkowy”

dr Mirosława Gałęcka

WAŻNE: To z czym należy uważać to ilość octu i jego jakość. Stawiajcie na octy, które mają prosty skład, są niefiltrowane, niepasteryzowane i pozbawione konserwantów. 

„Spożywanie go (octu jabłkowego) w nadmiarze może jednak być szkodliwe, a stosowanie zewnętrzne może prowadzić do oparzeń. Ponadto nie ma pewności, że we wszystkich preparatach handlowych rzeczywiście znajduje się ocet jabłkowy, a jeżeli tak, to niekoniecznie w stężeniu wskazanym przez producenta”.

dr Bartek Kulczyński

Ocet jabłkowy jak stosować u dzieci?

Ocet jabłkowy to naturalny produkt do dietetycznego zastosowania, a to oznacza, że należy stosować go regularnie, przez dłuższy czas, by zobaczyć wymierne efekty

Ocet jabłkowy działa antybakteryjnie i antyseptycznie. Dzieciaki, które codziennie piją ocet, mogą szybciej pozbyć się bólu gardła, kataru i kaszlu. Ocet jabłkowy pozwala szybkiej pokonać sezonowe infekcje

  • budowanie zdrowych nawyków poprzez zabawę

Systematyczność stosowania octu jabłkowego u dzieci wspierają gamifikacje, czyli zamiana codziennej rutyny w grę z nagrodami. W tym celu możesz zamówić w Olini także atrakcyjną planszę z naklejkami

  • systematyczność - subskrypcja zdrowych produktów

Drugi sposób na regularność to comiesięczne subskrypcje. Gdy skończycie jedną buteleczkę, za chwilę zapuka kurier, by wręczyć ilość potrzebną na kolejne miesiąc. To proste i praktyczne rozwiązanie.  

  • wykorzystanie w kuchni 

Śmiało możesz dodać go do sosu do surówki dla Twojego dziecka lub połączyć go z oliwą i przygotować domowy majonez. Będzie też świetnym składnikiem przetworów z warzyw i owoców. Pamiętaj jednak, że powinien to być ocet w ilościach niewielkich i zawsze rozcieńczony. Ocet jest produktem o odczynie kwaśnym, także pity w dużych ilościach może podrażniać błonę śluzową żołądka zarówno u dorosłych, jak i dzieci.

  • Ocet jabłkowy na kaszel dla dzieci

można przygotować naturalny syrop z dodatkiem octu jabłkowego (ocet + miód lipowy + sok z cytryny). Podawać na łyżeczce w niewielkich ilościach, parę razy dziennie.

  • Naturalny sposób na infekcję 

przy pierwszych objawach przeziębienia można podać do picia szklankę wody z octem (1 łyżeczka) i miodem (2 łyżeczki) jest to naturalny środek na poprawę odporności.

  • Łagodzi na ból gardła

to wykorzystanie antybakteryjnych właściwości octu jabłkowego. Przy bolącym gardle, można zastosować płukankę letniej wody połączonej z octem.

  • Na miejsca po ukąszeniach owadów 

wystarczy gazikiem nasączonym octem jabłkowym przecierać miejsce po ukąszeniu. Łagodzi swędzenie, ból i zmniejsza opuchliznę po ukąszeniu.

Ocet jabłkowy dla dzieci, który wybrać?

Rzemieślniczy ocet jabłkowy - najlepszy! 

Wybierz Ocet jabłkowy, który powstaje wyłącznie z samych jabłek. Najlepiej takich, które kroi się na mniejsze części i precyzyjnie oczyszcza z gniazd nasiennych i szypułek. Nie kupuj octu z samego soku czy pulpy, ponieważ wiele cennych składników znajduje się w skórce jabłka, która nie jest wykorzystywana do produkcji każdego octu! To właśnie w skórce znajduje się źródło niezbędnych do produkcji octu drożdży. 

Jabłka na ocet jabłkowy powinny dojrzewać w warunkach rzemieślniczych — w dokładnie wyparzonym szkle lub beczkach, powolutku, nawet przez dwa lata! Jabłka rozkładają się w nich powoli pod wpływem cennych bakterii, wraz z upływem czasu nabierając smaku, cennych dla zdrowia kwasów i witamin.

ZOBACZ TAKŻE: Jak wybrać dobry ocet jabłkowy?

Poznaj długodojrzewający ocet jabłkowy

Szara Reneta, Antonówka, Golden i rubin. To gatunki jabłek, które wykorzystywane są do produkcji długo dojrzewającego octu jabłkowego Olini. Nie zawiera on dodatku wody, nie jest dosładzany. Nie ma dodatku cukru, drożdży, konserwantów, barwników. Właśnie dlatego pozostaje on cały czas żywy biologicznie. Może się pienić, gerować, a na jego powierzchni może wykształcić się owalny, galaretowaty korek. To tzw. matka octowa, „żywy” dowód wysokiej jakości Octu jabłkowego. To substancja wyjątkowo bogata w bakterie fermentacyjne

Naturalna fermentacja nie lubi poganiania. Dwa lata, które leżakuje ocet jabłkowy Olini to optymalny czas, po którym kwasowość zmniejsza się, a zwiększa aktywność biologiczna i właściwości prozdrowotne octu. Ocet, z którego w ciągu 24 miesięcy opadną wszelkie osady, staje się klarowny i przejrzysty, bez filtrowania i pasteryzacji! 

WAŻNE: Wybierając produkty dla dzieci, zawsze czytajcie etykiety. W przypadku najmłodszych to szczególnie ważne. Dzieci są bardzo wrażliwe na obecność chemicznych dodatków. Przy wyborze octu waszą czujność powinny wzbudzić:

  • zbyt krótka data od produkcji do sprzedaży (prawdopodobnie użyto tzw. “przyspieszaczy”)
  • obecność konserwantów, siarczanów i innych chemicznych dodatków.
  • informacja o pasteryzacji produktu 

Czy ocet jabłkowy smakuje dzieciom?

Ostry smak octu jabłkowego może zostać łatwo złagodzony — przez rozpuszczenie w wodzie i osłodzenie miodem, połączenie z sokiem malinowym w pysznym dressingu, czy też poprzez kremowość domowego majonezu. 

Do produkcji octu jabłkowego Olini wykorzystujemy prastare gatunki polskich jabłek, pozyskanych od zaprzyjaźnionych sadowników. Takie, jak pamiętacie z ogrodów babć i dziadków, czy przydrożnych sadów, po których biegaliście w dzieciństwie. Prastare Renety i Antonówki mieszamy z deserowymi odmianami, aby uzyskać pyszny, intensywnie owocowy smak pełen witamin, minerałów, pektyn i bioflawonoidów.

Przepisy z octem jabłkowym dla dzieci

Wypróbujcie przepisy na dania i dodatki z octem jabłkowym, które polubiły nasze dzieciaki. Może staną się także Waszym sposobem na urozmaicenie codziennej diety o nowy, cenny i żywy biologicznie produkt.

 Domowy majonez 

  • jajko  
  • musztarda łagodna 1 łyżka
  • ocet jabłkowy Olini 1 łyżeczka
  • miód akacjowy Olini 1 łyżeczka
  • olej dla dziecka Olini - 300 ml
  • szczypta pieprzu i soli

Do miski dodajcie wszystkie składniki poza olejem i wymieszajcie na wysokich obrotach miksera. Gdy idealnie się połączą, tworząc masę o jednolitej strukturze i kolorze, bardzo powoli dodajcie olej. Nie zmniejszajcie jednak obrotów miksera. Po około 2 minutach majonez powinien być gotowy. Możecie dodać do niego kurkumę, by stał się żółty, czy odrobinę buraka, by zabarwić go na czerwono. 

 Mizeria dla dzieci

  • 2-3 nieduże, polskie ogórki szklarniowe
  • śmietana - 2-3 łyżki
  • ocet jabłkowy dla dziecka Olini - 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku 

Ogórki można pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce. Nie trzeba odlewać z nich wody, chyba że jej nie lubicie. Składniki dodajemy kolejno i łączymy, mieszając łyżeczką. Mizerię można dosłodzić odrobiną miodu akacjowego. 

 Kanapkowa pasta rybna

  • wędzona makrela ok. 150 g
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • dwa jajka ugotowane na twardo i starte na tarce
  • ocet jabłkowy Olini - 1 łyżka
  • miód akacjowy Olini - 1 łyżeczka 
  • szczypta pieprzu i soli
  • dużo posiekanego, świeżego koperku

Wszystkie składniki poza startym jajkiem połączyć w misce i zblendować. Do gotowej pasty dodać starte na grubych oczkach jajko i przemieszać. Nakładać na kanapki z masłem lub bez! Jak kto woli :)

Autorka:

Zuzanna Adamkiewicz-Kiwer Miłośniczka włosingu i DIY. Mama stawiająca na naturoterapię i rodzinne życie w stylu less waste. Dla Olini pisze o pielęgnacji włosów oraz wzmacnianiu odporności u dzieci i dorosłych.

Autorka:Zuzanna Adamkiewicz-Kiwer
Miłośniczka włosingu i DIY. Mama stawiająca na naturoterapię i rodzinne życie w stylu less waste. Dla Olini pisze o pielęgnacji włosów oraz wzmacnianiu odporności u dzieci i dorosłych.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

732 080 803
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium