Zdrowe napoje z octem jabłkowym nadchodzą! W artykule o tym, jak pić ocet jabłkowy, znajdziesz kilka pomysłów na pyszne i zdrowe miksy z octem, które podkręcą metabolizm, wspomogą odchudzanie, dodadzą energii. Napój z octu jabłkowego to witaminowa bomba, która wypita przed posiłkiem zmniejsza skok cukru we krwi. Ocet jabłkowy z cynamonem? Ocet jabłkowy z miodem? A może pożywne smoothie? Znajdź swój ulubiony przepis.
Spis treści:
- Przepis na domowy ocet jabłkowy
- Dlaczego warto i jak pić napoje z octem jabłkowym?
- Napoje z octu jabłkowego - przepisy
- Ocet jabłkowy z miodem
- Cynamonowy napój z octem jabłkowym
- Smoothie z octem jabłkowym
- Gazowana woda z octem jabłkowym i miodem
- Sos winegret z octem jabłkowym
- Napoje z octem jabłkowym - przepisy od Olini
- Wzmocnienie i odporność
- Oczyszczający eliksir
- Witaminowa bomba
- Jaki ocet jabłkowy wybrać do pysznych napojów?
Przepis na domowy ocet jabłkowy
Przepis na ocet jabłkowy domowej roboty? Taki ocet jabłkowy może być używany w sosach sałatkowych i marynatach, ale także jako tonik zdrowotny i detoksykujące bezalkoholowe prosecco. Wykonanie własnego octu jabłkowego w domu jest możliwe. Wymaga tylko trochę higienicznego rygoru, cierpliwości i zaledwie dwóch składników — wody i jabłek. Proces wytwarzania octu trwa około dwóch tygodni do nawet kilku lat.
Domowej roboty ocet jabłkowy, podobnie jak ocet z małej manufaktury, gdzie produkowany jest w małych partiach, pozwala kontrolować jakość składników i procesu produkcji (bez pasteryzacji, filtracji itd.). Oto kilka kroków, jak zrobić ocet jabłkowy domowym sposobem.
Domowy sposób na ocet jabłkowy przepis
Składniki:
- 8 jabłek — umytych, pokrojonych w plasterki, razem ze skórkami (jabłek nie należy obierać, ani usuwać z nich gniazd nasiennych. Usuwamy tylko zdrewniałe ogonki)
- 1 szklanka wody — przegotowanej i przefiltrowanej
- Mały szklany pojemnik z pokrywką lub dowolny inny pojemnik, który można szczelnie zamknąć.
Przepis na ocet jabłkowy domowym sposobem: pokrojone jabłka zalej letnią wodą (możesz ja delikatnie dosłodzić miodem). Słoik przykryj gazą, którą obwiążesz sznurkiem lub przymocujesz gumką recepturką. Mieszankę odstaw w ciemne, ciepłe miejsce, w którym powietrze pozostaje w bezruchu.
Ocet jabłkowy można wykonać także z cydru lub soku jabłkowego, poprzez fermentację. Także w słoiku przykrytym gazą. Proces trwa kilka tygodni, ale po jego zakończeniu uzyskacie kwaśny ocet, który wygląda jak brązowo-żółte wino z silnym, jabłkowym zapachem.
Wybierz starą odmianę jabłek
Rodzaj użytych jabłek wpłynie na smak, kolor i intensywność Twojego domowego octu jabłkowego. Niektóre jabłka są słodkie i chrupiące inne cierpkie i twarde, jeszcze inne mączne. Eksperymentując z różnymi odmianami jabłek, możesz stworzyć niepowtarzalny smak swojego produktu końcowego. Jeśli to możliwe, wybierz jabłka od sprawdzonego dostawcy, abyś nie musiał się martwić o pestycydy lub inne szkodliwe substancje chemiczne. My w Olini postawiliśmy na prastare, polskie odmiany jabłek (Szara Reneta, Antonówka) oraz popularne, słodkie Rubiny.
Dlaczego warto i jak pić napoje z octem jabłkowym?
Zdrowotne i urodowe działanie octu z jabłek, potwierdzą dietetycy i specjaliści żywieniowi. Zaliczany do żywności funkcjonalnej, ten niedrogi i coraz łatwiej dostępny produkt naturalnej fermentacji jabłek, to prawdziwa witaminowa bomba.
Regularnie spożywany ocet jabłkowy działa łagodnie antybakteryjnie i wspierająco na florę bakteryjną jelit. Ocet jabłkowy poprawia także wrażliwość na insulinę po posiłkach z wysoką zawartością węglowodanów, szczególnie u osób z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2. Pozytywnie wpływa też na włosy i skórę.
Napoje z octem jabłkowym polecane są jako wsparcie diety odchudzającej (ocet jabłkowy na odchudzanie) oraz oczyszczającej, a w połączeniu z miodem i sokiem z cytryny mogą poprawiać odporność.
Dla zdrowia i odporności warto więc włączyć napój z octu jabłkowego do codziennej diety.
Wodę z octem lub octowe smoothie (z dodatkiem max. 1 łyżki octu) spożywamy ok. 20 minut przed planowanym większym posiłkiem.
Świetny będzie też sos winegret z octem jabłkowym (także 1 łyżka). Zdrowa osoba może w ciągu dnia spożyć 2 łyżki octu jabłkowego. Pierwsze efekty spożywania octu jabłkowego mogą być widoczne już po jednym miesiącu.
Napoje z octu jabłkowego - przepisy
Ocet jabłkowy z miodem i wodą? Jabłkowe prosecco domowej roboty? A może pożywne smoothie, które obniża indeks glikemiczny kolacji aż o 30%? Napoje z octu jabłkowego są tylko lekko kwaśne, przyjemne, słodkie i owocowe. Pije się je z przyjemnością.
Dzisiaj przedstawimy najbardziej popularne sposoby spożywania octu jabłkowego w napojach. Wszystkie przepisy są proste, możesz przyrządzić większą ilość dobroczynnego napoju i przechować go w lodówce, żeby sięgnąć po niego za jakiś czas. Ocet jest naturalnym konserwantem, także przedłuży trwałość mieszanki.
Ocet jabłkowy z miodem
Woda z octem jabłkowym na czczo powinna stać się Twoim rytuałem. Nowy dzień warto rozpocząć od konkretnej porcji witamin, która może pozytywnie wpłynąć na metabolizm, odporność i trawienie.
Poranna woda z octem to: szklanka wody w temperaturze pokojowej z jedną łyżką octu i ulubionymi dodatkami:
- Pierwszy to naturalny słodzik np. syrop z mniszka lub miód akacjowy.
- Drugi to smaczne i wzmacniające odporność przyprawy: imbir, pieprz cayenne, cynamon, kardamon czy goździk.
Ocet jabłkowy z miodem - właściwości kwaśno-słodkiego napoju:
Ocet jabłkowy z miodem to mieszanka, która dodaje energii, pomaga się wybudzić i z powodzeniem może zastąpić pierwszą filiżankę kawy, "poranny zastrzyk energii", pyszny pobudzający, orzeźwiający. Nowy, poranny rytuał powinien odbywać się ok. 15 minut przed pierwszym posiłkiem dnia lub lunchem, obiadem, kolacją.
- Picie octu na czczo z pewnością wpływa na lepsze wchłanianie składników pokarmowych i witamin.
- Picie przed głównym posiłkiem dnia pomaga szybciej spalić kalorie oraz uniknąć dużego skoku poziomu cukru we krwi.
Ocet jabłkowy z miodem - przepis
- Ocet jabłkowy Olini 1 łyżka
- 250 ml wody w temperaturze pokojowej
- miód akacjowy lub inny ulubiony miód 1 łyżeczka
Cynamonowy napój z octem jabłkowym
Cynamon to dodatek idealny dla miłośników zdecydowanych smaków lub tych, którym w szczególny sposób zależy na podniesieniu odporności, podkręcaniu metabolizmu i kontroli cukru. Ocet jabłkowy z cynamonem może wpłynąć korzystnie na spalanie kalorii i redukcję tkanki tłuszczowej. Kieliszek polecamy pić przed każdym posiłkiem.
Cynamonowa woda z octem jabłkowym - przepis
- szklanka letniej wody
- 2 łyżki octu jabłkowego
- miód
- cynamon
Smoothie z octem jabłkowym
Smoothie z dodatkiem zaledwie jednej łyżki octu jabłkowego to świetny pomysł na pożywne drugie śniadanie, które przygotuje organizm na bardziej efektywne spalenie lunchu.
Smoothie z octem jabłkowym potrafi zmniejszyć indeks glikemiczny potraw nawet o 30%, a co więcej sprawia, że mamy mniejszą ochotę na słodycze i śmieciowe jedzenie.
Dodatek warzyw i owoców to dodatkowy witaminowy “efekt uboczny”. Takie efekty to my lubimy!
Smoothie z octem jabłkowym - przepis
Znajdź własne idealne proporcje! Produkty, których możesz użyć do przygotowania swojego smoothie to:
- seler naciowy/natka pietruszki
- banan
- pomarańcze, mandarynki (zapewnią odpowiednią konsystencję i poziom słodkości bez dodawania cukru)
- jabłka
- siemię lniane
- ocet jabłkowy
Gazowana woda z octem jabłkowym i miodem
Ostatni z wymienionych napojów jest moich ulubionym. Już od samego pisania mam ochotę udać się do kuchni i przygotować sobie kieliszek tego smacznego, bezalkoholowego drinka. Pasuje on idealnie do rytmu życia naszej rodziny.
Częstym punktem harmonogramu jest wieczorny posiłek, który przygotowujemy razem z mężem, gdy nasze dzieci pójdą spać. Nie oszukujmy się, nigdy nie jest to wcześniej niż koło 20.00. Nie dręczymy się jednak tym, że późno. To część naszego związkowego self-care.
Wypicie kieliszka "zdrowego prosecco", czy też (jak czasem się mówi) „naturalnego szampana” przed późnym posiłkiem, to czysta przyjemność, która przyspiesza spalanie późnego posiłku, zwiększa uczucie lekkości. Rozcieńczona w kieliszku wody gazowanej łyżka octu jabłkowego zapewnia idealny poziom kwaśności.
To, co za pierwszym razem zaskoczyło nas najbardziej, to że ocet Olini, zarówno ten klasyczny (z Antonówek, Szarych Renet i Goldenów) jak i jabłkowo-malinowy (idealny do różowego “szampana”), zachowują tyle owocowych nut. Po prostu pycha, a do tego świetna alternatywa dla napojów z procentami!
Sos winegret z octem jabłkowym
Jabłkowy dressing winegret to sos przygotowywany na zimno, w temperaturze pokojowej, chroniącej cenne właściwości długo dojrzewającego octu jabłkowego. Ja taki sos przygotowuję w małym słoiczku i zużywam w ciągu kilku dni.
Przygotowanie w słoiczku ma tę zaletę, że można zakręcić wieczko i przez chwilę porządnie wstrząsnąć zawartością. Idealne zmieszany i wstrząśnięty dressing zyskuje większą gęstość. Wygląda jak sos sałatkowy z dobrej restauracji czy serii sklepowej.
Dressing z octem jabłkowym - przepis:
- oliwa
- ocet jabłkowy
- miód
- musztarda dijon
- sól/pieprz
Napoje z octem jabłkowym - przepisy od Olini
Wzmocnienie i odporność
Ten napój możesz wypić zamiast rozgrzewającej herbaty. Warto sięgnąć po niego w okresie przeziębień i wtedy gdy chcesz wzmocnić swoją odporność i ustrzec się przed bakteriami i wirusami. Nie tylko rozgrzewa, ale też dobrze smakuje!
Ocet jabłkowy na wzmocnienie i odporność - przepis:
- gorąca woda (1 szklanka)
- imbir (1 łyżeczka)
- miód (1 łyżka)
- cytryna (1/2)
- ocet jabłkowy (2 łyżki)
Szklanką gorącej wody zalej starty kawałek imbiru (około 1 łyżeczka). Kiedy napar przestygnie, dodaj miód (1 łyżka) oraz sok z cytryny (połową cytryny) i ocet jabłkowy (2 łyżki). Możesz dodać przyprawę korzenną, cynamon, szczyptę pieprzu lub kurkumę. Taki napój pij na ciepło.
Oczyszczający eliksir
Ocet jabłkowy znany jest ze swoich oczyszczających właściwości. W połączeniu ze świeżym sokiem z jabłek i cynamonem potrafi zdziałać cuda. Po ten napój możesz sięgnąć, kiedy czujesz się ciężko i brakuje Ci energii.
Oczyszczający eliksir - przepis:
- woda mineralna (2 szklanki)
- sok z jabłek (1/4 szklanki
- ocet jabłkowy (2 łyżki)
- cynamon
2 szklanki wody mineralnej połącz z 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku jabłkowego, dodaj 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego i przypraw cynamonem.
Witaminowa bomba
Kiedy ocet jabłkowy połączymy ze świeżymi warzywami i owocami dostaniemy prawdziwy napój mocy, który nie tylko dostarczy nam witamin i mikroelementów, ale także będzie naturalnym probiotykiem. Po ten napój warto sięgnąć zimą, kiedy dostęp do warzyw i owoców może być utrudniony. Doda on energii, gdy potrzebujesz witaminowego wsparcia oraz nasyci, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego!
Witaminowa bomba - przepis
- ananas (1 sztuka)
- seler naciowy (5 łodyżek)
- cytryna (2 sztuki)
- ocet jabłkowy (2 łyżki)
- kurkuma i imbir – do smaku
Świeży ananas (cały miąższ bez skórki), seler naciowy (5 łodyżek), sok wyciśnięty z dwóch cytryn, ocet jabłkowy (2 łyżki) – wszystko zblendować, jeśli masa jest za gęsta, można dodać wody. Doprawić do smaku świeżą kurkumą i imbirem.
Jaki ocet jabłkowy wybrać do pysznych napojów?
Wiecie już jak pić ocet jabłkowy i jak przygotować z niego pyszny, gęsty dressing. Teraz pamiętajcie już tylko, że cenne właściwości, które opisujemy powyżej, to cechy jakościowego, naturalnego octu jabłkowego.
Taki ocet jabłkowy to produkt żywy biologicznie, długodojrzewający, którego skład jest bardzo prosty. Zwykle to wyłącznie same jabłka. Czytajcie więc etykiety. Wasze wątpliwości powinny wzbudzić wszelkie dodatki, zwłaszcza konserwanty, barwniki i obecność siarczanów. To rzeczy, których w naturalnych napojach z dodatkiem octu jabłkowego nie chcemy!
Nie zdziwcie się także, jeśli na powierzchni żywego biologicznie octu, pojawi się matka octowa, czyli galaretowaty korek. To właśnie dowód, że ocet ciągle pracuje.
Ocet jabłkowy Olini dojrzewa aż 2 lata, zanim trafi do Waszych rąk. W naszym sklepie internetowym znajdziecie go w aż 3 odmianach (ocet jabłkowy, czerwony ocet z jabłek rubin, ocet malinowo-jabłkowy).
Źródła:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26475130/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2901047/
https://diabetesjournals.org/care/article/27/1/281/26582/Vinegar-Improves-Insulin-Sensitivity-to-a-High