-10% Olej dla uczniów i must have szkolnej wyprawki tylko do 13.09! 🎒📚
Zadbaj o pamięć i koncentrację! 🧠
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
21-02-2022  |  Ania

Oxymel - właściwości, przeciwwskazania, zastosowanie

„Oxymel naturalny antybiotyk” - możemy przeczytać w sieci. Poleca się go na walkę z przeziębieniami i wzmocnienie odporności. Mówi się też, że to naturalny probiotyk - oxymel wzmacnia organizm. Dziś chyba wszyscy szukamy sposobów, które pozwolą nam wzmocnić odporność organizmu, zapobiegać infekcjom i szybko je zwalczać. Takich, które możemy stosować regularnie, całą rodziną. Naturalnych i skutecznych. Czy naturalny Oxymel na przeziębienie jest jednym z nich? Tutaj się tego dowiesz za chwilę, bo bierzemy tradycyjny oxymel (oksymel) pod lupę! Przeczytasz, jakie właściwości ma oxymel (oksymel) i jak wygląda zastosowanie oxymelu. Chcesz spróbować zacząć spożywanie oxymelu? A może zastanawiasz się, czy Oxymel na trawienie to dobry pomysł? Mamy dla Ciebie także przepis na domowy oxymel (na końcu artykułu). Piszemy też, jakie jest zastosowanie oxymelu, jak pić ten naturalny eliksir i jak podawać ją dzieciom.

Spis treści:

  1. Co to jest Oxymel?
  2. Oxymel - właściwości i składniki ognistego cydru
  3. Oxymel - przeciwwskazania i zastosowanie
  4. Oxymel - przechowywanie i dawkowanie
  5. Oxymel - cena i opinie
  6. Oxymel - gdzie kupić ognisty cydr?
  7. Przepis na domowy oxymel

Co to jest Oxymel (Oksymel)?

Słowo oxymel (oksymel) brzmi medycznie, prawda? Jednak temu, co się pod nim kryje, daleko do świata syntetycznych leków. Co to jest oxymel? To po prostu słodzony octowy macerat ziołowy.

Oxymel tradycyjny to pikantny syrop, który jest znany od wieków. W niektórych źródłach znajdziemy informację, że oxymel jako tonik  robiono już w średniowieczu!

Oxymel wzmacnia odporność? Ten naturalny eliksir stosowano, aby wzmocnić układ odpornościowy. Trzeba było sobie radzić - nie było innych antybiotyków niż naturalne: czosnek, chrzan czy imbir. Do dziś uważa się, że mikstura poprawia także krążenie krwi i trawienie. 

Popularność mieszanki wybuchła pod koniec lat 70. XX wieku. Wtedy to zielarka i założycielka Kalifornijskiej Szkoły Badań nad Ziołami, Rosemary Gladstar, wypromowała oxymel (oksymel). Przypomniała światu jego właściwości i działanie.

Sposoby przygotowania oxymelu są różne, w zależności od tego, jakich ziół czy owoców użyjemy. W internecie natrafisz na czerwony oxymel, w którym do octu jabłkowego dodaje się octy z czerwonych owoców. Biały oxymel to z kolei mieszanka octu jabłkowego z np. octem z kwiatów bzu i bez papryczki chili.

Oxymel - skład

Jak wskazuje nazwa (według różnych źródeł grecka lub łacińska), tradycyjny oxymel to połączenie "oxy" - kwaśnego, ostrego, a więc niepasteryzowany ocet jabłkowy, i "mel", czyli miód. Oprócz tych dwóch składników do mikstury dodaje się też warzywa, przyprawy i zioła. 

Główne składniki oxymelu to:

  • ząbki czosnku

  • świeży imbir

  • chrzan

  • cebule

  • pieprz cayenne

  • miód

Warzywa i zioła zanurza się w occie jabłkowym na 4 tygodnie. Nazywa się to maceracją. Wskutek tego procesu właściwości składników oxymelu oddają to, co najcenniejsze do płynu. Przed wypiciem miksturę słodzi się - wg oryginalnego przepisu - miodem. 

Składniki oxymelu (oksymelu) powinny być jak najlepszej jakości. Niepasteryzowany ocet jabłkowy naturalny. Naturalny miód. Warzywa i zioła - najlepiej z upraw ekologicznych. 

Wersji oxymelu (oksymelu) jest bez liku! Jeśli chcemy, możemy zrobić bardziej słodką albo mniej pikantną miksturę. Sama Gladstar radzi, żeby do tradycyjnego wariantu dodać więcej składników, które wzmocnią smak i moc prozdrowotną mieszanki, np. 

  • kurkumę

  • dziką różę

  • papryczki jalapeno

  • cytrynę

  • pomarańczę.

Zioła w oxymelu, Naturalny miód oraz naturalny ocet jabłkowy to najważniejsze składniki! To dzięki nim Oxymel jest gorzko-kwaśno-słodki, a przede wszystkim - pikantny. Stąd pewnie jego druga nazwa - ognisty cydr (od angielskiej - fire cider). Mikstura jest tak ostra, że - jak twierdzą niektórzy - „wypala” wszystkie bakterie i wirusy :).

[product id="515"]

Oxymel - właściwości ognistego cydru

Najczęściej wymieniane właściwości oxymelu to:

  • wzmacnianie układu odpornościowego 

  • zapobieganie przeziębieniom

  • zwalczanie infekcji 

  • wspomaganie trawienia.

Choć, jak wspomnieliśmy, mikstura jest bardzo znana na całym świecie, i stosuje się ją od wieków (wierzy się, że oxymel wzmacnia organizm), jednak brak jest badań, które potwierdzają jej skuteczność. Aby stwierdzić, czy oxymel (oksymel) rzeczywiście wzmacnia odporność, potrzebne są dalsze analizy.

Za to właściwości składników oxymelu potwierdziły badania. I choć są to w większości badania laboratoryjne, w których składniki oxymelu podawano głównie w postaci suplementów - mikstura właściwości prozdrowotne zawdzięczać właśnie nim.

W tym miejscu chcieliśmy podkreślić, że nie ma jednego środka, którym zapewnimy sobie zdrowie. Są natomiast dowody naukowe, które potwierdzają, że na prawidłową pracę układu odpornościowego ma wpływ odpowiednia dieta i styl życia. 

Składniki oxymelu i ich właściwości

Dlaczego Oxymel w domowej apteczce to dobry pomysł? Ten pikantny syrop wydaje się bardzo popularnym wsparciem przy przeziębieniach. A spożywanie oxymelu może wzmocnić odporność organizmu. Nie bez przyczyny nazywamy go "naturalny antybiotyk". Zerknijmy na właściwości składników oxymelu.

Oxymel na przeziębienie

  • Czosnek to kolejny składnik mieszanki. Jego skuteczność w zmniejszaniu objawów przeziębienia została już potwierdzona badaniami. 

  • Naturalny miód pszczeli wyposażony jest w wiele mechanizmów zabezpieczających go przed rozwojem drobnoustrojów: bakterii, grzybów, wirusów i pierwotniaków. Jest powszechnie stosowany na kaszel i przeziębienie. Wykazano, że nawilża gardło i prawdopodobnie zmniejsza intensywność kaszlu. Nie udowodniono jednak, że może zapobiegać przeziębieniom.

Oxymel wzmacnia odporność

  • Kwas octowy to główny składnik octu jabłkowego, najważniejszego elementu ognistego cydru. Ma Antybakteryjne właściwości i antyseptyczne. Badania laboratoryjne (na razie brak innych) wykazały, że niszczy bakterie i może wpływać korzystnie na odporność. 

  • Badania laboratoryjne na małą skalę potwierdziły, że kapsaicyna - główny bioaktywny składnik papryczki chili - może mieć właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, które wzmacniają odporność.

  • Chociaż chrzan i pieprz cayenne są ostre i mówi się, że przeczyszczają nos i dają ulgę w oddychaniu, nie ma badań na pacjentach, które potwierdzałyby te twierdzenia.

Oxymel na trawienie

  • Imbir, co potwierdzają badania, pomaga na nudności i wymioty czy inne rozstroje żołądka. Wpływa na trawienie - przywraca komfort, gdy czujemy  się przejedzeni i pełni po posiłku.

  • Mimo że są teorie, że spożywanie octu przed posiłkiem zwiększa produkcję kwasu żołądkowego i enzymów trawiennych, niewiele jest badań potwierdzających tę tezę. 

Inne właściwości składników oxymelu (oksymelu), które potwierdzają badania:

  • Imbir oraz chrzan, czosnek i papryczki chili, z których robi się oxymel (oksymel), zawierają przeciwutleniacze i antyoksydanty. Te zwalczają wolne rodniki, które powodują choroby.

  • Czosnek i pieprz cayenne mogą wspomagać prawidłową pracę serca i poprawiać krążenie.

ZOBACZ TAKŻE: Ocet jabłkowy na odchudzanie

Oxymel - zastosowanie

Jak stosować oxymel? Oxymel jak stosować? To proste! Możesz go pić jako naturalny środek wspierający układ trawienny, a także jako dodatek do różnych napojów. Zalecamy stosować oxymel w formie rozcieńczonej. Możesz pić go z ulubionej szklaneczki, po rozcieńczeniu w wodzie, soku. W kontekście oxymelu, ważne jest również odpowiednie dawkowanie. Oxymel jak pić? Zazwyczaj zaleca się 1-2 łyżki stołowe dziennie, ale warto dostosować ilość do swoich indywidualnych potrzeb.

Jeśli dodasz do oksymelu wody - powstanie pikantna herbatka. Spróbuj jedną porcję (40 - 45 ml) syropu wlać do filiżanki (236 ml) z zimną lub ciepłą wodą.

Oxymel (oksymel) możesz dodać też do:

  • soków i lemoniad

  • zup

  • sosów, w tym sosu balsamicznego

  • dressingów do sałatek

  • marynat

  • mięs

  • drinków z alkoholem, np. szprycera

Oxymel - przeciwwskazania

Nie wiadomo nic o ryzyku związanym z piciem oxymelu. Prawdopodobnie jest on bezpieczny dla dorosłych i dzieci. Mogą jednak wystąpić potencjalne skutki uboczne po jego spożyciu.

Podstawowym składnikiem oxymelu (oksymelu) jest ocet jabłkowy, który może wpływać negatywnie na szkliwo. Jeśli obawiasz się o swoje zęby to pij oxymel (oksymel) przez słomkę i po rozcieńczeniu. Następnie przepłukaj usta wodą. 

Ponadto (zgodnie z różnymi źródłami) po spożyciu oxymelu zgłaszano odczucie pieczenia na żołądku. Aby temu zapobiec, najlepiej jest ognisty cydr rozcieńczyć ciepłą lub zimną wodą. 

Wypicie zbyt dużej ilości mikstury może też wywołać biegunkę (tak jest też w przypadku zakwasów).

Nie ma przeciwwskazań do stosowania oxymelu przez kobiety w ciąży czy karmiące piersią.

Jeśli cierpisz na refluks żołądkowy, niewydolność trzustki, zaburzenia trawienia lub metabolizmu, zażywasz leki albo masz jakiekolwiek wątpliwości związane ze stosowaniem oxymelu (oksymelu) - skonsultuj się z lekarzem. 

Oxymel - dawkowanie

Wśród wielu opracowań pojawia się kilka propozycji, jak pić oxymel (oksymel). Rekomendujemy spożywać go przed lub po posiłku.

Dawkowanie oxymelu w przypadku dorosłych:

  • 40 ml raz dziennie (rozcieńczony z wodą)

  • 1 łyżka stołowa (15 ml) x 3 dziennie (rozcieńczony z wodą)

Dawkowanie oxymelu dla dzieci - nasze rekomendacje

Oxymelu (oksymelu) nie należy podawać dzieciom poniżej 2. roku życia.

Miksturę należy włączać ostrożnie do diety malucha - zaczynać od niewielkich porcji i zawsze rozcieńczać ją wodą.

Dzieciom poniżej 6 roku życia można podawać podczas infekcji 0,5-1 łyżeczkę stołową z wodą 2 razy dziennie. Podczas infekcji - 1-2 łyżki 2-3 razy w ciągu dnia. 

Oxymel (Oksymel) - jaki wybrać?

Po pierwsze - zwróć uwagę na jakość składników. Cena będzie wyższa, jeśli warzywa i zioła będą pochodzić z ekologicznych upraw, a ocet będzie naturalny, niepasteryzowany. W cenie uwzględnia się także bezpieczny transport - więcej zapłacimy za zapakowanie butelki (koniecznie ciemnej, z grubego szkła!) w termos albo ekologiczne i opakowanie. Od maceracji, czyli moczenia warzyw w occie jabłkowym - długotrwałego, pracochłonnego procesu - również zależy ostateczna cena produktu.

Opinie o oxymelu w sieci dotyczą smaku i efektów działania mikstury. Co do pierwszej kwestii, zdania są podzielone. 

Oxymel (Oksymel) - gdzie kupić?

Zastanawiasz się, gdzie kupić oxymel (oksymel)? To szeroko dostępny produkt. Produkowany jest przez zielarzy, a także mniejsze i większe manufaktury. Można nabyć go w sklepach internetowych i stacjonarnych. 

Jednym z miejsc, gdzie kupisz ognisty cydr, jest sklep Olini.

W Olini stawiamy na jakość, więc do naszego oxymelu użyliśmy naturalnego, żywego octu jabłkowego. To podstawa mikstury. 

Do warzyw: cebuli, czosnku, korzenia chrzanu i imbiru dodaliśmy 5 ziół: tymianek, oregano, anyż, cynamon i papryczkę chili. 

Nasz oxymel (oksymel) jest wegański. Nie posłodziliśmy go miodem, ale syropem z agawy.

Mamy też Oxymelek dla dzieci. Różni się on od produktu dla dorosłych mniejszą ilością octu jabłkowego, dodatkową porcją syropu z agawy i zawartością soku tłoczonego ze skórek z cytryn bio.

Przepis oxymel

Jedna receptura na oxymel (oksymel) nie istnieje. Warto dodać te składniki, które lubisz. My mamy dla Ciebie bardzo popularny przepis na tradycyjny oxymel (oksymel) z miodem. 

Składniki na 4 szklanki (1 l) napoju:

3 szklanki (710 ml) octu jabłkowego (5% lub mocniejszego)

½ szklanki (56 g) posiekanego imbiru

½ szklanki (26 g) posiekanej cebuli

¼ szklanki (100 g) startego chrzanu

3 łyżeczki (24 g) posiekanego czosnku

½ łyżeczki (1 g) pieprzu cayenne

¼ szklanki (85 g) miodu

Jak zrobić domowy oxymel (oksymel):

  1. Połącz wszystkie składniki oprócz miodu i octu w dużym, szklanym słoiku z nakrętką, który pomieści co najmniej 4 szklanki (946 ml) płynu. 
  2. Następnie dodaj tyle octu, aby pokrył całkowicie inne składniki. Zamknij szczelnie słój i dobrze nim wstrząśnij.
  3. Słój trzymaj w chłodnym, ciemnym miejscu, przez 4 tygodnie. 
  4. Każdego dnia mieszaj napój, wstrząsając słoikiem. 
  5. Po 4 tygodniach odcedź płyn. Aby usunąć cząstki warzyw, użyj dużego pojemnika i sitka.
  6. Następnie dodaj miód - jego ilość zależy od Twoich preferencji.

Źródła:

  1. Caroline E. Childs, Philip C. Calder and Elizabeth A. Miles, Diet and Immune Function Nutrients. 2019 Aug; 11(8): 1933, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723551/
  2. Jean S. Marshall, Richard Warrington, Wade Watson and Harold L. Kim An introduction to immunology and immunopathology, Allergy Asthma Clin Immunol. 2018; 14(Suppl 2): 49. 2018 Sep 12, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6156898/
  3. Ran D. Goldman, Honey for treatment of cough in children, Can Fam Physician. 2014 Dec; 60(12): 1107–1110. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4264806/
  4. Mahmood Noori Shadkam, Hassan Mozaffari-Khosravi, Mohammad Reza Mozayan, A comparison of the effect of honey, dextromethorphan, and diphenhydramine on nightly cough and sleep quality in children and their parents, Randomized Controlled Trial, J Altern Complement Med, 2010 Jul;16(7):787-93. doi: 10.1089/acm.2009.0311. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20618098/
  5. Hibatullah Abuelgasim, Charlotte Albury, Joseph Lee, Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis, BMJ Evid Based Med, 2021 Apr;26(2):57-64. doi: 10.1136/bmjebm-2020-111336. Epub 2020 Aug 18. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32817011/
  6. G. Michael Allan, MD and Bruce Arroll, MB ChB PhD, Prevention and treatment of the common cold: making sense of the evidence, CMAJ. 2014 Feb 18; 186(3): 190–199. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3928210/
  7. Meri P Nantz, Cheryl A Rowe, Catherine E Muller, Rebecca A Creasy, Joy M Stanilka, Susan S Percival, Supplementation with aged garlic extract improves both NK and γδ-T cell function and reduces the severity of cold and flu symptoms: a randomized, double-blind, placebo-controlled nutrition intervention. 2012 Jun;31(3):337-44. doi: 10.1016/j.clnu.2011.11.019. Epub 2012 Jan 24. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22280901/
  8. Judy Gopal, Vimala Anthonydhason, Manikandan Muthu, Enkhtaivan Gansukh, Somang Jung, Sechul Chul, Sivanesan Iyyakkannu, Authenticating apple cider vinegar's home remedy claims: antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect, 2019 Mar;33(6):906-910. doi: 10.1080/14786419.2017.1413567. Epub 2017 Dec 11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29224370/
  9. Sajjad Pourmozaffar, Abdolmajid Hajimoradloo, Hamed Kolangi Miandare, Dietary effect of apple cider vinegar and propionic acid on immune related transcriptional responses and growth performance in white shrimp, Litopenaeus vannamei, 2017 Jan;60:65-71. doi: 10.1016/j.fsi.2016.11.030. Epub 2016 Nov 10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27840173/
  10. Roghieh Safari, Seyed Hossein Hoseinifar, Shabnam Nejadmoghadam, Mohsen Khalili, Apple cider vinegar boosted immunomodulatory and health promoting effects of Lactobacillus casei in common carp (Cyprinus carpio) 2017 Aug;67:441-448. doi: 10.1016/j.fsi.2017.06.017. Epub 2017 Jun 7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28602743/
  11. Ana Carolina Loureiro Gama Mota 1, Ricardo Dias de Castro 1, Julyana de Araújo Oliveira 1, Edeltrudes de Oliveira Lima 1, Antifungal Activity of Apple Cider Vinegar on Candida Species Involved in Denture Stomatitis, 2015 Jun;24(4):296-302. doi: 10.1111/jopr.12207. Epub 2014 Sep 14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25219289/
  12. Darshna Yagnik, Vlad Serafin, and Ajit J. Shah, Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression, Sci Rep. 2018; 8: 1732. Published online 2018 Jan 29. doi: 10.1038/s41598-017-18618-x. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788933/
  13. Hanna Bessler, Meir Djaldetti, Capsaicin Modulates the Immune Cross Talk Between Human Mononuclears and Cells from Two Colon Carcinoma Lines, 2017 Jan;69(1):14-20. doi: 10.1080/01635581.2017.1247893. Epub 2016 Nov 30. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27901346/
  14.  E Nevius, P K Srivastava, S Basu, Oral ingestion of Capsaicin, the pungent component of chili pepper, enhances a discreet population of macrophages and confers protection from autoimmune diabetes, 2012 Jan;5(1):76-86. doi: 10.1038/mi.2011.50. Epub 2011 Nov 23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22113584/
  15. Yaxiong Deng, Xin Huang, Haijing Wu, Ming Zhao, Qianjin Lu, Eitan Israeli, Shani Dahan, Miri Blank, Yehuda Shoenfeld, Some like it hot: The emerging role of spicy food (capsaicin) in autoimmune diseases, 2016 May;15(5):451-6. doi: 10.1016/j.autrev.2016.01.009. Epub 2016 Jan 23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26812350/
  16. Emanuela Marini, Gloria Magi, Marina Mingoia, Armanda Pugnaloni,2 and Bruna Facinelli, Antimicrobial and Anti-Virulence Activity of Capsaicin Against Erythromycin-Resistant, Cell-Invasive Group A Streptococci, Front Microbiol. 2015; 6: 1281. Published online 2015 Nov 13. doi: 10.3389/fmicb.2015.01281, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4643145/
  17. Malcolm B. Taw, MD,a, Chau T. Nguyen, MD,b and Marilene B. Wang, MDb, Complementary and Integrative Treatments, Rhinosinusitis, Otolaryngol Clin North Am. 2013 Jun; 46(3): 345–366. Published online 2013 Apr 27. doi: 10.1016/j.otc.2013.02.002, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7118523/
  18. G. Michael Allan, MD and Bruce Arroll, MB ChB PhD, Prevention and treatment of the common cold: making sense of the evidence, CMAJ. 2014 Feb 18; 186(3): 190–199. doi: 10.1503/cmaj.121442, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3928210/
  19. Monitoring Editor: Cochrane Acute Respiratory Infections Group, Elizabeth Lissiman, Alice L Bhasale, and Marc Cohen, Garlic for the common cold, Cochrane Database Syst Rev. 2014 Nov; 2014(11): CD006206. Published online 2014 Nov 11. doi: 10.1002/14651858.CD006206.pub4, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6465033/
  20. Nguyen Hoang Anh, Sun Jo Kim, Nguyen Phuoc Long, Jung Eun Min, Young Cheol Yoon, Eun Goo Lee, Mina Kim, Tae Joon Kim, Yoon Young Yang, Eui Young Son, Sang Jun Yoon, Nguyen Co Diem, Hyung Min Kim, and Sung Won Kwon, Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials, Nutrients. 2020 Jan; 12(1): 157. Published online 2020 Jan 6. doi: 10.3390/nu12010157, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/
  21. Mehrnaz Nikkhah Bodagh, Iradj Maleki and Azita Hekmatdoost, Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials, Food Sci Nutr. 2019 Jan; 7(1): 96–108. Published online 2018 Nov 5. doi: 10.1002/fsn3.807, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/.
  22. Ming-Luen Hu, Christophan K Rayner, Keng-Liang Wu, Seng-Kee Chuah, Wei-Chen Tai, Yeh-Pin Chou, Yi-Chun Chiu, King-Wah Chiu, and Tsung-Hui Hu, Effect of ginger on gastric motility and symptoms of functional dyspepsia, World J Gastroenterol. 2011 Jan 7; 17(1): 105–110. Published online 2011 Jan 7. doi: 10.3748/wjg.v17.i1.105. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3016669/.
  23. Emma M. Neiworth-Petshow, ND(c)* and Carrie Baldwin-Sayre, ND*, Naturopathic Treatment of Gastrointestinal Dysfunction in the Setting of Parkinson’s Disease, Integr Med (Encinitas). 2018 Aug; 17(4): 44–50. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6469461/.
  24. Joanna Hlebowicz, Gassan Darwiche, Ola Björgell, and Lars-Olof Almér, Effect of apple cider vinegar on delayed gastric emptying in patients with type 1 diabetes mellitus: a pilot study, BMC Gastroenterol. 2007; 7: 46. Published online 2007 Dec 20. doi: 10.1186/1471-230X-7-46. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2245945/
  25. Boon Kee Beh, Nurul Elyani Mohamad, Swee Keong Yeap, Huynh Ky, Sook Yee Boo, Joelle Yi Heng Chua, Sheau Wei Tan, Wan Yong Ho, Shaiful Adzni Sharifuddin, Kamariah Long, and Noorjahan Banu Alitheen, Anti-obesity and anti-inflammatory effects of synthetic acetic acid vinegar and Nipa vinegar on high-fat-diet-induced obese mice, Sci Rep. 2017; 7: 6664. Published online 2017 Jul 27. doi: 10.1038/s41598-017-06235-7, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5532206/
  26.  Yu Qin, Li Ran, Jing Wang, Li Yu, He-Dong Lang, Xiao-Lan Wang, Man-Tian Mi, and Jun-Dong Zhu, Capsaicin Supplementation Improved Risk Factors of Coronary Heart Disease in Individuals with Low HDL-C Levels, Nutrients. 2017 Sep; 9(9): 1037. Published online 2017 Sep 20. doi: 10.3390/nu9091037. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622797/
  27.  Fang Sun, Shiqiang Xiong, and Zhiming Zhu, Dietary Capsaicin Protects Cardiometabolic Organs from Dysfunction, Published online 2016 Apr 25. doi: 10.3390/nu8050174, Nutrients. 2016 May; 8(5): 174. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882656/
  28.  Waris Qidwai and Tabinda Ashfaq, Role of Garlic Usage in Cardiovascular Disease Prevention: An Evidence-Based Approach, Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 125649. Published online 2013 Apr 17. doi: 10.1155/2013/125649. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3652202/
  29. Johura Ansary, Tamara Yuliett Forbes-Hernández, Emilio Gil, Danila Cianciosi, Jiaojiao Zhang, Maria Elexpuru-Zabaleta, Jesus Simal-Gandara, Francesca Giampieri and Maurizio Battino, Potential Health Benefit of Garlic Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview, Antioxidants (Basel). 2020 Jul; 9(7): 619. Published online 2020 Jul 15. doi: 10.3390/antiox9070619, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7402177/
  30. Alexander Yashin, Yakov Yashin, Xiaoyan Xia, and Boris Nemzer, Antioxidant Activity of Spices and Their Impact on Human Health: A Review, Antioxidants (Basel). 2017 Sep; 6(3): 70. Published online 2017 Sep 15. doi: 10.3390/antiox6030070, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5618098/
  31.  Ann-Katrin Johansson, Ridwaan Omar, Gunnar E. Carlsson, and Anders Johansson, Dental Erosion and Its Growing Importance in Clinical Practice: From Past to Present, Int J Dent. 2012; 2012: 632907. Published online 2012 Mar 7. doi: 10.1155/2012/632907. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312266/
  32.  Stefan Zimmer, Georg Kirchner, Mozhgan Bizhang, and Mathias Benedix, Influence of Various Acidic Beverages on Tooth Erosion. Evaluation by a New Method, PLoS One. 2015; 10(6): e0129462. Published online 2015 Jun 2. doi: 10.1371/journal.pone.0129462. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4452714/
  33. Carolyn Newberry and Kristle Lynch, The role of diet in the development and management of gastroesophageal reflux disease: why we feel the burn, J Thorac Dis. 2019 Aug; 11(Suppl 12): S1594–S1601. doi: 10.21037/jtd.2019.06.42. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6702398/
  34.  Michael Camilleri, M.D., Novel Diet, Drugs and Gastric Interventions for Gastroparesis, Clin Gastroenterol Hepatol. Author manuscript; available in PMC 2017 Aug 1. Published in final edited form as: Clin Gastroenterol Hepatol. 2016 Aug; 14(8): 1072–1080. Published online 2016 Jan 4. doi: 10.1016/j.cgh.2015.12.033. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4931993/
  35.  Berkeley N Limketkai, Wendi LeBrett, Lisa Lin, Neha D Shah, Nutritional approaches for gastroparesis, Lancet Gastroenterol Hepatol. 2020 Nov;5(11):1017-1026. doi: 10.1016/S2468-1253(20)30078-9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33065041/

 

Autorka:

Anna Duda Zielona od dekady. Zdrowiem i naturą w życiu i w diecie interesuje się odkąd zaczęła szukać remedium na słabą odporność. Wegetarianka.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium