Oliwa z oliwek grecka Olini
- O średniej goryczce i ostrości
- Do dań na zimno, ciepło i do smażenia
- Bogata w przeciwutleniacze
0,2-0,3%
niska kwasowość
niefiltrowana
359 mg/kg
polifenole
Dobra grecka oliwa – czyli jaka?
Oliwa z oliwek to od tysiącleci duma Greków i filar ich kultury. Greckie oliwy uważane są za jedne z najlepszych na świecie. Używają ich najwięksi kucharze i restauratorzy. Cenią je za wysoką jakość i specyficzny smak, dzięki któremu mogą zapewnić klientom kulinarne doznania. Oliwa grecka ma też dobre właściwości zdrowotne – to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i polifenoli.
Grecka oliwa z oliwek Olini powstaje z zebranych w październiku, wyselekcjonowanych, dojrzałych oliwek Manaki. Rosną one w gajach oliwnych w górskiej wiosce Kalentzi w rejonie Koryntu, otoczonej lasami i łąkami. Im zawdzięcza swoją wysoką jakość i intensywny smak.
Oliwa grecka Olini to oliwa extra virgin, tłoczona na zimno w ciągu 24 godzin po zbiorach. Jej kwasowość wynosi 0,2-0,3%, czyli mniej niż wyznaczone przez normy europejskie i międzynarodowe 0,8%.
Grecka oliwa z oliwek – właściwości i zastosowanie
Grecka oliwa z oliwek to jeden z najzdrowszych i najbardziej wartościowych produktów spożywczych na świecie. Ma korzystne dla zdrowia właściwości, które zawdzięcza nienasyconym kwasom tłuszczowym i polifenolom. Jej spożycie może więc przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia wielu chorób.
Badania potwierdzają, że polifenole wykazują działanie:
- przeciwzapalne
- przeciwutleniające
- kardioprotekcyjne
- neuroprotekcyjne
Poziom polifenoli w naszej oliwie jest sprawdzany w laboratoriach co roku. Już 20 g tego dobrego tłuszczu dostarcza odpowiednią ilość przeciwutleniaczy, które chronią lipidy krwi przed stresem oksydacyjnym.
Oliwę grecką bardzo łatwo wprowadzisz do swojej diety. Możesz używać jej do:
- Potraw na zimno – oliwa grecka jest składnikiem dressingów w duecie z octem balsamicznym, cytryną czy ziołami.
- Gotowania – popularne w krajach śródziemnomorskich jest stosowanie jej jako bazy do sosów, zup i gulaszów.
- Marynowania.
Oliwa z oliwek to także dodatek do ryb, warzyw i makaronów, dzięki któremu nabierają delikatnego, oliwkowego posmaku. Możesz maczać w niej pieczywo albo skropić nią hummus.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Grecja
Dla kogo: Dla smakoszy i fanów kuchni greckiej. Ze względu na swoje wartości odżywcze polecana jest kobietom w ciąży i dzieciom. To także dobry tłuszcz roślinny dla wegan i wegetarian.
Czas zbioru owoców: Październik 2022 r.
Kolor i smak: Nasza grecka oliwa ma żółty kolor. W ustach wyczuwa się aromat owoców i warzyw, w tym zielonej papryki, a także liści i trawy. O średniej goryczce i ostrości.
Zapach: Charakterystyczny dla oliwy.
Konsystencja: Jak każda dobra grecka oliwa z oliwek ma oleistą, płynną konsystencję.
Jak używać: Naszą grecką oliwę można stosować zarówno na zimno, jak i na ciepło. Nadaje się do smażenia, marynowania, gotowania i jako składnik dressingu do sałatek.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty wytłoczenia oliwy z oliwek (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Nasza oliwa jest bardzo świeża — tłoczona raz w roku, zaraz (maksymalnie 24 godziny) po zbiorze oliwek.
Przechowywanie: Przechowywanie oliwy z oliwek jest bardzo proste. Aby cieszyć się jej smakiem i właściwościami trzymaj ją w ciemnym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 10 do 18°C. Może, ale nie musi to być lodówka (oliwa może w niej zmętnieć).
Kwasowość: Grecka oliwa z oliwek ma niską kwasowość - 0,2-0,3%.
Skład
100% oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3449 kJ / 824 kcal |
tłuszcz | 92 g |
w tym | |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 14 g |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 65 g |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 13 g |
węglowodany | 0 g |
- w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
Najlepsza oliwa z oliwek z Grecji – gdzie kupić?
Najlepsza, grecka oliwa z oliwek dostępna jest w:
- specjalistycznych sklepach z oliwami
- w sklepach z oryginalnymi produktami greckimi
- w sklepach ze zdrową żywnością – stacjonarnych i internetowych.
Jak kupić dobrą, grecką oliwę z oliwek? Weź pod uwagę tych kilka czynników:
- Jakość oliwek – najlepsze oliwy z oliwek wytwarzane są z dojrzałych i zdrowych oliwek.
- Metoda tłoczenia – najlepsze oliwy są tłoczone na zimno, co jest gwarancją ich smaku i wartości odżywczych.
- Pochodzenie – wiele osób uważa, że najlepsze oliwy z oliwek pochodzą z Grecji, kraju z długą tradycją produkcji oliw.
- Certyfikat jakości – poszukaj oliwy z oliwek z certyfikatem jakości, takim jak DOP lub AOP, które oznaczają, że produkt wytwarzany jest zgodnie z określonymi standardami.
Oliwa z oliwek grecka – smak
Smak oliwy z oliwek zależy od odmiany owoców, z których się ją wytwarza, miejsca, w którym rosną, ale również ich dojrzałości i pory zbiorów.
Oliwki Manaki, z których robi się naszą oliwę z pierwszego tłoczenia, zbierane są w październiku. Wtedy w Grecji rozpoczynają się zbiory oliwek. Żyje nimi cały kraj!
Manaki są jednymi z najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych oliwek na świecie. Mają łagodny, lekko słodkawy smak, z delikatną nutą goryczki. Można je jeść samodzielnie – są miękkie i pasują do wielu potraw.
Oliwki, z których tłoczona jest nasza oliwa, rosną w gajach w spokojnej, górskiej wiosce, otoczonej lasami i łąkami. Czuć to w jej świeżości i nutach warzyw, słodkiej papryki, liści i traw.
Nasza oliwa przypadnie do gustu osobom, które lubią oliwy o średniej goryczce i ostrości. Jej intensywny smak może wpłynąć na smak potrawy.
Grecka oliwa z oliwek do smażenia?
Oliwa z oliwek grecka nadaje się do smażenia, jednak należy pamiętać, że ma niższy punkt dymienia niż np. olej słonecznikowy czy rzepakowy. Po którymś użyciu może zmienić smak, dlatego lepiej wymienić ją po 4-5 smażeniu.
Dlaczego warto sięgnąć po Oliwę z oliwek grecką Olini?
Najlepszy surowiec
Grecka oliwa z oliwek Olini powstaje z najlepszej jakości owoców, które rosną w sielskim otoczeniu, blisko natury i w górskim klimacie. Poznasz to po jej smaku, zapachu, barwie i wartościach odżywczych. To produkt naturalny, bez dodatków.
Odpowiedni proces produkcji
Oliwa z oliwek grecka to produkt rzemieślniczy. Powstaje z dbałością o każdy szczegół i zgodnie z odpowiedzialnym wykorzystaniem darów natury. Tłoczona jest w 24 godziny po zbiorach tylko z dojrzałych, wyselekcjonowanych owoców. Zgodnie z tradycją, która nie zmieniła się od setek lat.
Mała skala
Naszych oliw z oliwek nie znajdziesz w dużych sklepach czy zielarniach. Nie stoją na półkach. Do Ciebie trafiają świeże produkty, które pochodzą z małej partii. Ich liczba jest ograniczona.
Bezpieczny transport
Każdy nasz produkt na czas transportu pakujemy w styropianowy termos (cały czas pracujemy nad bardziej ekologicznymi opakowaniami) dla bezpieczeństwa i ochrony przed temperaturą i światłem słonecznym.
Opinie o produkcie





Opinie nie zostały potwierdzone zakupem. To oznacza, że nadal są wartościowe, ale nie możemy stwierdzić, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.