JUŻ JEST 📣 Chorobowy niezbędnik - zestaw na odporność! 💪🏼
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Oliwa z oliwek grecka Olini

0.0 (0 opinii)
  • O średniej goryczce i ostrości
  • Do dań na zimno, ciepło i do smażenia
  • Bogata w przeciwutleniacze
Cena: 32,90 zł 32.90



























Przy średnim zużyciu (ok. 1 łyżka dziennie) butelka 500 ml może wystarczyć na 1 miesiąc.
ilość - + szt.
Grecka oliwa z oliwek extra virgin. Tłoczona na zimno z owoców odmiany Manaki, które rosną w maleńkiej wiosce, leżącej u podnóża góry Fokas, w otoczeniu lasów i kwietnych łąk. W jej smaku czuć świeżość warzyw, liści i trawy. Nadaje się do dań na zimno, ciepło i do smażenia.

0,2-0,3%

niska kwasowość

niefiltrowana

359 mg/kg

polifenole

Dobra grecka oliwa – czyli jaka?

Oliwa z oliwek to od tysiącleci duma Greków i filar ich kultury. Greckie oliwy uważane są za jedne z najlepszych na świecie. Używają ich najwięksi kucharze i restauratorzy. Cenią je za wysoką jakość i specyficzny smak, dzięki któremu mogą zapewnić klientom kulinarne doznania. Oliwa grecka ma też dobre właściwości zdrowotne – to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i polifenoli.

Grecka oliwa z oliwek Olini powstaje z zebranych w październiku, wyselekcjonowanych, dojrzałych oliwek Manaki. Rosną one w gajach oliwnych w górskiej wiosce Kalentzi w rejonie Koryntu, otoczonej lasami i łąkami. Im zawdzięcza swoją wysoką jakość i intensywny smak.

Oliwa grecka Olini to oliwa extra virgin, tłoczona na zimno w ciągu 24 godzin po zbiorach. Jej kwasowość wynosi 0,2-0,3%, czyli mniej niż wyznaczone przez normy europejskie i międzynarodowe 0,8%.

Grecka oliwa z oliwek – właściwości i zastosowanie

Grecka oliwa z oliwek to jeden z najzdrowszych i najbardziej wartościowych produktów spożywczych na świecie. Ma korzystne dla zdrowia właściwości, które zawdzięcza nienasyconym kwasom tłuszczowym i polifenolom. Jej spożycie może więc przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia wielu chorób.

Badania potwierdzają, że polifenole wykazują działanie:

  • przeciwzapalne
  • przeciwutleniające
  • kardioprotekcyjne
  • neuroprotekcyjne

Poziom polifenoli w naszej oliwie jest sprawdzany w laboratoriach co roku. Już 20 g tego dobrego tłuszczu dostarcza odpowiednią ilość przeciwutleniaczy, które chronią lipidy krwi przed stresem oksydacyjnym.

Oliwę grecką bardzo łatwo wprowadzisz do swojej diety. Możesz używać jej do:

  • Potraw na zimno – oliwa grecka jest składnikiem dressingów w duecie z octem balsamicznym, cytryną czy ziołami.
  • Gotowania – popularne w krajach śródziemnomorskich jest stosowanie jej jako bazy do sosów, zup i gulaszów.
  • Marynowania.

Oliwa z oliwek to także dodatek do ryb, warzyw i makaronów, dzięki któremu nabierają delikatnego, oliwkowego posmaku. Możesz maczać w niej pieczywo albo skropić nią hummus.

Warto wiedzieć

Kraj pochodzenia: Grecja

Dla kogo: Polecamy ją zwłaszcza smakoszom kuchni greckiej i miłośnikom łagodnych oliw. Ze względu na swoje wartości odżywcze, będzie świetnym uzupełnieniem diety kobiet w ciąży. Ze względu na smak, idealna dla dzieci. Można podawać ją już od momentu rozszerzania diety. Dobry tłuszcz roślinny dla wegan i wegetarian.

Czas zbioru owoców: Październik 2022 r.

Kolor i smak: Oliwa o żółtym kolorze. Najłagodniejsza z naszych oliw, aksamitna. Wyczuwalny aromat owoców i warzyw, w tym zielonej papryki, a także liści i trawy.

Zapach: Charakterystyczny dla oliwy.

Konsystencja: Jak każda dobra grecka oliwa z oliwek ma oleistą, płynną konsystencję.

Jak używać: Naszą grecką oliwę można stosować zarówno na zimno, jak i na ciepło. Nadaje się do smażenia, marynowania, gotowania i jako składnik dressingu do sałatek.

Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty wytłoczenia oliwy z oliwek (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Nasza oliwa jest bardzo świeża — tłoczona raz w roku, zaraz (maksymalnie 24 godziny) po zbiorze oliwek.

Przechowywanie: Przechowywanie oliwy z oliwek jest bardzo proste. Aby cieszyć się jej smakiem i właściwościami trzymaj ją w ciemnym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 10 do 18°C. Może, ale nie musi to być lodówka (oliwa może w niej zmętnieć).

Kwasowość: Grecka oliwa z oliwek ma niską kwasowość - 0,2-0,3%.

Skład

100% oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna 3449 kJ / 824 kcal
tłuszcz 92 g
w tym 
- kwasy tłuszczowe nasycone 14 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone 65 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone 13 g
węglowodany 0 g
- w tym cukry 0 g
białko 0 g
sól 0 g

Najlepsza oliwa z oliwek z Grecji – gdzie kupić?

Najlepsza, grecka oliwa z oliwek dostępna jest w:

  • specjalistycznych sklepach z oliwami
  • w sklepach z oryginalnymi produktami greckimi
  • w sklepach ze zdrową żywnością – stacjonarnych i internetowych.

Jak kupić dobrą, grecką oliwę z oliwek? Weź pod uwagę tych kilka czynników:

  • Jakość oliwek – najlepsze oliwy z oliwek wytwarzane są z dojrzałych i zdrowych oliwek.
  • Metoda tłoczenia – najlepsze oliwy są tłoczone na zimno, co jest gwarancją ich smaku i wartości odżywczych.
  • Pochodzenie – wiele osób uważa, że najlepsze oliwy z oliwek pochodzą z Grecji, kraju z długą tradycją produkcji oliw.
  • Certyfikat jakości – poszukaj oliwy z oliwek z certyfikatem jakości, takim jak DOP lub AOP, które oznaczają, że produkt wytwarzany jest zgodnie z określonymi standardami.

Oliwa z oliwek grecka – smak

Smak oliwy z oliwek zależy od odmiany owoców, z których się ją wytwarza, miejsca, w którym rosną, ale również ich dojrzałości i pory zbiorów.

Oliwki Manaki, z których robi się naszą oliwę z pierwszego tłoczenia, zbierane są w październiku. Wtedy w Grecji rozpoczynają się zbiory oliwek. Żyje nimi cały kraj!

Manaki są jednymi z najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych oliwek na świecie. Mają łagodny, lekko słodkawy smak, z delikatną nutą goryczki. Można je jeść samodzielnie – są miękkie i pasują do wielu potraw.

Oliwki, z których tłoczona jest nasza oliwa, rosną w gajach w spokojnej, górskiej wiosce, otoczonej lasami i łąkami. Czuć to w jej świeżości i nutach warzyw, słodkiej papryki, liści i traw.

Nasza oliwa przypadnie do gustu osobom, które lubią oliwy o średniej goryczce i ostrości. Jej intensywny smak może wpłynąć na smak potrawy.

Grecka oliwa z oliwek do smażenia?

Oliwa z oliwek grecka nadaje się do smażenia, jednak należy pamiętać, że ma niższy punkt dymienia niż np. olej słonecznikowy czy rzepakowy. Po którymś użyciu może zmienić smak, dlatego lepiej wymienić ją po 4-5 smażeniu.

Oliwa z oliwek (Grecja) – cena

Ile kosztuje oliwa z oliwek z Grecji? Cena greckiej oliwy z oliwek może różnić się w zależności od jakości produktu oraz regionu, z którego pochodzi oliwka. Jednakże, pomimo różnic w cenie, zawsze warto zainwestować w dobrą jakość oliwy z oliwek extra virgin, by czerpać jak najwięcej z jej smaku i wartości odżywczych. Oliwa z oliwek pochodząca z Grecji jest ceniona na całym świecie oraz uznawana za jedną z najlepszych oliw na rynku, dlatego jej ceny mogą wahać się od 50zł do nawet 200zł za litr.

Oliwa z oliwek (Grecka) – sklep Olini

W sklepie Olini znajdziesz grecką oliwę z oliwek extra virgin, z oliwek Manaki. Oliwa jest tłoczona w październiku, w ciągu 24 godzin od zbiorów i zaraz po produkcji trafia do naszego sklepu Olini. Starannie dobieramy dostawców naszych oliw, stawiając na lokalność i doskonałą jakość i smak. Zakupioną w naszym sklepie oliwę grecką pakujemy ręcznie i zabezpieczamy na czas transportu, z troski o cenny skład.

Dlaczego warto sięgnąć po Oliwę z oliwek grecką Olini?

Najlepszy surowiec

Grecka oliwa z oliwek Olini powstaje z najlepszej jakości owoców, które rosną w sielskim otoczeniu, blisko natury i w górskim klimacie. Poznasz to po jej smaku, zapachu, barwie i wartościach odżywczych. To produkt naturalny, bez dodatków.

Odpowiedni proces produkcji

Oliwa z oliwek grecka to produkt rzemieślniczy. Powstaje z dbałością o każdy szczegół i zgodnie z odpowiedzialnym wykorzystaniem darów natury. Tłoczona jest w 24 godziny po zbiorach tylko z dojrzałych, wyselekcjonowanych owoców. Zgodnie z tradycją, która nie zmieniła się od setek lat.

Mała skala

Naszych oliw z oliwek nie znajdziesz w dużych sklepach czy zielarniach. Nie stoją na półkach. Do Ciebie trafiają świeże produkty, które pochodzą z małej partii. Ich liczba jest ograniczona.

Bezpieczny transport

Każdy nasz produkt na czas transportu pakujemy w styropianowy termos (cały czas pracujemy nad bardziej ekologicznymi opakowaniami) dla bezpieczeństwa i ochrony przed temperaturą i światłem słonecznym.

Opinie o produkcie

Idealne uzupełnienie

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium