Oliwa z oliwek grecka Olini
- Łagodny smak
- Do stosowania na zimno i ciepło
- Extra virgin
0,3%
Niska kwasowość
Niefiltrowana
Z pierwszego tłoczenia
Grecka oliwa z oliwek – właściwości
Oliwa z oliwek grecka to jeden z najzdrowszych i najbardziej wartościowych produktów spożywczych na świecie. Ma korzystne dla zdrowia właściwości, które zawdzięcza nienasyconym kwasom tłuszczowym. Jej spożycie może więc przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia wielu chorób.
Oliwa grecka to zdrowy tłuszcz, który bardzo łatwo wprowadzisz do swojej diety. Możesz używać jej do:
- Smażenia – ze względu na wysoką jakość i stabilność termiczną.
- Potraw na zimno – oliwa grecka jest składnikiem dressingów w duecie z octem balsamicznym, cytryną czy ziołami.
- Gotowania – popularne w krajach śródziemnomorskich jest stosowanie jej jako bazy do sosów, zup i gulaszów.
- Marynowania.
Oliwa z oliwek z Grecji to także dodatek do ryb, warzyw i makaronów, dzięki któremu nabierają delikatnego, oliwkowego posmaku. Możesz maczać w niej pieczywo albo skropić nią hummus.
Dobra grecka oliwa – czyli jaka?
Oliwa z oliwek to od tysiącleci duma Greków i filar ich kultury. Oryginalna oliwa z oliwek z Grecji jest uważana za jedną z najlepszych na świecie. Używają jej najwięksi kucharze i restauratorzy. Cenią ją za wysoką jakość i specyficzny smak, dzięki któremu mogą zapewnić klientom kulinarne doznania. Oliwa z Grecji ma też dobre właściwości zdrowotne – to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Grecka oliwa z oliwek Olini powstaje z wyselekcjonowanych, dojrzałych oliwek Koroneiki. Rosną w maleńkiej wiosce, leżącej u podnóża góry Fokas, w otoczeniu lasów i kwietnych łąk.
Nasza grecka oliwa extra virgin jest tłoczona na zimno w ciągu 24 godzin po zbiorach. Jej kwasowość wynosi 0,3%, czyli mniej niż wyznaczone przez normy europejskie i międzynarodowe 0,8%.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Grecja
Dla kogo: Dla smakoszy i fanów kuchni greckiej. Ze względu na swoje wartości odżywcze polecana jest kobietom w ciąży i dzieciom. To także dobry tłuszcz roślinny dla wegan i wegetarian.
Czas zbioru owoców: Grudzień 2023 r.
Kolor i smak: Oliwa o żółtym kolorze. Łagodna w smaku, aksamitna. Posiada wyczuwalny aromat owoców i warzyw – w tym zielonej papryki, a także liści i trawy.
Zapach: Charakterystyczny dla oliwy.
Konsystencja: Jak każda dobra grecka oliwa z oliwek ma oleistą, płynną konsystencję.
Jak używać: Naszą grecką oliwę można stosować zarówno na zimno, jak i na ciepło. Nadaje się do smażenia, marynowania, gotowania i jako składnik dressingu do sałatek.
Informacja dla alergików: Nie zawiera glutenu i orzechów.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 31.12.2025 r. (znajdziesz go na tylnej etykiecie). Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty wytłoczenia oliwy z oliwek (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Nasza oliwa jest bardzo świeża — tłoczona raz w roku, zaraz (maksymalnie 24 godziny) po zbiorze oliwek.
Przechowywanie: Przechowywanie oliwy z oliwek jest bardzo proste. Aby cieszyć się jej smakiem i właściwościami trzymaj ją w ciemnym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 10 do 18°C. Może, ale nie musi to być lodówka (oliwa może w niej zmętnieć).
Kwasowość: Grecka oliwa z oliwek ma niską kwasowość - 0,3%.
Skład
100% oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3449 kJ / 824 kcal |
tłuszcz | 92 g |
w tym: | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 14 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 65 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 13 g |
węglowodany | 0 g |
– w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
Najlepsza oliwa z oliwek z Grecji – co ją wyróżnia?
Poszczególne oliwy różnią się smakiem i aromatem. Tę z Grecji wyróżnia łagodny smak. Przypadnie ona do gustu osobom, które lubią oliwy o średniej goryczce i ostrości.
Oliwa z oliwek grecka czy włoska?
Oliwę włoską produkowaną w południowym regionie tego kraju wyróżnia pikantna nuta.
Z kolei ta z północy posiada wyczuwalne nuty ziołowe owocowe. Jest też nieco mniej ostra.
Lepsza będzie oliwa włoska czy grecka? Jeśli wolisz mniej wytrawne smaki – postaw na grecką oliwę z oliwek.
Oliwa z oliwek grecka czy hiszpańska?
Hiszpańskie oliwy mają ostry oliwkowy smak. Dominujące aromaty to orzechowy, ziołowy i owocowy.
Oliwa hiszpańska często posiada lekko pieprzny posmak, przez co może nieco drapać w gardle.
Dlatego jeśli łagodne nuty są bardziej w Twoim guście – wybierz grecką oliwę.
Oliwa z oliwek grecka – smak
Smak oliwy z oliwek zależy od odmiany owoców, z których się ją wytwarza, miejsca, w którym rosną, ale również ich dojrzałości i pory zbiorów.
Oliwki Koroneiki, z których zrobiliśmy się naszą oliwę z pierwszego tłoczenia, zebraliśmy w grudniu. Żeby oliwa zachowała jak najwięcej walorów smakowych i prozdrowotnych, musiały być odpowiednio dojrzałe.
Koroneiki są jednymi z najsmaczniejszych oliwek na świecie. Są o wiele mniejsze od innych gatunków. Z owoców jednego drzewa można wytłoczyć jedynie 3 litry oliwy. W przypadku innych rodzajów jest to nawet 10 litrów.
Oliwki Koroneiki to łagodna odmiana. Nie są wytrawne ani gorzkie, mają lekko pikantny smak. Oliwa z oliwek Koroneiki posiada nuty owocowe. Daje się w niej wyczuć także aromaty suszonych ziół. To uniwersalny zdrowy tłuszcz, który pasuje do wielu potraw.
Grecka oliwa z oliwek do smażenia?
Oliwa z oliwek grecka nadaje się do smażenia, jednak należy pamiętać, że ma niższy punkt dymienia niż np. olej słonecznikowy czy rzepakowy. Po którymś użyciu może zmienić smak, dlatego lepiej wymienić ją po 4-5 smażeniu.
Oryginalna oliwa z oliwek z Grecji – cena
Ile kosztuje oliwa z oliwek z Grecji? Cena greckiej oliwy z oliwek może różnić się w zależności od jakości produktu oraz regionu, z którego pochodzi oliwka. Jednakże, pomimo różnic w cenie, zawsze warto zainwestować w dobrą jakość oliwy z oliwek extra virgin. Tak żeby czerpać jak najwięcej z jej smaku i wartości odżywczych. Oliwa z oliwek pochodząca z Grecji jest ceniona na całym świecie. Jest też uznawana za jedną z najlepszych oliw na rynku. Dlatego jej ceny mogą wahać się od 50 zł do nawet 200 zł za litr.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.