Spis treści:
Jak powstaje oliwa z oliwek? Jakie są rodzaje oliwy?
Zastanawiasz się, jak powstaje oliwa z oliwek? Wszystko zaczyna się od gajów drzew oliwnych, których starannie wyselekcjonowane owoce tłoczone są w niskiej temperaturze 27-32 stopni Celsjusza. Najlepsi producenci muszą podchodzić do nich ze szczególną troską – oliwki są bardzo delikatne, a ich sok wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych.
Oliwa z oliwek tłoczona na zimno oznacza nie tylko to, że produkt nie jest poddawany po wyciskaniu żadnym modyfikacjom, ale także daje gwarancję nieskazitelnej konsystencji i świeżego smaku. Ten brak dodatkowego oczyszczania czy rafinowania oznacza też, że podczas produkcji nie popełniono żadnych błędów, a oliwa zachowuje swoje dobroczynne właściwości.
To produkcja oliwy z oliwek określa jej kolor i zapach oliwy i uchyla rąbka tajemnicy co do czasu, który minął od jej wytłoczenia. Barwa może wahać się od jasnożółtej – oliwy najświeższej – aż po zielonkawą.
Oliwa z oliwek – rodzaje i pochodzenie
Oliwa oliwie nierówna. Nie każdy tłuszcz pochodzący z oliwek może szczycić się mianem extra virgin. Jakie są rodzaje oliwy z oliwek?
-
Oliwa z oliwek extra virgin
Najlepsza oliwa z oliwek to według wielu oliwa extra virgin, która powstaje z owoców o kwasowości nie większej niż 0,8%. Charakteryzuje się świeżym zapachem i smakiem. Dzięki starannemu procesowi produkcji udaje się otrzymać esencjonalny i aromatyczny produkt. Tylko w ten sposób produkowana oliwa, jest w 100% sokiem wyciśniętym z całych owoców metodą mechaniczną, bez udziału rozpuszczalników.
-
Oliwa z oliwek virgin
Oliwę wytwarzaną z oliwek o kwasowości poniżej 1,5% nazywa się virgin. Również jest wykorzystywana w kuchni, jednak charakteryzuje się nieco uboższym smakiem.
-
Oliwa z oliwek pure
Pure, czyli „czystą” oliwą z oliwek oznacza się produkt powstający z mieszanki oliwy z pierwszego tłoczenia i tej rafinowanej. Cena oliwy z oliwek tej klasy jest nieco niższa, jednak idzie to w parze z jej jakością.
-
Oliwa z oliwek
Zwykła oliwa z oliwek powstaje z mieszanki rafinowanej oliwy i oliwy z pierwszego tłoczenia o kwasowości nie większej niż 2%. Niestety, nie charakteryzuje się wyraźnymi walorami smakowymi i traci wiele swoich wartości odżywczych podczas produkcji.
Oprócz wyżej wymienionych rodzajów oliwy na rynku funkcjonują również produkty używane w celach przemysłowych, które nie nadają się do konsumpcji – jedną z nich jest tak zwana Lampante Oil, wykorzystywana na przykład w lampach olejowych.
Właściwości oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek zawiera wiele właściwości, które mogą mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Spożywanie oliwy z oliwek może obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co przyczynia się do ochrony układu krążenia. Oliwa z oliwek posiada też kwasy tłuszczowe, takie jak jednonienasycony kwas oleinowy oraz witaminę E, która jest korzystna dla naszego organizmu.
Oliwa z oliwek tłoczona na zimno to nie tylko niepowtarzalny smak – to także źródło dobrodziejstw dla organizmu, potwierdzone wieloma badaniami. Jaki jest wpływ oliwy z oliwek na zdrowie?
Wartości odżywcze oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych tłuszczów roślinnych, które możemy spożywać. Szczególnie wartościowe są odżywcze właściwości oliwy z oliwek extra virgin, czyli oliwy z pierwszego tłoczenia.
Jednonienasycony kwas oleinowy - to on odpowiada za prozdrowotne właściwości i działanie oliwy - sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu. Oliwa to także źródło przeciwutleniaczy, kwasów tłuszczowych oraz witamin. Nie bez powodu jest powszechnie nazywana "płynnym złotem" ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Regularne spożywanie oliwy z oliwek może znacząco poprawić nasze samopoczucie a korzyści dla zdrowia są nie do przecenienia.
Jakie witaminy zawiera oliwa z oliwek?
Starannie produkowana oliwa z oliwek jest źródłem witamin z grup A, B, C, D, E i K. To nie wszystko! Zawiera również wiele cennych składników mineralnych, takich jak potas, magnez i fosfor, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz oleuropeinę.
Oleuropeina - kluczowy składnik oliwy z oliwek i jego działanie
Oleuropeina to naturalna substancja chemiczna, która występuje w liściu oliwnym oraz owocach oliwki europejskiej (Olea Europaea).
Starożytni Grecy wykorzystywali liść oliwny jako lekarstwo na wiele dolegliwości. Dziś, dzięki badaniom naukowym, wiemy, że oleuropeina ma potencjał w leczeniu różnych schorzeń i wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne i może być stosowana jako substytut zróżnicowanej diety.
Najwięcej Oleuropeiny zawiera nasza oliwa wysokopolifenolowa. Została dokładnie przebadana i potwierdzono, że zawiera aż 650 mg/kg przeciwutleniaczy! Najważniejszymi przeciwutleniaczami w naszej oliwie z pierwszego tłoczenia są lignany (76 mg/kg) i oleuropeina (29 mg/kg). To prawdziwa skarbnica zdrowia dla Twojego organizmu!
Właściwości prozdrowotne oliwy z oliwek
-
Oczyszcza i reguluje procesy trawienia
Dzięki oliwie trawienie odbywa się sprawniej i bez kłopotów. Jej regularne spożywanie, nie tylko zapobiega tworzeniu się nieżytów czy wrzodów żołądka, ale także wspomaga proces odchudzania, powodując uczucie sytości.
-
Wyrównuje poziom cukru we krwi
Jest pożądanym składnikiem diety wszystkich cukrzyków. Świetnie asymiluje cukry.
-
Wykazuje działanie antyoksydacyjne
Dzięki trzydziestu różnego rodzaju związkom fenolowym oddziałuje na wolne rodniki, przeciwdziałając chorobom cywilizacyjnym – między innymi może mieć wpływ na ograniczenie powstawania nowotworów czy spowalnianie procesów starzenia.
-
Reguluje ciśnienie krwi
Wszystkich smakoszy borykających się z nadciśnieniem z pewnością ucieszy fakt, że oliwa z oliwek wykazuje właściwości hamujące powstawaniem blaszek miażdżycowych oraz reguluje ciśnienie krwi. Pomaga uniknąć udaru mózgu.
-
Ma działanie antywirusowe i właściwości antybakteryjne
Właściwości oliwy pozwalają zwalczać stany zapalne i dbają o system immunologiczny organizmu. Przeciwdziała atakom mikroorganizmów!
Ile dziennie oliwy z oliwek należy przyjmować? Dawką „w sam raz” okazują się 3 łyżki, dzięki tej ilości dostarczamy organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych
Oliwa z oliwek zastosowanie
Zastosowanie oliwy z oliwek jest niezwykle wszechstronne i obejmuje obszary od kulinariów, poprzez kosmetykę, aż po medycynę naturalną. W kuchni oliwa z oliwek świetnie sprawdza się zarówno do smażenia, jak i jako składnik sałatek czy marynat. W pielęgnacji skóry zaś sprawdza się idealnie jako samodzielny kosmetyk, składnik produkcyjny czy dodatek do kremów, balsamów, mydeł.
Świeża i pachnąca oliwa z oliwek jest znakomitym dodatkiem, który dopełnia wiele dań. Trzeba jednak pamiętać, że nieodpowiednio zastosowana może stracić swoje wartości odżywcze.
Oliwa z oliwek w kuchni - smażenie i inne zastosowania
Zastosowanie w kuchni jest bardzo proste, najczęściej wykorzystuje się ją jako składnik potraw na zimno - wystarczy łyżka oliwy i kilka przypraw, a staje się apetycznym dressingiem w stylu winegret, jest komponentem wielu sosów do makaronów czy ciasta do pizzy. Jej delikatny smak doskonale komponuje się z wieloma potrawami, nadając im charakterystyczny, śródziemnomorski aromat.
To jednak nie wszystko. W kuchni oliwy warto używać jako… środek do pielęgnacji ulubionych desek do krojenia! To dzięki niej udaje nam się zachować drewno w dobrym stanie, a deski wciąż wyglądają pięknie!
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Badania udowodniły, że oliwa z oliwek, szczególnie ta wysokiej jakości, osiąga swój punkt dymienia w temperaturze powyżej 200 stopni Celsjusza. Codzienne smażenie czy duszenie nie wymaga jednak temperatury wyższej niż 180 stopni Celsjusza, więc tłuszcz ten z powodzeniem stosować można na patelni. Dodatkowo obecność polifenoli i witaminy E zmniejsza tempo szkodliwych przemian, chroniąc oliwę przed oksydacją. Dlatego właśnie warto postawić na świeżą oliwę tłoczoną na zimno!
Zastosowanie oliwy z oliwek w kosmetyce
Oliwa jest niezwykle cennym składnikiem różnego rodzaju produktów kosmetycznych. Już od wielu lat zastosowanie w kosmetyce polega na wykorzystaniu oliwy do tworzenia naturalnych specyfików. Oliwa zawiera związki, które nie tylko działają prozdrowotnie, ale także pomagają w pielęgnacji skóry i pielęgnacji ciała. Dlaczego warto sięgnąć po kosmetyki zawierające oliwę z oliwek? Jak wygląda zastosowanie kosmetyczne oliwy z oliwek?
-
Nawilża – zawarta w niej witamina F, czyli właśnie wielonasycone kwasy tłuszczowe, skutecznie chronią skórę przed utratą wilgoci, pozostawiając ją nawilżoną, miękką i lśniącą.
-
Oczyszcza – dzięki temu doskonale nadaje się do naturalnego demakijażu. Wykazuje też działanie redukujące zmiany skórne, przebarwienia czy trądzik.
-
Natłuszcza – pomaga pozbyć się problemu suchej skóry, dbając o właściwy skład sebum.
-
Odbudowuje – wzmacniając odporność naskórka, pomaga wygładzić ubytki i podnieść jego naturalną odporność.
-
Działa przeciwzmarszczkowo – dba o jędrność skóry, dzięki czemu jest znakomitym środkiem odmładzającym. Zawarte w niej związki fenolowe zapewniają cerze młodość i witalność.
Oliwa z oliwek na skórę i twarz
Nie ma się więc co dziwić, że producenci naturalnych kosmetyków chętnie sięgają po oliwę z oliwek. Zastosowanie kosmetyczne sprawia, że wykorzystuje się ją jako samodzielny olejek do skóry, ale spotkasz ją również w składzie wielu produktów do pielęgnacji twarzy czy ciała. Jest komponentem peelingów, masek, mydeł czy produktów do demakijażu.
Tłoczona na zimno oliwa z oliwek wzbogaca skład balsamów do oraz kremów na dzień i na noc. Znajdziesz ją również w wielu oczyszczających tonikach dbających o potrzeby osób borykających się z trądzikiem. Jej dobroczynne działanie odkryją zarówno posiadacze skóry normalnej i suchej, jak i wrażliwej czy atopowej. Stosowanie preparatów na bazie oliwy przynosi niesamowite rezultaty!
W naszej olejarni szczególną popularnością cieszą się naturalne mydła powstające przy udziale oliwy, które nieustająco wzbudzają zachwyt użytkowników. Nie może zabraknąć ich również w Twoim domu!
Jakie są przeciwwskazania do stosowania oliwy z oliwek na skórę? Jak każdy produkt, nie sprawdzi się we wszystkich przypadkach równie dobrze. Nie może być stosowana przez alergików oraz nie poleca się jej nakładania na skórę u osób borykających się z nadmierną pracą gruczołów łojowych.
Oliwa z oliwek na włosy
Nie tylko cera! Oliwa z oliwek zastosowanie ma również w naturalnej pielęgnacji włosów. Szczególnie skorzystają z jej właściwości posiadacze suchych włosów z kłopotliwą tendencją do puszenia się. Borykasz się z tym problemem? Wypróbuj olejowanie włosów oliwą z oliwek!
Przechowywanie oliwy z oliwek
Naturalna, świeża i nierafinowana oliwa z oliwek do picia wymaga odrobiny troski, by zachować pełnię swoich właściwości. Przede wszystkim oliwa powinna być umieszczona w grubych butelkach z ciemnego szkła, które izolować będzie tłuszcz od światła słonecznego, będącego jednym z jej największych wrogów.
Upewnij się również, że pojemniki, w których przechowujesz oliwę, są szczelnie zamknięte. Dostęp powietrza do cieczy sprawia, że oliwa szybciej się starzeje. Po pieczołowitym zakręceniu butelek należy umieścić je w miejscu o temperaturze 18-24 stopni Celsjusza. Dzięki temu na długo pozostanie smaczna, świeża i pachnąca.
Przeciwwskazania do stosowania oliwy z oliwek
Chociaż dobra oliwa z oliwek jest pyszna, a do tego zawiera wiele prozdrowotnych składników, nie możemy zapominać o tym, że jest tłuszczem. Pomimo wszystkich dobroczynnych właściwości, wciąż jest to produkt bardzo kaloryczny. Dlatego należy spożywać go z umiarem.
Rekomendowana porcja to jedna lub dwie łyżki dziennie. Jedna łyżka oliwy z oliwek dostarcza około 119 kcal. Dlatego dodawanie składników „na oko”, podczas przygotowywania posiłku, może sprawić, że łatwo przesadzimy z ilością oliwy. Jednym ze skutków jej nadmiernego spożycia jest nadwaga. Dlatego w osoby dbające o linię powinny pilnować używania odpowiednich porcji oliwy w codziennej diecie.
Przeciwwskazania stosowania oliwy dotyczą także osób, które chorują na zespół jelita drażliwego. Osoby cierpiące na IBS, po wypiciu oliwy z oliwek, mogą zauważyć u siebie zaostrzone objawy.
Z oliwy z oliwek powinny całkowicie zrezygnować osoby uczulone na owoce drzewa oliwnego. Alergicy mogą za to sięgnąć po inne zdrowe oleje, które nadają się do smażenia – np. olej z awokado.
Dobra oliwa z oliwek, czyli jaka? Gdzie kupić?
Dobra oliwa z oliwek to ta, co do której jakości masz 100% pewność. To ta pochodząca od sprawdzonych dostawców i produkowana z oliwek najwyższej jakości. Tłoczona na zimno, nierafinowana i świeża – taką właśnie oryginalną oliwę wprost z Hiszpanii, Grecji, Chorwacji i Włoch sprowadza dla Ciebie Rodzinna Olejarnia Olini. To ta sama, która gości na naszych stołach. Pyszna i pachnąca staje się uzupełnieniem ulubionych sałatek i potraw.
Lekko pikantna i pozbawiona goryczki oliwa z oliwek extra virgin od sprawdzonego importera już za chwilę może zagościć w Twoim domu, by zadbać o zdrowie Twoich najbliższych. Poznaj prawdziwy produkt, w którym czuć promienie słońca.