📦 Darmowa dostawa z DPD Pickup 📦
🌸 -10% na zestawy na Dzień Mamy. Zobacz tutaj. 🌸
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
14-02-2024  |  Agnieszka Maciejowska

Oliwa z oliwek – właściwości i zastosowanie

Oliwa z oliwek ma mnóstwo właściwości i zastosowań, nie tylko w kuchni. Ta królowa kuchni śródziemnomorskiej od wieków towarzyszy ludzkości, będąc nie tylko prozdrowotnym uzupełnieniem diety, ale także wszechstronnym tłuszczem roślinnym znajdującym swoje zastosowanie w pielęgnacji twarzy, skóry i włosów. Nic dziwnego, że zachwyca się nią cały świat – oliwa z oliwek to prawdziwy śródziemnomorski eliksir, dzięki któremu w łatwy sposób możesz poprawić sposób swojego odżywiania. Czy oliwa z oliwek jest zdrowa? Jakie właściwości i działanie ma oliwa z oliwek? Tego dowiesz się z naszego artykułu.

Spis treści:

    1. Jak powstaje oliwa z oliwek? Jakie są rodzaje oliwy?
    2. Właściwości oliwy z oliwek
    3. Oliwa z oliwek zastosowanie
    4. Przeciwwskazania do stosowania oliwy z oliwek
    5. Dobra oliwa z oliwek, czyli jaka? Gdzie kupić?

Jak powstaje oliwa z oliwek? Jakie są rodzaje oliwy?

Zastanawiasz się, jak powstaje oliwa z oliwek? Wszystko zaczyna się od gajów drzew oliwnych, których starannie wyselekcjonowane owoce tłoczone są w niskiej temperaturze 27-32 stopni Celsjusza. Najlepsi producenci muszą podchodzić do nich ze szczególną troską – oliwki są bardzo delikatne, a ich sok wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych.

Oliwa z oliwek tłoczona na zimno oznacza nie tylko to, że produkt nie jest poddawany po wyciskaniu żadnym modyfikacjom, ale także daje gwarancję nieskazitelnej konsystencji i świeżego smaku. Ten brak dodatkowego oczyszczania czy rafinowania oznacza też, że podczas produkcji nie popełniono żadnych błędów, a oliwa zachowuje swoje dobroczynne właściwości.

To produkcja oliwy z oliwek określa jej kolor i zapach oliwy i uchyla rąbka tajemnicy co do czasu, który minął od jej wytłoczenia. Barwa może wahać się od jasnożółtej – oliwy najświeższej – aż po zielonkawą.

Oliwa z oliwek – rodzaje i pochodzenie

Oliwa oliwie nierówna. Nie każdy tłuszcz pochodzący z oliwek może szczycić się mianem extra virgin. Jakie są rodzaje oliwy z oliwek?

  • Oliwa z oliwek extra virgin

Najlepsza oliwa z oliwek to według wielu oliwa extra virgin, która powstaje z owoców o kwasowości nie większej niż 0,8%. Charakteryzuje się świeżym zapachem i smakiem. Dzięki starannemu procesowi produkcji udaje się otrzymać esencjonalny i aromatyczny produkt.  Tylko w ten sposób produkowana oliwa, jest w 100% sokiem wyciśniętym z całych owoców metodą mechaniczną, bez udziału rozpuszczalników.

  • Oliwa z oliwek virgin

Oliwę wytwarzaną z oliwek o kwasowości poniżej 1,5% nazywa się virgin. Również jest wykorzystywana w kuchni, jednak charakteryzuje się nieco uboższym smakiem.

  • Oliwa z oliwek pure

Pure, czyli „czystą” oliwą z oliwek oznacza się produkt powstający z mieszanki oliwy z pierwszego tłoczenia i tej rafinowanej. Cena oliwy z oliwek tej klasy jest nieco niższa, jednak idzie to w parze z jej jakością.

  • Oliwa z oliwek

Zwykła oliwa z oliwek powstaje z mieszanki rafinowanej oliwy i oliwy z pierwszego tłoczenia o kwasowości nie większej niż 2%. Niestety, nie charakteryzuje się wyraźnymi walorami smakowymi i traci wiele swoich wartości odżywczych podczas produkcji.

Oprócz wyżej wymienionych rodzajów oliwy na rynku funkcjonują również produkty używane w celach przemysłowych, które nie nadają się do konsumpcji – jedną z nich jest tak zwana Lampante Oil, wykorzystywana na przykład w lampach olejowych. 

Właściwości oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek zawiera wiele właściwości, które mogą mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Spożywanie oliwy z oliwek może obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co przyczynia się do ochrony układu krążenia. Oliwa z oliwek posiada też kwasy tłuszczowe, takie jak jednonienasycony kwas oleinowy oraz witaminę E, która jest korzystna dla naszego organizmu.

Oliwa z oliwek tłoczona na zimno to nie tylko niepowtarzalny smak – to także źródło dobrodziejstw dla organizmu, potwierdzone wieloma badaniami. Jaki jest wpływ oliwy z oliwek na zdrowie?

Wartości odżywcze oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych tłuszczów roślinnych, które możemy spożywać. Szczególnie wartościowe są odżywcze właściwości oliwy z oliwek extra virgin, czyli oliwy z pierwszego tłoczenia.

Jednonienasycony kwas oleinowy - to on odpowiada za prozdrowotne właściwości i działanie oliwy - sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu. Oliwa to także źródło przeciwutleniaczy, kwasów tłuszczowych oraz witamin. Nie bez powodu jest powszechnie nazywana "płynnym złotem" ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Regularne spożywanie oliwy z oliwek może znacząco poprawić nasze samopoczucie a korzyści dla zdrowia są nie do przecenienia.

Jakie witaminy zawiera oliwa z oliwek?

Starannie produkowana oliwa z oliwek jest źródłem witamin z grup A, B, C, D, E i K. To nie wszystko! Zawiera również wiele cennych składników mineralnych, takich jak potas, magnez i fosfor, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz oleuropeinę.

Oleuropeina - kluczowy składnik oliwy z oliwek i jego działanie

Oleuropeina to naturalna substancja chemiczna, która występuje w liściu oliwnym oraz owocach oliwki europejskiej (Olea Europaea).

Starożytni Grecy wykorzystywali liść oliwny jako lekarstwo na wiele dolegliwości. Dziś, dzięki badaniom naukowym, wiemy, że oleuropeina ma potencjał w leczeniu różnych schorzeń i wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne i może być stosowana jako substytut zróżnicowanej diety.

Najwięcej Oleuropeiny zawiera nasza oliwa wysokopolifenolowa. Została dokładnie przebadana i potwierdzono, że zawiera aż 650 mg/kg przeciwutleniaczy! Najważniejszymi przeciwutleniaczami w naszej oliwie z pierwszego tłoczenia są lignany (76 mg/kg) i oleuropeina (29 mg/kg). To prawdziwa skarbnica zdrowia dla Twojego organizmu!

Właściwości prozdrowotne oliwy z oliwek

  • Oczyszcza i reguluje procesy trawienia

Dzięki oliwie trawienie odbywa się sprawniej i bez kłopotów. Jej regularne spożywanie, nie tylko zapobiega tworzeniu się nieżytów czy wrzodów żołądka, ale także wspomaga proces odchudzania, powodując uczucie sytości. 

  • Wyrównuje poziom cukru we krwi

Jest pożądanym składnikiem diety wszystkich cukrzyków. Świetnie asymiluje cukry.

  • Wykazuje działanie antyoksydacyjne

Dzięki trzydziestu różnego rodzaju związkom fenolowym oddziałuje na wolne rodniki, przeciwdziałając chorobom cywilizacyjnym – między innymi może mieć wpływ na ograniczenie powstawania nowotworów czy spowalnianie procesów starzenia.

  • Reguluje ciśnienie krwi

Wszystkich smakoszy borykających się z nadciśnieniem z pewnością ucieszy fakt, że oliwa z oliwek wykazuje właściwości hamujące powstawaniem blaszek miażdżycowych oraz reguluje ciśnienie krwi. Pomaga uniknąć udaru mózgu.

  • Ma działanie antywirusowe i właściwości antybakteryjne

Właściwości oliwy pozwalają zwalczać stany zapalne i dbają o system immunologiczny organizmu. Przeciwdziała atakom mikroorganizmów!

Ile dziennie oliwy z oliwek należy przyjmować? Dawką „w sam raz” okazują się 3 łyżki, dzięki tej ilości dostarczamy organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych

Oliwa z oliwek zastosowanie

Zastosowanie oliwy z oliwek jest niezwykle wszechstronne i obejmuje obszary od kulinariów, poprzez kosmetykę, aż po medycynę naturalną. W kuchni oliwa z oliwek świetnie sprawdza się zarówno do smażenia, jak i jako składnik sałatek czy marynat. W pielęgnacji skóry zaś sprawdza się idealnie jako samodzielny kosmetyk, składnik produkcyjny czy dodatek do kremów, balsamów, mydeł.

Świeża i pachnąca oliwa z oliwek jest znakomitym dodatkiem, który dopełnia wiele dań. Trzeba jednak pamiętać, że nieodpowiednio zastosowana może stracić swoje wartości odżywcze. 

Oliwa z oliwek w kuchni - smażenie i inne zastosowania

Zastosowanie w kuchni jest bardzo proste, najczęściej wykorzystuje się ją jako składnik potraw na zimno - wystarczy łyżka oliwy i kilka przypraw, a staje się apetycznym dressingiem w stylu winegret, jest komponentem wielu sosów do makaronów czy ciasta do pizzy. Jej delikatny smak doskonale komponuje się z wieloma potrawami, nadając im charakterystyczny, śródziemnomorski aromat.

To jednak nie wszystko. W kuchni oliwy warto używać jako… środek do pielęgnacji ulubionych desek do krojenia! To dzięki niej udaje nam się zachować drewno w dobrym stanie, a deski wciąż wyglądają pięknie!

Czy można smażyć na oliwie z oliwek?

Badania udowodniły, że oliwa z oliwek, szczególnie ta wysokiej jakości, osiąga swój punkt dymienia w temperaturze powyżej 200 stopni Celsjusza. Codzienne smażenie czy duszenie nie wymaga jednak temperatury wyższej niż 180 stopni Celsjusza, więc tłuszcz ten z powodzeniem stosować można na patelni. Dodatkowo obecność polifenoli i witaminy E zmniejsza tempo szkodliwych przemian, chroniąc oliwę przed oksydacją. Dlatego właśnie warto postawić na świeżą oliwę tłoczoną na zimno!

Zastosowanie oliwy z oliwek w kosmetyce

Oliwa jest niezwykle cennym składnikiem różnego rodzaju produktów kosmetycznych. Już od wielu lat zastosowanie w kosmetyce polega na wykorzystaniu oliwy do tworzenia naturalnych specyfików. Oliwa zawiera związki, które nie tylko działają prozdrowotnie, ale także pomagają w pielęgnacji skóry  i pielęgnacji ciała. Dlaczego warto sięgnąć po kosmetyki zawierające oliwę z oliwek? Jak wygląda zastosowanie kosmetyczne oliwy z oliwek?

  • Nawilża – zawarta w niej witamina F, czyli właśnie wielonasycone kwasy tłuszczowe, skutecznie chronią skórę przed utratą wilgoci, pozostawiając ją nawilżoną, miękką i lśniącą.

  • Oczyszcza – dzięki temu doskonale nadaje się do naturalnego demakijażu. Wykazuje też działanie redukujące zmiany skórne, przebarwienia czy trądzik.

  • Natłuszcza – pomaga pozbyć się problemu suchej skóry, dbając o właściwy skład sebum.

  • Odbudowuje – wzmacniając odporność naskórka, pomaga wygładzić ubytki i podnieść jego naturalną odporność.

  • Działa przeciwzmarszczkowo – dba o jędrność skóry, dzięki czemu jest znakomitym środkiem odmładzającym. Zawarte w niej związki fenolowe zapewniają cerze młodość i witalność.

Oliwa z oliwek na skórę i twarz

Nie ma się więc co dziwić, że producenci naturalnych kosmetyków chętnie sięgają po oliwę z oliwek. Zastosowanie kosmetyczne sprawia, że wykorzystuje się ją jako samodzielny olejek do skóry, ale spotkasz ją również w składzie wielu produktów do pielęgnacji twarzy czy ciała. Jest komponentem peelingów, masek, mydeł czy produktów do demakijażu.

Tłoczona na zimno oliwa z oliwek wzbogaca skład balsamów do oraz kremów na dzień i na noc. Znajdziesz ją również w wielu oczyszczających tonikach dbających o potrzeby osób borykających się z trądzikiem. Jej dobroczynne działanie odkryją zarówno posiadacze skóry normalnej i suchej, jak i wrażliwej czy atopowej. Stosowanie preparatów na bazie oliwy przynosi niesamowite rezultaty!

W naszej olejarni szczególną popularnością cieszą się naturalne mydła powstające przy udziale oliwy, które nieustająco wzbudzają zachwyt użytkowników. Nie może zabraknąć ich również w Twoim domu!

Jakie są przeciwwskazania do stosowania oliwy z oliwek na skórę? Jak każdy produkt, nie sprawdzi się we wszystkich przypadkach równie dobrze. Nie może być stosowana przez alergików oraz nie poleca się jej nakładania na skórę u osób borykających się z nadmierną pracą gruczołów łojowych.

Oliwa z oliwek na włosy

Nie tylko cera! Oliwa z oliwek zastosowanie ma również w naturalnej pielęgnacji włosów. Szczególnie skorzystają z jej właściwości posiadacze suchych włosów z kłopotliwą tendencją do puszenia się. Borykasz się z tym problemem? Wypróbuj olejowanie włosów oliwą z oliwek!

Przechowywanie oliwy z oliwek

Naturalna, świeża i nierafinowana oliwa z oliwek do picia wymaga odrobiny troski, by zachować pełnię swoich właściwości. Przede wszystkim oliwa powinna być umieszczona w grubych butelkach z ciemnego szkła, które izolować będzie tłuszcz od światła słonecznego, będącego jednym z jej największych wrogów. 

Upewnij się również, że pojemniki, w których przechowujesz oliwę, są szczelnie zamknięte. Dostęp powietrza do cieczy sprawia, że oliwa szybciej się starzeje. Po pieczołowitym zakręceniu butelek należy umieścić je w miejscu o temperaturze 18-24 stopni Celsjusza. Dzięki temu na długo pozostanie smaczna, świeża i pachnąca. 

Przeciwwskazania do stosowania oliwy z oliwek

Chociaż dobra oliwa z oliwek jest pyszna, a do tego zawiera wiele prozdrowotnych składników, nie możemy zapominać o tym, że jest tłuszczem. Pomimo wszystkich dobroczynnych właściwości, wciąż jest to produkt bardzo kaloryczny. Dlatego należy spożywać go z umiarem

Rekomendowana porcja to jedna lub dwie łyżki dziennie. Jedna łyżka oliwy z oliwek dostarcza około 119 kcal. Dlatego dodawanie składników „na oko”, podczas przygotowywania posiłku, może sprawić, że łatwo przesadzimy z ilością oliwy. Jednym ze skutków jej nadmiernego spożycia jest nadwaga. Dlatego w osoby dbające o linię powinny pilnować używania odpowiednich porcji oliwy w codziennej diecie.

Przeciwwskazania stosowania oliwy dotyczą także osób, które chorują na zespół jelita drażliwego. Osoby cierpiące na IBS, po wypiciu oliwy z oliwek, mogą zauważyć u siebie zaostrzone objawy.

Z oliwy z oliwek powinny całkowicie zrezygnować osoby uczulone na owoce drzewa oliwnego. Alergicy mogą za to sięgnąć po inne zdrowe oleje, które nadają się do smażenia – np. olej z awokado.

Dobra oliwa z oliwek, czyli jaka? Gdzie kupić?

Dobra oliwa z oliwek to ta, co do której jakości masz 100% pewność. To ta pochodząca od sprawdzonych dostawców i produkowana z oliwek najwyższej jakości. Tłoczona na zimno, nierafinowana i świeża – taką właśnie oryginalną oliwę wprost z Hiszpanii, Grecji, Chorwacji i Włoch sprowadza dla Ciebie Rodzinna Olejarnia Olini. To ta sama, która gości na naszych stołach. Pyszna i pachnąca staje się uzupełnieniem ulubionych sałatek i potraw. 

Lekko pikantna i pozbawiona goryczki oliwa z oliwek extra virgin od sprawdzonego importera już za chwilę może zagościć w Twoim domu, by zadbać o zdrowie Twoich najbliższych. Poznaj prawdziwy produkt, w którym czuć promienie słońca.

Autorka:

Agnieszka Maciejowska Od lat związana ze zdrową żywnością. W Olini.pl odpowiada za testowanie produktów i edukację.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium