Świąteczne prezenty 🎄🎁 Wybierz spośród 10 zestawów
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
17-12-2021  |  Agnieszka Maciejowska

Oliwa z oliwek – właściwości i zastosowanie

Oliwa z oliwek ma mnóstwo właściwości i zastosowań, nie tylko w kuchni. Ta królowa kuchni śródziemnomorskiej od wieków towarzyszy ludzkości, będąc nie tylko prozdrowotnym uzupełnieniem diety, ale także wszechstronnym tłuszczem roślinnym znajdującym swoje zastosowanie w pielęgnacji twarzy, skóry i włosów. Nic dziwnego, że zachwyca się nią cały świat – oliwa z oliwek to prawdziwy skarb, dzięki któremu w łatwy sposób możesz poprawić sposób swojego odżywiania.

Spis treści:

    1. Jak powstaje oliwa z oliwek?
    2. Oliwa z oliwek – rodzaje i pochodzenie
    3. Oliwa z oliwek właściwości zdrowotne
    4. Oliwa hiszpańska - właściwości
    5. Oliwa chorwacka - właściwości
    6. Oliwa włoska - właściwości
    7. Oliwa grecka - właściwości
    8. Oliwa extra virgin – co to znaczy oliwa z pierwszego tłoczenia
    9. Oliwa z oliwek – zastosowanie w kosmetyce
    10. Oliwa z oliwek na skórę i twarz
    11. Oliwa z oliwek na włosy
    12. Oliwa z oliwek zastosowanie w kuchni
    13. Jak stosować oliwę z oliwek?
    14. Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
    15. Jak przechowywać oliwę z oliwek?
    16. Dobra oliwa z oliwek, czyli jaka? Gdzie kupić?

Jak powstaje oliwa z oliwek?

Zastanawiasz się, jak powstaje oliwa z oliwek? Wszystko zaczyna się od gajów drzew oliwnych, których starannie wyselekcjonowane owoce tłoczone są w niskiej temperaturze 27-32 stopni Celsjusza. Najlepsi producenci muszą podchodzić do nich ze szczególną troską (także o właściwości oliwy) – oliwki są bardzo delikatne, a ich sok wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych.

Oliwa z oliwek tłoczona na zimno oznacza nie tylko to, że produkt nie jest poddawany po wyciskaniu żadnym modyfikacjom, ale także daje gwarancję nieskazitelnej konsystencji i świeżego smaku. Ten brak dodatkowego oczyszczania czy rafinowania oznacza też, że podczas produkcji nie popełniono żadnych błędów, a oliwa zachowuje swoje dobroczynne właściwości.

Kolor i zapach oliwy uchylają rąbka tajemnicy co do czasu, który minął od jej wytłoczenia. Barwa może wahać się od jasnożółtej – oliwy najświeższej – aż po zielonkawą. Natomiast intensywny zapach i gorzkawy smak wyróżniają tę oliwę, która „stoi” już nieco dłużej.

Oliwa z oliwek – rodzaje i pochodzenie

Oliwa oliwie nierówna. Nie każdy tłuszcz pochodzący z oliwek może szczycić się mianem extra virgin, a oliwa pochodząca z Hiszpanii różnić się będzie od oliwy chorwackiej czy oliwy włoskiej.

  • Oliwa z oliwek extra virgin

Najlepsza oliwa z oliwek to według wielu oliwa extra virgin, która powstaje z owoców o kwasowości nie większej niż 0,8%. To pożądany produkt, który stanowi bazę dla kuchni śródziemnomorskiej – nie sposób wyobrazić sobie bez niej włoskiej pizzy czy greckiej sałatki. Charakteryzuje się świeżym zapachem i smakiem, w którym brak goryczki.

  • Oliwa z oliwek virgin

Oliwę wytwarzaną z oliwek o kwasowości poniżej 1,5% nazywa się virgin. Również jest wykorzystywana w kuchni, jednak charakteryzuje się nieco uboższym smakiem.

  • Oliwa z oliwek pure

Pure, czyli „czystą” oliwą z oliwek oznacza się produkt powstający z mieszanki oliwy z pierwszego tłoczenia i tej rafinowanej. Cena oliwy z oliwek tej klasy jest nieco niższa, jednak idzie to w parze z jej jakością.

  • Oliwa z oliwek

Zwykła oliwa z oliwek powstaje z mieszanki rafinowanej oliwy i oliwy z pierwszego tłoczenia o kwasowości nie większej niż 2%. Niestety, nie charakteryzuje się wyraźnymi walorami smakowymi i traci wiele swoich wartości odżywczych podczas produkcji.

Oprócz wyżej wymienionych rodzajów oliwy na rynku funkcjonują również produkty używane w celach przemysłowych, które nie nadają się do konsumpcji – jedną z nich jest tak zwana Lampante Oil, wykorzystywana na przykład w lampach olejowych. 

Oliwa z oliwek właściwości zdrowotne

Oliwa z oliwek tłoczona na zimno to nie tylko niepowtarzalny smak – to także źródło dobrodziejstw dla organizmu, potwierdzone wieloma badaniami. Dlaczego jest taka cenna?

  • Jest źródłem wielu witamin

Starannie produkowana oliwa z oliwek jest źródłem witamin z grup A, B, C, D, E i K. To nie wszystko! Zawiera również wiele cennych składników mineralnych, takich jak potas, magnez i fosfor oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

  • Oczyszcza i reguluje procesy trawienia

Dzięki oliwie trawienie odbywa się sprawniej i bez kłopotów. Jej regularne spożywanie, nie tylko zapobiega tworzeniu się nieżytów czy wrzodów żołądka, ale także wspomaga proces odchudzania, powodując uczucie sytości. 

  • Wyrównuje poziom cukru we krwi

Jest pożądanym składnikiem diety wszystkich cukrzyków. Świetnie asymiluje cukry.

  • Wykazuje działanie antyoksydacyjne

Dzięki trzydziestu różnego rodzaju związkom fenolowym oddziałuje na wolne rodniki, przeciwdziałając chorobom cywilizacyjnym – między innymi może mieć wpływ na ograniczenie powstawania nowotworów czy spowalnianie procesów starzenia.

  • Reguluje ciśnienie krwi

Wszystkich smakoszy borykających się z nadciśnieniem z pewnością ucieszy fakt, że oliwa z oliwek wykazuje właściwości hamujące powstawaniem blaszek miażdżycowych oraz reguluje ciśnienie krwi. Pomaga uniknąć udaru mózgu.

  • Ma działanie antywirusowe i antybakteryjne

Właściwości oliwy pozwalają zwalczać stany zapalne i dbają o system immunologiczny organizmu. Przeciwdziała atakom mikroorganizmów!

Kiedy najlepiej pić oliwę z oliwek, by cieszyć się jej dobroczynnym wpływem na organizm? Najlepiej przyjmować ją rano, na czczo, zaraz po obudzeniu.

Ile dziennie oliwy z oliwek należy przyjmować? Dawką „w sam raz” okazują się 3 łyżki, dzięki tej ilości dostarczamy organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych

Oliwa hiszpańska - właściwości

Hiszpania słynie ze swoich urodzajnych gajów oliwnych – zapewniają one aż 60% produkcji oliwy z oliwek w całej Unii Europejskiej! Najważniejszym regionem jest położona na południu kraju gorąca Andaluzja, w której na ogromnych połaciach rozciągają się gaje oliwne. W parze z takim zapleczem iść musi wyjątkowy smak – nic dziwnego, że sami Hiszpanie nie wyobrażają sobie swojej kuchni bez dodatku oliwy

Co wyróżnia hiszpańską oliwę od tych pochodzących z innych części świata? To smak, w którym łatwo się zakochać! Oprócz najwyższej jakości i staranności wykonania charakteryzuje się pikantnym, pieprznym zapachem, a w jej smaku wyraźnie wybijają się owoce oliwek. Nic dziwnego, że zachwyca się nią cały świat!

Oliwa chorwacka - właściwości

Chociaż Chorwacja nie kojarzy się ze światowym producentem oliwy, to pochodzące z Dalmacji wyroby oliwne bardzo często zalicza się do tych wręcz luksusowych i idealnych dla smakoszy. W czym tkwi oliwny sekret? W tym przypadku składa się na niego nienaganna technika zbiorów i tłoczenia oraz klimat – zbiory oliwek zaczynają się w momencie, w którym słońce nadal operuje wysoko, ale już nie praży tak mocno owoców – dzięki temu oliwa chorwacka nie jest narażona na zbyt wysoką temperaturę i utratę swoich walorów.

Oliwa włoska - właściwości

Smak oliwy z oliwek dużo mówi o rejonie, w którym rosną owoce, z których jest tłoczona. Nasza oliwa włoska extra vergine powstaje z odmian oliwek Leccino i Frantoio, dojrzewających w najczystszych regionach Włoch. Dzięki temu oliwa włoska ma w sobie smaki migdałowe, kwiatowe oraz orzeźwiającej, soczystej trawy i delikatnej, lekko pieprznej goryczki

Włoska oliwa extra virgin Olini:

  1. Pochodzi z pierwszego tłoczenia.
  2. Tłoczona jest na zimno w maksymalne 24h po zbiorach.
  3. Powstaje z najlepszych owoców.
  4. Jest nierafinowana
  5. Oliwki pochodzą z czystych regionów Włoch.
  6. Przechowywana jest w atmosferze argonu, chroniącą oliwę przed utlenieniem.
  7. Jej kwasowość to 0,16% - wg norm międzynarodowych extra virgin to oliwy, których kwasowość jest mniejsza niż 0,8%.
  8. Przelewamy ją do butelek z ciemnego szkła.

Oliwa grecka - właściwości

Grecka oliwa z oliwek Manaki. Extra virgin - tłoczona na zimno w maksymalnie 24 godziny po zbiorach. Oliwa grecka z oliwek Manaki, najbardziej aromatycznych oliwek na świecie, ma łagodny, delikatnie słodkawy smak, z lekko wyczuwalną nutą goryczki. Oliwa z Grecji jest świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i polifenoli. Oliwa grecka Olini ma aż 359 mg/kg polifenoli. Jej kwasowość wynosi 0,2-0,3%, czyli znacznie mniej niż rekomendowane normy 0,8%.

Oliwa extra virgin – co to znaczy oliwa z pierwszego tłoczenia

Wiesz już, że oliwa extra virgin uznawana jest za rarytas. Dlaczego jednak tak się dzieje? Dzięki starannemu procesowi produkcji udaje się otrzymać esencjonalny i aromatyczny produkt. 

Tylko w ten sposób produkowana oliwa, będąca w 100% sokiem wyciśniętym z całych owoców metodą mechaniczną, bez udziału rozpuszczalników, daje gwarancję, że spożywany przez nas tłuszcz korzystnie wpływa na stan zdrowia i nie stracił podczas produkcji wielu swoich wartości odżywczych. 

Niska temperatura jednokrotnego tłoczenia sprawia, że możemy cieszyć się pyszną, aromatyczną i zdrową oliwą. Kto raz spróbuje – zakocha się po uszy.

Oliwa z oliwek – zastosowanie w kosmetyce

Oliwa jest niezwykle cennym składnikiem różnego rodzaju produktów kosmetycznych. Już od wielu lat wykorzystuje się ją do tworzenia naturalnych specyfików. Zawiera związki, które nie tylko działają prozdrowotnie, ale także pomagają zadbać o ogólną kondycję organizmu. Dlaczego warto sięgnąć po kosmetyki, zawierające oliwę z oliwek i jak działa ona na skórę?

  • Nawilża – zawarta w niej witamina F, czyli właśnie wielonasycone kwasy tłuszczowe, skutecznie chronią skórę przed utratą wilgoci, pozostawiając ją nawilżoną, miękką i lśniącą.
  • Oczyszcza – dzięki temu doskonale nadaje się do naturalnego demakijażu. Wykazuje też działanie redukujące zmiany skórne, przebarwienia czy trądzik.
  • Natłuszcza – pomaga pozbyć się problemu suchej skóry, dbając o właściwy skład sebum.
  • Odbudowuje – wzmacniając odporność naskórka, pomaga wygładzić ubytki i podnieść jego naturalną odporność.
  • Działa przeciwzmarszczkowo – dba o jędrność skóry, dzięki czemu jest znakomitym środkiem odmładzającym. Zawarte w niej związki fenolowe zapewniają cerze młodość i witalność.

Oliwa z oliwek na skórę i twarz

Nie ma się więc co dziwić, że producenci naturalnych kosmetyków chętnie sięgają po oliwę z oliwek. Wykorzystuje się ją jako samodzielny olejek do skóry, ale spotkasz ją również w składzie wielu produktów do pielęgnacji twarzy czy ciała. Jest komponentem peelingów, masek czy produktów do demakijażu.

Tłoczona na zimno oliwa z oliwek wzbogaca skład balsamów do ust oraz kremów na dzień i na noc. Znajdziesz ją również w wielu oczyszczających tonikach dbających o potrzeby osób borykających się z trądzikiem. Jej dobroczynne działanie odkryją zarówno posiadacze skóry normalnej i suchej, jak i wrażliwej czy atopowej. Stosowanie preparatów na bazie oliwy przynosi niesamowite rezultaty!

W naszej olejarni szczególną popularnością cieszą się naturalne mydła powstające przy udziale oliwy, które nieustająco wzbudzają zachwyt użytkowników. Nie może zabraknąć ich również w Twoim domu!

Jakie są przeciwwskazania stosowania oliwy z oliwek? Jak każdy produkt, nie sprawdzi się we wszystkich przypadkach równie dobrze. Nie może być stosowana przez alergików oraz nie poleca się jej nakładania na skórę u osób borykających się z nadmierną pracą gruczołów łojowych.

Oliwa z oliwek na włosy

Nie tylko cera! Oliwa z oliwek zastosowaniema również w naturalnej pielęgnacji włosów. Szczególnie skorzystają z jej właściwości posiadacze suchych włosów z kłopotliwą tendencją do puszenia się. Borykasz się z tym problemem? Rozwiązanie kryje się w butelce aromatycznej, naturalnej oliwy, a nie w plastikowych pojemnikach wypełnionych chemikaliami. 

Oliwa znakomicie zadba o włosy wysokoporowate i pomoże Ci wydobyć ich modny, naturalny skręt. W efekcie otrzymasz lśniące, błyszczące i wzmocnione włosy.

Maski do włosów, szampony czy odżywki – przy wytwarzaniu naturalnych kosmetyków oliwa z oliwekwysokiej jakości jest nie do przecenienia!

Oliwa z oliwek zastosowanie w kuchni

Wiesz już, czym charakteryzuje się oliwa z oliwek wysokiej jakości i jakie przynosi korzyści zdrowotne. Jak jednak włączyć ją do diety całej rodziny, by wszyscy mogli cieszyć się jej właściwościami?

Świeża i pachnąca oliwa z oliwek jest znakomitym dodatkiem, który dopełnia wiele dań. Trudno wyobrazić sobie bez jej udziału aromatyczną kuchnię włoską czy iberyjską. Trzeba jednak pamiętać, że nieodpowiednio zastosowana może stracić swoje wartości odżywcze

Jak stosować oliwę z oliwek?

W kuchni śródziemnomorskiej wykorzystuje się ją jako składnik potraw na zimno – wystarczy łyżka oliwy i kilka przypraw, a staje się apetycznym dressingiem w stylu winegret, jest komponentem wielu sosów do makaronów czy ciasta do pizzy. To dzięki niej klasyczne, minimalistyczne sałatki mają w sobie to „coś”, a włoska „pasta” staje się cudownie kremowa.

To jednak nie wszystko – zdradzimy Ci nasz sekret. W kuchni oliwa z oliwek może posłużyć Ci także jako… środek do pielęgnacji ulubionych desek do krojenia! To dzięki niej udaje nam się zachować drewno w dobrym stanie, a deski wciąż wyglądają pięknie!

Czy można smażyć na oliwie z oliwek?

Podczas dyskusji o oliwie z oliwek często pojawia się pytanie o to, czy można używać jej do smażenia. Chociaż powszechny jest mit, jakoby w trakcie poddania obróbce termicznej traciła ona swoje walory i stawała się źródłem szkodliwych związków, warto go zwalczyć raz na zawsze. 

Badania udowodniły, że oliwa z oliwek, szczególnie ta wysokiej jakości, osiąga swój punkt dymienia w temperaturze powyżej 200 stopni Celsjusza. Codzienne smażenie czy duszenie nie wymaga jednak temperatury wyższej niż 180 stopni Celsjusza, więc tłuszcz ten z powodzeniem stosować można na patelni. Dodatkowo obecność polifenoli i witaminy E zmniejsza tempo szkodliwych przemian, chroniąc oliwę przed oksydacją. Dlatego właśnie warto postawić na świeżą oliwę tłoczoną na zimno!

Jak przechowywać oliwę z oliwek?

Naturalna, świeża i nierafinowana oliwa z oliwek do picia wymaga odrobiny troski, by zachować pełnię swoich właściwości. Przede wszystkim oliwa powinna być umieszczona w grubych butelkach z ciemnego szkła, które izolować będzie tłuszcz od światła słonecznego, będącego jednym z jej największych wrogów. 

Upewnij się również, że pojemniki, w których przechowujesz oliwę, są szczelnie zamknięte. Dostęp powietrza do cieczy sprawia, że oliwa szybciej się starzeje. Po pieczołowitym zakręceniu butelek należy umieścić je w miejscu o temperaturze 18-24 stopni Celsjusza. Dzięki temu na długo pozostanie smaczna, świeża i pachnąca. 

Możesz także trzymać ją w lodówce, jednak pod wpływem niskiej temperatury oliwa może zacząć się krystalizować, co nieco obniża jej walory estetyczne.

Dobra oliwa z oliwek, czyli jaka? Gdzie kupić?

Dobra oliwa z oliwek to ta, co do której jakości masz 100% pewność. To ta pochodząca od sprawdzonych dostawców i produkowana z oliwek najwyższej jakości. Tłoczona na zimno, nierafinowana i świeża – taką właśnie oryginalną oliwę wprost z gorącej Hiszpanii sprowadza dla Ciebie Rodzinna Olejarnia Olini. To ta sama, która gości na naszych stołach. Pyszna i pachnąca staje się uzupełnieniem ulubionych sałatek i potraw. 

Lekko pikantna i pozbawiona goryczki oliwa z oliwek extra virgin od sprawdzonego importera już za chwilę może zagościć w Twoim domu, by zadbać o zdrowie Twoich najbliższych. Poznaj prawdziwy produkt, w którym czuć promienie iberyjskiego słońca.

Autorka:

Agnieszka Maciejowska Od lat związana ze zdrową żywnością. W Olini.pl odpowiada za testowanie produktów i edukację.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium