Spis treści:
- Czym jest oliwa z oliwek?
- Jaka jest najlepsza oliwa z oliwek?
- Kropla historii oliwy z oliwek
- Poznaj właściwości oliwy z oliwek
- Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
- Najlepsza oliwa z oliwek na świecie – ranking
- Najlepsza Chorwacka oliwa z oliwek
- Najlepsza Hiszpańska oliwa z oliwek
- Najlepsza Grecka oliwa z oliwek
- Najlepsza Włoska oliwa z oliwek
Czym jest oliwa z oliwek?
Dobra oliwa z oliwek to prawdziwy rarytas. Nie rozpoznasz jej bez wiedzy o tym, czym właściwie jest to pyszne, płynne złoto! Oliwa z oliwek to nic innego jak sok wyciśnięty z oliwek na drodze mechanicznego tłoczenia. Ma w sobie jednak nieco sekretów – oliwki to bardzo delikatne owoce, które łatwo ulegają uszkodzeniu i szybko fermentują: dlatego właśnie wymagają tak wielkiej troski i doświadczenia.
Jaka jest najlepsza oliwa z oliwek?

Za najdoskonalszy produkt uważa się oliwę extra virgin (pierwszego tłoczenia). Czemu warto zwrócić uwagę na to oznaczenie? To gwarancja pierwszego tłoczenia na zimno bez żadnych dodatków chemicznych. Naturalna, gęsta i pyszna, oliwa extra virgin produkowana jest wyłącznie z oliwek najwyższej jakości o kwasowości wynoszącej nie więcej niż 0,08 procent. To ona jest najbardziej popularna w krajach uwielbiających oliwę – Grecji, Włoszech, Hiszpanii czy Chorwacji.
Jeśli zastanawiasz się, jaka oliwek extra virgin jest najlepsza do sałatek, to mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego mają na ten temat jednoznaczne zdanie - oliwa najwyższej jakości!
Wśród innych rodzajów oliwy wyróżnia się między innymi oliwę virgin (oliwa najwyższej jakości), oliwę rafinowaną czy oliwę lampante.
Kropla historii
Oliwa z oliwek towarzyszy ludzkości od tysiącleci! Przyjmuje się, że pierwsze gaje oliwne rozpoczęto hodować już w 5000 roku p.n.e. na terenie obecnej Syrii czy Libanu. Za sprawą rozkwitających na tych terenach cywilizacji oliwa szybko stała się popularna w całym basenie Morza Śródziemnego – zachwycali się nią starożytni Fenicjanie, Grecy, Egipcjanie czy Rzymianie, którzy to w największym stopniu odpowiedzialni są za rozpowszechnienie tych tak charakterystycznych dla nich upraw po całym śródziemnomorzu.
Już starożytny grecki poeta Homer okrzyknął oliwę z oliwek mianem płynnego złota. I słusznie! Ta stała się źródłem dobrobytu wielu cywilizacji, a same gaje oliwne uznawane były za mistyczne, święte miejsca, których naruszenie mogło skutkować wygnaniem lub śmiercią. Wieńcami z ich liści nagradzało się przecież zwycięzców olimpiad, oliwą nacierano ciała, spożywano, konserwowano żywność, używano jako medykament czy nawet wydajne paliwo.
Poznaj właściwości oliwy z oliwek
Dzisiaj wiemy, że śródziemnomorska fascynacja oliwą z oliwek nie wynikła jedynie z powiązań kulturowych czy jej pysznego smaku. Oliwa z oliwek posiada szereg prozdrowotnych właściwości, które udowodnione zostały podczas rozmaitych badań.
To za mało? Oliwa z oliwek wciąż badana jest przez naukowców z całego świata, a najnowsze wyniki udowadniają, że zawarte w niej polifenole wpływają na wzmocnienie ścian komórkowych, dzięki czemu te stają się bardziej wytrzymałe i elastyczne, zmniejszając ryzyko zachorowania na choroby serca. Dowiedziono również, że osoby regularnie spożywające dietę śródziemnomorską, w której oliwy z oliwek nie brakuje, rzadziej zapadają na nowotwory.
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Udowodniono również, wbrew popularnym mitom, że oliwa z oliwek jest całkowicie bezpieczna do smażenia, nie tracąc przy tym swoich wartości odżywczych. Dlaczego tak się dzieje?
Jej punkt dymienia, czyli temperatura, w której tłuszcz staje się toksyczny, utrzymuje się na bardzo wysokim poziomie – w przypadku oliwy wysokiej jakości wynosi on nawet 240 stopni Celsjusza. Nawet w przypadku smażenia głębokiego, tłuszcz rozgrzewa się jedynie do 190 stopni.
Najlepsza oliwa z oliwek na świecie – ranking
Oliwa oliwie nierówna – wiele krajów posiada swoje własne tradycje oliwne, które mają wpływ nie tylko na smak czy zapach, ale także na kolor czy ogólną jakość produktu. Najlepszych oliw z oliwek na świecie powinno szukać się tam, gdzie znajdowała się kolebka gajów oliwnych – w basenie Morza Śródziemnego.
To właśnie znajdujące się tam kraje ukochały sobie produkcję oliwy i to ta powoduje przyspieszone bicie serca największych smakoszy na całym świecie. Chociaż wszystkie pyszne, nieco inne produkty powstają w Hiszpanii, inne w Grecji, inne we Włoszech a jeszcze inne – w słonecznej Chorwacji czy Francji.
Która oliwek extra virgin jest najlepsza? Oto nasi faworyci. Uwaga – kolejność jest przypadkowa!
Najlepsza Chorwacka oliwa z oliwek
Złoto wśród oliw – chorwacka oliwa z oliwek, pochodząca z chorwackiej Dalmacji. Chociaż ta nie należy do czołowych producentów na świecie, wytwarzane tam oleje stanowią smakowity kąsek zarówno dla największych smakoszy, jak i najbardziej znanych szefów kuchni. Co jest w niej tak niezwykłego i czemu należy do najbardziej luksusowych, pożądanych produktów?
Oliwny sekret chorwackich upraw tkwi w idealnym do uprawy oliwek klimacie i starannej produkcji. W Dalmacji jesienne temperatury spadają nieco szybciej niż w Andaluzji czy Grecji – dzięki temu zbiory zaczynają się w momencie, w którym gorąco już nie tak mocno daje się we znaki.
To może mieć wpływ na uszkodzenie samych dojrzałych owoców, a co za tym idzie – obniżyć jakość oliwy. Dzięki niezbyt wysokiej temperaturze oliwki mogą bez przeszkód zachwycać wyjątkowym smakiem i aromatem! Jest o co walczyć – niektóre z nich pochodzą nawet z drzew liczących 1600 lat!
Oliwa chorwacka powstaje z wyjątkowych odmian owoców: oliwek oblica, których słodycz znakomicie podkreśla dania rybne. Doskonale smakuje na zimno, jako dodatek do sałatek, sosów, chleba czy samodzielnie – służąc za źródło witamin i przeciwutleniaczy.
Niegdyś dostępna jedynie po odwiedzinach w malowniczej Dalmacji, dzisiaj sprowadzana również do nas, do Olini – świeża, wyraźnie pachnąca oliwkami i przywodząca na myśl urokliwe wyspy otulone łagodnie falującym morzem. To wakacyjny klimat zamknięty w szczelnych butelkach!
Najlepsza Hiszpańska oliwa z oliwek
Naszą listę zaczynamy od mocnego uderzenia, bo od największego producenta oliwy z oliwek w całej Unii Europejskiej. Hiszpania, bo to o niej mowa, słynie ze swoich ogromnych połaci gajów oliwnych, które spowijają niemalże całą Andaluzję. Trudno się nie rozmarzyć, obserwując pnące aż po horyzont drzewka, które zdają się nie mieć końca.
Hiszpańska kuchnia od wieków determinowana jest przez tamtejszą oliwę. Nie ma w tym nic dziwnego – charakteryzuje się specyficznym smakiem, w którym łatwo się zakochać. Wyraźnie wyróżniają się w nim aromaty świeżych oliwek, skontrastowane przez lekko pikantny, pieprzny i gorzkawy smak.
Najlepsza hiszpańska oliwa z oliwek dodaje niepowtarzalnej głębi wielu potrawom – sami uwielbiamy używać jej w naszych kuchniach. To zasługa częstej hiszpańskiej praktyki, która polega na mieszaniu kilku odmian oliwek w jednej oliwie.
Wielkie połacie gajów sprawiają, że hiszpańska oliwa trafić może w różnorodne gusta. Zależnie od regionu dominować może w niej słodycz, pikanteria lub gorycz, jednak trudno pomylić andaluzyjskie złoto z produktem z innej części basenu Morza Śródziemnego. Pasuje zarówno do mięs, jak i do warzyw. Trudno się nie zakochać!
Najlepsza Grecka oliwa z oliwek
Z południowej Hiszpanii przenosimy się błyskawicznie nad drugą stronę Morza Śródziemnego, a dokładniej nad Morze Egejskie. Epoka oliwy w Grecji zaczęła się bowiem już w starożytności i w najlepsze trwa do dzisiaj. Niemal całą Helladę obrastają oliwne drzewka – zarówno piękne, okoliczne wyspy, jak i jej urokliwą część kontynentalną.
Najlepsza grecka oliwa z oliwek wytwarzana jest w naturalny, tradycyjny sposób od setek lat. To dzięki temu uważana jest za jedną z najdoskonalszych na świecie. To świetny dodatek do wielu sałatek, ważny składnik dressingów – na przykład słynnego sosu vinegrett – czy warzyw. W lokalnej kuchni jest zdrowym substytutem masła do nasączonego chleba, którego sami Grecy zdecydowanie sobie nie żałują.
Grecka oliwa z oliwek extra virgin. Tłoczona na zimno w maksymalnie 24 godziny po zbiorach, z oliwek odmiany Manaki, które są jednymi z najbardziej aromatycznych oliwek na świecie. Oliwa grecka ma łagodny, lekko słodkawy smak, z delikatną nutą goryczki, jest świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i polifenoli. Kwasowość oliwy wynosi 0,2-0,3%, czyli mniej niż rekomendowane normy europejskie i międzynarodowe 0,8%.
Pełna składników odżywczych grecka oliwa z oliwek kusi jasnym, owocowym aromatem z kojącymi nutami miodu. Jasny, świeży kolor i bogaty bukiet sprawiają, że doskonale sprawdza się w kuchni. To nie wszystko – najlepsza oliwa z oliwek z Grecji od tysiącleci służy również w medycynie czy kosmetyce. Odżywia skórę i włosy (oliwa z oliwek na skórę i włosy) i zabezpiecza przed wysuszeniem. Jest sekretem urody zjawiskowych greczynek!
Najlepsza Włoska oliwa z oliwek
Nie sposób wyobrazić sobie uwielbianej na całym świecie włoskiej kuchni bez aromatycznej oliwy. Jest nieodzownym składnikiem pachnących pizz, tradycyjnych, kremowych makaronów czy pomidorowych sosów. Najlepsza włoska oliwa z oliwek to efekt stuleci doświadczeń i pilnie strzeżona tajemnica, najważniejszych jej producentów.
Smak włoskiej oliwy determinuje miejsce, w którym jest ona produkowana. Za najważniejsze rejony w Italii uważa się gorącą Sycylię, malowniczą Toskanię, Apulię, Abruzję czy Kalabrię. Nie można również zapomnieć o Umbrii! Pochodzące stamtąd oliwy z oliwek opatrzone będą specjalnym certyfikatem DOP lub IGP, czyli oznaczeniem włoskiego produktu regionalnego. To gwarancja, że w trzymanej butelce zamknięte jest rzymskie słońce!
Włoska oliwa pełna jest aromatów – zależnie od pochodzenia dominować mogą w niej migdały, zapach świeżo skoszonej trawy, pomidorów czy owocowe nuty. Oliwy z półwyspu Apenińskiego charakteryzuje ponadto ziołowy zapach i posmak – nierzadko do wytwarzania oliwy wykorzystuje się różnorodne przyprawy. Znajdziemy wśród nich oliwy wzbogacane oregano, czosnkiem, chilli czy rozmarynem. To prawdziwa eksplozja smaku, która pasuje do różnorodnych dań.
Najlepsza Oliwa z oliwek z Włoch na Twoim stole? Tak! Dostarczymy ją wprost z pięknego, włoskiego Lazio do Twojego domu. Lacjum to środkowy region Włoch, który leży nad Tybrem. Od północnego-wschodu otaczają go Apeniny, od zachodu - Morze Tyrreńskie. To kraina wulkanicznych krajobrazów, gorących źródeł i malowniczych jezior.
Smak oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dużo mówi o rejonie, w którym rosną owoce, z których jest tłoczona. Nasza oliwa extra vergine powstaje z odmian oliwek najwyższej jakości: Leccino i Frantoio, które dojrzewają na drzewach oliwnych z dala od zanieczyszczeń. W ustach wyczuwa się nuty migdałowe, kwiatowe oraz orzeźwiającej, soczystej trawy. Na podniebieniu pozostaje subtelny posmak pieprzu. Ma delikatną goryczkę.
Dzięki kilku kroplom tej oliwy Twoje potrawy zachwycą Ciebie i Twoich gości śródziemnomorskim smakiem i aromatem.
Skąd cena włoskiej oliwy extra virgin?
- Pochodzi z pierwszego tłoczenia.
- Tłoczona jest na zimno przez techników i degustatorów w 24 h po zbiorach.
- Oliwki zbierane są za pomocą wytrząsarki, aby nie uległy uszkodzeniu.
- Powstaje z dokładnie wyselekcjonowanych, najlepszych owoców (tańsze oliwy robi się z gorszej jakości oliwek albo wytłoczyn).
- Nie została poddana obróbce chemicznej (oliwa rafinowana kosztuje mniej).
- Drzewka owocowe, z których pochodzą oliwki, z których jest tłoczona, rosną z dala od zanieczyszczeń.
- Przechowuje się ją w atmosferze argonu, co chroni ją przed utlenianiem - to dość kosztowna technologia (najwyższa kategoria oliwy), stosują ją więc tylko nieliczne wytwórnie.
- Jej kwasowość to 0,16% - wg norm europejskich i międzynarodowych na miano extra virgin zasługują te oliwy, których kwasowość wynosi mniej niż 0,8%.
- Przelewamy ją do butelek z ciemnego szkła, które chronią jej cenne składniki: witaminy, polifenole czy nienasycone kwasy tłuszczowe.
Jaka oliwa z oliwek jest najlepsza? Zdecydowanie ta powstająca z należytą starannością i pozbawiona sztucznych dodatków. W Olini znajdziesz oliwy z oliwek od naszych sprawdzonych dostawców, których miłość do wytwarzanych produktów jest wprost zaraźliwa. Ich troska, idealny klimat upraw i jakość owoców to gwarancja, że wyłącznie najlepsze oliwy z pierwszego tłoczenia już niedługo zagoszczą na Twoim stole. Uwaga – łatwo się w nich zakochać!