Spis treści:
Jaka jest najlepsza oliwa z oliwek?
Prawdziwa oliwa produkowana jest wyłącznie z oliwek, bez żądnych dodatków. Jakościowa oliwa zdecydowanie różni się smakiem, aromatem, a czasem także konsystencją. Istnieje nawet zawód testera oliwek, kipera, który rozpozna najlepszą jakościowo oliwę oceniając: gatunek oliwek, pochodzenie oliwy, smak, wygląd, kolor oliwy, aromat oliwy i jakość. W trakcie degustacji oliwę podaje się w szkle, a dla oczyszczenia kubków smakowych serwuje się czasem plaster jabłka pomiędzy kolejnymi próbami.
Najlepsze odmiany oliwy znajdziesz w śródziemnomorskim klimacie z suchym, gorącym latem i dość łagodną zimą. By zapobiec szybkiej fermentacji, tłoczenie odbywa się tam najpóźniej do 24 godzin od samych zbiorów – to prawdziwy wyścig z czasem, na którego mecie czeka pyszna, aromatyczna, najlepsza oliwa extra, kusząca zjawiskowym smakiem i zapachem świeżych oliwek z pierwszego tłoczenia.
Najlepsza oliwa extra virgin
Najwyższa kategoria oliwy to oliwa extra vergine (pierwszego tłoczenia). Czemu warto zwrócić uwagę na to oznaczenie? Proces produkcji oliwy z oliwek jest niezwykle skomplikowany i wymaga precyzji oraz dbałości o każdy szczegół. Naturalna, gęsta i pyszna, oliwa extra virgin produkowana jest wyłącznie z oliwek najwyższej jakości, o kwasowości wynoszącej nie więcej niż 0,08 procent. To ona jest najbardziej popularna w krajach uwielbiających oliwę – Grecji, Włoszech, Hiszpanii czy Chorwacji.
Wśród innych rodzajów oliwy wyróżnia się między innymi oliwę virgin (oliwa najwyższej jakości), oliwę rafinowaną czy oliwę lampante
Właściwości oliwy z oliwek extra vergine
Dzisiaj wiemy, że śródziemnomorska fascynacja oliwą z oliwek nie wynikła jedynie z powiązań kulturowych czy jej pysznego smaku. Oliwa z oliwek posiada szereg prozdrowotnych właściwości, które udowodnione zostały podczas rozmaitych badań.
Jakość oliwy wpływa na jej właściwości! Najlepsza oliwa z oliwek, czyli tłoczona na zimno oliwa z oliwek extra vergine, to tłuszcz zupełnie niezwykły – jest bogatym źródłem kwasów jedno- i wielonienasyconych. Właściwości oliwy obniżają poziom złego cholesterolu i hamują rozwój miażdżycy. Regulują ciśnienie krwi. Wypełniona jest po brzegi kwasami omega-3 i omega-6, ale to nie wszystko – oliwa jest także znakomitym źródłem witaminy E, która chroni przed wolnymi rodnikami oraz witaminy K, która troszczy się o prawidłową krzepliwość krwi.
To za mało? Oliwa extra vergine wciąż badana jest przez naukowców z całego świata, a najnowsze wyniki udowadniają, że zawarte w niej polifenole wpływają na wzmocnienie ścian komórkowych, dzięki czemu te stają się bardziej wytrzymałe i elastyczne, zmniejszając ryzyko zachorowania na choroby serca. Dowiedziono również, że osoby regularnie spożywające dietę śródziemnomorską, w której oliwy z oliwek nie brakuje, rzadziej zapadają na nowotwory.
Najlepsza oliwa z oliwek do picia
Do picia szczególnie polecamy oliwę extra virgin z polifenolami to wyjątkowy produkt pochodzący z urokliwej Apulii. Została wyprodukowana poprzez tłoczenie na zimno całych owoców, co sprawia, że jest zupełnie naturalna i nietknięta przez procesy przetwarzania.
Oliwa wysokopolifenolowa pełna jest składników prozdrowotnych, nie tylko zachwyca intensywnym smakiem, ale także przyciąga pięknym aromatem. Jej niska zawartość kwasowości wynosi zaledwie 0,12%. Nasza oliwa polifenolowa została uznana za suplement diety po badaniach przeprowadzonych przez naukowców z Politechniki Łódzkiej. W 2020 roku zdobyła międzynarodowe uznanie podczas Milan International Olive Oil Award (MIOAA) za doskonałą jakość.
Oliwa została przebadana i stwierdzono, że zawiera imponujące 650 mg/kg przeciwutleniaczy! Polifenole są substancjami, które pomagają w ochronie lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. Główne przeciwutleniacze w naszej oliwie pierwszego tłoczenia to lignany (76 mg/kg) oraz oleuropeina (29 mg/kg).
Zawiera także obfitość witaminy E, która jest kluczowa dla Twojego organizmu. Co więcej, pełni rolę potężnego przeciwutleniacza, który pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Dlatego właśnie nazywamy ją "eliksirem młodości".
Oliwa ranking
Oliwa oliwie nierówna – wiele krajów posiada swoje własne tradycje oliwne, które mają wpływ nie tylko na smak czy zapach, ale także na kolor czy ogólną jakość produktu. Najlepszych oliw z oliwek na świecie powinno szukać się tam, gdzie znajdowała się kolebka gajów oliwnych – w basenie Morza Śródziemnego. To właśnie znajdujące się tam kraje ukochały sobie produkcję oliwy i to ta powoduje przyspieszone bicie serca największych smakoszy na całym świecie. Chociaż wszystkie pyszne, nieco inne produkty powstają w Hiszpanii, inne w Grecji, inne we Włoszech a jeszcze inne – w słonecznej Chorwacji czy Francji.
Podczas wybierania dobrej oliwy z oliwek, istotne są (oprócz produkcji) parametry takie jak:
-
kwasowość
-
smak
-
aromat.
Wybierając najlepszą oliwę z oliwek, należy zwrócić uwagę na oliwę z oliwek najwyższej jakości oraz kategorię oliwy z oliwek i pakowanie - najlepsze oliwy zapakowane są w butelki z ciemnego szkła, które chronią cenny olej przed dostępem światła. Która oliwek extra virgin jest najlepsza? Oto nasi faworyci.
Najlepsza hiszpańska oliwa z oliwek
Naszą listę zaczynamy od mocnego uderzenia, bo od największego producenta oliwy z oliwek w całej Unii Europejskiej. Hiszpania, bo to o niej mowa, słynie ze swoich ogromnych połaci gajów oliwnych, które spowijają niemalże całą Andaluzję. Trudno się nie rozmarzyć, obserwując pnące aż po horyzont drzewka, które zdają się nie mieć końca. Hiszpańska kuchnia od wieków determinowana jest przez tamtejszą oliwę. Nie ma w tym nic dziwnego – charakteryzuje się specyficznym smakiem, w którym łatwo się zakochać. Wyraźnie wyróżniają się w nim aromaty świeżych oliwek, skontrastowane przez lekko pikantny, pieprzny i gorzkawy smak.
Najlepsza hiszpańska oliwa z oliwek dodaje niepowtarzalnej głębi wielu potrawom – sami uwielbiamy używać jej w naszych kuchniach. To zasługa częstej hiszpańskiej praktyki, która polega na mieszaniu kilku odmian oliwek w jednej oliwie. Wielkie połacie gajów sprawiają, że hiszpańska odmiana oliwek trafić może w różnorodne gusta. Zależnie od regionu dominować może w niej słodycz, pikanteria lub gorycz, jednak trudno pomylić andaluzyjskie złoto z produktem z innej części basenu Morza Śródziemnego. Pasuje zarówno do mięs, jak i do warzyw. Trudno się nie zakochać!
Najlepsza chorwacka oliwa z oliwek
Złoto wśród oliw – najlepsza chorwacka oliwa z oliwek, pochodząca z chorwackiej Dalmacji. Chociaż ta nie należy do czołowych producentów na świecie, wytwarzane tam oleje stanowią smakowity kąsek zarówno dla największych smakoszy, jak i najbardziej znanych szefów kuchni. Co jest w niej tak niezwykłego i czemu ta jakościowa oliwa należy do najbardziej luksusowych, pożądanych produktów?
Oliwny sekret chorwackich upraw tkwi w idealnym do uprawy oliwek klimacie i starannej produkcji. W Dalmacji jesienne temperatury spadają nieco szybciej niż w Andaluzji czy Grecji – dzięki temu zbiory zaczynają się w momencie, w którym gorąco już nie tak mocno daje się we znaki. To może mieć wpływ na uszkodzenie samych dojrzałych owoców, a co za tym idzie – obniżyć jakość oliwy. Dzięki niezbyt wysokiej temperaturze oliwki mogą bez przeszkód zachwycać wyjątkowym smakiem i aromatem! Jest o co walczyć – niektóre z nich pochodzą nawet z drzew liczących 1600 lat!
Oliwa chorwacka powstaje z wyjątkowych odmian owoców: oliwek oblica, których słodycz znakomicie podkreśla dania rybne. Doskonale smakuje na zimno, jako dodatek do sałatek, sosów, chleba czy samodzielnie – służąc za źródło witamin i przeciwutleniaczy. Niegdyś dostępna jedynie po odwiedzinach w malowniczej Dalmacji, dzisiaj sprowadzana również do nas, do Olini – świeża, wyraźnie pachnąca oliwkami i przywodząca na myśl urokliwe wyspy otulone łagodnie falującym morzem. To wakacyjny klimat zamknięty w szczelnych butelkach!
Najlepsza grecka oliwa z oliwek
Z południowej Hiszpanii przenosimy się błyskawicznie nad drugą stronę Morza Śródziemnego, a dokładniej nad Morze Egejskie. Epoka oliwy w Grecji zaczęła się bowiem już w starożytności i w najlepsze trwa do dzisiaj. Niemal całą Helladę obrastają oliwne drzewka – zarówno piękne, okoliczne wyspy, jak i jej urokliwą część kontynentalną.
Najlepsza grecka oliwa z oliwek wytwarzana jest w naturalny, tradycyjny sposób od setek lat. To dzięki temu uważana jest za jedną z najdoskonalszych na świecie. To świetny dodatek do wielu sałatek, ważny składnik dressingów – na przykład słynnego sosu vinegrett – czy warzyw. W lokalnej kuchni jest zdrowym substytutem masła do nasączonego chleba, którego sami Grecy zdecydowanie sobie nie żałują.
Grecka oliwa z oliwek extra virgin. Tłoczona na zimno w maksymalnie 24 godziny po zbiorach, z oliwek odmiany Manaki, które są jednymi z najbardziej aromatycznych oliwek na świecie. Ta oliwa extra vergine ma łagodny, lekko słodkawy smak, z delikatną nutą goryczki, jest świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i polifenoli. Kwasowość oliwy wynosi 0,2-0,3%, czyli mniej niż rekomendowane normy europejskie i międzynarodowe 0,8%. Pełna składników odżywczych dobra oliwa kusi jasnym, owocowym aromatem z kojącymi nutami miodu. Jasny, świeży kolor i bogaty bukiet sprawiają, że doskonale sprawdza się w kuchni. To nie wszystko – najlepsza oliwa z oliwek z Grecji od tysiącleci służy również w medycynie czy kosmetyce. Odżywia skórę i włosy (oliwa z oliwek na skórę i włosy) i zabezpiecza przed wysuszeniem. Jest sekretem urody zjawiskowych greczynek!
Najlepsza włoska oliwa z oliwek
Nie sposób wyobrazić sobie uwielbianej na całym świecie włoskiej kuchni bez aromatycznej olio extra vergine. Jest nieodzownym składnikiem pachnących pizz, tradycyjnych, kremowych makaronów czy pomidorowych sosów. Najlepsza włoska oliwa z oliwek to efekt stuleci doświadczeń i pilnie strzeżona tajemnica, najważniejszych jej producentów.
Smak włoskiej oliwy determinuje miejsce, w którym jest ona produkowana. Za najważniejsze rejony w Italii uważa się gorącą Sycylię, malowniczą Toskanię, Apulię, Abruzję czy Kalabrię. Nie można również zapomnieć o Umbrii! Pochodzące stamtąd oliwy z oliwek opatrzone będą specjalnym certyfikatem DOP lub IGP, czyli oznaczeniem włoskiego produktu regionalnego. To gwarancja, że w trzymanej butelce zamknięte jest rzymskie słońce!
Ta oliwa extra vergine pełna jest aromatów – zależnie od pochodzenia dominować mogą w niej migdały, zapach świeżo skoszonej trawy, pomidorów czy owocowe nuty. Oliwy z półwyspu Apenińskiego charakteryzuje ponadto ziołowy zapach i posmak – nierzadko do wytwarzania oliwy wykorzystuje się różnorodne przyprawy. Znajdziemy wśród nich oliwy wzbogacane oregano, czosnkiem, chilli czy rozmarynem. To prawdziwa eksplozja smaku, która pasuje do różnorodnych dań.
Najlepsza Oliwa z oliwek z Włoch na Twoim stole? Tak! Dostarczymy ją wprost z pięknego, włoskiego Lazio do Twojego domu. Lacjum to środkowy region Włoch, który leży nad Tybrem. Od północnego-wschodu otaczają go Apeniny, od zachodu - Morze Tyrreńskie. To kraina wulkanicznych krajobrazów, gorących źródeł i malowniczych jezior.
Smak włoskiej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dużo mówi o rejonie, w którym rosną owoce, z których jest tłoczona. Nasza oliwa extra vergine powstaje z odmian oliwek najwyższej jakości: Leccino i Frantoio, które dojrzewają na drzewach oliwnych z dala od zanieczyszczeń. W ustach wyczuwa się nuty migdałowe, kwiatowe oraz orzeźwiającej, soczystej trawy. Na podniebieniu pozostaje subtelny posmak pieprzu. Ma delikatną goryczkę.
Oliwa francuska - aksamitna i wyrafinowana
Uprawa drzew oliwnych jest możliwa we Francji! Jednak ze względu na temperatury i wilgotność powietrza, oliwki uprawiane są wyłącznie w Prowansji i na Lazurowym Wybrzeżu. Oliwa z oliwek francuska jest delikatna, aksamitna, wyrafinowana. Kiperzy wyczuwają w niej nuty owoców i ziół, rzadziej nuty trawiaste, cytrusowe i migdałowe, a także lekką pikantność i goryczkę na końcu.
We Francji zrywa się mniej owoców z drzew oliwkowych, dlatego też oliwa z oliwek francuska jest często produkowana w mniejszych ilościach, a jej cena może być wyższa niż cena innych oliw z oliwek. Francuska oliwa z oliwek jest często stosowana w kuchni francuskiej, w potrawach takich jak sałatki, grillowane mięsa i ryby, a także jako składnik sosów i dressingów.
Jaką oliwę z oliwek wybrać?
Wybór oliwy z oliwek może być trudny, ale nie ma się czym martwić, bo jesteś na właściwej drodze do znalezienia najlepszej oliwy z oliwek. Może zainteresuje Cię włoska oliwa z oliwek lub grecka extra virgin? Czy zdecydujesz się na grecką oliwę z oliwek, czy może hiszpańską? Nie zapominaj o kwasowości i smakowych właściwościach oliwy z oliwek.
Oliwa z oliwek grecka czy włoska?
Grecy i Włosi mają wielopokoleniową tradycję wytwarzania oliwy. W obu krajach są rodziny, których całe życie kręci się wokół oliwek. I tak od pradziada, czy też prababci. Zarówno grecka, jak i włoska oliwa są uważane za jedne z najlepszych na świecie.
Oliwa włoska czy grecka? Smak oliwy zależy nie tylko od kraju, ale też od regionu!
-
Włoskie Oliwy z oliwek pochodzące z południa Włoch np. z Sycylii czy Kampanii, zwykle są bardziej wyraźne, wręcz pikantne, z wyczuwalnymi nutami migdałów. Oliwy z oliwek z północnych Włoch (Toskania czy Liguria) są łagodniejsze i posiadają nuty ziołowe i owocowe.
-
Włoska oliwa z oliwek jest bardziej płynna. Jeśli skropimy nią pizze kapie nam po rękach, niczym w scenach z książki „Jedz, módl się, kochaj”. Ma też delikatniejszy smak, który pozostawia więcej przestrzeni dla zdecydowanych nut np. bazylii, czosnku czy oregano. Oliwa kiperzy wyczuwają w niej z naturalne nuty trawy, ziół, a nawet cytrusów!
-
Oliwa z Grecji produkowana jest najczęściej z odmian oliwek Koroneiki lub Kalamata. Te owoce oliwkowe są znacznie większe od włoskich, mają intensywny smak i są bardziej mięsiste. Wpływa to znacząco na smak wytłoczonego z nich produktu. Smak oliwy greckiej jest „bardziej” pod wieloma względami. Bardziej intensywny, bardziej pikantny, bardziej goryczkowy.
-
Oliwa grecka genialnie pasuje do dań kuchni śródziemnomorskiej, ale do włoskiej kuchni lepiej sięgnąć po oliwę włoską.
Oliwa z oliwek grecka czy hiszpańska?
Oliwa z oliwek hiszpańska czy grecka? Oliwa grecka czy hiszpańska? Ta oliwa hiszpania to najdelikatniejszy oliwkowy smak w tym zestawieniu. Grecka i hiszpańska oliwa z oliwek są często porównywane pod względem kwasowości, smakowych właściwości oraz procesu produkcji. Oba kraje słyną z produkcji oliwki najwyższej jakości, dlatego wybór między grecką oliwą a hiszpańską oliwą może być trudny. Warto spróbować obu, poznać różnicę i stosować je wymiennie do różnego rodzaju dań i przepisów kulinarnych.
-
Hiszpańska oliwa z oliwek może być produkowana z różnych odmian oliwek, takich jak np. Picual, Hojiblanca czy Arbequina. Rozmiar hiszpańskich oliwek uplasuje się gdzieś pomiędzy greckimi a włoskimi.
-
Hiszpańskie oliwki są zwykle mniejsze i bardziej delikatne w smaku niż greckie, większe niż włoskie. Także i tu występują różnice regionalne, bo oliwki z Andaluzji są słodsze i mniej kwaśne niż np. oliwki z Aragonii. Świetnie komponuje się z daniami kuchni hiszpańskiej i wszędzie tam, gdzie zależy nam na subtelnie wyczuwalnym aromacie dobrej oliwy. Dominują tu aromaty orzechowy, ziołowy owocowymi. Oliwowi kiperzy odnajdują tu zielone jabłka, awokado, a nawet banany!
-
Najlepsza hiszpańska oliwa może mieć również lekki posmak pieprzu, przyjemnie drapiący w gardle po połknięciu. To bardzo ciekawe doświadczenie kulinarne, dla którego warto spróbować hiszpańskich oliw.
-
Konsystencja oliwy greckiej jest gęsta, nie rozlewa się tak na talerzu. Może mieć nuty smakowe trawiaste, cytrynowe, bazyliowe i orzechowe, zdarzają się także bardziej pikantne produkty o smaku z nutą gorzkiej czekolady!
Oliwa włoska czy hiszpańska?
W kategorii oliw najwyższej jakości można znaleźć zarówno oliwę z oliwek z Włoch, jak i z Hiszpanii. Wybór między włoską oliwą z oliwek extra a hiszpańską oliwą z oliwek extra vergine zależy zazwyczaj od indywidualnych preferencji smakowych i aromatycznych. Oliwa z oliwek włoska czy hiszpańska?
-
Oliwki włoskie są najmniejsze z wymienionych w tym artykule i najmniej mięsiste. Skrywają w sobie jednak sporo smaku.
-
Ta włoska, mimo drobniejszych owoców będzie miała więcej aromatu. Oliwa włoska sprawdzi się do past, risotta, pizzy, sałatek, dodając im więcej charakterystycznego smaku i aromatu.
-
Oliwa z Hiszpanii jest zwykle łagodniejsza i neutralna w smaku niż oliwa włoska, ale wciąż ma bogatą gamę smaków i aromatów, co czyni ją idealną do stosowania w wielu różnych potrawach. Ze względu na dużą łagodność oliwa hiszpańska sprawdzi to uniwersalny produkt, doskonałe sprawdzający się jako oliwa dla dzieci.
Jaka oliwa z oliwek jest najlepsza? Zdecydowanie ta powstająca z należytą starannością i pozbawiona sztucznych dodatków. W Olini znajdziesz oliwy z oliwek od naszych sprawdzonych dostawców, których miłość do wytwarzanych produktów jest wprost zaraźliwa. Ich troska, idealny klimat upraw i jakość owoców to gwarancja, że wyłącznie najlepsze oliwy z pierwszego tłoczenia już niedługo zagoszczą na Twoim stole. Uwaga – łatwo się w nich zakochać!