Orzeszek z jagodą Olini
59,90 zł
Orzeszek z jagodą – krem z nerkowców z liofilizowaną jagodą kamczacką
Jako fani zero waste zastanawialiśmy się, jak jeszcze możemy wykorzystać jagodę kamczacką, która jest składnikiem naszych miodów, soków i syropów.
Nie wszystkie dzieci lubią jej kwaskowatość, więc pomyśleliśmy, że trzeba ją połączyć z czymś słodkim. Tak powstało masło z nerkowców i jagody kamczackiej – Orzeszek z jagodą.
Jest to nasze jedyne masło orzechowe z wyczuwalnymi kawałkami owoców. W pozostałych mielimy je na pył. Wyróżnia się też kremowo-fioletowym kolorem.
Pasta z nerkowców Olini stanowi 90% Orzeszka z jagodą. Przebadaliśmy ją pod kątem składników. Zawiera ona zestaw witamin i minerałów, które wspomagają prawidłowy wzrost i rozwój malucha.
Owoce jagody kamczackiej – „eliksir życia”
Owoce wiciokrzewu, czyli jagoda kamczacka, to cenne źródło m.in. witamin i minerałów, niezbędnych dla zdrowia. Właściwości tej rośliny od wieków wykorzystuje tradycyjna medycyna chińska i japońska. Przez rdzennych mieszkańców wyspy Hokkaido nazywana jest „eliksirem życia”.
Liofilizowana jagoda kamczacka ma takie same właściwości, co surowa.
Orzeszki nerkowca – właściwości najsmaczniejszych orzechów na świecie
Orzeszki nerkowca są dobrym źródłem kilku składników odżywczych, które są niezbędne dla zdrowia kości: białka, witaminy K, magnezu i manganu.
Dobrze je jeść, jeśli nasz maluch potrzebuje błonnika.
Wraz z nerkowcami dostarczysz swojemu dziecku również zdrowych tłuszczów, których jego organizm potrzebuje, aby sprawnie funkcjonował.
Warto wiedzieć
Orzeszek z jagodą Olini - składniki
orzechy nerkowca (90%), liofilizowana jagoda kamczacka (10%)
Polska
Dla małych i dużych smakoszy maseł orzechowych, w tym wegan. Bezpieczny dla kobiet w ciąży.
Owocowy i kwaskowaty smak jagody kamczackiej dominuje nad słodyczą orzechów nerkowca. Masełko ma kremową konsystencję, wyczuwalne kawałki owoców i jasno-fioletowy kolor.
Krem pachnie jagodowo-orzechowo.
Na kanapkę, do słodkich wypieków oraz deserów.
Produkt zawiera orzechy nerkowca. Może zawierać inne orzechy (włoskie, laskowe, arachidowe, migdały, pistacje), sezam i gorczycę. Nie zawiera glutenu.
Data minimalnej trwałości to 12 miesięcy od daty produkcji pasty (znajdziesz ją na tylnej etykiecie).Data minimalnej trwałości podana na stronie ma charakter orientacyjny. Data na opakowaniu może być krótsza, co wynika z naturalnego obiegu produktów i różnic między partiami. Produkt pozostaje w pełni wartościowy i bezpieczny do spożycia.
Masełko możesz przechowywać w temperaturze pokojowej zarówno przed, jak i po otwarciu.
Wartości odżywcze
| Wartości odżywcze | w 100g |
| Wartość energetyczna | 2499 kJ / 601 kcal |
| Tłuszcz | 45 g |
| – w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 8,1 g |
| Węglowodany | 31 g |
| – w tym cukry | 9,2 g |
| Błonnik | 3,2 g |
| Białko | 17 g |
| Sól | 0 g |
Dlaczego postawiliśmy na krem orzechowy z liofilizowanymi owocami?
Liofilizacja łączy nas z… kosmonautami, astronautami i himalaistami! Jak? Oni wszyscy w swoje podróże zabierają żywność liofilizowaną. My liofilizowane owoce w proszku lub kawałkach dodajemy do naszych masełek.
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja polega na usuwaniu wody z wcześniej zamrożonego produktu – w niskiej temperaturze i ciśnieniu.
Czy żywność liofilizowana jest zdrowa?
Liofilizacja nie zmienia właściwości produktów ani ich smaku, zapachu czy barwy.
Co zyskujesz dzięki temu, że Orzeszek z jagodą zawiera liofilizowane owoce?
- zdrowy, naturalny produkt – bez konserwantów, sztucznych barwników i polepszaczy smaku
- samą kwintesencję owoców
- nie musisz go przechowywać w specjalnych warunkach
- możesz dłużej cieszyć się jego świeżością
Jak smakuje masło orzechowe z owocami?
Z połączenia nerkowców i jagody kamczackiej powstało masło o zaskakującym, słodko-kwaśnym smaku. To nasz najkwaśniejszy krem orzechowy z owocami od Olini.
Orzeszek z jagodą – idealne masło orzechowe dla dzieci (bez soli i cukru)
Do wielu maseł orzechowych dodaje się olej i cukier, aby poprawić ich konsystencję i smak. My, jak zawsze, stawiamy w 100% na naturę!
Orzeszek z jagodą to zdrowe masło orzechowe:
- z orzechami najlepszej jakości, co czuć w jego smaku i działaniu
- prosty skład – tylko orzechy i owoce
- z jagodą kamczacką liofilizowaną, która pachnie i smakuje, jak ta zerwana prosto z krzaczka
- z lekko podprażanych i niesolonych orzechów
- bez konserwantów oraz ulepszaczy smaku i zapachu
- bez oleju palmowego
- bez dodatkowych ilości sodu
- z naturalnie występującym w orzechach i owocach cukrem
- bez odzwierzęcych dodatków
Z czym jeść masło orzechowe z nerkowców?
Orzeszek z jagodą może być składnikiem wielu dań albo samodzielną przekąską, która szybko zaradzi chęci na słodycze i zaspokoi mały głód.
Dzięki niemu:
- zrobisz apetyczną superkanapkę, która na 100% zniknie z lunchboxa
- Twoje naleśniki i gofry będą tak smaczne, że będziesz słyszeć „chcę jeszcze”!
- koktajl lub shake nabiorą kremowej gładkości
- sałatki i inne dania zyskają egzotyczny charakter
- owsianki będą jeszcze bardziej pożywne
Najczęściej zadawane pytania
-
Czy od codziennego jedzenia masła orzechowego można przytyć?
-
Badania pokazują, że wprost przeciwnie - orzechy mogą przeciwdziałać tyciu. Dzięki błonnikowi i białku są sycące i niwelują uczucie głodu. Należy tylko pamiętać, by wybierać zdrowe masła orzechowe z niesolonych, suchych, prażonych lub niepalonych orzechów. Bez dodatkowego oleju, soli i cukru.
-
Jak małe dzieci mogą jeść masło orzechowe?
-
Orzechy w postaci masła orzechowego do diety dzieci można wprowadzać po 6 miesiącu życia. Oczywiście należy obserwować, czy nie występują alergie pokarmowe i skórne. Ważne, aby pamiętać, że takich szkrabów nie można karmić kremem orzechowym prosto z łyżeczki. Jest gładki i bardzo gęsty, przez co może zostać zbyt szybko połknięty i zakleić drogi oddechowe. Podawaj go maluchowi z kaszką, w koktajlu, z budyniem lub w zupie. Masełko jest też dobre dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Badania pokazują, że unikanie orzechów w tym okresie nie zapobiega alergiom. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, zapraszamy do czytania artykułów w naszej Bazie Wiedzy albo konsultacji z lekarzem.
-
Ile masła orzechowego mogą spożywać dzieci w ciągu dnia?
-
Już 1 łyżka (25 g) masełka orzechowego wystarczy, aby zaspokoić głód malucha czy jego chęć na słodycze.
-
Jakie masło orzechowe dla dziecka będzie najlepsze?
-
Zależy, co preferuje maluch. Intensywniejsze w smaku będzie masło arachidowe, delikatniejsze i słodsze - z nerkowców. Jeśli woli bardziej płynną konsystencję, to wybierz masło z arachidów. Masło z nerkowców z kolei nie będzie spływać z kanapki, bo jest bardziej stałe. Należy wybierać masła orzechowe bez dodatkowego oleju, soli i cukru oraz zrobione z niesmażonych i niesolonych orzechów.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.



























.jpg)