Orzeszek z jagodą Olini
- Stworzony specjalnie dla dzieci
- Z kawałeczkami owoców jagody kamczackiej
- Zdrowy, prosty skład - bez cukru, soli i oleju palmowego
polecane przy BLW
źródło roślinnego białka – paliwa dla mięśni i mózgu
Orzeszek z jagodą – krem z nerkowców z liofilizowaną jagodą kamczacką
Jako fani zero waste zastanawialiśmy się, jak jeszcze możemy wykorzystać jagodę kamczacką, która jest składnikiem naszych miodów, soków i syropów.
Nie wszystkie dzieci lubią jej kwaskowatość, więc pomyśleliśmy, że trzeba ją połączyć z czymś słodkim. Tak powstało masło z nerkowców i jagody kamczackiej – Orzeszek z jagodą.
Jest to nasze jedyne masło orzechowe z wyczuwalnymi kawałkami owoców. W pozostałych mielimy je na pył. Wyróżnia się też kremowo-fioletowym kolorem.
Owoce jagody kamczackiej – „eliksir życia”
Owoce wiciokrzewu, czyli jagoda kamczacka, to cenne źródło m.in. witamin i minerałów, niezbędnych dla zdrowia. Właściwości tej rośliny od wieków wykorzystuje tradycyjna medycyna chińska i japońska. Przez rdzennych mieszkańców wyspy Hokkaido nazywana jest „eliksirem życia”.
Liofilizowana jagoda kamczacka ma takie same właściwości, co surowa.
Orzeszki nerkowca – właściwości najsmaczniejszych orzechów na świecie
Orzeszki nerkowca są dobrym źródłem kilku składników odżywczych, które są niezbędne dla zdrowia kości: białka, witaminy K, magnezu i manganu.
Dobrze je jeść, jeśli nasz maluch potrzebuje błonnika.
Wraz z nerkowcami dostarczysz swojemu dziecku również zdrowych tłuszczów, których jego organizm potrzebuje, aby sprawnie funkcjonował.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Jagoda kamczacka - Polska, nerkowiec - Indie.
Dla kogo: Dla małych i dużych smakoszy maseł orzechowych, w tym wegan. Bezpieczny dla kobiet w ciąży.
Smak: Owocowy i kwaskowaty smak jagody kamczackiej dominuje nad słodyczą orzechów nerkowca. Masełko ma kremową konsystencję, wyczuwalne kawałki owoców i jasno-fioletowy kolor.
Zapach: Krem pachnie jagodowo-orzechowo.
Jak używać: Na kanapkę, do słodkich wypieków oraz deserów.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty produkcji (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze masła orzechowe są świeże, przygotowujemy je w olejarni z prażonych na miejscu orzechów, zawsze w małych partiach.
Przechowywanie: Masełko możesz przechowywać w temperaturze pokojowej zarówno przed, jak i po otwarciu.
Informacje dla alergików: Zawiera orzechy. Może zawierać śladowe ilości gorczycy i sezamu. Nie zawiera glutenu.
Skład
orzechy nerkowca (90%), liofilizowana jagoda kamczacka (10%)
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 2498 kJ / 601 kcal |
tłuszcz | 45 g |
w tym | |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 8,1 g |
węglowodany | 30,1 g |
- w tym cukry | 5,6 g |
białko | 18,1 g |
sól | 0,1 g |
Dlaczego postawiliśmy na krem orzechowy z liofilizowanymi owocami?
Liofilizacja łączy nas z… kosmonautami, astronautami i himalaistami! Jak? Oni wszyscy w swoje podróże zabierają żywność liofilizowaną. My liofilizowane owoce w proszku lub kawałkach dodajemy do naszych masełek.
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja polega na usuwaniu wody z wcześniej zamrożonego produktu – w niskiej temperaturze i ciśnieniu.
Czy żywność liofilizowana jest zdrowa?
Liofilizacja nie zmienia właściwości produktów ani ich smaku, zapachu czy barwy.
Co zyskujesz dzięki temu, że Orzeszek z jagodą zawiera liofilizowane owoce?
- zdrowy, naturalny produkt – bez konserwantów, sztucznych barwników i polepszaczy smaku
- samą kwintesencję owoców
- nie musisz go przechowywać w specjalnych warunkach
- możesz dłużej cieszyć się jego świeżością
Jak smakuje masło orzechowe z owocami?
Z połączenia nerkowców i jagody kamczackiej powstało masło o zaskakującym, słodko-kwaśnym smaku. To nasz najkwaśniejszy krem orzechowy z owocami od Olini.
Orzeszek z jagodą – idealne masło orzechowe dla dzieci (bez soli i cukru)
Do wielu maseł orzechowych dodaje się olej i cukier, aby poprawić ich konsystencję i smak. My, jak zawsze, stawiamy w 100% na naturę!
Orzeszek z jagodą to zdrowe masło orzechowe:
- z orzechami najlepszej jakości, co czuć w jego smaku i działaniu
- prosty skład – tylko orzechy i owoce
- z jagodą kamczacką liofilizowaną, która pachnie i smakuje, jak ta zerwana prosto z krzaczka
- z lekko podprażanych i niesolonych orzechów
- bez konserwantów oraz ulepszaczy smaku i zapachu
- bez oleju palmowego
- bez dodatkowych ilości sodu
- z naturalnie występującym w orzechach i owocach cukrem
- bez odzwierzęcych dodatków
Z czym jeść masło orzechowe z nerkowców?
Orzeszek z jagodą może być składnikiem wielu dań albo samodzielną przekąską, która szybko zaradzi chęci na słodycze i zaspokoi mały głód.
Dzięki niemu:
- zrobisz apetyczną superkanapkę, która na 100% zniknie z lunchboxa
- Twoje naleśniki i gofry będą tak smaczne, że będziesz słyszeć „chcę jeszcze”!
- koktajl lub shake nabiorą kremowej gładkości
- sałatki i inne dania zyskają egzotyczny charakter
- owsianki będą jeszcze bardziej pożywne
Dlaczego warto sięgnąć po Orzeszek z jagodą Olini?
Najlepszy surowiec
Składniki masełka są najlepszej jakości, co poznasz po jego zapachu i działaniu. Pochodzą od naszych zaufanych dostawców.
Odpowiedni proces produkcji
Orzeszek z jagodą powstaje w naszej olejarni. Nerkowce mielimy w naszych maszynach, a następnie łączymy z liofilizowanymi owocami. To produkt rzemieślniczy, więc każda partia może się od siebie różnić.
Mała skala
Naszych masełek nie znajdziesz w dużych sklepach, aptekach czy zielarniach. Nie stoją na półkach. Do Ciebie trafia świeży produkt, który pochodzi z małej partii.
Bezpieczny transport
Każde nasze masełko na czas transportu pakujemy w styropianowy termos (cały czas pracujemy nad bardziej ekologicznymi opakowaniami) dla bezpieczeństwa i ochrony przed temperaturą i światłem słonecznym.
Najczęściej zadawane pytania
Czy od codziennego jedzenia masła orzechowego można przytyć?
Jak małe dzieci mogą jeść masło orzechowe?
Ile masła orzechowego mogą spożywać dzieci w ciągu dnia?
Jakie masło orzechowe dla dziecka będzie najlepsze?
Opinie o produkcie
Opinie nie zostały potwierdzone zakupem. To oznacza, że nadal są wartościowe, ale nie możemy stwierdzić, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.
Ania
Mega! Monotonia masła orzechowego jest przełamana lekkim kwaskiem jagody. Masełko nie jest w 100% gładkie, ma delikatnie chrupiące cząstki. Pyszka!(5)