Pestki moreli gorzkiej Olini
- Naturalne źródło witaminy B17
- Gorzki, lekko cierpki, jabłkowy smak
- Skoncentrowana ilość cennych składników
źródło zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy B17
zawierają przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia skóry
Pestki moreli gorzkiej
Pestka moreli gorzkiej to jej wewnętrzna miękka część, samo jądro. Kształtem i wyglądem przypomina migdała i czasem jest z nimi mylona. Pestki moreli gorzkiej pochodzą z tej samej rodziny roślin co migdały czyli z drzew śliwkowych. Mają zbliżony smak i właściwości do migdałów gorzkich. Wyróżnia je jednak skoncentrowana ilość witamin i mikroelementów. Są jednym z niewielu naturalnych źródeł witaminy B17 zwanej amigdaliną.
Pestki moreli gorzkiej – właściwości
W smaku gorzkie, lekko cierpkie. Spożywane na surowo, jako samodzielna przekąska, stosowane są w profilaktyce wielu dolegliwości. Najczęściej sięgają po nie osoby, które chcą wzbogacić swoją dietę w witaminę B17.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Tadżykistan
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Najczęściej stosowane u osób chcących wzbogacić swoją dietę w witaminę B17. Uwaga: Nie stosować u kobiet w ciąży i dzieci poniżej 12 roku życia. Dzienna dopuszczalna ilość pestek moreli gorzkiej to 2 sztuki.
Smak: Są bardzo intensywne w smaku dlatego stosuje się je w niewielkich ilościach. Nadają potrawom charakterystyczny gorzki smak.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty zbioru ziaren (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze ziarna pakujemy na świeżo, co sprawia, że po wyjęciu z paczki są aromatyczne i chrupiące.
Przechowywanie: Pestki moreli gorzkiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić od światła.
Zastosowanie: Ze względu na swój intensywny smak głównie stosowane są do wzbogacania smaku żywności i napojów. - wykorzystywane są w kuchni przy produkcji ciastek czy nalewek typu amaretto - znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej
Skład
100% pestka moreli gorzkiej (łuskana)
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 2539 kJ / 613 kcal |
tłuszcz | 51 g |
węglowodany | 13 g |
białko | 25 g |
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.