Mało kto wie, że można pić ocet jabłkowy z wodą. To nie wszystko! Mało kto wie, że dobrej jakości ocet jabłkowy jest nie tylko zdrowy, ale i przepyszny! Dziś chcemy Was zapoznać z naszym rzemieślniczym Octem jabłkowym i wytłumaczyć, co odróżnia go od komercyjnych octów, które znacie ze sklepów.
Dlaczego nasz ocet jabłkowy jest wyjątkowy?
jest to ocet żywy, czyli surowy i niepasteryzowany - taki ocet jest aktywny biologicznie i zachowuje wszystkie swoje prozdrowotne, probiotyczne właściwości, które tracą produkty pasteryzowane
powstaje na drodze długiej, ponad dwuletniej, naturalnej i niczym nieprzyspieszanej fermentacji - dzięki temu ocet jest dojrzały, ma bogaty, ale delikatny aromat, obłędnie pachnie jabłkami - octy komercyjne to efekt szybkiej, często nawet kilkugodzinnej fermentacji
produkowany jest z najlepszej jakości polskich jabłek prosto z sadu, fermentacji poddawane są jabłka różnych odmian - rubin, golden, antonówka, szara reneta - gotowy ocet zachowuje wszystkie właściwości jabłek, które są kopalnią witamin i składników odżywczy, pektyn i bioflawonoidów
do fermentacji nie dodajemy cukru ani wody, a gotowego octu nie filtrujemy i nie rozcieńczamy - taki ocet obfituje w żywe kultury bakterii oraz enzymy
Dlaczego warto włączyć rzemieślniczy ocet jabłkowy do swojej diety?
Szklanka wody z octem o poranku doda nam energii, a szczególnie teraz w okresie jesienno-zimowym, będzie wsparciem dla naszej odporności! Dobrej jakości ocet to kopalnia zdrowia, zawiera bowiem:
żywe kultury bakterii oraz enzymy - dobre dla naszych jelit
betakaroten - chroni przed działaniem wolnych rodników
pektyny - wspierają proces trawienia tłuszczy i zwiększają wydzielanie soków trawiennych, dlatego ocet jest sprzymierzeńcem osób chcących zrzucić zbędne kilogramyw
kwasy - mlekowy, cytrynowy i propionowy
witaminy: A, C, E, P i z grupy B
bioflawonoidy - rozszerzają naczynia krwionośne, dbając o ukrwienie i dotlenienie
"Ocet jabłkowy zna prawie każdy, przynajmniej ze słyszenia, być może widział go na półce w sklepie albo trafił na niego w jednym z przepisów. Warto wiedzieć, jak powstaje, jakie ma drogocenne właściwości i jak wybrać taki, jaki będzie zdrowy, a dodatkowo pyszny – niektórzy gazowaną wodę z octem jabłkowym porównują bowiem do szampana."