Tran to produkt, który cieszy się szczególnym zainteresowaniem w czasie tzw. sezonu grypowego. Jednak jego cenne właściwości nie ograniczają się do wspomagania pracy układu odpornościowego. Tran na pamięć to również dobry wybór, jeśli chcesz zadbać o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego dziecka.
Spis treści:
Jak tran wspomaga pamięć i koncentrację?
Czy tran jest dobry na pamięć? Aby odpowiedzieć na to pytanie, należy przyjrzeć się składnikom, które dostarcza.
EPA i DHA - kluczowe składniki tranu korzystnie wpływające na pamięć i koncentrację
Kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) należą do rodziny kwasów omega-3. Powstają wewnątrz ludzkiego organizmu w wyniku przemian innego kwasu tłuszczowego omega-3 – kwasu alfa-linolenowego (ALA). Jednak jest to mało efektywny proces, który nie zaspokaja zapotrzebowania na te ważne składniki. W związku z tym kwasy EPA i DHA muszą być dostarczane z zewnątrz.
Dobrym źródłem kwasów EPA i DHA jest tran, czyli olej pozyskiwany ze świeżych wątróbek dorsza. Jest to produkt, który cieszy się szczególnie dużym zainteresowaniem podczas tzw. sezonu grypowego. Jednak warto mieć na uwadze, że ma on korzystny wpływ nie tylko na układ odpornościowy. Cenne składniki obecne w tranie są niezbędne również do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego.
Tran jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6
Porcja tranu na pamięć dla dzieci, czyli pół łyżeczki zawiera:
- 195, 6 mg (0,20 g) kwasu EPA,
- 222 mg (0,22 g) kwasu DHA.
Witamina D w tranie - korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego
Tran na pamięć i koncentrację jest także dobrym źródłem witaminy D. Pół łyżeczki (2,5 ml) dostarcza 7 uq (280 j.) witaminy D.
To kolejny składnik oleju z wątróbek dorsza, który ma korzystny wpływ na rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego. Wynika to z tego, że:
- pobudza produkcję czynnika wzrostu nerwów, który jest „wsparciem” dla komórek układu nerwowego;
- chroni układ nerwowy przed szkodliwym działaniem stanu zapalnego;
- działa ochronnie na komórki nerwowe;
- wspiera proces dopasowywania się komórek nerwowych do zmieniającego się otoczenia;
Niedobór witaminy D odbija się negatywnie nie tylko na stanie kości i zębów, ale i układzie nerwowym. Daje objawy w postaci przewlekłego zmęczenia, bólów głowy, problemów z pamięcią i uczeniem się, a także stanów depresyjnych.
Jakie są korzyści płynące z przyjmowania tranu na pracę mózgu?
Czy tran jest dobry na pamięć? Tak, ale to nie jedyna „super moc” oleju z wątróbek dorsza, który spokojnie możemy zaliczyć do grona "suplementy na pamięć i koncentrację".
Tran wspomaga pamięć i koncentrację
Tran jest bardzo dobrym źródłem kwasów omega-3. Są one niezbędne do:
- produkcji neuroprzekaźników, czyli związków chemicznych, które przekazują sygnały między poszczególnymi komórkami;
- ochrony komórek nerwowych przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
- prawidłowego przebiegu procesu neurogenezy, czyli powstawania nowych komórek nerwowych;
Podsumowując, kwasy EPA i DHA są potrzebne do powstawania i prawidłowego funkcjonowania komórek nerwowych, a także sprawnej komunikacji między nimi. Tym samym mają korzystny wpływ na pamięć i koncentrację – procesów, w których uczestniczy wiele komórek nerwowych.
Tran korzystnie wpływa na układ odpornościowy
Tran na pamięć i koncentrację dla dzieci wspomaga nie tylko pracę układu nerwowego, ale i odpornościowego. Zawiera składniki, które: łagodzą stan zapalny towarzyszący infekcjom, są potrzebne do właściwego funkcjonowania komórek układu odpornościowego, a także hamują proces namnażania się wirusów.
Tran redukuje ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i demencji
Systematyczne podawanie tranu to nie tylko dbanie o dobre samopoczucie, pamięć i koncentrację w okresie dzieciństwa. Kwasy omega-3 obecne w tranie mają duże znaczenie również w profilaktyce i leczeniu demencji oraz choroby Alzheimera.
Warto dodać, że nie tylko kwasy omega-3 są odpowiedzialne za takie działanie tranu. Nie mniej ważna jest witamina D. W jednym z badań zaobserwowano, że ryzyko otępienia i choroby Alzheimera u osób z ciężkim niedoborem witaminy D (25(OH) D <25 nmol/l) było około 2,2 razy większe w porównaniu z badanymi, u których stwierdzono optymalne stężenie (≥50 nmol/l) [3].
Tran jest polecany dla dzieci na koncentrację
Tran zawiera kwasy omega-3 oraz witaminę D, które mają korzystny wpływ zarówno na pamięć, jak i koncentrację. W jednym z badań zaobserwowano, że dieta bogata w kwasy omega-3 wspiera zdolność do skupiania się na wyznaczonych sobie zadaniach oraz zapamiętywania [4].
Tran ma właściwości przeciwzapalne
Tran na pamięć i koncentrację dla dzieci wykazuje również silne działanie przeciwzapalne. Dzięki temu łagodzi stan zapalny, który towarzyszy infekcjom bakteryjnym lub wirusowym. Ponadto zmniejsza przewlekły stan zapalny objawiający się m.in. przewlekłym zmęczeniem, większą podatnością na zakażenia czy bólem w różnych miejscach ciała.
Tran jest dobry na wzrok
Kwasy omega-3 obecne w tranie są niezbędne do prawidłowego rozwoju siatkówki oka dziecka. Ponadto razem z witaminą A mają korzystny wpływ na wzrok. Zapobiegają jego osłabieniu i kurzej ślepocie (czyli gorszemu widzeniu po zmroku lub w słabo oświetlonym pomieszczeniu).
Jak przyjmować tran w celu poprawy pamięci i koncentracji?
Jakie są zalecenia dotyczące dawkowania tranu na pamięć i koncentrację dla dzieci?
Prawidłowa dawka tranu dla poprawy pamięci i koncentracji
Dawkę tranu warto skonsultować z lekarzem pediatrą. Z reguły jest to 2,5 ml (czyli pół łyżeczki) dla dzieci powyżej 3. roku życia.
Suplementacja kwasów omega-3 z tranem
W celu poprawy pamięci i koncentracji można podawać dziecku nie tylko tran, ale i Olej dla Uczniów Olini. Stanowi on połączenie 4 wyjątkowych olejów roślinnych: lnianego, z orzechów włoskich i laskowych, a także oliwy z oliwek.
Zalecana dzienna porcja dla dzieci w wieku 7-12 lat to 2 łyżeczki (11 ml) a dla dzieci powyżej 12. roku życia – 4 łyżeczki (22 ml). Przy czym w przypadku stosowania diety wegetariańskiej rekomenduje się zwiększenie ilości do 1,5-2 łyżek oleju.
Źródła:
- Fotuhi, Majid, Payam Mohassel, and Kristine Yaffe. "Fish consumption, long-chain omega-3 fatty acids and risk of cognitive decline or Alzheimer disease: a complex association." Nature Reviews Neurology 5.3 (2009): 140-152.
- Canhada, Scheine, et al. "Omega-3 fatty acids' supplementation in Alzheimer's disease: A systematic review." Nutritional neuroscience 21.8 (2018): 529-538.
- Littlejohns, Thomas J et al. “Vitamin D and the risk of dementia and Alzheimer disease.” Neurology vol. 83,10 (2014): 920-8.
- Wilczyńska A. Kwasy tłuszczowe w diecie człowieka a jego funkcjonowanie poznawcze i emocjonalne. Neuropsychiatria i neuropsychologia 2012, 7(1):35-42.
- Johnson, M. Fransson, G. Omega 3/6 fatty acids for reading in children: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial in 9-year-old mainstream schoolchildren in Sweden. Journal of Child Psychology and Psychiatry 2017, 58:83–93.
- Drąg, Jagoda, Anna Goździalska, and Jerzy Jaśkiewicz. "Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 w neuropsychiatrii." Państwo i Społeczeństwo 1 (2014): 97-109.