Kiszonki to znany od dawna, kultywowany jeszcze przez nasze babcie, sposób na zdrowe przetrwanie zimy. Zakwasy, szczególnie te z buraków polecane są nie tylko dorosłym, ale również maluchom. Dawniej kiszone warzywa były szczególnie ważne w naszej strefie klimatycznej, gdzie przez sporą część roku brakowało lokalnych owoców i warzyw. Teraz coraz częściej wracamy do tych naturalnych i sprawdzonych sposobów, dzięki którym możemy wspomóc nasz organizm, dostarczając nie tylko wielu witamin i mikroelementów, ale też żywych bakterii.
Spis treści:
Z czego powstaje zakwas z buraków dla dzieci?
Kieszenie buraków nie jest skomplikowane i każdy może taki zakwas przygotować w domu. Jeśli jednak nie mamy dostępu do świeżych i sprawdzonych warzyw, nie dysponujemy wolnym czasem, umiejętnościami czy miejscem, warto sięgnąć po gotowy produkt z zaufanego źródła.
Nasz żywy, niepasteryzowany zakwas z buraków dla dzieci powstaje z buraków ze sprawdzonej od lat uprawy. Ich kiszenie odbywa się według tradycyjnej receptury. Do buraków dodaje się korzeń pietruszki, jarmuż, cytrynę, wodę, sól kłodawską, liść laurowy i ziele angielskie.
Zakwas z buraków - czy warto go podawać dzieciom?
Tak! Dzięki zakwasowi z buraka maluch będzie ze smakiem wcinał, co dobre w warzywach - witaminy i minerały. I to przez cały rok. Także w sezonie jesienno-zimowym i wczesną wiosną, gdy działy warzywne w sklepach świecą pustkami.
Delikatnie musowany, orzeźwiający w smaku będzie pysznym dodatkiem w diecie dorosłych, jak i dzieci.
Jak wszystkie kiszonki, zakwas z buraków to źródło witamin, minerałów i żywych kultur bakterii.
Regularne spożywanie produktów fermentowanych ma fenomenalny wpływ na zasiedlenie układu pokarmowego przez zdrowe bakterie. Sok z kiszonych buraków to naturalny napój probiotyczny. Zawiera żywe kultury bakterii. Dzięki nim wspomaga układ pokarmowy i florę jelitową malucha.
Z zakwasem dostarczasz dziecku witamin C i A oraz kwasu foliowego. Buraki zawierają także żelazo, fosfor i magnez. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na układ krwionośny - nie tylko dziecka, ale też i kobiet w ciąży. Dzięki właściwościom podnoszącym poziom żelaza, zakwas z buraków dla dzieci będzie nieocenionym wsparciem w leczeniu anemii.
Zakwas z buraków warto podawać w okresach, gdy organizm jest słabszy. Zwłaszcza, po infekcji lub przebytej antybiotykoterapii. Poleca się go dla dzieci, których odporność chcemy wzmocnić.
Jak podawać dzieciom zakwas z buraków?
Zakwas buraczany, spożywany regularnie, nawet po kilka ml dziennie, poprawia wyniki krwi. Zakwas z buraków dla dzieci można podawać dzieciom na pusty żołądek - właśnie wtedy wykazuje najsilniejsze działanie. Zaledwie jedna szklaneczka będzie jedną z pięciu porcji warzyw i owoców, którą dziecko powinno spożyć w ciągu dnia.
Zacznijcie jednak od mniejszych ilości, odmierzając je łyżeczką lub specjalną szklaneczką z miarką Olini. Dobry pomysł to także dodać zakwas z buraków do schłodzonej zupki. Pamiętaj jednak, że temperatura powyżej 40 stopni zabije cenne właściwości zakwasu.
Od jakiego wieku podawać dziecku zakwas z buraków?
„Moim zdaniem zakwasy warto zacząć wprowadzać do diety maluchów po 1. roku życia – ze względu na zawartość soli, nie należy przesadzać z ich ilością i warto zakwas włączyć do diety jako składnik posiłków. Po pierwszych urodzinach można stopniowo wprowadzać 1-2 łyżki dziennie, zaczynając od małej ilości. Kiedy maluch skończy dwa latka można zwiększyć ilość podawanego zakwasu do 4-5 łyżek dziennie”.
Małgorzata Jackowska, Dietetyk i specjalistka żywienia dzieci
Ile zakwasu z buraków powinno się znaleźć w diecie niemowlaka?
Zakwas warto podawać dziecku, gdy skończy 1. rok życia. Należy zacząć od niewielkich ilości i stopniowo je zwiększać. W ten sposób dziecko oswaja się z jego smakiem.
Ile zakwasu z buraków powinno się znaleźć w diecie starszego dziecka?
Dzieciom po pierwszym roku życia można podawać 1-2 łyżki dziennie zakwasu. Gdy skończą dwa lata - 4-5 łyżek.
Nasi klienci, rodzice małych dzieci, serwują swoim starszym pociechom zakwas w kieliszku (25 ml) lub szklaneczce (45 ml).
Ważne, żeby potrawy, którą polaliśmy zakwasem, już nie podgrzewać. Wtedy Twoja pociecha w pełni skorzysta z właściwości tego naturalnego probiotyku.
Jak wprowadzić zakwas buraczany do diety dziecka?
Dzieci lubią zakwas z buraka. Zwłaszcza jeśli został wprowadzony do diety odpowiednio szybko lub gdy spożywają go dorośli członkowie rodziny. Nie tylko w okresie jesienno-zimowym!
Obserwacja nawyków dietetycznych otoczenia jest dla dzieci kluczowa. Podobnie jak możliwość wielokrotnego próbowania tego samego produktu w przyjaznych warunkach.
Jeśli chodzi o wprowadzanie warzyw, dietetycy dziecięcy mówią „do 10 razy sztuka”, ponieważ statystycznie zwykle dopiero po 10 kontakcie z nowym produktem dziecko potrafi go zaakceptować.
Co robić, gdy dziecku nie smakuje zakwas z buraków?
Jest kilka sposobów, aby podawać dziecku zakwas z buraka:
- dodać do wystudzonych sosów, zup i kasz,
- przemycić w koktajlach warzywno-owocowych,
- starszym dzieciom można zakwas rozcieńczyć wodą lub posłodzić miodem, lub zmieszać z sokiem owocowym.
Zakwas z buraków warto podawać dzieciom
Dzięki zawartości żywych kultur bakterii może on pomóc na biegunki i inne problemy pokarmowe. Jelita, dzięki niemu, mogą wrócić do formy i równowagi po leczeniu antybiotykiem.
Naturalny sok z kiszonego buraka może uzupełnić niedobory żelaza. Wzbogaca też posiłki w witaminy i mikroelementy.
Zakwas warto podawać dziecku już od 1. roku życia w ilości około 1-2 łyżek dziennie. Najlepiej jako składnik posiłków: kasz, sosów czy zup. Dwulatkom można podawać już 4-5 łyżek zakwasu.