Majonez domowy. Gęsty, puszysty, aromatyczny, żółty od świeżych żółtek jaj, na świeżym, zimnotłoczonym oleju. Najlepszy! Tutaj podrzucamy wam przepisy na majonez domowy, w kilku (nawet dość zaskakujących) wersjach. Pierwszy, tradycyjny, z żółtkami jaj, kolejny z...kimchi, jeszcze jeden z twarogiem i jogurtem, który pozwoli wam zrobić majonez, idealnie pasujący do diety dr Budwig. Wszystkie przepisy na domowy majonez są z zastosowaniem oleju roślinnego (olej lniany, olej rzepakowy), dzięki którym wyczarujecie idealny, puszysty, domowy majonez, bogaty w Omega-3.
Spis treści:
Jak zrobić domowy majonez?
Czy domowy majonez jest trudny i czasochłonny? Tak naprawdę, w przygotowaniu domowego majonezu nie ma wielkiej filozofii ;) Liczą się dobre składniki, które zagwarantują zdrowy, gesty, domowy majonez i pyszny smak.
To jajka z wolnego wybiegu, dobry, zimnotłoczony olej roślinny (olej lniany, olej rzepakowy, olej sezamowy), łyżeczka musztardy, sok z cytryny i cierpliwość. Tyle wystarczy, by zrobić najlepszy domowy majonez, którym zachwyci się nawet najbardziej wybredny smakosz. Do wykonania domowego majonezu możecie użyć swojego ulubionego oleju roślinnego. Na przykład:
- oleju lnianego,
- oleju słonecznikowego,
- oleju rzepakowego,
- oleju sezamowego,
- oleju rydzowego.
Przepis na domowy Majonez od Werka.dietetyk
Składniki:
- 1 jajko lub 2 żółtka
- 250 ml oleju rzepakowego Olini
- 1 łyżeczka dobrej musztardy (możecie dać więcej, jeśli lubicie wyrazisty smak)
- 2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu (u mnie akacjowy Olini)
- sól według gustu (najlepiej doprawiać już gotowy majonez)
Przygotowanie:
- Jajko dokładnie myjemy i wyparzamy.
- Do wysokiego naczynia przekładamy jajko, musztardę, ocet i miód. Całość zalewamy olejem.
- Do naczynia wkładamy blender „żyrafę" tak, żeby dotykać dna. Zaczynamy blendować na średnich obrotach, nie odrywając blendera od dna, to bardzo ważne!
- Po chwili zauważymy tworzący się majonez. Po chwili zaczynamy delikatnie odrywać blender, zasysając olej z góry. Po chwili mamy gotowy majonez!
- Doprawiamy solą i gotowe.
Polecam eksperymentować z proporcjami i dodatkami, każdy lubi inny smak więc warto poszukać idealnych proporcji dla siebie.
Przepis na domowy Majonez Kimchi od qmamkaszę
Składniki:
- Wiejskie jajo
- Musztarda
- Kimchi
- Syrop imbirowy
- Cytryna
- Olej sezamowy
Przepis jest szalenie prosty:
- Składniki o tej samej temperaturze miksuję (w misce lub w szerszym słoiku) od dołu, podlewając powoli olejem.
- Na tę porcję zużyłam 1 i 1/2 buteleczki (250 ml plus połowa drugiej).
- Dzięki tradycyjnej ubijaczce majonez wychodzi puszysty i lekki.
- Zamiast jajka lub jaj można wykorzystać czarną sól i mleko roślinne.
Swoją wersję, wykorzystałam do sałatki z gotowanych ziemniaków, świeżego szpinaku, jajek na twardo i kimchi. Dodałam kapary w soli i świeżo mielony pieprz. Można pokusić się, o mikrozioła - groszek pnący albo rukiew wodną, która śni mi się bezczelnie po nocach.
Wyświetl ten post na Instagramie
Przepis na domowy Majonez Wegański od Anny Sudoł
Składniki:
- 100 ml aquafaby
- 2 łyżki octu jabłkowego Olini
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 szklanki ptaków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki czarnej soli kala namak
- Szczypta soli himalajskiej do smaku
- 1-1i 1/2 szklanki oleju rzepakowego Olini
Wszystkie składniki poza olejem dodajemy do wysokiego naczynia, zaczynamy blendowanie stopniowo dodając olej, aż do uzyskania
jednolitej emulsji.
Wyświetl ten post na Instagramie
Przepis na majonez domowy od Olini
Do zrobienia tradycyjnego, domowego majonezu, potrzebne będą:
- 4 surowe żółtka
- szklanka oleju lnianego (ok. 250 ml oleju)
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz, odrobina cukru
- 1 łyżeczka musztardy.
- Jajka umyj i sparz. Oddziel białko od żółtek.
- Żółtka umieść w dużej misce i mieszaj, za pomocą blendera, aż do uzyskania puszystej masy.
- Następnie dolewaj powolutku olej rzepakowy/olej lniany i ubijaj aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodaj odrobinę musztardy, dla bardziej wyrazistego smaku.
- Gotowy majonez dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Odstaw do lodówki, by majonez się "przegryzł"i stał się gęsty i puszysty.
Przepis na domowy Majonez dr Budwig
Do zrobienia majonezu, zgodnego z dietą dr Budwig potrzebne będą:
- 3 łyżki oleju lnianego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki chudego twarogu
- 1 łyżka musztardy
- sok z cytryny
- sól i pieprz, cukier, zioła
Olej, jogurt i twarożek miksuj w blenderze przez 5 minut, a następnie dodaj sok z cytryny i musztardę. Majonez dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie ziołami.