Olej lniany złocisty Olini
- Delikatny, orzechowy smak
- Źródło łatwo przyswajalnych kwasów Omega-3
- Z najlepszych ziaren lnu złocistego
87 g / 100 g
kwasy tłuszczowe nienasycone
polskie ziarno
Len brązowy a len złocisty
Najważniejsze, co odróżnia len złocisty od lnu brązowego to zawartość tłuszczu i kalorii — mówi się, że len złoty zawiera ich mniej niż nasiona lnu brązowego. Często można znaleźć informację, że nasiona lnu złotego mają wyższą zawartość białka.
Olej z lnu złocistego – właściwości
Olej z lnu złocistego ma porównywalną ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 do oleju z lnu brązowego.
Len złoty może mieć więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli kwasu alfa-linolenowego (ALA) i kwasu linolowego (dlatego olej lniany złocisty jest idealnym olejem stosowania w diecie dr Budwig). Len brązowy z kolei często ma więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Smak oleju z lnu złocistego
Nasiona lnu złocistego mają delikatniejszy i słodszy smak, delikatnie orzechowy. Ten sam smak znajdziecie w oleju z lnu złocistego od Olini.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: To świetny wybór dla każdego, kto chce wzbogacić swoją dietę w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Olej lniany złocisty tłoczony jest z wyselekcjonowanych ziaren wysoko-linolenowej odmiany lnu złotego.
Kolor i smak: W zależności od partii ziaren olej może różnić się kolorem, smakiem i mętnością. Olej lniany ma barwę jasną, słomkową. Ma przyjemny smak bez wyczuwalnej goryczki.Olej lniany złocisty jest delikatniejszy w smaku od oleju z lnu brązowego.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 3 miesiące od daty wytłoczenia oleju (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Oleje roślinne tłoczymy w naszej olejarni małymi partiami, zawsze na świeżo, z najlepszej jakości ziaren. Olej zimnotłoczony, który wysyłamy do ciebie, będzie miał maksymalnie 2-5 dni.
Przechowywanie: Olej lniany trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10 stopni) przed jak i po otwarciu. Przeznaczony do spożywania wyłącznie na zimno.
Osad: Jeżeli olej dłuższy czas stoi bez ruchu, to osad może osiąść na dnie butelki. Sedymentacja osadu w oleju lnianym jest procesem naturalnym.
Informacje dla alergików: Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy, orzechów. Nie zawiera glutenu.
Skład
100% olej z nasion lnu złotego tłoczony na zimno
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3743 kJ / 894 kcal |
tłuszcz | 100 g |
w tym | |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 11 g |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 19 g |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 68 g |
węglowodany | 0 g |
- w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
Olej z lnu złocistego zastosowanie
Ze względu na tłoczenie na zimno oraz zawartość kwasów tłuszczowych, olej lniany złocisty stosujcie tylko do dań na zimno. Podgrzanie oleju może spowodować, że nie tylko straci swoje właściwości, ale także smak. Olej z lnu złocistego można spożywać w ramach diety dr Budwig (wówczas zalecane dawkowanie to od 2 do 4 łyżek dziennie).
Olej lniany z nasion złotego lnu idealnie komponuje się z:
- sałatkami
- surówkami
- pastami warzywnymi
- twarogiem
- jogurtem
- ostudzonymi, gotowanymi warzywami
- składnikami majonezu
- składnikami dressingów i sosów
Olej lniany złocisty ma także całkiem szerokie zastosowanie w pielęgnacji. Olejowanie włosów, pielęgnacja skóry suchej, podrażnionej.
Olej lniany złocisty – gdzie kupić?
Olej z lnu złocistego najlepiej kupować od sprawdzonych, małych olejarni, które mają doświadczenie w tłoczeniu oleju lnianego na zimno w małych partiach. Najlepszy będzie bezpośredni producent, który tłoczy olej lniany złocisty bezpośrednio na zamówienie klienta – dzięki temu olej lniany nie stoi na półce sklepowej, a jego świeżość gwarantuje zachowanie najlepszych właściwości.
Dlaczego warto sięgnąć po olej lniany złocisty Olini?
Najlepsze ziarno
Nasz olej tłoczymy ze starannie wyselekcjonowanych ziaren lnu złotego pochodzących z Polski. W ziarna zaopatrujemy się u sprawdzonych dostawców, do których mamy wieloletnie zaufanie. Wiemy, że tylko z najlepszej jakości surowca otrzymamy olej spożywczy, który będzie miał pełnię smaku.
Odpowiedni proces produkcji
Olej lniany złocisty tłoczymy na zimno, w prasach ślimakowych, w których temperatura tłoczenia nie przekracza 35°C. Naszego oleju nie filtrujemy, nie rafinujemy ani nie oczyszczamy, dzięki czemu zachowuje on swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe.
Bezwzględna świeżość
Olej lniany to produkt, po który chętnie i często sięgają nasi klienci. W związku z tym tłoczymy go niemal codziennie, na bieżąco, w porcjach odpowiadających zapotrzebowaniu. Pozwala nam to wysyłać do Was wyłącznie najświeższy olej.
Mała skala
Olejów nie tłoczymy do dużych sklepów, aptek ani zielarni, tylko do niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.
Bezpieczny transport
Nasze oleje wysyłamy do Was w ciemnych butelkach z grubego szkła (w trosce o wrażliwe kwasy tłuszczowe), a dodatkowo na czas transportu pakujemy je w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.
Opinie ekspertów
Dietetyk Keep Feet In Style
Karolina Czyżowska Trycholog