Grecka oliwa z oliwek to słynie z dobrej jakości i pysznego smaku. Uważana za jedną z najlepszych na świecie, cieszy się uznaniem wśród koneserów i szefów kuchni. W tym artykule odpowiemy na kluczowe pytania na temat greckiej oliwy z oliwek. Do rodziny zdrowych produktów Olini właśnie dołączyła oliwa z greckich oliwek Manaki!
Spis treści:
- Grecka oliwa z oliwek - jakie oliwki najlepsze?
- Oryginalna oliwa z oliwek z Grecji – czym się charakteryzuje?
- Co musi zawierać najlepsza oliwa z oliwek z Grecji?
- Dobra grecka oliwa z oliwek – jaka powinna być?
- Jaka oliwa z Grecji sprawdzi się w naszej kuchni?
- Polecana grecka oliwa Olini – dlaczego warto wybrać właśnie ją?
Grecka oliwa z oliwek – jakie oliwki najlepsze?
Smak greckiej oliwy z oliwek determinuje wybór owoców. Greckie oliwki rosną w zasadzie we wszystkich rejonach kraju i są dostępne w różnych odmianach, z których każda ma charakterystyczne cechy smakowe i tekstury. W Olini postawiliśmy na oliwki Manaki. To średniej wielkości zielone lub zielonożółte oliwki, które charakteryzują się intensywnym, owocowym smakiem z delikatnymi nutami orzechowymi i ziołowymi. Oliwa z oliwek Manaki, podobnie jak oliwy przygotowywane z innych odmian oliwek, sprawdzi się do sałatek, past makaronowych, risotta, owoców morz i mięs. Grecka oliwa z oliwek podbija i uszlachetnia smak warzyw, sałatek i makaronów.
Oryginalna oliwa z oliwek z Grecji - czym się charakteryzuje?
Oliwa z oliwek z Grecji charakteryzuje się kilkoma wyjątkowymi cechami
Wysoką jakością wynikającą z tłoczenia na zimno
Dobrej jakości grecka oliwa z oliwek to oliwa extra virgin (z pierwszego tłoczenia), wytwarzana w rodzinnych olejarniach, jak nasza.
Intensywnym smakiem i aromatem
To chyba najbardziej zdecydowana w smaku europejska odmiana oliwy. Jej smak jest bardziej wyrazisty, niż ma to miejsce w przypadku oliwy hiszpańskiej, włoskiej czy oliwy chorwackiej. W greckiej oliwie z oliwek wyczuwalna jest końcowa goryczka, delikatny nuty ziół, orzechów i owoców. Już same oliwki greckie robią wrażenie większych i bardziej mięsistych od pozostałych, dostępnych w Europie gatunków.
Korzyściami zdrowotnymi
Dobrej jakości oliwa z oliwek to bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i polifenoli. Właśnie te składniki przyczyniają się do korzystnych właściwości zdrowotnych greckiej oliwy z oliwek, takich jak zmniejszenie ryzyka chorób serca, obniżenie poziomu cholesterolu i ochrona przed niektórymi chorobami przewodu pokarmowego.
Co musi zawierać najlepsza oliwa z oliwek z Grecji?
- NNKT - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
- Polifenole - W oliwie greckiej Olini ich zawartość jest przebadana i wynosi 359 mg/kg.
Dobra grecka oliwa z oliwek – jaka powinna być?
Dobrej jakości grecka oliwa z oliwek powinna być wytwarzana z owoców zerwanych w okolicy października i listopada, czyli tzw. wczesnych zbiorów, kiedy owoce mają intensywny smak i aromat. Tłoczenie powinno odbyć się możliwie szybko od zakończenia zbiorów. Tak, jak wspominaliśmy powyżej, najwyższej jakości oliwy, tłoczone są na zimno. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę przy wyborze dobrej oliwy z oliwek z Grecji:
- Jakość oliwek — zdrowe owoce ze sprawdzonych plantacji
- Metody produkcji — rzemieślnicze, tradycyjne, czyli tłoczenie na zimno bez filtracji, oczyszczania, rafinacji.
- Kolor — dobrej jakości oliwa ma kolor intensywny i przejrzysty.
- Smak — wyczuwalne nuty ziołowe, owocowe, orzechowe, lekka goryczka.
- Data produkcji — warto wybierać oliwę, która ma świeżą datę produkcji, aby mieć pewność, że zachowała jak najwięcej swoich właściwości.
- Kwasowość — najlepsze oliwy z oliwek z Grecji mają niską kwasowość (poniżej 0,5%). Kwasowość Greckiej oliwy z oliwek Olini mieści się między 0,2-0,3%
Jaka oliwa z Grecji sprawdzi się w naszej kuchni?
Postaw na grecką oliwę z oliwek extra virgin. To produkt, który doskonale smakuje i sprawdza się w wielu przepisach — i nie chodzi wyłącznie o kuchnię śródziemnomorską. Wykorzystasz ją do pieczonych warzyw, sałatek, dań z grilla, zdrowych sosów do makaronów (np. aglio e olio). Oliwa extra vergin jest najzdrowsza, kiedy podawana na zimno. Mimo to ma dość wysoki punkt dymienia (aż 210), przyda się więc także do smażenia i pieczenia, jednak warto mieć na uwadze, że wysoka temperatura odbiera oliwie jej cenne właściwości zdrowotne i smakowe.
Polecana grecka oliwa Olini – dlaczego warto wybrać właśnie ją?
Grecka oliwa z oliwek Olini to zimnotłoczona oliwa extra virgin. Powstaje z oliwek smacznej i aromatycznej odmiany Manaki. Owoce pochodzą od sprawdzonego dostawcy, którego gaje oliwne zlokalizowane są u podnóża góry Fokas, w otoczeniu lasów i kwietnych łąk. Jej smak jest ziołowo-trawiasty, lekko owocowy. To zdrowy produkt o niskiej kwasowości, dobrej zawartości NNKT i sprawdzonej w badaniach ilości polifenoli. Nadaje się do dań na zimno, ciepło i do smażenia.