Pyłek pszczeli Olini
- Pszczela multiwitamina
- Pachnie latem, miodem, kwiatami
- Polecany osobom aktywnym fizycznie
pyłek to nieprzebrane źródło witamin, mikro i makroelementów
z rodzinnej pasieki wędrownej w Lubuskiem
Pyłek pszczeli – właściwości
W starożytności uważano, że spożywanie pyłku pszczelego wydłuża życie. Współczesne badania naukowe to potwierdzają!
Pyłek kwiatowy ma imponujący skład (jeszcze nie do końca poznany) z setkami aktywnych substancji. W każdej jego kuleczce kryje się około 100 tysięcy ziarenek pyłku. Składają się one z:
- węglowodanów
- białek
- wody
- tłuszczów
- witamin – A, C, E
- minerałów – żelaza, manganu, cynku, miedzi, fosforu, magnezu, wapnia, sodu, potasu
- enzymów
- przeciwutleniaczy
Pyłek – na co pomaga?
Według badaczy, pyłek kwiatowy w 100% naturalny, czysty i z zaufanego źródła może zmniejszać stan zapalny, poprawiać odporność, łagodzić objawy menopauzy, przyspieszać gojenie się ran i zapobiegać infekcjom.
Jego składniki mają właściwości, dzięki którym może zwiększać wchłanianie i wykorzystanie składników odżywczych, takich jak żelazo, wapń i fosfor. Może również przyspieszać metabolizm i sprzyjać długowieczności (trwają badania w tym temacie).
Pyłek może również obniżyć wysoki poziom lipidów i cholesterolu we krwi, które zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Dla osób aktywnych fizycznie i wszystkich, którzy chcą wzbogacić swój organizm o witamy i minerały.
Dzieci: Dietetycy nie zalecają podawania pyłku dzieciom poniżej roczku.
Smak: Pyłek pszczeli w smaku jest nieco gorzki, wytrawny, cierpki.
Zapach: Pachnie kwiatowo.
Kolor: Ciemnożółty kolor.
Konsystencja: Pyłek ma konsystencję kuleczek/grudek/ziarenek.
Jak używać: Dodawaj do sałatek, jogurtów i smoothie. Jedz z miodem. Pij z wodą lub z sokiem.
Informacja dla alergików: Pyłek kwiatowy to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze produkty pszczele pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje je w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Przechowywanie: Pyłek ma długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej trzymać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z pyłkiem był szczelnie dokręcony, ponieważ pyłek łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Skład
100% pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli – dla kogo?
Wypróbuj Pyłek pszczeli Olini zwłaszcza, jeśli:
- jesteś seniorką i dokuczają Ci uderzenia gorąca
- chcesz poprawić sportowe osiągi, bo obniża poziom kwasu mlekowego
- chcesz wzmocnić odporność i chronić przed infekcjami
- jesteś na diecie
- chcesz poprawić wchłanianie składników odżywczych przez organizm
- dbasz o serce
- masz problemy z wątrobą
- jesteś na diecie bezglutenowej
Pyłek pszczeli dla dzieci
- Twoja pociecha nie chce jeść pyłku? Dzieci uczą się przez obserwację, więc ze smakiem pałaszuj ten pszczeli pokarm na ich oczach.
- Pyłek kwiatowy to alternatywa dla szkrabów, które nie lubią miodu.
- Pyłek pszczeli podawaj dziecku zwłaszcza w sezonie grypowym – jego składniki wzmocnią jego odporność.
Od kiedy pyłek kwiatowy dla dzieci?
Według diabetyków, pyłek pszczeli można podawać dzieciom, które skończą pierwszy rok życia i nie mają alergii na pszczele produkty.
Pyłek pszczeli – zastosowanie
Jak jeść pyłek pszczeli? Najlepiej w formie rozdrobnionej lub namoczonej – wtedy jest najlepiej przyswajalny. Warto zmielić go w młynku lub moździerzu albo pozwolić mu rozpuścić się w wodzie lub mleku. Można go też dodać do miodu.
- W napojach
Dodaj pyłku do wody (o temperaturze maks. ok. 40°C) lub soku i wymieszaj. Taką mieszankę warto zostawić na noc i wypić rano z dodatkiem cytryny. Świetny z mlekiem.
- W smoothies
Pyłek kwiatowy to idealny dodatek do jogurtu, zdrowego szejka, serka homogenizowanego lub smoothie! Dzięki niemu koktajl zyska składniki odżywcze, a także miodowy posmak.
- W sałatkach
Posyp pyłkiem swoją ulubioną sałatkę!
- Do deserów i słodkich dań
Pyłek kwiatowy dodawaj do domowych niepieczonych deserów oraz słodyczy. Idealny składnik batonów energetycznych w stylu raw.
- Z chlebem
Posmaruj pełnoziarnisty chleb kremem czekoladowym, dżemem, twarożkiem i posyp pyłkiem. Mniam!
Pyłek pszczeli z pasieki wędrownej
Jaki jest pyłek pszczeli Olini?
Pyłek pszczeli Olini zachwyci Cię lekko cierpkim smakiem, aromatem o miodowo-kwiatowej nucie, konsystencją w postaci małych bursztynków i ciemno-żółtym kolorem.
Jak powstaje pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli powstaje w pasiece wędrownej, czemu zawdzięcza swoje walory i jakość. Idea takiej pasieki polega na tym, że ule przenosi się z miejsca na miejsce. Pszczelarze robią to, aby pszczoły mogły czerpać pyłek z różnych roślin i w innych okresach ich kwitnienia. Pszczele domy ustawiają więc przy kwitnących sadach, polach czy w lasach.
Świeżość pyłku czuć w każdym kęsie! To dlatego, że zbierany jest prosto z plastrów miodu, w których przechowują go pszczoły.
Pyłek pszczeli – cena
To, ile kosztuje pyłek pszczeli, zależy od jego jakości. Na jego skład i smak wpływa kilka czynników: rośliny, z których powstaje, typ gleby czy klimat. Warto więc wybierać pyłek kwiatowy:
- świeży
- ekologiczny
- z lokalnych/regionalnych pasiek
- niepasteryzowany
- bez sztucznych dodatków
- z certyfikatem, który oznacza jakość i spełnianie określonych standardów czystości i autentyczności
Pyłek pszczeli – gdzie kupić?
Nasz pyłek kwiatowy pochodzi z rodzinnej pasieki wędrownej z województwa Lubuskiego, gdzie tradycje pszczelarskie sięgają średniowiecza. Dzięki temu:
- Masz pewność, że to produkt polski
Pyłek pszczeli, który powstaje z polskich roślin i pochodzi z lokalnych pasiek, zachwyci Cię świeżością i jakością. W końcu nie spędził tygodni w transporcie!
- Jest pełny cennych dla zdrowia składników
Polska jest obszarem o dużej bioróżnorodności. To oznacza, że pyłek kwiatowy pochodzący z różnych roślin, będzie zawierać różnorodne składniki odżywcze, korzystne dla zdrowia.
- Wspierasz rodzimych pszczelarzy w prowadzeniu pasiek
To ma znaczenie dla zachowania populacji tych owadów w obecnych warunkach klimatycznych i pozytywny wpływ na gospodarkę kraju.
- Promujesz świadomą konsumpcję
Współpracujemy z firmami, które dbają oni o środowisko naturalne i tworzą produkty najwyższej jakości.
- Nie musisz szukać pasiek i pszczelarzy samodzielnie
Niełatwo jest dotrzeć do zaufanych pszczelarzy – często nie mają oni swoich stron internetowych czy na Facebooku. Sprzedają zazwyczaj produkty pszczele bezpośrednio ze swojej pasieki i na lokalnych bazarach, rynkach, festiwalach czy cyklicznych targach żywności.
- Wiesz, że ten produkt zachwyci Cię smakiem, aromatem i jakością
Na pewno będziesz po niego wracać!
Dlaczego warto sięgnąć po pyłek pszczeli Olini?
Najlepszy surowiec
Pyłek pszczeli Olini zbierany i prztworzony przez pszczoły z pyłków różnych kwiatów. To prawdziwy skarb ula o intensywnym kwiatowym smaku i aromacie. Oferujemy naturalny pyłek - wiemy, że taki będzie miał pełnię smaku i właściwości.
Odpowiedni proces produkcji
Specjalne zabezpieczenie przy wlocie do ula pozwala zbierać pyłek prosto od pszczół. Po zbiorze pyłek jest oczyszczany z substancji organicznej, osuszany i przemrażanym. Tak przygotowany pyłek pakowany jest w słoiczki, aby dłużej zachowywał świeżość i wartości odżywcze. Pyłek Olini to naturalny, surowy, pszczeli produkt. Nie jest przetworzony, dzięki czemu zachowuje swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe.
Bezwzględna świeżość
Pyłek pszczeli pozyskiwany jest w czasie kwitnienia roślin. Zbierany i przetworzony przez pszczoły z kwiatów - po osuszeniu i przemrożeniu, trafia prosto do słoiczków. Pozawala to zachować najwyższą świeżość i jakość!
Mała skala
Pyłku pszczelego Olini nie można znaleźć w dużych sklepach, aptekach czy zielarniach, dostępne są tylko do niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.
Bezpieczny transport
Pyłek pszczeli Olini wysyłamy do Was w słoikach z grubego szkła, a dodatkowo na czas transportu pakujemy je w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.