Pyłek pszczeli Olini
- 100% natury
- Pachnie latem, miodem, kwiatami
- W słoiczku wypełnionym po brzegi
wiele zastosowań w kuchni
z rodzinnej pasieki wędrownej w Lubuskiem
Pyłek pszczeli a pyłek kwiatowy z pasieki wędrownej
Pyłek kwiatowy, pyłek pszczeli – te nazwy stosuje się zamiennie, jednak znaczą co innego. Pyłek pszczeli to mieszanka pyłku kwiatowego i nektaru oraz pszczelej śliny. Pszczoły robotnice transportują go w postaci kulek w koszyczkach na owłosionych nóżkach. W ulu umieszczają go w plastrach miodowych. Pyłek jest dla nich źródłem białka, witamin i minerałów – składników, które gwarantują im przetrwanie.
Z wędrownej pasieki
Pyłek pszczeli Olini powstaje w pasiece wędrownej, czemu zawdzięcza swoje walory i jakość. Idea takiej pasieki polega na tym, że ule przenosi się z miejsca na miejsce. Pszczelarze robią to, aby pszczoły mogły czerpać pyłek z różnych roślin i w innych okresach ich kwitnienia. Pszczele domy ustawiają więc przy kwitnących sadach, polach czy w lasach.
Pyłek pszczeli – właściwości
Wiele korzyści w kuchni
Pyłek pszczeli możesz jeść z łyżeczki – doskonale rozpuszcza się w ustach. Ale też możesz dodawać go do koktajli, sałatek czy napojów. Doda im lekko słodkiego posmaku.
Apetyczny wygląd
Ciemnożółte granulki, które porównuje się do maleńkich bursztynów, wyglądają bardzo apetycznie w jogurcie czy smoothie.
Odurza zapachem
Gdy otworzysz słoiczek po brzegi wypełniony pyłkiem pszczelim, poczujesz jego kwiatowy zapach.
Świeży
Świeżość pyłku czuć w każdym kęsie! To dlatego, że zbierany jest prosto z plastrów miodu, w których przechowują go pszczoły.
Cieszy przez długi czas
Dobrze przechowywany pyłek kwiatowy może cieszyć przez długi czas, bo aż 2 lata.
Polski
Produkty pszczele z innych europejskich krajów, jak Węgry czy Ukraina, mogą zawierać pozostałości, np. po lekach dla pszczół. Te nie są dopuszczalne u nas. Dlatego wybraliśmy pyłek pszczeli z rodzimej pasieki.
Niepasteryzowany
Pasteryzacja zabija groźne grzyby, ale i pożyteczne enzymy. Produkty pszczele w marketach mogą być pasteryzowane.
Pyłek pszczeli – jak rozpoznać prawdziwy?
Jak wybrać pyłek pszczeli, który będzie pyszny i w 100% naturalny? Zwróć uwagę na:
- kolor – powinien być niejednolity i nie jaskrawy
- zapach – kwaśny i nieprzyjemny może świadczyć o sztucznym lub zepsutym produkcie
- smak – kwaśny, metaliczny to oznaka fałszywego pyłku
- sposób jego przechowywania – ważne jest, jak długo stał na sklepowej półce i był wystawiony na działanie promieni słonecznych czy wilgoć
- jak się rozpuszcza – surowy pyłek kwiatowy powinien całkowicie rozpuścić się w wodzie
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Dla tych, co szukają w 100% naturalnych, nieprzetworzonych produktów.
Dzieci: Podawać dzieciom powyżej 1 roku życia.
Smak: W smaku jest lekko słodkawy z nutą goryczki, wytrawny, cierpki.
Zapach: Pachnie kwiatowo.
Kolor: Różne odcienie koloru żółtego, miejscami ciemny.
Konsystencja: Pyłek ma konsystencję kuleczek/grudek/ziarenek.
Jak używać: Dodawać do sałatek, jogurtu, smoothies; pić rozpuszczony w wodzie lub soku.
Informacja dla alergików: To naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Termin przydatności: Data minimalnej trwałości to 24 miesiące (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze produkty pszczele pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje je w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Przechowywanie: Ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej trzymać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik był szczelnie dokręcony, ponieważ pyłek łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Składniki
100% pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli – zastosowanie
Nasz pyłek kwiatowy można stosować:
- na kanapkach, gofrach i naleśnikach
- w napojach (o maksymalnej temperaturze ok. 42°C)
- do dressingów sałatkowych
- z deserami
- z chlebem
Jak spożywać pyłek kwiatowy? Najlepiej go rozdrobnić – w młynku lub moździerzu – lub rozpuścić w płynie – wtedy jest łatwiej przyswajalny.
Pyłek pszczeli – jak stosować na co dzień?
Niektórzy piją pyłek pszczeli z wodą na rozpoczęcie dnia, na czczo. Taką mieszankę najlepiej jest przygotować sobie poprzedniego wieczoru.
Przepis na wodę z pyłkiem
Składniki:
- 2 łyżeczki Pyłku pszczelego Olini
- 0,5 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka miodu Olini
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Odstawić na noc.
- Rano zamieszać i wypić.
Pyłek pszczeli dla dzieci
Dzieci najchętniej wyjadałyby pyłek kwiatowy prosto ze słoiczka. W końcu to malutkie, słodkawe granulki, które łatwo się rozpuszczają na języku! O czym pamiętać, wprowadzając pyłek pszczeli do diety malucha?
- zacznij od małych porcji
- podawaj go na zmianę z miodem
- stosuj regularnie
Ważne!
Pyłek pszczeli można podawać dzieciom, które skończą pierwszy rok życia i nie mają alergii na pszczele produkty.
Pyłek pszczeli – ceny
Taniej w abonamencie
Sklepy internetowe oferują promocje na pyłek pszczeli. Warto korzystać też z kodów rabatowych. Produkty pszczele można kupić taniej również w abonamencie. Za pyłek kwiatowy zapłacisz mniej o 10% w zestawie. Te wszystkie opcje mamy w Olini!
Ile kosztuje pyłek pszczeli?
To, ile kosztuje pyłek pszczeli, zależy od jego jakości. Wpływa na nią kilka czynników:
- czystość – więcej kosztują produkty bez sztucznych dodatków
- oryginalność – tańszy będzie podrobiony produkt
- świeżość – droższy będzie pyłek kwiatowy z ostatnich zbiorów
- badania – cena uwzględnia ich koszt
- pochodzenie – więcej będzie kosztował produkt polski, z lokalnej pasieki
- pasteryzacja – większość tanich produktów pszczelich w marketach jest pasteryzowana
Pyłek pszczeli – gdzie kupić?
Zastanawiasz się, gdzie kupisz polski, rzemieślniczy, świeży pyłek pszczeli? Pszczele produkty znajdziesz też:
- na lokalnym bazarze, miejskim rynku, cyklicznych targach żywności
- na festiwalach
- w sklepach ze zdrową żywnością
- w sklepach internetowych
- w sklepie spożywczym
- na stronach pasiek w social media
Wiemy, jak trudno jest dotrzeć do zaufanych pszczelarzy. Często nie mają oni swoich stron internetowych lub sklepów internetowych. Z Olini nie musisz szukać pasiek samodzielnie! U nas znajdziesz pyłek kwiatowy najlepszej jakości!
Pyłek pszczeli – dla kogo?
Włącz do diety pyłek kwiatowy, jeśli:
- jesteś starszą osobą, polecamy szczególnie seniorkom
- dużo ćwiczysz, uprawiasz sport
- jesteś na diecie
- szukasz produktów naturalnych, nieprzetworzonych
- jesteś na diecie bezglutenowej
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.