Pytania o oliwę z oliwek wydają się proste, ale jeśli zaczniemy się zastanawiać nad jej produkcją, rodzajami i jakością, okazuje się, że temat jest dość szeroki. Co oznacza oliwa "extra virgin" na etykiecie? Która oliwa jest uznawana za najlepszą? Dlaczego oliwa z oliwek jest gorzka? Ostatnim istotnym pytaniem jest też kwestia przechowywania oliwy, aby zachować jej smak i wartości odżywcze.
Czy oliwa z oliwek jest zdrowa?
Oliwa z oliwek to cenne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym oleinowego z grupy omega) i antyoksydantów. Polifenole, witamina E, karotenoidy i koenzym Q10 zawarte w Oliwie z oliwek działają w synergii, chroniąc organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i przyczyniając się do ogólnej dobrej kondycji organizmu. Czy oliwa jest zdrowa? Ze zdecydowaniem odpowiadamy: TAK!
Jakie witaminy ma oliwa z oliwek?
Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem witaminy E oraz niewielkie witamin K, A oraz witamin z grupy B, takich jak witamina B1 (tiamina) i witamina B2 (ryboflawina).
Gorzka oliwa z oliwek, co to oznacza?
Dlaczego oliwa z oliwek jest gorzka? Przyczyn może być kilka i mogą one dotyczyć zarówno zbiorów owoców oliwkowych, ich tłoczenia, jak i sposobów przechowywania oliwy.
- Pierwszy z powodów, dlaczego oliwa jest gorzka to wybór niskiej jakości oliwek lub odmian o gorzkawym smaku.
- Nieodpowiedni proces tłoczenia także może wpłynąć na końcowy smak oliwy i stanowić odpowiedź na pytanie, dlaczego oliwa gorzknieje?
- Dlaczego oliwa z oliwek robi się gorzka? Często także z powodu niewłaściwego przechowywania - utleniania i jełczenia.
Jak pozbyć się goryczy z oliwy z oliwek?
Nie pozbędziesz się goryczy z oliwy z oliwek, ale możesz ją zatuszować, wykorzystując gorzką w smaku oliwę do dressingów łączących oliwę z innym intensywnym w smaku składnikiem np. czosnkiem, miodem, ziołami, cytryną.
Która oliwa z oliwek nie jest gorzka?
Jeśli nie lubisz gorzkiej oliwy, stawiaj zawsze na tę z pierwszego tłoczenia. Oliwa extra virgin to odmiana, która oliwa nie jest gorzka i taką pozostanie, jeśli zadbasz o to, by była zawsze zakręcona i trzymana poza zasięgiem promieni słonecznych w stabilnej temperaturze między 15 a 20 stopni Celsjusza.
Czy oliwa z oliwek może się zepsuć?
Czy oliwa z oliwek się psuje? Tak nawet oliwa z oliwek extra virgin może się zepsuć, jeśli jest niewłaściwie przechowywana. Oliwa z oliwek jest może ulec degradacji pod wpływem tlenu, światła, ciepła i wilgoci. Aby zapobiec temu procesowi, unikaj przechowywania oliwy w otwartych naczyniach. Nie stawiaj jej przy oknie, wybierz raczej spiżarnię lub wnętrze kuchennej szafki, z dala od źródeł ciepła. Czy oliwa może się zepsuć ze starości? Tak. Oliwa z oliwek ma ograniczony okres przydatności do spożycia. Informację na ten temat znajdziesz zawsze na etykiecie.
Czy oliwa zamarza?
Oliwa z oliwek nie lubi dużych zmian temperatur. Nie powinno się jej także trzymać w lodówce, ale czy oliwa z oliwek może zamarznąć? Tak, oliwa, nawet ta z pierwszego tłoczenia, czy też extra virgin, może zamarznąć. Temperatura krzepnięcia oliwy zaczyna się w okolicy 0 stopni Celsjusza. Zamarznięta oliwa może stać się bardziej mętna i zmienić konsystencję, ale to nie oznacza, że jest zepsuta. Może mieć mniej cennych właściwości odżywczych i lekko zmieniony smak. Czy oliwa z oliwek zamarza w lodówce? Zwykle nie, ale robi się w niej bardziej gęsta i mniej klarowna.
Czy oliwa z oliwek może się przeterminować?
Oliwa z oliwek jest najlepsza, kiedy jest w miarę świeża i smakuje najlepiej przez kilka miesięcy od otwarcie. Dokładną datę przydatności do spożycia Twojej oliwy z oliwek znajdziesz na etykiecie.
Jak wykorzystać przeterminowana oliwę z oliwek?
Twoja oliwa z oliwek przeterminowała się? Nic straconego. Ciągle możesz wykorzystać ją do użytku kosmetycznego np. olejowania włosów oliwą z oliwek, skóry, paznokci, kąpieli z dodatkiem rozpuszczonego w oliwie olejku eterycznego. Co jeszcze można zrobić z przeterminowaną oliwą? Wykorzystać ją do olejowania drewna np. zabezpieczenia blatów lub desek do krojenia!
Co to znaczy „gęstość oliwy”?
Pomiar gęstości oliwy jest jednym ze wskaźników jakościowych. Jest istotny dla walorów smakowych oliwy, aromatu, tekstury. Ocenia się go w procesie produkcji, podczas kontroli jakości. Gęstość oliwy zazwyczaj wyrażana jest w jednostkach gęstości, takich jak kilogram na litr (kg/L) lub gram na mililitr (g/ml). Oliwa z oliwek extra virgin ma zwykle dość niską gęstość w porównaniu ze słabszymi produktami.
Co to znaczy zielona oliwa?
Zieloną oliwą często nazywa się, produkowaną rzemieślniczymi metodami, oliwę extra virgin (z pierwszego tłoczenia). Metoda produkcji, czyli sposób, w jaki oliwki są przerabiane na olej, może znacząco wpływać na ostateczny kolor oliwy. Tłoczenie na zimno pomaga utrzymać intensywną, oliwkową zieleń, a dodatkowym wsparciem jest butelkowanie w ciemnym szkle, które ogranicza działanie promieni słonecznych.
Co to jest kwasowość oliwy?
Kwasowość oliwy jest drugim po gęstości wyznacznikiem jakości tego produktu. Niska kwasowość jest utożsamiana przez szefów kuchni i degustatorów z bardziej zrównoważonym, delikatnym smakiem i aromatem, co jest pożądane w przypadku oliw extra virgin. Na wyższą kwasowość oliwy mogą wpływać zbyt późne zbiory, zbyt długie przechowywanie owoców przed wytłoczeniem oraz nieprawidłowe przechowywanie po zabutelkowaniu.
Czym zastąpić oliwę z oliwek?
Oliwę z oliwek w przepisach kulinarnych zastąpisz inną łagodną oliwą wysokiej jakości np. zimnotłoczonym olejem słonecznikowym lub rzepakowym. W Olini tłoczymy z nich oleje dedykowane dzieciom, które ze względu właśnie na łagodny smak, są przez najmłodszych szeroko akceptowane.
Co zamiast oliwy z oliwek?
Jeśli zależy ci także na tym, aby olej posiadał nie tylko podobnie delikatny smak, ale i właściwości, postaw na olej z pestek winogron lub olej z awokado. Są one dość podobne do oliwy, kiedy pod uwagę weźmiemy także ilość i rodzaj niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów i witamin.
Co zamiast oliwy do sałatki?
Zamiast oliwy z oliwek do sałatki przygotuj dressing na bazie oleju z awokado albo oleju słonecznikowego. To łagodne i bogate w cenne właściwości oleje. Zwłaszcza ten drugi jest szczególnie popularny w naszej szerokości geograficznej, a więc i łatwo dostępny. Postaw na oleje z pierwszego tłoczenia pochodzące z niewielkich olejarni, którym łatwiej jest kontrolować jakość.
Czy olej w cieście można zastąpić oliwą?
Oliwę z oliwek można wykorzystać do przygotowania ciast i placków. Warto jednak wziąć pod uwagę, że oliwa ma łagodny, ale charakterystyczny smak, który może być wyczuwalny w końcowym produkcie (biszkopcie, placku). Jeśli przygotowujesz ciasto na naleśniki, pankejki czy racuchy, weź także pod uwagę dość niską temperaturę dymienia oliwy.
Oliwa z oliwek może mieć także inną gęstość niż olej, zwłaszcza ten rafinowany. Zastąpienie w przepisie oleju oliwą może więc wpłynąć na teksturę ciasta.
Ile kalorii ma oliwa z oliwek?
Oliwa z oliwek jest produktem zdrowym i wysokokalorycznym. Dostarcza znaczną ilość energii i dlatego istotne jest umiarkowane jej spożywanie. Zastosowanie kilku łyżeczek oliwy z oliwek w codziennej diecie wpłynie na doskonały smak potraw, ale ogólne dobre samopoczucie.
Ile oliwa ma kalorii?
Oliwa z oliwek ma około 880 kalorii w 100 ml produktu.
Ile kalorii ma łyżeczka oliwy z oliwek?
Jedna łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5 ml) to około 45 kalorii.
Ile kalorii ma łyżka oliwy z oliwek?
Jedna łyżka oliwy z oliwek (ok. 15 ml) to około 135 kalorii.
Ile kosztuje oliwa z oliwek?
Cena jednej butelki oliwy z oliwek jest uzależniona od jej jakości. Na cenę może wpłynąć rodzaj owoców oliwkowych i ich dostępność. Droższa, będzie też oliwa z pierwszego tłoczenia, przygotowywana rzemieślniczymi metodami, w ochronnej temperaturze. Warto w nią zainwestować, ponieważ właśnie ten rodzaj oliwy zawiera najwięcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów i witamin.
Gdzie kupić dobrą oliwę z oliwek?
Naprawdę dobra oliwa z oliwek - gdzie ją kupić? Z najlepszych oliw na świecie słyną Włochy, Chorwacja, Hiszpania i Grecja. To kraje, gdzie ilość słońca jest optymalna dla oliwkowych drzew i owoców. To także lokalizacje, w których mamy zaprzyjaźnionych sadowników, którzy wyznają wartości podobne do tych ważnych dla Olini. Stawiają na naturę, receptury i metody obróbki „Jak dawniej”.
Dobra oliwa z oliwek gdzie kupić?
Gdzie kupić prawdziwą oliwę z oliwek? Po świetnej jakości produkty z owoców greckich, hiszpańskich, chorwackich lub włoskich, zapraszamy Cię do rodzinnej olejarni Olini
Jaka oliwa do maczania bagietki?
Uwielbiasz maczanie bagietki czy focaccii w oliwi? Testuj oliwy z różnych krajów, aby znaleźć swoją ulubioną! Eksperymentuj z różnymi odmianami i regionami. Oliwy z Grecji często są intensywne, o wyraźnym smaku i aromacie, z nutami ziół, lekko pikantne. Idealne dla tych, którzy lubią ziołowe oliwy. Chorwackie oliwy z oliwek są często delikatne, z lekkim owocowym smakiem. Mogą mieć nuty jabłka, migdałów. Oliwy te nadają się dla osób preferujących subtelniejsze smaki. Włoskie oliwy z oliwek charakteryzują się zrównoważonym smakiem z delikatną goryczką. Idealne, jeśli szukasz uniwersalnej oliwy, którą wykorzystasz też do innych potraw.
Oliwy z Hiszpanii są różnorodne, ale wiele z nich ma intensywny smak, z nutami zielonych owoców, trawy i ziołowej pikantności. Wybierz ją, jeśli cenisz wyrazisty smak.
Oliwa w puszce czy butelce?
W naszej opinii ciemne szkło to tworzywo, które najskuteczniej chroni cenne właściwości oliwy. Olej w butelce z ciemnego szkła jest chroniony przed działaniem czynników takich jak wysoka temperatura czy światło słoneczne. Butelki z ciemnego szkła można szczelnie zakręcać, co jest dodatkową ochroną przed utlenianiem się oleju — jego smaku, aromatu i cennych wartości odżywczych.
Jak usunąć plamy z oliwy?
Uwielbiamy zajadanie się oliwą z oliwek w stylu „Jedz, módl się i kochaj”, czyli tak, aby jedzenie było zmysłowym doświadczeniem! Intuicyjnie w ten sposób jadają także nasze dzieci. Konsekwencją są tłuste palce, które można oblizywać bez końca, a czasem także plamy na odzieży, które łatwiej usunąć płynem do naczyń albo odtłuszczaczem do tkanin. Naturalna metoda, ale nie zawsze skuteczna to posypanie plamy solą lub sodą oczyszczona.
Ile oliwek na litr oliwy?
By zrobić litr oliwy z oliwek potrzeba około pięciu kilogramów owoców oliwkowych. Różne odmiany oliwek, a nawet te same, ale zerwane na innym etapie dojrzewania owocu, mogą mieć inny plon oleju. Zwykle, do produkcji oleju extra virgin wybiera się oliwki jednej odmiany, z jednego zbioru, lub miesza się gatunki oliwek w stosunku 50/50 w celu uzyskania pożądanych właściwości smakowych. Oliwy extra virgin, które są tłoczone na zimno, mogą wymagać więcej oliwek do uzyskania litra oleju w porównaniu do oliw o niższej jakości.