0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Oliwa z oliwek chorwacka Olini

  • Tłoczona na zimno w Chorwacji
  • Extra Virgin, niefiltrowana
  • Świetny wybór do potraw na zimno i ciepło
Cena: 38,90 zł 38.90
Cena w abonamencie: 35,00 zł



























ilość - + szt.
Czas realizacji: 1 - 2 dni robocze
Darmowa dostawa: od 199 zł Zobacz koszty dostawy
Oliwa z Chorwacji ekstra virgin. Najbardziej doceniana przez smakoszy, tłoczona na zimno z oliwek Oblica, które rosną tylko w Chorwacji w regionach od Zadaru do Dubrownika. Oliwa z Chorwacji zaskoczy cię, nieco innym od oliwy hiszpańskiej, aromatem i smakiem. Produkowana z chorwackich oliwek najwyższej jakości, jest umiarkowanie gorzka i pikantna, z wyraźną nutą zielonych owoców drzewa oliwnego.

87 g / 100g

kwasy tłuszczowe nienasycone

79 g / 100g

omega-9

na zimno i do obróbki cieplnej

Oliwa chorwacka

Mimo iż Chorwacja nie jest bardzo znanym producentem oliwy z oliwek, to chorwackie gaje oliwne należą do najstarszych na świecie! A pochodzące z regionów Dalmacji produkty z oliwek zalicza się do tych najcenniejszych, o najwyższej jakości.

Cały sekret tkwi w technice produkcji i wspaniałym klimacie, idealnym do dojrzewania zielonych oliwek. Zbiory oliwek, przeznaczonych do produkcji chorwackiej oliwy z oliwek extra virgin zaczynają się w momencie, gdy słońce nie tak bardzo daje się we znaki. To właśnie ta pora zbiorów sprawia, że oliwa chorwacka nie jest narażona na zbyt wysoką temperaturę — jej właściwości mogą zostać w pełni zachowane, a smak zachwyca za każdym razem.

Chorwacka oliwa z oliwek extra virgin

Dzięki całemu procesowi zbierania oliwek i tłoczenia chorwacka oliwa z oliwek ma status extra virgin. Extra virgin (z pierwszego tłoczenia) oznacza, że oliwa jest tłoczona na zimno (tłoczenie nie przekracza 28 stopni C), nie jest poddawana żadnym modyfikacjom czy oczyszczaniu, a do samej oliwy nie dodaje się żadnych ulepszaczy. Extra virgin to także ręczne zbiory oliwek oraz tłoczenie w max. 24 h od zbioru. To wszystko daje gwarancję tego niesamowitego, lekko pikantnego i świeżego smaku oliwy chorwackiej, no i oczywiście najlepszych właściwości oliwy.

Warto wiedzieć

Kraj pochodzenia: Chorwacja

Dla kogo: Polecamy ją zwłaszcza smakoszom i fanom kuchni śródziemnomorskiej. Ze względu na swoje wartości odżywcze, będzie świetnym uzupełnieniem diety kobiet w ciąży. Dobry tłuszcz roślinny dla wegan i wegetarian.

Kolor i smak: Oliwa o żółtym kolorze oraz średniej goryczce i pikantności.

Kwasowość: Oliwa ma idealną kwasowość, która wynosi < 0,3% co świadczy o jej bardzo dobrej jakości.

Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 15.05.2025 r. (znajdziesz go na tylnej etykiecie). Nasza oliwa jest bardzo świeża — tłoczona raz w roku, zaraz (maksymalnie 24 godziny) po zbiorze oliwek.

Przechowywanie: Oliwę z oliwek najlepiej przechowywać w temperaturze od 10 do 18 stopni Celsjusza, w ciemnym i chłodnym miejscu. Oliwa nie lubi światła ani ciepła.

Konsystencja: Oliwa z oliwek ma konsystencję płynną, jednak przechowywana w lodówce może zgęstnieć, jest to zjawisko zupełnie naturalne i świadczy o wysokiej jakości oliwy z oliwek.

Składniki

100% oliwa extra virgin, z pierwszego tłoczenia na zimno

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna3700 kJ / 900 kcal
tłuszcz100 g
w tym:
– kwasy tłuszczowe nasycone20 g
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone65 g
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone15 g
węglowodany0 g
w tym cukry0 g
białko0 g
sól0 g

Chorwacka oliwa z oliwek właściwości i zastosowanie

Dobra oliwa z Chorwacji, dzięki swoim licznym właściwościom może być stosowana nie tylko w kuchni, ale także w pielęgnacji.

Chorwacka oliwa, uzyskiwana z odmian oliwek oblica jest słodka i według smakoszy idealnie komponuje się ze smakiem ryb. W kuchni sprawdzi się jako idealny tłuszcz roślinny do picia na zimno, prosto z łyżeczki. Najlepsza jest do maczania świeżego chleba, polewania grzanek tuż przed podpieczeniem. Idealnie sprawdzi się w formie dressingów, dodatków do sałatek, dodatku do koktajli owocowo-warzywnych, zup, sosów pomidorowych, pesto itd. Pijąc dziennie 3 łyżki (w każdej formie, na zimno), oliwa z oliwek uzupełnia naszą dietę w niezbędne kwasy tłuszczowe NNKT.

Co ważne: na oliwie z oliwek można smażyć! Aczkolwiek chorwacka oliwa z oliwek naszym zdaniem zdecydowanie lepiej smakuje na zimno, szczególnie na świeżym chlebie z solą!

Oliwa z oliwek stosowana do pielęgnacji nawilża, odżywia, oczyszcza i odbudowuje. Wykorzystuje się ją jako dodatek do kosmetyków, ale także jako samodzielny produkt pielęgnacyjny (np. do olejowania włosów czy demakijażu).

Oliwa z Chorwacji – cena

Ile powinna kosztować dobra, chorwacka oliwa z oliwek? Chorwackie oliwy charakteryzują się najlepszą jakością na świecie. Głównie sposób uprawy oraz wiek drzew oliwnych ma wpływ na cenę oliwy z Chorwacji. Cena zależy od regionu, bo wiele oliw produkuje się z jednej odmiany oliwek, rosnącej tylko na jednej wyspie. Ile kosztuje oliwa z Chorwacji? Cena oliwy z oliwek jest zależna od jakości oliwek, miejsca upraw, skali produkcji i oczywiście rodzaju tłoczenia. Dobrej jakości oliwa z Chorwacji przeważnie jest nieco droższa od włoskiej czy hiszpańskiej.

Oliwa z Chorwacji – gdzie kupić?

Nie będziemy ukrywać, że najlepiej w chorwacką oliwę zaopatrzyć się podczas wycieczki do samej Chorwacji, ale… najlepiej wprost z plantacji. Gdzie kupić dobrą oliwę z oliwek w Chorwacji? Okazuje się, że to może być nie lada wyzwaniem. Jeśli nam się to uda, to warto wówczas poznać historię uprawy oliwek i samemu zobaczyć drzewa oliwne, które czasem liczą nawet 1600 lat!

Zdecydowanie tańszą opcją jest zakup chorwackiej oliwy z oliwek w sklepie. Najlepsi i sprawdzeni producenci oliwy bardzo dbają, by oliwa z oliwek z Chorwacji była przewożona do innych krajów w jak najlepszych warunkach. Najlepsza oliwa z oliwek z Chorwacji powinna być zapakowana w ciemne szkło i mieć bezpieczne pakowanie np. w termos – to gwarantuje, że chorwacka oliwa extra virgin będzie smakować w domu identycznie jak ta, przywieziona prosto z wycieczki w Dalmacji czy Istrii. Taką oliwę znajdziecie właśnie u nas!

Oliwa z Chorwacji sklep

Jaka oliwa z Chorwacji znajduje się w sklepie Olini? W Olini oliwę chorwacką pozyskujemy od sprawdzonego dostawcy. Klimat, proces uprawy i dojrzewania, chorwackie oliwki oraz sam proces tłoczenia gwarantują, że najlepsza chorwacka oliwa trafi na wasze stoły.

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

Świeżość

Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.

Natura i nauka

Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!

Dobry skład

Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.

Jak od babci

Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.

Bezpieczna dostawa

Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Opinie ekspertów

Najczęściej zadawane pytania

Czy oliwa to dobry wybór dla niemowlaka?

Oliwę z oliwek można wprowadzać do diety maluchów już od 6 miesiąca życia. Nie każde dziecko od razu polubi jej wyrazisty smak, ale dodana do posiłków będzie niewyczuwalna. To fajny dodatek do surówek, past, pesto. Można smażyć na niej omlety, placuszki i naleśniki.

Co oznacza extra virgin i czy Wasza oliwa jest taka?

Nasza oliwa jest oliwą „extra virgin”. Oznacza to najwyższej jakości produkt uzyskany z tłoczenia świeżych oliwek, który nie podlega żadnym procesom chemicznym, a jedynie tradycyjnej obróbce mechanicznej. To w 100% świeży i najbardziej wartościowy „sok” z oliwek. Już Homer nazwał taką oliwę z oliwek „płynnym złotem”.

Czy Wasza oliwa ma intensywny, “gryzący” smak?

Nasza oliwa ma łagodny smak z delikatnie wyczuwalną goryczką. Dobra, świeża oliwa powinna lekko drapać w gardło. Za to odczucie odpowiadają polifenole, którym przypisuje się wiele prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim polifenole są bardzo silnymi przeciwutleniaczami/antyoksydantami.

Moja oliwa trzymana w lodówce zgęstniała. Czy nadal nadaje się do spożycia?

Oliwa z oliwek ma konsystencję płynną, jednak mocno schłodzona może zgęstnieć. Jest to zjawisko zupełnie naturalne i świadczy o wysokiej jakości oliwy z oliwek. Często żeby sprawdzić jakość oliwy poddaje się ją "testowi lodówki" - dobrej jakości oliwa schłodzona mocno gęstnieje. Po wyjęciu z lodówki szybko wróci do płynnej postaci bez utraty wartości odżywczych.

Czy na oliwie można smażyć czy nadaje się spożywania wyłącznie na zimno, jak pozostałe zimnotłoczone oleje?

Według najnowszych badań to właśnie oliwa z oliwek jest tłuszczem, który najlepiej nadaje się do smażenia. Oliwa z oliwek to olej ubogi w substancje przyspieszające proces utleniania, natomiast bogaty w antyoksydanty, dlatego można na niej bezpiecznie smażyć nawet w wysokich temperaturach. Ilość oliwy potrzebna do smażenia jest mniejsza niż w przypadku innych rodzajów tłuszczu, ponieważ oliwa „rośnie” po podgrzaniu. (Nigdy nie należy smażyć wielokrotnie na tej samej oliwie, do kolejnego smażenia trzeba sięgnąć po nową porcję tłuszczu).
Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 199 zł

Opinie o produkcie

Idealne uzupełnienie

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium