Oliwa z oliwek chorwacka Olini
- Tłoczona na zimno w Chorwacji
- Extra Virgin, niefiltrowana
- Świetny wybór do potraw na zimno i ciepło
87 g / 100g
kwasy tłuszczowe nienasycone
79 g / 100g
omega-9
na zimno i do obróbki cieplnej
Oliwa chorwacka
Mimo iż Chorwacja nie jest bardzo znanym producentem oliwy z oliwek, to chorwackie gaje oliwne należą do najstarszych na świecie! A pochodzące z regionów Dalmacji produkty z oliwek zalicza się do tych najcenniejszych, o najwyższej jakości.
Cały sekret tkwi w technice produkcji i wspaniałym klimacie, idealnym do dojrzewania zielonych oliwek. Zbiory oliwek, przeznaczonych do produkcji chorwackiej oliwy z oliwek extra virgin zaczynają się w momencie, gdy słońce nie tak bardzo daje się we znaki. To właśnie ta pora zbiorów sprawia, że chorwacka oliwa nie jest narażona na zbyt wysoką temperaturę — jej właściwości mogą zostać w pełni zachowane, a smak zachwyca za każdym razem.
Chorwacka oliwa z oliwek extra virgin
Dzięki całemu procesowi zbierania oliwek i tłoczenia chorwacka oliwa z oliwek ma status extra virgin. Extra virgin (z pierwszego tłoczenia) oznacza, że oliwa jest tłoczona na zimno (tłoczenie nie przekracza 28 stopni C), nie jest poddawana żadnym modyfikacjom czy oczyszczaniu, a do samej oliwy nie dodaje się żadnych ulepszaczy. Extra virgin to także ręczne zbiory oliwek oraz tłoczenie w max. 24 h od zbioru. To wszystko daje gwarancję tego niesamowitego, lekko pikantnego i świeżego smaku chorwackiej oliwy, no i oczywiście najlepszych właściwości oliwy.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Chorwacja
Dla kogo: Dla pasjonatów śródziemnomorskiej kuchni. Ze względu na swój łagodny smak jest polecana zwłaszcza dla dzieci.
Kolor i smak: Nasza oliwa ma piękny żółty kolor i łagodny smak z delikatnie wyczuwalną goryczką.
Kwasowość: Oliwa ma idealną kwasowość, która wynosi < 0,3% co świadczy o jej bardzo dobrej jakości.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty wytłoczenia oliwy z oliwek (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Nasza oliwa jest bardzo świeża — tłoczona raz w roku, zaraz (maksymalnie 24 godziny) po zbiorze oliwek.
Przechowywanie: Oliwę z oliwek najlepiej przechowywać w temperaturze od 10 do 18 stopni Celsjusza, w ciemnym i chłodnym miejscu. Oliwa nie lubi światła ani ciepła.
Konsystencja: Oliwa z oliwek ma konsystencję płynną, jednak przechowywana w lodówce może zgęstnieć, jest to zjawisko zupełnie naturalne i świadczy o wysokiej jakości oliwy z oliwek.
Informacja dla alergików: Może zawierać gorczycę, orzechy oraz gluten.
Skład
100% oliwa extra virgin, z pierwszego tłoczenia na zimno
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal |
tłuszcz | 100 g |
w tym | |
kwasy tłuszczowe nasycone | 20 g |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 65 g |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 15 g |
węglowodany | 0 g |
w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
Chorwacka oliwa z oliwek właściwości i zastosowanie
Dobra oliwa z Chorwacji, dzięki swoim licznym właściwościom może być stosowana nie tylko w kuchni, ale także w pielęgnacji.
Chorwacka oliwa, uzyskiwana z odmian oliwek oblica jest słodka i według smakoszy idealnie komponuje się ze smakiem ryb. W kuchni sprawdzi się jako idealny tłuszcz roślinny do picia na zimno, prosto z łyżeczki. Najlepsza jest do maczania świeżego chleba, polewania grzanek tuż przed podpieczeniem. Idealnie sprawdzi się w formie dressingów, dodatków do sałatek, dodatku do koktajli owocowo-warzywnych, zup, sosów pomidorowych, pesto itd.). Pijąc dziennie 3 łyżki (w każdej formie, na zimno), oliwa z oliwek uzupełnia naszą dietę w niezbędne kwasy tłuszczowe NNKT.
Co ważne: na oliwie z oliwek można smażyć! Aczkolwiek chorwacka oliwa z oliwek naszym zdaniem zdecydowanie lepiej smakuje na zimno, szczególnie na świeżym chlebie z solą!
Oliwa z oliwek stosowana do pielęgnacji nawilża, odżywia, oczyszcza i dobudowuje. Wykorzystuje się ją jako dodatek do kosmetyków, ale także jako samodzielny produkt pielęgnacyjny (np. do olejowania włosów czy demakijażu).
Oliwa z Chorwacji – cena
Ile powinna kosztować dobra, chorwacka oliwa z oliwek? Chorwackie oliwy charakteryzują się najlepszą jakością na świecie. Głównie sposób uprawy oraz wiek drzew oliwnych ma wpływ na cenę oliwy z Chorwacji. Cena zależy od regionu, bo wiele oliw produkuje się z jeden odmiany oliwek, rosnącej tylko na jednej wyspie. Ile kosztuje oliwa w Chorwacji? Cena oliwy z oliwek jest zależna od jakości oliwek, miejsca upraw, skali produkcji i oczywiście rodzaju tłoczenia. Dobrej jakości oliwa z Chorwacji przeważnie jest nieco droższa od włoskiej czy hiszpańskiej.
Oliwa z Chorwacji – gdzie kupić?
Nie będziemy ukrywać, że najlepiej w chorwacką oliwę zaopatrzyć się podczas wycieczki do samej Chorwacji, ale… najlepiej wprost z plantacji. Gdzie kupić dobrą oliwę z oliwek w Chorwacji? Okazuje się, że to może być nie lada wyzwaniem. Jeśli nam się to uda, to warto wówczas poznać historię uprawy oliwek i samemu zobaczyć drzewa oliwne, które czasem liczą nawet 1600 lat!
Zdecydowanie tańszą opcją jest zakup chorwackiej oliwy z oliwek w sklepie. Najlepsi i sprawdzeni producenci oliwy bardzo dbają, by oliwa z oliwek z Chorwacji była przewożona do innych krajów w jak najlepszych warunkach. Najlepsza oliwa z oliwek z Chorwacji powinna być zapakowana w ciemne szkło i mieć bezpieczne pakowanie np. w termos – to gwarantuje, że chorwacka oliwa extra virgin będzie smakować w domu identycznie jak ta, przywieziona prosto z wycieczki w Dalmacji czy Istrii. Taką oliwę znajdziecie właśnie u nas (chorwacka oliwa z oliwek sklep internetowy Olini).
Oliwa z Chorwacji sklep
Jaka oliwa z Chorwacji znajduje się w sklepie Olini? W Olini chorwacką oliwę pozyskujemy od sprawdzonego dostawcy. Klimat, proces uprawy i dojrzewania, chorwackie oliwki oraz sam proces tłoczenia gwarantują, że najlepsza chorwacka oliwa trafi na wasze stoły.
Dlaczego warto sięgnąć po oliwę z oliwek z Chorwacji Olini?
Najlepsze oliwki
Nasza chorwacka oliwa tłoczona jest ze starannie wyselekcjonowanych owoców drzewek oliwkowych Oblica, które rosną tylko w Chorwacji w regionach od Zadaru do Dubrownika. Oliwki pochodzą z jesiennych zbiorów i są tłoczone tuż po zebraniu. Wiemy, że tylko z najlepszej jakości surowca otrzymamy oliwę, która będzie miała pełnię smaku.
Odpowiedni proces produkcji
Oliwa z oliwek tłoczona jest na zimno, w prasach ślimakowych, w których temperatura tłoczenia nie przekracza 35°C. Nasza oliwa jest niefiltrowana, nierafinowana i nieoczyszczana, dzięki czemu zachowuje ona swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe. Oliwa z oliwek z Chorwacji Olini pochodzi z pierwszego tłoczenia.
Mała skala
Olejów nie tłoczymy do dużych sklepów, aptek ani zielarni, tylko do niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.
Bezpieczny transport
Naszą oliwę wysyłamy do Was w ciemnych butelkach z grubego szkła (w trosce o wrażliwe kwasy tłuszczowe), a dodatkowo na czas transportu pakujemy ją w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.
Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy Olini
Opinie ekspertów
Pan Tabletka, pantabletka.pl
Qchenne Inspiracje Dietoterapia Lenartowicz, qchenne-inspiracje.pl
Najczęściej zadawane pytania
Czy oliwa to dobry wybór dla niemowlaka?
Co oznacza extra virgin i czy Wasza oliwa jest taka?
Czy Wasza oliwa ma intensywny, “gryzący” smak?
Moja oliwa trzymana w lodówce zgęstniała. Czy nadal nadaje się do spożycia?
Czy na oliwie można smażyć czy nadaje się spożywania wyłącznie na zimno, jak pozostałe zimnotłoczone oleje?
Opinie o produkcie
Opinie nie zostały potwierdzone zakupem. To oznacza, że nadal są wartościowe, ale nie możemy stwierdzić, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.
Ala
oliwa przepyszna, polecam:-)(5)