Ocet porzeczkowy Olini
- Niezastąpiony składnik wielu diet
- Z dojrzałych czarnych porzeczek
- Naturalne wsparcie metabolizmu
źródło pektyn i witamin
powolna, dwuetapowa fermentacja
Ocet porzeczkowy Olini – właściwości
Owoce czarnej porzeczki to nie tylko ogromne bogactwo witaminy C minerałów i pektyn, ale przede wszystkim flawonoidów, dzięki którym zwane są one „eliksirem młodości”. Od dawna czarna porzeczka doceniana jest w medycynie naturalnej oraz dietoterapii. Spożywanie tych owoców w różnej postaci polecane jest na wsparcie krążenia, poprawę odporności oraz opóźnienie procesu starzenia. Owoce te bardzo często wykorzystywane są też w kosmetyce.
Ocet powstały z fermentacji czarnych porzeczek zachowuje pełnie właściwości tych owoców. Dodatkowo ich działanie jest spotęgowane a wszystko za sprawą aktywnych, pożytecznych bakterii octowych. Naturalna, powolna fermentacja sprawia, że można cieszyć się smakiem i właściwościami czarnych porzeczek nawet wiele miesięcy po czasie ich dojrzewania.
Jak powstaje ocet porzeczkowy Olini?
Dojrzałe czarne porzeczki poddane są naturalnej dwustopniowej fermentacji. Pierwotnie jest to fermentacja alkoholowa a następnie delikatna fermentacja octowa. Proces ten trwa wiele tygodni i jest ciągle aktywny. Ocet nawet po zabutelkowaniu będzie pracował a bakterie octowe będą żywe. Do produkcji octu nie dodajemy żadnych przyspieszaczy fermentacji, drożdży czy barwników, po rozlaniu nasz ocet nie jest pasteryzowany, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości czarnych porzeczek.
To produkt żywy, aktywny, który wraz z upływem czasu nie psuje się, ale staje szlachetniejszy i jego smak nabiera głębi.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Dla wszystkich dbających o szczupłą sylwetkę. Polecany w walce z przeziębieniem i infekcjami, znajduje zastosowanie także w kosmetyce.
Kolor i smak: Ocet ma delikatną fioletową barwę, lekko wyczuwalny słodki, szampański i orzeźwiający smak o octowo-porzeczkowym aromacie.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty przygotowania octu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Ocet jabłkowy (owocowy) Olini to naturalny konserwant żywności, w 100% naturalny produkt, powstały po dwuetapowej i aż 2-letniej fermentacji owoców.
Przechowywanie: Ocet warto trzymać w chłodnym i suchym miejscu z dala od źródeł światła.
Osad: Z czasem na dnie butelki może pojawić się osad a na wierzchu matka octowa - są to zjawiska naturalne i nie należy się ich obawiać.
Skład
100% ocet porzeczkowy
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 88 kJ/21 kcal |
tłuszcz | 0 g |
w tym | |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
węglowodany | 0,5 g |
- w tym cukry | 0,2 g |
białko | 0 g |
sól | <0,01 g |
Ocet porzeczkowy – zastosowanie
Ocet porzeczkowy Olini to świetny dodatek do sałat, marynowania mięsa i składnik sosów. Nada potrawom prawdziwie królewski charakter. Smakuje wyśmienicie, także do picia – jako dodatek do wody oraz w połączeniu z cytryną lub plasterkiem grejpfruta. Dodany do potrawy wzbogaci ją w porzeczkowy aromat, nada lekko kwaskowy smak, będzie też dobrym dodatkiem do potraw słodkich czy deserów.
Ocet powstały z czarnych porzeczek to produkt niskokaloryczny, po który często sięgają osoby chcące zadbać o zdrowe odżywianie i zgrabną sylwetkę. Jest bogaty w witaminy, pektyny i żywe kultury bakterii. Najczęściej wypija się go rozcieńczonego z samą wodą lub z dodatkiem soku z cytryny. W połączeniu z miodem stworzy pyszny, świeży słodko-kwaśny napój o owocowym aromacie.
Ocet porzeczkowy jest naturalnie mętny, nie jest podgrzewany, oczyszczany ani filtrowany, dlatego może występować w nim naturalny osad.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.
Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy Olini
Historie klientów
Zdrowe Love Werka i Michał
Hania
Ewelina