Ocet porzeczkowy Olini
- Niezastąpiony składnik wielu diet
- Z dojrzałych czarnych porzeczek
- Naturalne wsparcie metabolizmu
źródło pektyn i witamin
powolna, dwuetapowa fermentacja
Ocet porzeczkowy Olini – właściwości
Owoce czarnej porzeczki to nie tylko ogromne bogactwo witaminy C minerałów i pektyn, ale przede wszystkim flawonoidów, dzięki którym zwane są one „eliksirem młodości”. Od dawna czarna porzeczka doceniana jest w medycynie naturalnej oraz dietoterapii. Spożywanie tych owoców w różnej postaci polecane jest na wsparcie krążenia, poprawę odporności oraz opóźnienie procesu starzenia. Owoce te bardzo często wykorzystywane są też w kosmetyce.
Ocet powstały z fermentacji czarnych porzeczek zachowuje pełnie właściwości tych owoców. Dodatkowo ich działanie jest spotęgowane a wszystko za sprawą aktywnych, pożytecznych bakterii octowych. Naturalna, powolna fermentacja sprawia, że można cieszyć się smakiem i właściwościami czarnych porzeczek nawet wiele miesięcy po czasie ich dojrzewania.
Jak powstaje ocet porzeczkowy Olini?
Dojrzałe czarne porzeczki poddane są naturalnej dwustopniowej fermentacji. Pierwotnie jest to fermentacja alkoholowa a następnie delikatna fermentacja octowa. Proces ten trwa wiele tygodni i jest ciągle aktywny. Ocet nawet po zabutelkowaniu będzie pracował a bakterie octowe będą żywe. Do produkcji octu nie dodajemy żadnych przyspieszaczy fermentacji, drożdży czy barwników, po rozlaniu nasz ocet nie jest pasteryzowany, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości czarnych porzeczek.
To produkt żywy, aktywny, który wraz z upływem czasu nie psuje się, ale staje szlachetniejszy i jego smak nabiera głębi.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Dla wszystkich dbających o szczupłą sylwetkę. Polecany w walce z przeziębieniem i infekcjami, znajduje zastosowanie także w kosmetyce.
Kolor i smak: Ocet ma delikatną fioletową barwę, lekko wyczuwalny słodki, szampański i orzeźwiający smak o octowo-porzeczkowym aromacie.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty przygotowania octu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Ocet jabłkowy (owocowy) Olini to naturalny konserwant żywności, w 100% naturalny produkt, powstały po dwuetapowej i aż 2-letniej fermentacji owoców.
Przechowywanie: Ocet warto trzymać w chłodnym i suchym miejscu z dala od źródeł światła.
Osad: Z czasem na dnie butelki może pojawić się osad a na wierzchu matka octowa - są to zjawiska naturalne i nie należy się ich obawiać.
Składniki
100% ocet porzeczkowy
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 88 kJ/21 kcal |
tłuszcz | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
węglowodany | 0,5 g |
– w tym cukry | 0,2 g |
białko | 0 g |
sól | 0,01 g |
Ocet porzeczkowy – zastosowanie
Ocet porzeczkowy Olini to świetny dodatek do sałat, marynowania mięsa i składnik sosów. Nada potrawom prawdziwie królewski charakter. Smakuje wyśmienicie, także do picia – jako dodatek do wody oraz w połączeniu z cytryną lub plasterkiem grejpfruta. Dodany do potrawy wzbogaci ją w porzeczkowy aromat, nada lekko kwaskowy smak, będzie też dobrym dodatkiem do potraw słodkich czy deserów.
Ocet powstały z czarnych porzeczek to produkt niskokaloryczny, po który często sięgają osoby chcące zadbać o zdrowe odżywianie i zgrabną sylwetkę. Jest bogaty w witaminy, pektyny i żywe kultury bakterii. Najczęściej wypija się go rozcieńczonego z samą wodą lub z dodatkiem soku z cytryny. W połączeniu z miodem stworzy pyszny, świeży słodko-kwaśny napój o owocowym aromacie.
Ocet porzeczkowy jest naturalnie mętny, nie jest podgrzewany, oczyszczany ani filtrowany, dlatego może występować w nim naturalny osad.
Dlaczego warto sięgnąć po ocet porzeczkowy Olini?
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Najlepsze owoce
Ocet porzeczkowy Olini przygotowywany jest ze starannie wyselekcjonowanych polskich czarnych porzeczek. Owoce użyte do produkcji octu pochodzą z polskich sadów, od gospodarzy do których mamy wieloletnie zaufanie. Wiemy, że tylko z najlepszej jakości owoców otrzymamy ocet, który będzie miał pełnię smaku.
Odpowiedni proces produkcji
Ocet porzeczkowy Olini powstaje w dwuetapowym procesie fermentacji. Do jego produkcji nie są dodawane żadne ulepszacze, barwniki czy konserwanty. Proces fermentacji trwa wiele miesięcy, dzięki czemu ocet zawdzięcza swój niepowtarzalny głęboki smak. Nie jest to produkt pasteryzowany - prosto z fermentacji trafia do butelki. Brak filtracji i oczyszczania sprawia, że jest naturalnie mętny i zachowuje swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe.
Bezwzględna świeżość
Ocet porzeczkowy Olini, to produkt, po który chętnie i często sięgają nasi klienci. W związku z tym przygotowywany jest cały czas. W niewielkich ilościach nastawiane są kolejne partie. Pozwala nam to zachować ciągłość sprzedaży i wysyłać do Was wyłącznie najlepszy, dojrzały ocet.
Mała skala
Nasze octy nie są dostępne w sprzedaży w dużych sklepach, aptekach ani zielarniach, dostępne są dla niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.
Bezpieczny transport
Nasze octy wysyłamy do Was w ciemnych butelkach z grubego szkła (w trosce o wrażliwe bakterie probiotyczne), a dodatkowo na czas transportu pakujemy je w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.
Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy Olini
Historie klientów
Zdrowe Love Werka i Michał
Hania
Ewelina