Smak dojrzałych wiśni nie ma sobie równych. Przywołuje wspomnienia dzieciństwa – sady dziadków, wakacje na wsi. Owoce wiśni zawsze przyjemnie zaskakują. Mogą być obłędnie słodkie lub przyjemnie kwaśne, zawsze bardzo intensywne – z eleganckim wiśniowym aromatem. Wiśnia lubi wytrawne towarzystwo: czekoladę, pieczone mięsa, wykwintne desery. Zdecydowane smaki to jest to! Nic więc dziwnego, że to właśnie z wiśni przygotowuje się także pyszne, długo dojrzewające, żywe octy. Ich dodanie do codziennej diety to korzyść dla zdrowia i urody.
Spis treści:
Ocet wiśniowy – właściwości
Owocowe kwasy organiczne – oto sekret odporności i długowieczności naszych pradziadków. Octy owocowe zawierają ich naprawdę sporo. Za ich moc odpowiada także obecność antyoksydantów, witamin i minerałów takich jak miedź, potas, mangan, witamina A oraz C. To produkty naturalne i tradycyjne, stosowane w polskiej kuchni od lat. W czasach, w których pomocy szukano częściej w spiżarni, niż w aptece, królowały octy.
Uważano je za sposób na zdrowie – dezynfekcję ran, stłuczenia, wzmocnienie. Podawano je podczas grypy i przeziębienia. Leczono nimi choroby układu krążenia. Współczesne badania nad żywymi octami owocowymi udowadniają systematycznie, że medycyna ludowa się nie myliła. Żywe, przygotowywane naturalnymi metodami, niefiltrowane i niepasteryzowane octy (w tym także ocet wiśniowy) zachowują wszystkie cenne składniki zawarte w owocach. Fermentacja octowa jest jak ich turbodoładowanie! Kwas octowy, kwas mlekowy, cytrynowy, bursztynowy… Podczas fermentacji owoców pojawia się mnóstwo cennych dla człowieka składników, które wspierają przede wszystkim prawidłowy metabolizm.
Współczesne badania naukowe pokazują, że włączenie do diety dobrej jakości octu owocowego pomaga regulować poposiłkową glikemię, a więc zmniejszać skoki insuliny i obniżać poziom cukru we krwi.
To bardzo dobra wiadomość dla osób zmagających się z zespołem metabolicznym, cukrzycą, insulinoopornością i hiperinsulinemią.
Regulujące cukier właściwości w połączeniu ze słuszną ilością błonnika pokarmowego z owoców pozwalają dłużej zachować uczucie sytości i zmniejszać apetyt – to bardzo dobra wiadomość dla osób na wszelkiego rodzaju zdrowych dietach odchudzających. Mówi się także, że regularne stosowanie octu pomoże zredukować poziom złego cholesterolu.
Włączenie octu owocowego do diety może pomóc zwalczyć toczące się w organizmie stany zapalne, poprawić pracę układu krążenia, poprawić jakość snu i wesprzeć regenerację po chorobie lub wzmożonym wysiłku fizycznym.
Ocet wiśniowy – zastosowanie
Zawsze zachęcamy Was, aby zdrowe, naturalne produkty towarzyszyły Wam każdego dnia. Najlepiej, jeśli trafią do Waszej lodówki i będziecie je stosować, przygotowując codzienne posiłki. Jednym słowem na pierwszym miejscu rekomendujemy dietetyczne zastosowanie. Spożywanie naturalnych super foodów wraz z posiłkiem, jest najefektywniejszym sposobem wspierania zdrowia i odporności. Pozwala poprawić jakość codziennego jadłospisu, odkrywać nowe, zdrowsze receptury, korzystać z mocy warzyw i owoców.
Zastanawiasz się, do czego można używać octu wiśniowego? Zainspiruj się pomysłami na marynaty do mięs i winegrety sałatkowe z octem jabłkowym. Odkryj pasty kanapkowe z dodatkiem octów owocowych. W recepturach po prostu zastąp ocet tym wiśniowym. Ocet wiśniowy jest prawdziwą perełką. Jest mniej znany, niż ocet jabłkowy, ale dorównuje mu wyjątkowym, doskonałym smakiem i właściwościami.
Nie masz czasu na zmiany w jadłospisie, a chcesz wprowadzić ocet wiśniowy do diety od razu? Picie octu wiśniowego to także dobry pomysł. Możesz dodawać dozwoloną dzienną porcję (czyli dwie duże łyżki octu) do owocowo-warzywnych smoothies lub przygotować napój, który w Olini nazywamy bezalkoholowym prosecco. W wersji wiśniowej też smakuje pysznie!
Przepis na bezalkoholowe prosecco
- Kieliszek wody gazowanej (może być butelkowana lub z syfonu)
- 2 łyżki octu wiśniowego
Taki napój najlepiej podawać do największego posiłku w ciągu dnia. Skutecznie pomoże ograniczyć skoki cukru i insuliny po zjedzeniu obiadu czy kolacji.
Ocet z wiśni – na co będzie najlepszy?
Na dobry początek podsuwamy Wam jeden z naszych ulubionych przepisów z octem wiśniowym – pyszna marynata do mięs, która sprawdza się także w daniach wegetariańskich:
- Ocet wiśniowy 10 ml
- woda 200 ml
- olej słonecznika 50 ml
- Przyprawy: czosnek, majeranek i papryką (słodka i ostra), sól i pieprz
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Przyprawy dobrać w ilościach i częściach odpowiadających indywidualnym preferencjom smakowym. Mięso zalać przygotowanym płynem, przemieszać ręką i pozostawić na czas od godziny do nawet kilku godzin.
Do czego (jeszcze) nada się ocet wiśniowy?
Ocet wiśniowy ma także zastosowanie w kosmetyce. Przyda się do przygotowania octowej płukanki do włosów, maseczek, domowej roboty toników do twarzy. Składniki zawarte w occie mogą domykać łuskę włosa i dawać szybkie wrażenie większego blasku. Skóra pielęgnowana octem staje się gładka, rozjaśniona i odżywiona. Jeśli zdecydujesz się przygotować samodzielnie kosmetyk z octem, pamiętaj o dwóch ważnych zasadach. Pierwsza dotyczy odpowiedniego rozcieńczania octu w płukankach i maseczkach. Posłuż się sprawdzoną recepturą. Nigdy nie nakładaj octu bezpośrednio na skórę. Druga zasada dotyczy spłukiwania kosmetyków z octem z włosów i skóry. Nie zostawiamy octu na skórze i włosach na dłuższy czas.
Gdzie kupić ocet wiśniowy?
Dobrej jakości ocet wiśniowy to ocet żywy, czyli aktywny biologicznie. Taki produkt będzie niefiltrowany, nieoczyszczony i niepasteryzowany. Na jego powierzchni może wytworzyć się tzw. „matka octowa" zjawisko korzystne, a nawet pożądane, bo świadczące o wysokiej jakości octu. Ocet wiśniowy powinien być butelkowany w ciemne, chroniące przed światłem szkło. Ocet wiśniowy Olini wytwarzany jest „jak dawniej” - tradycyjnymi, rzemieślniczymi metodami. Powinien być przechowywany w lodówce. W sklepie Olini znajdziesz kilka praktycznych pojemności octu wiśniowego – od 250 ml do 1 litra.