0
Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
09-11-2020  |  Agnieszka Maciejowska

Jak spożywać olej lniany?

Znany od zarania dziejów olej lniany to przede wszystkim źródło kwasu omega 3. Warto włączyć do jadłospisu ten jeden z najzdrowszych olejów roślinnych. Olej lniany do picia jest nieocenionym elementem dobrze zbilansowanej diety, będącej podstawą zdrowia. To prawdziwe bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin, w najlepiej przyswajalnej postaci. Olej lniany w naturalny sposób poprawia metabolizm i wspomaga trawienie, dlatego chętnie sięgają po niego osoby dbające o linię. Dodatkowo odpowiednia ilość kwasów omega 3 i 6 w diecie, w które bogaty jest olej lniany, jest istotna dla utrzymania dobrego samopoczucia. Dlatego tak ważne jest regularne stosowanie oleju lnianego. Aby jednak w pełni korzystać z jego nieocenionych zalet, należy zapatrzeć się w olej dobrej jakości, tłoczony na zimno. Poniżej podpowiadamy, gdzie kupić olej lniany, olej lniany z czym jeść, jaki olej lniany do picia kupić?

Spis treści:

  1. Olej budwigowy - czyli jaki?
  2. Jak najlepiej wybrać olej lniany?
  3. Zastosowanie oleju lnianego
  4. Olej lniany z twarogiem
  5. Jak przygotować pastę Budwigową z oleju lnianego i twarogu?
  6. Olej lniany dawkowanie

Olej budwigowy - czyli jaki?

Najlepszy, świeży Olej lniany to ten tłoczony na zimno - nazwany tak od nazwiska niemieckiej biochemiczki dr Budwig - olej budwigowy. Olej lniany tłoczony jest z dojrzałych ziaren lnu, nie jest podgrzewany ani rafinowany, nie zawiera też konserwantów czy utrwalaczy. Dzięki tłoczeniu w niskiej temperaturze Olej lniany zachowuje swoje właściwości i bogaty jest w składniki wrażliwe na temperaturę, światło i powietrze.

Dobrej jakość oleju budwigowego (oleju lnianego) nie znajdziemy w zwykłym sklepie. Jego data przydatności do spożycia jest krótka, a wrażliwe na zmienną temperaturę kwasy tłuszczowe, zawarte w oleju lnianym, szybko ulegają rozpadowi - dlatego olej ten należy przechowywać w lodówce, gdzie temperatura nie powinna przekraczać 10°C.

Warto zwrócić też uwagę na jakość ziaren, z których tłoczony jest Olej lniany. Powinny to być ziarna lnu o najlepszej jakości, z minimalnym poziomem zanieczyszczeń.

Jak najlepiej wybrać olej lniany?

Kupując Olej lniany, warto zwrócić uwagę, aby był:

  • Nierafinowany, tłoczony na zimno. Taki olej powinien zawierać przynajmniej 50% wielonienasyconych kwasów omega 3.
  • Wysokooleinowy – wytłoczony z ziaren lnu o jak najmniejszym zanieczyszczeniu.
  • Naturalny olej lniany nie powinien zawierać żadnych dodatków chemicznych czy sztucznych składników. Nie należy go też podgrzewać ani produkować z prażonych ziaren.

Taki Olej lniany będzie miał wtedy najkorzystniejsze właściwości. Koniecznie trzeba sprawdzić, w jakich warunkach olej był przechowywany. Ponieważ zawarte w oleju lnianym cenne kwasy tłuszczowe omega 3 są bardzo wrażliwe na światło i temperaturę i szybko się utleniają.

Olej lniany, tłoczony na zimno, należy przechowywać w chłodzie, do 10 stopni, w zacienionym miejscu, w lodówce. Olej lniany należy zużyć w ciągu 3 miesięcy od wytłoczenia, ze względu na to, jak szybko utleniają się kwasy omega 3.

Dlatego tak ważne jest, aby kupować jak najświeższy Olej lniany, pełen właściwości, a nie taki, który długo stoi na sklepowej czy aptecznej półce. Z tego powodu dobrym wyborem jest sklep internetowy z dostawą kurierską, wtedy otrzymujemy olej najświeższy, prosto z olejarni.

Sprawdź Olej lniany Olini - właściwości, potwierdzone przez Uniwersytet Medyczny w Łodzi.

Olej lniany jak stosować?

O korzystnym działaniu oleju lnianego na ludzki organizm decydują głównie kwasy tłuszczowe omega 3, które są budulcem komórek, usprawniają procesy życiowe, a także uczestniczą w syntezie hormonów. Ponadto Wielonienasycone Kwasy Tłuszczowe, w które bogaty jest Olej lniany, wspomagają ochronę przed chorobami serca i układu krwionośnego.

Dodatkowo witamina E, która znajduje się w oleju lnianym, doskonale wpływa na skórę, zwłaszcza tą suchą czy pozbawioną witalności – odżywiają ją i wygładza.

Olej lniany z twarogiem

W swojej książce Jak jeść zdrowo! dr Jadwiga Górnicka, znana polska lekarka-naturoterapeutka tak pisze o samej dr Budwig:

Pionierką badań nad właściwościami oleju lnianego była Joanna Budwig (1909-2003), niemiecka biochemiczka siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla za prace dotyczące leczenia chorób cywilizacyjnych odpowiednią dietą.

Jej wieloletnie badania biochemiczne nad wpływem leków i przetworzonej żywności na zdrowie człowieka udowodniły szkodliwe działanie utwardzanych tłuszczów na organizm ludzki.

Jak jeść zdrowo! dr Górnicka pisze:

Lecznicza dieta dr Budwig opiera się na paście przyrządzonej z tłoczonego na zimno oleju lnianego oraz twarożku. (…) Po wielu próbach dr Budwig opracowała pastę, składającą się z twarożku oraz tłoczonego na zimno oleju, jako najlepszą metodę uzupełniania substancji brakujących w organizmach chorych. To połączenie produktów, wzajemnie korzystnie się uzupełniających uruchamiało jednocześnie w organizmach chorych procesy zdrowotne.

Dlaczego pasta z oleju lnianego z twarogiem, zwana pastą Budwigową, jest tak korzystna dla naszego zdrowia? Białko zawarte w twarożku zawiera cenną witaminę B1, kwas pantotenowy i biotynę. Zmiksowanie serka z olejem lnianym tłoczonym na zimno ułatwia przyswajanie niezbędnych kwasów tłuszczowych.

Na co pomaga pasta Budwigowa z oleju lnianego i twarogu?

  • Ciężkie choroby cywilizacyjne
  • Choroby serca: zawał, miażdżyca
  • Stłuszczenie wątroby
  • Wrzody żołądka
  • Artretyzm
  • Choroby skóry
  • Schorzenia prostaty
  • Cukrzyca

Jak przygotować pastę Budwigową z oleju lnianego i twarogu?

Przepis na najlepszą pastę Budwigową podaje znany lekarz, chirurg, naukowiec zajmujący się odżywianiem, uczeń dr Johanny Budwig, dr Raymond Hilu:

Zmiksować energicznie 2 duże łyżki oleju lnianego z odtłuszczonym kozim twarogiem (0% tłuszczu – jeśli to możliwe), niekoniecznie ekologicznym, bez laktozy (ilość białego sera w zależności od apetytu). Pasta musi być dobrze wymieszana, najlepiej z użyciem miksera elektrycznego, a jeśli nie – silnie ubijana przez 10-15 minut. Nigdy nie należy podgrzewać mieszanki.

Przepis dr Górnickiej na pastę Budwigową:

Miksujemy przez 5 minut 6-8 łyżek oleju lnianego ze 125 g twarożku oraz małym kubkiem jogurtu naturalnego. Doprawiamy miodem lub pieprzem, zwykłym lub kajeńskim.

Do pasty można dodawać świeże lub suszone owoce. Można jeść ją z musli i kaszami. Przyprawioną na ostro można dodawać do sałatek, ziemniaków lub kaszy gryczanej.

Picie oleju lnianego. Olej lniany dawkowanie

Nie istnieją ścisłe wytyczne co do ilości oleju lnianego w diecie i tego, ile go pić. Przyjęło się, by dorośli spożywali od jednej do trzech łyżek dziennie, tak też zalecała wspomniana wyżej dr Budwig.

Ważne, aby Olej lniany na stałe dołączył do waszej diety, pojawił się regularnie w naszych posiłkach. Na oleju lnianym nie należy smażyć, najlepiej spożywać go na zimno, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury i obróbki termicznej traci swoje najważniejsze właściwości.

Olej lniany ma naprawdę dobre opinie wśród lekarzy i konsumentów. Jest naturalnym i smacznym olejem spożywczym, który jednocześnie działa pozytywnie na zdrowie. Jego włączenie do codziennej diety może przynieść wiele korzyści – tym bardziej że cena takiego superfood jest niewielka w porównaniu z korzyściami, jakie płyną z regularnego spożywania oleju lnianego.

Autorka:

Agnieszka Maciejowska Od lat związana ze zdrową żywnością. W Olini.pl odpowiada za testowanie produktów i edukację.


Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

732 080 803
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium