📦 Darmowa dostawa z DPD Pickup 📦
💚 -10% na wszystko z kodem ZDROWAPACZKA 💚
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
09-11-2020  |  Agnieszka Maciejowska

Jak pić olej lniany?

Olej lniany do picia jest nieocenionym elementem dobrze zbilansowanej diety, będącej podstawą zdrowia. Warto włączyć do jadłospisu ten jeden z najzdrowszych olejów roślinnych. To prawdziwe bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin, w najlepiej przyswajalnej postaci. Olej lniany do picia w naturalny sposób poprawia metabolizm i wspomaga trawienie, dlatego chętnie sięgają po niego osoby dbające o linię. Dodatkowo odpowiednia ilość kwasów omega 3 i 6 w diecie, w które bogaty jest olej lniany, jest istotna dla utrzymania dobrego samopoczucia. Dlatego tak ważne jest regularne picie oleju lnianego. Aby jednak w pełni korzystać z jego nieocenionych zalet, należy zapatrzeć się w olej dobrej jakości, tłoczony na zimno. Poniżej podpowiadamy jak pić olej lniany i jakie są zalety spożywania oleju lnianego.

Spis treści:

  1. Pij olej lniany budwigowy!
  2. Jak pić olej lniany?
  3. Picie oleju lnianego - efekty
  4. Picie oleju lnianego skutki uboczne

Pij olej lniany budwigowy!

Zanim przejdziemy do tego, jak pić olej lniany, zadajmy sobie pytania: jakie są właściwości oleju lnianego, który olej jest najlepszy i jak go wybrać?

Właściwości oleju lnianego

O korzystnym działaniu oleju lnianego na ludzki organizm decydują głównie nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, które są budulcem komórek, usprawniają procesy życiowe, a także uczestniczą w syntezie hormonów. Ponadto wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w które bogaty jest olej lniany, wspomagają ochronę przed chorobami serca i układu krwionośnego. Dodatkowo witamina E, która znajduje się w oleju lnianym, doskonale wpływa na skórę, zwłaszcza tą suchą czy pozbawioną witalności – odżywiają ją i wygładza.

Olej lniany ma naprawdę dobre opinie wśród lekarzy i konsumentów. Jest naturalnym i smacznym olejem spożywczym, który jednocześnie działa pozytywnie na zdrowie. Jego włączenie do codziennej diety może przynieść wiele korzyści – tym bardziej że cena takiego superfood jest niewielka w porównaniu z korzyściami, jakie płyną z regularnego spożywania oleju lnianego.

Co to znaczy olej lniany dobrej jakości?

Najlepszy, świeży olej lniany to ten tłoczony na zimno - nazwany tak od nazwiska niemieckiej biochemiczki dr Budwig - olej budwigowy. Olej lniany tłoczony jest z dojrzałych ziaren lnu, nie jest podgrzewany ani rafinowany, nie zawiera też konserwantów czy utrwalaczy. Dzięki tłoczeniu w niskiej temperaturze olej lniany zachowuje swoje właściwości i bogaty jest w składniki wrażliwe na temperaturę, światło i powietrze.

Jaki olej lniany do picia najlepszy?

Kupując Olej lniany, warto zwrócić uwagę, aby był:

  • Nierafinowany, tłoczony na zimno. Taki olej powinien zawierać przynajmniej 50% wielonienasyconych kwasów omega 3.

  • Wysokooleinowy – wytłoczony z ziaren lnu o jak najmniejszym zanieczyszczeniu (Jak czytamy w „Opinii” Uniwersytetu Medycznego w Łodzi „olej lniany wysokolinolenowy można określić mianem bardziej prozdrowotnego”)

  • Naturalny olej lniany nie powinien zawierać żadnych dodatków chemicznych czy sztucznych składników. Nie należy go też podgrzewać ani produkować z prażonych ziaren.

Jak wybrać olej lniany? Dobrej jakość oleju budwigowego (oleju lnianego) nie znajdziemy w zwykłym sklepie. Jego data przydatności do spożycia jest krótka, a wrażliwe na zmienną temperaturę kwasy tłuszczowe, zawarte w oleju lnianym, szybko ulegają rozpadowi - dlatego olej ten nie powinien stać na półce sklepowej i od samego początku należy przechowywać go w lodówce, gdzie temperatura nie powinna przekraczać 10°C. Warto zwrócić też uwagę na jakość ziaren, z których tłoczony jest Olej lniany. Powinny to być ziarna lnu o najlepszej jakości, z minimalnym poziomem zanieczyszczeń. Dlatego tak ważne jest, aby kupować jak najświeższy Olej lniany, pełen właściwości, a nie taki, który długo stoi na sklepowej czy aptecznej półce. Z tego powodu dobrym wyborem jest sklep internetowy z dostawą kurierską, wtedy otrzymujemy olej najświeższy, najzdrowszy olej do picia prosto z olejarni.

Sprawdź Olej lniany Olini - właściwości, potwierdzone przez Uniwersytet Medyczny w Łodzi.

Jak pić olej lniany?

Należy pić olej lniany zawsze na zimno! Nie podgrzewamy go ani tym bardziej nie smażymy na oleju lnianym! Olej lniany najlepiej pić bezpośrednio z łyżeczki/łyżki, można także dodawać go do potraw, polewać warzywa, tworzyć na jego bazie sosy, dressingi, a nawet majonez

Ile i jak pić olej lniany?

"Olej lniany charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych Omega 3, z czego 54% stanowi kwas alfa-linolenowy ALA. Optymalna dawka ALA to 2g dziennie. Olej lniany to także kwas linolowy LA 15,559% kwasów w oleju lnianym. Optymalna dawka LA to 10g dziennie."

Nie istnieją ścisłe wytyczne co do ilości oleju lnianego w diecie i tego, ile go pić. O tym, jak najlepiej pić olej lniany często wspomina się w kontekście diety dr Budwig i rekomenduje spożywanie oleju lnianego w ilości minimum łyżka oleju lnianego (maksymalnie do trzech łyżek dziennie).

Olej lniany - jak podawać dzieciom?

Najlepiej dzieciom przemycić olej lniany w posiłkach - dodać go np. do surówki, czy polać warzywa tuż przed podaniem. Olej lniany ile dziennie dla dzieci? Lekarze często rekomendują takie ilości:

Olej lniany ile pić dziennie?

Przyjęło się, że dzienna dawka oleju lnianego to od jednej do trzech łyżek dziennie, tak też zalecała wspomniana wyżej dr Budwig. Trzeba jednak pamiętać, by olej lniany był naprawdę dobrej jakości, zimnotłoczony i tłoczony na świeżo. Ważne, aby Olej lniany na stałe dołączył do waszej diety, pojawił się regularnie w posiłkach.

Kiedy pić olej lniany?

Łyżka oleju lnianego na noc czy na czczo?

Tak naprawdę nie ma dowodów na to, czy picie oleju lnianego na czczo, w jakikolwiek sposób zwiększa wpływ oleju na nasz organizm. Naszym zdaniem to nie pora dnia jest tu ważna, ale włączenie do diety zdrowych tłuszczów w ogóle i regularne picie oleju lnianego. Jeśli chcesz możesz pić olej lniany rano, np. do śniadania.

Nie każdemu odpowiada konsystencja oleju, nie każdy więc będzie chciał pić olej na czczo prosto z łyżeczki. Czasem lepiej dodać olej do posiłku, by utrzymać regularne przyjmowanie oleju.

Najlepiej pić olej lniany...z twarogiem

Olej lniany budwigowy najlepiej spożywać z formie pasty twarogowej. Dlaczego pasta z oleju lnianego z twarogiem, zwana pastą Budwigową, jest tak korzystna dla naszego zdrowia? Białko zawarte w twarożku zawiera cenną witaminę B1, kwas pantotenowy i biotynę. Zmiksowanie serka z olejem lnianym tłoczonym na zimno ułatwia przyswajanie niezbędnych kwasów tłuszczowych.

W Jak jeść zdrowo! dr Górnicka pisze:

Lecznicza dieta dr Budwig opiera się na paście przyrządzonej ztłoczonego na zimno oleju lnianego oraz twarożku. (…) Po wielu próbach dr Budwig opracowała pastę, składającą się z twarożkuoraz tłoczonego na zimno oleju, jako najlepszą metodę uzupełniania substancji brakujących w organizmach chorych. To połączenie produktów, wzajemnie korzystnie się uzupełniających uruchamiało jednocześnie w organizmach chorych procesy zdrowotne.

Na co pomaga pasta Budwigowa z oleju lnianego i twarogu?

  • Ciężkie choroby cywilizacyjne

  • Choroby serca: zawał, miażdżyca

  • Stłuszczenie wątroby

  • Wrzody żołądka

  • Artretyzm

  • Choroby skóry

  • Schorzenia prostaty

  • Cukrzyca

Jak przygotować pastę Budwigową z oleju lnianego i twarogu?

Przepis na najlepszą pastę Budwigową podaje znany lekarz, chirurg, naukowiec zajmujący się odżywianiem, uczeń dr Johanny Budwig, dr Raymond Hilu:

Zmiksować energicznie2 duże łyżki oleju lnianego z odtłuszczonym kozim twarogiem (0% tłuszczu – jeśli to możliwe), niekoniecznie ekologicznym, bez laktozy (ilość białego sera w zależności od apetytu). Pasta musi być dobrze wymieszana, najlepiej z użyciem miksera elektrycznego, a jeśli nie – silnie ubijana przez 10-15 minut. Nigdy nie należy podgrzewać mieszanki.

Picie oleju lnianego - efekty

Jaki są zalety spożywania oleju lnianego?

Olej lniany tłoczony na zimno zawiera najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 (kwas alfa-linolenowy to około 60% oleju) spośród wszystkich olejów roślinnych. Cenny skład oleju lnianego budwigowego to także całkiem niezła zawartość witaminy E (ok. 840 mg / kg oleju).

Efekty picia oleju lnianego zostały potwierdzone w wielu badaniach klinicznych. Poniżej przedstawiamy kilka z nich:

Autorzy i rok publikacji

Kontrola/grupa badana

liczebność grupy i wiek (lata)

Dawka oleju lnianego (dzień) 

i czas suplementacji

Efekt 

Pacjenci z zaburzeniami lipidowymi (dyslipidemią)

Rallidis, 2003

[21]

50 (tylko pacjenci)

Badanie przed i po suplementacji

51,2±8,3

15 ml, 12 tygodni

Obniżenie stężenia wskaźników stanu zapalnego (CRP, IL-6)

brak wpływu na profil lipidowy (TC, LDL-C),

Dittrich, 2015

[22]

42/12

56,2±12,4/56, ±12,5

20 g, 10 tygodni

Poprawa profilu lipidowego (TC, LDL-C)

de Oliveira, 2017

[23]

26/25

68,2±5,7/65,1±8,2

35 ml, 6 tygodni

Obniżenie stężenia wskaźnika stanu zapalnego (CRP)

brak wpływu na profil lipidowy (TC, LDL-C),

Akrami, 2018

[24]

26/26

48,8±6.4/48,3±6,9

25 ml, 7 tygodni

Obniżenie ciśnienia tętniczego,

poprawa profilu lipidowego (TC, LDL-C)

Skoczynska, 2018

[25]

150 (tylko pacjenci)

Badanie przed i po suplementacji

51,5±12,4

15 ml, 4 tygodnie

Obniżenie ciśnienia tętniczego,

poprawa profilu lipidowego (TC, LDL-C, HDL-C)

Pacjenci z cukrzycą typu 2 lub stanem przedcukrzycowym

Soleimani, 2017

[26]

30/30
59,9±9,2/58,8±11,3

2 g, 5 tygodni

Zwiększenie potencjału antyoksydacyjnego (TAC, GSH) przy braku zmian stężenia markerów stresu oksydacyjnego (MDA)

Jamilian, 2020

[27]

25/26

28,5±4,1/29,5±5,0

2 g, 6 tygodni

Zwiększenie potencjału antyoksydacyjnego (GSH), zmniejszenie stężenia markerów stresu oksydacyjnego (MDA)

Raygan, 2019

[1]

Kontrola vs. Współwystępująca cukrzyca typu 2 i choroba niedokrwienna serca 

30/30

64,1±9,3/ 64.6±9,1

2 g, 12 tygodni

zwiększenie potencjału antyoksydacyjnego (TAC, GSH), zmniejszenie stężenia markerów stresu oksydacyjnego (MDA),

redukcja insulinooporności (HOMA-IR)

obniżenie stężenia wskaźnika stanu zapalnego (CRP)


Akrami, 2018

[24]


26/26

48,8±6.4/48,3±6,9


25 ml, 7 tygodni


Obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,

poprawa profilu lipidowego (TC, LDL-C)

Pacjenci z nadciśnieniem tętniczym

Avelino, 2015

[28]

53/57

66,8±4,7/67,7±5,5

3 g, 12 tygodni

Poprawa profilu lipidowego (TC, LDL-C, HDL-C, TG)

Skoczynska, 2018

[25]

150 (tylko pacjenci)

Badanie przed i po suplementacji

51,5±12,4

15 ml, 4 tygodnie

Obniżenie ciśnienia tętniczego,

poprawa profilu lipidowego (TC, LDL-C, HDL-C)

Picie oleju lnianego skutki uboczne

O tym, że warto pić olej lniany już wiecie. Jednak nie możemy nie wspomnieć o możliwych skutkach ubocznych i o tym, że przyjmowanie oleju lnianego to nie zawsze dobry pomysł.

  • Przede wszystkim, nadmierna ilość oleju lnianego w diecie może prowadzić do biegunki, nudności i wzdęć. Niektóre osoby mogą również odczuwać alergiczne reakcje na olej lniany, takie jak wysypka, pokrzywka i trudności w oddychaniu. Z tego powodu, osoby z alergią na orzechy, siemię lniane lub inne nasiona, powinny unikać spożywania oleju lnianego.
  • Ponadto olej lniany może wpływać na układ krzepnięcia krwi, co może powodować problemy u osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe lub mających zaburzenia krwawienia. Dlatego przed rozpoczęciem regularnego spożywania oleju lnianego zaleca się skonsultowanie się z lekarzem, szczególnie jeśli masz jakieś problemy zdrowotne.
  • Należy również pamiętać, że olej lniany jest bardzo bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwasy omega-3. Chociaż są one korzystne dla zdrowia, spożywanie ich w nadmiarze może powodować negatywne skutki, takie jak zwiększone ryzyko krwawienia, problemy z trawieniem i nadmierną utratę masy ciała.

Czy picie oleju lnianego może zaszkodzić? Tak, między innymi, gdy użyjemy go do smażenia. Pamiętajcie, że olej lniany do smażenia to naprawdę kiepski pomysł. Tak wysoka temperatura może spowodować, że olej lniany (głównie przez zepsute omega 3) stanie się wręcz toksyczny. Obróbka termiczna powoduje, że olej tracimy zdrowotne właściwości oleju lnianego... Wówczas możemy mówić, że Olej lniany szkodzi. Podczas smażenia, z udziałem światła i ciepła, kwasy tłuszczowe zawarte w oleju utleniają się i ulegają zniszczeniu, w wyniku czego powstają między innymi tzw. wolne rodniki, które odpowiedzialne są za bardzo wiele problemów zdrowotnych.

Autorka:

Agnieszka Maciejowska Od lat związana ze zdrową żywnością. W Olini.pl odpowiada za testowanie produktów i edukację.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium