Olej z pestek winogron Olini
- Nierafinowany i tłoczony na zimno z pestek winogron
- Zdrowy tłuszcz w zrównoważonej diecie
- O delikatnym, winogronowym smaku i aromacie
15,8 g / 100 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone
90 g / 100 g
nienasycone kwasy tłuszczowe
Olej winogronowy
Z winogron powstaje nie tylko wino! Z pestek tych owoców wytwarza się roślinny olej, który popularnością dorównuje oliwie z oliwek.
Olej z pestek winogron, pozyskiwany metodą tłoczenia na zimno, ma delikatny smak i aromat oraz cenne składniki odżywcze.
Nasz olej robi się z pestek węgierskich winogron. Tych samych, z których prawdopodobnie powstają aromatyczne i pełne smaku wina, z których słyną Węgry!
Olej z pestek winogron rafinowany a nierafinowany
Olej z pestek winogron rafinowany wytwarza się przy użyciu różnych chemikaliów. Jednym z nich jest heksan, który uważa się za szkodliwy dla zdrowia i środowiska.
Poddany rafinacji olej jest bezbarwny lub bardzo jasny, nie ma smaku i zapachu, ma też uboższy skład.
Olej z pestek winogron – właściwości
Pestki winogron – jeść czy wyrzucać? Zdecydowanie – jeść!
Spożywanie ich jest korzystne dla naszego serca, mózgu, lepszego snu i prawidłowego krążenia. Dlaczego?
Pestki zawierają przeciwzapalne flawonoidy, wychwytujące wolne rodniki. Są też bogatym źródłem przeciwutleniaczy, o których wiadomo, że zmniejszają stany zapalne i chronią organizm przed stresem oksydacyjnym. Pestki dojrzałych owoców są skoncentrowanym źródłem melatoniny.
Powszechnie olej z pestek winogron uważa się za skarbnicę składników odżywczych. W tym witaminy E – przeciwutleniacza, który może chronić organizm przed wolnymi rodnikami i dobrze wpływać na układ nerwowy.
Nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią prawie 90% wszystkich tłuszczów w oleju winogronowym. Według wielu źródeł, olej ten jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-6. Jednym z nich jest kwas linolowy, który – co pokazują badania – może obniżać cholesterol i ryzyko chorób serca.
Ze względu na swój skład, olej z pestek winogron świetnie sprawdza się nie tylko w kuchni. Jego pielęgnacyjne właściwości wykorzystuje się również w kosmetyce. Jest składnikiem szamponów oraz odżywek do włosów i skóry głowy oraz kremów na zmarszczki i do nawilżania skóry.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Dla smakoszy i osób, które szukają produktów naturalnych i o czystym składzie, odpowiedni dla wegan.
Kolor i smak: Delikatny, o wyczuwalnym smaku winogron i z lekko orzechowym posmakiem na końcu; zielonkawy.
Zapach: Delikatny aromat, charakterystyczny dla winogron.
Konsystencja: Oleista, płynna.
Informacja dla alergików: Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy, orzechów. Nie zawiera glutenu.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 6 miesięcy od daty wytłoczenia, niezależnie od daty otwarcia. Data znajduje się na tylnej etykiecie. Oleje w naszej rodzinnej olejarni Olini tłoczymy małymi partiami, na świeżo - oznacza to, że olej z pestek winogron nie stoi na półce. Ten, który do Was wyślemy, będzie miał maksymalnie 2-5 dni.
Przechowywanie: Olej z pestek winogron należy trzymać w lodówce (w temperaturze około 5°-10°C) - zarówno przed, jak i po otwarciu.
Skład
100% olej z pestek winogron
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3696 kJ / 899 kcal |
tłuszcz | 100 g |
w tym | |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 12g |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 16g |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 72 g |
węglowodany | 0 g |
- w tym cukry | 0 g |
białko | 0,2 g |
sól | 0 g |
Olej winogronowy w zrównoważonej diecie
Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu istotne znaczenie ma proporcja spożywanych przez nas kwasów tłuszczowych. W zrównoważonej diecie powinny znaleźć się kwasy z rodziny omega-3, omega-6 i omega-9.
Dlatego obok oleju z pestek z winogron, bogatego w te dwa ostatnie, do naszego jadłospisu powinniśmy wprowadzić np. olej lniany.
Jak przechowywać olej z pestek winogron?
Oleju z pestek winogron nie powinno przechowywać się w pobliżu źródeł ciepła. Chcesz cieszyć się nim jak najdłużej? Zarówno przed, jak i po otwarciu, trzymaj go:
- w ciemnym i chłodnym miejscu
- w szczelnie zakręconej butelce
- w temperaturze około 5°-10°C
Idealna będzie do tego spiżarnia lub lodówka.
Olej z pestek winogron do smażenia
Wiele osób zastanawia się, czy olej z pestek winogron nadaje się do smażenia.
Mimo że ma umiarkowanie wysoki punkt dymienia, to nie należy na nim smażyć. Jego składniki mogą wchodzić w reakcje z tlenem, co nie jest korzystne dla naszego zdrowia.
Olej z pestek winogron – zastosowanie
W kuchni
Delikatny olej z pestek winogron podkreśli smak potraw, które przyrządzasz. Sprawdzi się:
- w sosach do sałatek i w surówkach
- jako składnik majonezu
- do polewania pieczonych warzyw
- w zupach kremach
- do wypieków
Przepis na dressing z olejem z pestek winogron
Składniki:
- 3 porcje Oleju z pestek winogron Olini
- 1 porcja Octu balsamicznego Olini
- ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Sosem polej sałatkę, surówkę lub pieczone warzywa.
Olej z pestek winogron – gdzie kupić?
Gdzie kupić olej z pestek winogron tłoczony na zimno?
Dostaniesz go w wielu miejscach: w sklepach spożywczych i ze zdrową żywnością, na działach z naturalną żywnością w hipermarketach i w sklepach internetowych. Kosmetyczny olej kupisz nawet w drogeriach i aptekach.
Przed zakupem oleju zwróć uwagę na kilka rzeczy. Korzystny dla Twojego zdrowia będzie olej tłoczony na zimno, świeży i nierafinowany. Poznasz go po naturalnym osadzie, smaku i aromacie. Rafinowany jest ich pozbawiony.
Przed zakupem koniecznie sprawdź, skąd pochodzą pestki, z których powstał olej (sklep powinien podać taką informację). Zaobserwuj też, w jakich warunkach był przechowywany, np. czy nie stał długo na półce oraz nie działało na niego światło i wysoka temperatura.
Olej z pestek winogron – cena
250 ml oleju kupisz za 30 – 100 zł. Jego cena zależy od marki i jakości produktu.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.