Pasta sezamowa tahini Olini
- Roślinne źródło wapnia
- 100% sezamu, bez dodatków
- Idealna do hummusu
naturalne źródło roślinnego białka i wapnia
orientalny smak, sprawdzi się w kuchni azjatyckiej
Pasta sezamowa tahini
Pasta tahini (inaczej nazywana tahiną) to nic innego jak kremowe masło sezamowe zrobione z aromatycznych, lekko podprażonych ziaren sezamu. W kuchni bliskowchodniej jest składnikiem wielu potraw. Bez pasty tahini nie da się zrobić chociażby hummusu.
Pasta sezamowa tahini – właściwości
Ziarna sezamu są od wieków znane i cenione w kuchni bliskowschodniej i azjatyckiej, gdzie nazywano je nawet „przyprawą bogów”. Te maleńkie ziarenka są skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz bogatym źródłem białka i błonnika. Jednak to co wyróżnia je najbardziej spośród innych nasion to wysoka zawartość wapnia, co czyni z nich idealne uzupełnienie diety bezmlecznej.
Pasta sezamowa tahini – czy jest zdrowa?
Nasiona sezamu spożywane w całości są gorzej przyswajane przez organizm, dlatego warto sięgnąć po pastę sezamową. Zmielone na gładki krem są lepiej przyswajalne a przede wszystkim pyszne!
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecany jako dodatek do domowego hummusu i dań kuchni orientalnej.
Smak i konsystencja: Pasta ma specyficzny smak podprażonego sezamu. Ma stałą i zbitą konsystencję.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty zmielenia ziaren sezamu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze pasty są świeże, przygotowujemy je w olejarni z prażonych na miejscu ziaren, zawsze w małych partiach.
Przechowywanie: Pastę można przechowywać w temperaturze pokojowej zarówno przed, jak i po otwarciu.
Informacje dla alergików: Zawiera sezam. Może zawierać śladowe ilości orzechów, gorczycy i glutenu.
Nasze uwagi: Na powierzchni pasty może wytworzyć się olej z sezamu, jest to zjawisko zupełnie naturalne. Przed spożyciem wystarczy wymieszać produkt łyżeczką, aby olej połączył się z pastą.
Skład
100% prażone ziarna sezamu
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 2781 kJ / 672 kcal |
tłuszcz | 59,9 g |
w tym | |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 6,66 g |
węglowodany | 10 g |
- w tym cukry | 0,2 g |
białko | 23,2 g |
sól | 0,03 g |
Pasta sezamowa tahini – zastosowanie
Specyficzny aromat lekko podprażonego sezamu, który na pewno znają wszyscy miłośnicy chałwy i sezamków pasuje do wielu potraw i na pewno urozmaici Wasze menu. Pasty tahini można używać:
- do warzywnych past kanapkowych – ożywi ich smak i doda mu głębi
- do sosów, dressingów i dipów – bardzo lubi się z miodem, cytryną i czosnkiem
- do owsianki, szejków i koktajli – sprawi, że śniadanie będzie bogate w wapń
- do smarowania prosto na chleb – bezmleczna alternatywa dla masła, bogata w wapń i nienasycone kwasy tłuszczowe
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.