• Tłoczony zawsze na świeżo
    Oleje Olini tłoczymy zawsze na świeżo, na zamówienie – nie stoją na półce czekając na zakup – dzięki temu zachowują maksimum zdrowych właściwości i smaku.
  • Bezpieczna dostawa
    Oleje wysyłamy w ciemnych butelkach, w styropianowych opakowaniach, w bezpiecznej temperaturze i chroniąc przed światłem.
  • Hand made with
    Jesteśmy małą rodzinną firmą, wszystko robimy sami, ręcznie, dbając o jakość każdej butelki oleju.

Olej sezamowy w kuchni

Te unikalne składniki to sezamina i sezamol – lignany o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych oraz przeciwnowotworowych. Badania dowodzą, że sezamol obniża ryzyko zawału serca, pomaga osobom cierpiącym na schorzenia neurologiczne oraz łagodzi objawy menopauzy.

Ponadto olej sezamowy zajmuje wysokie miejsce pod względem zawartości fitosteroli, czyli steroli roślinnych obniżających poziom cholesterolu. Tłuszcz ten stanowi źródło witamin z grupy B (niacyny, ryboflawiny, tiaminy, ryboflawiny, kwasu foliowego) oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, E i K. Spożywanie oleju sezamowego dostarcza organizmowi wielu minerałów, w tym wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, cynku i potasu. O zdrowotnych właściwościach tego roślinnego oleju przesądza również korzystne zestawienie kwasów tłuszczowych: ok. 14% kwasów tłuszczowych nasyconych, ok. 42% kwasu oleinowego (omega- 9) oraz ok. 42% kwasu linolowego (omega-6).

W tym artykule podrzucimy Ci kilka pomysłów na to, jak używać oleju sezamowego w kuchni, aby podkreślić smak potrawy i przy okazji dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych.

Kulinarne zastosowanie oleju sezamowego

Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych (45% kwasu linolowego i 42% kwasu oleinowego) i temperaturę dymienia (177°C), nie zaleca się używania oleju sezamowego do głębokiego i długotrwałego smażenia. Pod wpływem wysokiej temperatury szybko ulega spaleniu, wskutek czego kwasy tłuszczowe ulegają rozpadowi i dochodzi do wytworzenia szkodliwych związków. Przypalony olej zaczyna dymić i nadaje potrawie gorzki smak, zatem najlepiej używać go wyłącznie na zimno lub do doprawiania gotowych, ciepłych dań.

Surowy olej ma ciekawy posmak sezamu (lekko orzechowy) i jasnozłoty kolor, dzięki czemu nadaje potrawie wyrafinowane wykończenie. A oto kilka naszych propozycji na zastosowanie oleju sezamowego w kuchni:

Tahini i inne pasty z olejem sezamowym

Tahini powstaje poprzez zmielenie ziaren sezamu do postaci gęstej pasty. Możesz łatwo wzbogacić jej smak i ulepszyć konsystencję, dodając kilka kropel zimnotłoczonego oleju sezamowego. Tłuszcz ten stanowi również częsty składnik popularnej pasty z ciecierzycy – hummusu. Olej sezamowy świetnie komponuje się także z innymi strączkami. Warto doprawić nim pastę z bobu czy soczewicy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć go także do past twarogowych i past na słodko z owocami. Dzięki olejowi będą bardziej sycące i lepiej rozsmarują się na pieczywie.

Doprawianie zup olejem sezamowym

Jeśli chcesz odżywiać się zdrowo, czas zastąpić śmietanę olejem sezamowym! Nie tylko zapewni zupie szlachetny posmak, ale przy okazji poprawi przyswajanie witamin obecnych w warzywach czy wywarze mięsnym. Aby zachować pierwotny skład oleju, dodawaj go dopiero pod koniec gotowania albo bezpośrednio na talerz – wystarczy skropić nim gorącą zupę. Olej sezamowy doskonale pasuje do kremowych zup warzywnych, np. z pomidorów, kalafiora, brokuła, marchewki czy dyni. Możesz dodać go również do zupy pieczarkowej i serowej, tylko dozuj ostrożnie, aby posmak sezamu nie zdominował dania.

Sosy sałatkowe z olejem sezamowym

Zapomnij o ciężkim i niezdrowym majonezie do sałatek. Zamiast niego wykorzystaj olej sezamowy! Sałatki zawierające sałatę, kapustę i ogórki, warto doprawić azjatyckim dressingiem z oleju sezamowego, sosu sojowego, octu ryżowego, czosnku i ziaren sezamu. Jeśli często robisz sałatki z sosem winegret, wypróbuj wariację z olejem sezamowym (zamiast oliwy), ostrą musztardą, sokiem z cytryny i cukrem trzcinowym. Olej sezamowy doskonale „podkręci” smak treściwych sałatek z kuskusem, ryżem, kaszą czy makaronem. Przy okazji dostarczy organizmowi witamin i minerałów oraz poprawi wchłanianie składników odżywczych.

Olej sezamowy w kuchni azjatyckiej

Olej sezamowy często gości w przepisach kuchni chińskiej, wietnamskiej i tajskiej. Polej nim ugotowany makaron udon, dodaj smażoną wieprzowinę i kapustę włoską, a otrzymasz domową chińszczyznę. Oleju sezamowego możesz użyć także do skropienia placków tortilli nadzianych wieprzowiną Moo Shu. W kuchni chińskiej używa się go także jako składnika marynaty do mięs, np. grillowanej wieprzowiny na ostro lub pikantnych skrzydełek. Za pomocą sezamowego tłuszczu możesz nadać wyrafinowaną „kropkę nad i” takim daniom jak: krewetki z chilli, kurczak Gong Bao, chop suey, sajgonki, wieprzowina słodko-kwaśna czy ryba po syczuańsku. Olej sezamowy to również niezbędny składnik orientalnych zup, takich jak ramen, tajska zupa słodko-kwaśna czy chiński bulion z wontonami.

Czy olej sezamowy pasuje do deserów?

Ze względu na delikatny posmak surowych ziaren sezamu, olej sezamowy pasuje również do dań na słodko. Polecamy go przede wszystkim do sałatek lub koktajli owocowych – to będzie prawdziwa bomba witaminowa! Możesz również użyć go jako polewy do lodów, budyniu, kremu lub owsianki.


Olejarnia Olini

www.olini.pl

Co mówią o nas klienci?

Opineo.pl

Opinie o nas

Nick: Baska, dodano: 18 czerwca 2018 | 18:08
sklep internetowy: Olini.pl
Po raz drugi zamowilam oleje. Jestem zachwycona. Dodaje je do kremow , balsamow skora po ...
Przeczytaj opinię
Nick: kupiłamolejzczarnuszki, dodano: 4 czerwca 2018 | 21:43
sklep internetowy: Olini.pl
Polecam:)
Przeczytaj opinię