29 czerwca - 3 lipca - Darmowa dostawa od 49 zł ☁️
0
Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
14-09-2020  |  Ula

Olej sezamowy w kuchni

Wykorzystywany głównie w kuchni azjatyckiej olej sezamowy ma tak wiele właściwości prozdrowotnych, że warto wzbogacić o niego swoją dietę. Nie oznacza to jednak przejścia na bardziej egzotyczne potrawy. Z powodzeniem można go wykorzystać także do włoskich, czy nawet polskich dań. Może być stosowany w kosmetyce jako naturalny produkt pielęgnacyjny, a spożywanie go może się tylko pozytywnie odbić na naszym zdrowiu. Przedstawiamy szerokie zastosowanie tego fantastycznego produktu.

Spis treści:

  1. Kulinarne zastosowanie oleju sezamowego
  2. Tahini i inne pasty z olejem sezamowym
  3. Doprawianie zup olejem sezamowym
  4. Sosy sałatkowe z olejem sezamowym
  5. Olej sezamowy a kuchnia tradycyjna
  6. Olej sezamowy w kuchni azjatyckiej
  7. Czy olej sezamowy pasuje do deserów?
  8. Wybierz najlepszy olej sezamowy do Twojej kuchni

Kulinarne zastosowanie oleju sezamowego

Olej sezamowy zajmuje wysokie miejsce pod względem zawartości fitosteroli, czyli steroli roślinnych obniżających poziom cholesterolu. Tłuszcz ten stanowi źródło witamin z grupy B (niacyny, ryboflawiny, tiaminy, ryboflawiny, kwasu foliowego) oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, E i K. Spożywanie oleju sezamowego dostarcza organizmowi wielu minerałów, w tym wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, cynku i potasu.

O zdrowotnych właściwościach tego roślinnego oleju przesądza również korzystne zestawienie kwasów tłuszczowych: ok. 14% kwasów tłuszczowych nasyconych, ok. 42% kwasu oleinowego (omega- 9) oraz ok. 42% kwasu linolowego (omega-6). W tym artykule podrzucimy Ci kilka pomysłów na to, jak używać oleju sezamowego w kuchni, aby podkreślić smak potrawy i przy okazji dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych.

Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych (45% kwasu linolowego i 42% kwasu oleinowego) i temperaturę dymienia (177°C), nie zaleca się używania oleju sezamowego do głębokiego i długotrwałego smażenia. Pod wpływem wysokiej temperatury szybko ulega spaleniu, wskutek czego kwasy tłuszczowe ulegają rozpadowi i dochodzi do wytworzenia szkodliwych związków. Przypalony olej zaczyna dymić i nadaje potrawie gorzki smak, zatem najlepiej używać go wyłącznie na zimno lub do doprawiania gotowych, ciepłych dań.

Surowy olej ma ciekawy posmak sezamu (lekko orzechowy) i jasnozłoty kolor, dzięki czemu nadaje potrawie wyrafinowane wykończenie. A oto kilka naszych propozycji na zastosowanie oleju sezamowego w kuchni:

Tahini i inne pasty z olejem sezamowym

Tahini powstaje poprzez zmielenie ziaren sezamu do postaci gęstej pasty. Możesz łatwo wzbogacić jej smak i ulepszyć konsystencję, dodając kilka kropel zimnotłoczonego oleju sezamowego. Tłuszcz ten stanowi również częsty składnik popularnej pasty z ciecierzycy – hummusu. Olej sezamowy świetnie komponuje się także z innymi strączkami. Warto doprawić nim pastę z bobu czy soczewicy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć go także do past twarogowych i past na słodko z owocami. Dzięki olejowi będą bardziej sycące i lepiej rozsmarują się na pieczywie.

Doprawianie zup olejem sezamowym

Jeśli chcesz odżywiać się zdrowo, czas zastąpić śmietanę olejem sezamowym! Nie tylko zapewni zupie szlachetny posmak, ale przy okazji poprawi przyswajanie witamin obecnych w warzywach czy wywarze mięsnym. Aby zachować pierwotny skład oleju, dodawaj go dopiero pod koniec gotowania albo bezpośrednio na talerz – wystarczy skropić nim gorącą zupę. Olej sezamowy doskonale pasuje do kremowych zup warzywnych, np. z pomidorów, kalafiora, brokuła, marchewki czy dyni. Możesz dodać go również do zupy pieczarkowej i serowej, tylko dozuj ostrożnie, aby posmak sezamu nie zdominował dania.

Sosy sałatkowe z olejem sezamowym

Zapomnij o ciężkim i niezdrowym majonezie do sałatek. Zamiast niego wykorzystaj olej sezamowy! Sałatki zawierające sałatę, kapustę i ogórki, warto doprawić azjatyckim dressingiem z oleju sezamowego, sosu sojowego, octu ryżowego, czosnku i ziaren sezamu. Jeśli często robisz sałatki z sosem winegret, wypróbuj wariację z olejem sezamowym (zamiast oliwy), ostrą musztardą, sokiem z cytryny i cukrem trzcinowym. Olej sezamowy doskonale „podkręci” smak treściwych sałatek z kuskusem, ryżem, kaszą czy makaronem. Przy okazji dostarczy organizmowi witamin i minerałów oraz poprawi wchłanianie składników odżywczych.

Olej sezamowy a kuchnia tradycyjna

Jeśli znasz produkt wyłącznie z egzotycznych potraw orientalnego Wschodu, możesz zastanawiać się, do czego jeszcze wykorzystasz go w swojej kuchni. Możliwości jest naprawdę wiele. Należy pamiętać, iż jest to olej tłoczony na zimno, zatem nie możemy na nim smażyć, piec i gotować, ponieważ straci swoje cenne właściwości. Można zaś polać nim gorącą potrawę, tuż przed podaniem, dodając jej walorów smakowych. Ma on jasny kolor i orzechowy smak. Jest zatem idealny jako dressing do sałatek zarówno warzywnych, jak i owocowych, czy też zawierających np. ryż albo kuskus. Nie tylko sprawia, że potrawa będzie smaczniejsza, ale też zachowa witaminy ze składników zawartych w sałatce.

Olej sezamowy znajdzie też zastosowanie w robieniu deserów. Budynie, koktajle, kremy owocowe, czy owsianki z jego dodatkiem mogą być naprawdę ciekawe. Można stosować go także do zup kremów, np. z dyni, kalafiora, marchewki czy ziemniaka. Pamiętajmy tylko, aby dodać go bezpośrednio przed podaniem. Dzięki temu witaminy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe zachowają swoją wartość, a smak stanie się bardziej wyrafinowany. Poza tym produkt ten sprawdzi się świetnie przy przyrządzaniu różnego typu past. Pasuje do hummusu, soczewicy, ale też pasty twarogowej, warzywnej, czy ze świeżych owoców.

Olej sezamowy w kuchni azjatyckiej

Olej sezamowy często gości w przepisach kuchni chińskiej, wietnamskiej i tajskiej. Polej nim ugotowany makaron udon, dodaj smażoną wieprzowinę i kapustę włoską, a otrzymasz domową chińszczyznę.

Oleju sezamowego możesz użyć także do skropienia placków tortilli nadzianych wieprzowiną Moo Shu. W kuchni chińskiej używa się go także jako składnika marynaty do mięs, np. grillowanej wieprzowiny na ostro lub pikantnych skrzydełek. Za pomocą sezamowego tłuszczu możesz nadać wyrafinowaną „kropkę nad i” takim daniom jak: krewetki z chilli, kurczak Gong Bao, chop suey, sajgonki, wieprzowina słodko-kwaśna czy ryba po syczuańsku. Olej sezamowy to również niezbędny składnik orientalnych zup, takich jak ramen, tajska zupa słodko-kwaśna czy chiński bulion z wontonami.

Czy olej sezamowy pasuje do deserów?

Ze względu na delikatny posmak surowych ziaren sezamu, olej sezamowy pasuje również do dań na słodko. Polecamy go przede wszystkim do sałatek lub koktajli owocowych – to będzie prawdziwa bomba witaminowa! Możesz również użyć go jako polewy do lodów, budyniu, kremu lub owsianki.

Wybierz najlepszy olej sezamowy do Twojej kuchni

  • Maksymalnie świeży, najlepiej, żeby był wytłoczony dopiero na Twoje zamówienie. Olej, który stoi na sklepowej półce kilka tygodni czy miesięcy jest narażony na światło i zmienną temperaturę. A takie czynniki szkodzą olejom.
  • Tłoczony na zimno – temperatura tłoczenia nie może przekroczyć 40 stopni. Najbardziej wartościowy olej to ten zimnotłoczony – szukaj takiej informacji na etykiecie.
  • Nie może zawierać żadnych dodatków, konserwantów i ulepszaczy. Naturalny olej z ziaren sezamu tłoczy w Polsce rodzinna olejarnia Olini.
  • Powinien być wytwarzany tylko z najlepszych ziaren ze sprawdzonego źródła.
  • Zwróć uwagę na datę przydatności. Świeży olej tłoczony na zimno będzie miał datę ważności do spożycia około 6 miesięcy.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

732 080 803
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium