📦 Darmowa dostawa z DHL POP i DHL BOX 24/7 📦
W dniach 11-14 czerwca nasz telefon będzie nieczynny
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 0,01 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
23-11-2023  |  Agnieszka Procek

Olej z czarnuszki na trądzik

Łagodzenie zmian trądzikowych jest związane z odpowiednią pielęgnacją. Wbrew obiegowej opinii, nadmierny peeling, oczyszczanie agresywnymi środkami myjącymi, przesuszanie skóry, wcale nie zmniejszają trądziku, ale wręcz zaostrzają jego objawy. Prawidłowa pielęgnacja jest podstawą do przywrócenia zdrowego wyglądu skóry.

Spis treści:

  1. Co to jest trądzik?
  2. Co to jest olej z czarnuszki?
  3. Działanie oleju z czarnuszki na trądzik
  4. Olej z czarnuszki na trądzik - jak stosować?
  5. Inne korzystne działania oleju z czarnuszki na skórę problematyczną
  6. Wybór odpowiedniego oleju z czarnuszki na trądzik

Co to jest trądzik?

Trądzik to przewlekła choroba skóry. Prawdopodobnie na którymś etapie życia, najczęściej w wieku młodzieńczym, dotyka on każdego z nas. Objawia się zaskórnikami, krostkami, zwiększonym wytwarzaniem sebum, powstawaniem stanów zapalnych oraz nadkażeniami bakteryjnymi. Trądzik ma wiele przyczyn - wynika ze zmian hormonalnych, uwarunkowań genetycznych, a ostatnie ustalenia mówią także o wpływie diety. 

Co to jest olej z czarnuszki?

Niepozorne, drobne czarne ziarenka czarnuszki (Nigella sativa) kryją w sobie prawdziwy skarb substancji o korzystnym działaniu. Olej tłoczony z nasion czarnuszki zawiera przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe (linolenowy, arachidonowy, eikozadienowy), białka, alkaloidy, saponiny oraz olejek eteryczny, którego najważniejszym składnikiem jest tymochinon.

Kosmetyczne właściwości oleju z czarnuszki

Wymienione składowe oleju z czarnuszki odpowiadają za jego właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne. Kwasy tłuszczowej pełnią także rolę pielęgnacyjną i odżywczą, zmiękczają skórę. Olej ten można stosować przy każdym rodzaju cery, najczęściej jest jednak polecany przy trądziku i do cery dojrzałej. 

Działanie oleju z czarnuszki na skórę i problemy skórne

Dzięki zawartości tymochinonu, olej z czarnuszki hamuje wzrost patogennych bakterii, które są przyczyną wielu zmian trądzikowych. Łagodzi także stany zapalne oraz pomaga niwelować przebarwienia, które często powstają na skórze po zagojeniu zmian trądzikowych. 

Działanie oleju z czarnuszki na trądzik

Olej z czarnuszki pomaga niwelować objawy trądziku, ale także pozytywnie wpływa na procesy regeneracyjne. Reguluje pracę gruczołów łojowych, przyczyniając się do zmniejszenia ilości wydzielanego przez nie sebum. Olej ten ma także właściwości nawilżające i odżywcze, chroniące skórę przed niepożądanym przesuszeniem.  

Olej z czarnuszki na trądzik - jak stosować?

Należy pamiętać, że olej ten ma bardzo intensywny i charakterystyczny zapach oraz może wywołać reakcję alergiczną. Zanim więc użyjemy go na dużym obszarze skóry, przeprowadźmy próbę uczuleniową. Należy także unikać używania go w okolicach oczu, gdyż może spowodować podrażnienie. Warto dodać, że pozytywnych efektów działania często nie zobaczymy od razu, ale przy regularnym stosowaniu najczęściej można je obserwować już po miesiącu. 

Sposoby stosowania oleju z czarnuszki na trądzik

Olej z czarnuszki można stosować punktowo na zaskórniki i pryszcze, aby przyspieszyć gojenie i zmniejszyć stany zapalne. Jeśli lubicie DIY, możecie zmieszać łyżkę jogurtu naturalnego z łyżeczką oleju i taką mieszaninę nałożyć na twarz lub dekolt jako maseczkę. Olej z czarnuszki można też stosować samodzielnie, jako serum olejowe, gdyż szybko się wchłania i nie pozostawia tłustego odczucia na skórze.  

Olej z czarnuszki na trądzik opinie lekarzy

Pielęgnacja skóry trądzikowej oparta o właściwe nawyki i substancje aktywne, takie jak olej z czarnuszki, może przyspieszyć pozbywanie się pryszczy i regenerację skóry. Badania wskazują, że ten złoty olej ma pożądane przy trądziku właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i wspierające polepszenie stanu skóry. 

Czy olej z czarnuszki pomaga w leczeniu trądziku?

Olej z czarnuszki może być cennym elementem pielęgnacji skóry trądzikowej. Prawidłowe dbanie o skórę jest podstawą łagodzenia stanów zapalnych, niwelowania zaskórników i odzyskiwaniu przez skórę równowagi. 

Inne korzystne działania oleju z czarnuszki na skórę problematyczną

Olej z czarnuszki wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz nawilżające. Tymochinon działa bowiem jako neutralizator wolnych rodników, które powstają podczas stresu oksydacyjnego czy działania promieniowania UV. Istnieją badania wskazujące, że wspomaga on odnowę naskórka i pozytywnie wpływa na syntezę kolagenu. 

Olej z czarnuszki na pryszcze

Badania wskazują, że olej z czarnuszki może wykazywać lepsze działanie i mniej podrażniać skórę, niż stosowanie nadtlenku benzoilu - znanej substancji przeciwtrądzikowej. Nie tylko zmniejsza on ilość zmian (zaskórników, pryszczy), ale również daje mniej efektów ubocznych. 

Olej z czarnuszki na trądzik różowaty

Olej z czarnuszki jest naturalnym składnikiem, który może być skuteczny na trądzik różowaty. Trądzik różowaty to przewlekłe zapalenie skóry, które objawia się zaczerwienieniem, wypryskami i obrzękiem. Olej z czarnuszki zawiera substancje o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i łagodzących, które mogą pomóc w łagodzeniu objawów trądziku różowatego. Może być stosowany bezpośrednio na skórę lub doustnie jako suplement diety. Olej z czarnuszki działa na skórę kojąco i łagodzi podrażnienia, zmniejsza zaczerwienienie i zaskórniki. Ma także właściwości przeciwbakteryjne, co jest ważne, ponieważ trądzik różowaty jest często spowodowany przez bakterie. Ponadto, olej z czarnuszki zawiera antyoksydanty, które pomagają w ochronie skóry przed wolnymi rodnikami i przyspieszają proces gojenia. Jednak przed rozpoczęciem stosowania oleju z czarnuszki na trądzik różowaty, zawsze warto skonsultować się z dermatologiem.

Trądzik różowaty charakteryzuje zaczerwienienie i przewlekły stan zapalny. Skutecznym składnikiem zmniejszającym te objawy może być właśnie olej z czarnuszki. 

Wybór odpowiedniego oleju z czarnuszki na trądzik

Działanie oleju z czarnuszki jest ściśle związane z metodą jego pozyskiwania. Olej tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany będzie zawierał więcej składników bioaktywnych. Jest to ważna cecha, także do zastosowania oleju na skórę w celach kosmetycznych. 

Przeciwtrądzikowa pielęgnacja Olini

Poza stosowaniem olejku na całą twarz bardzo ważne jest odpowiednie oczyszczanie i tonizowanie skóry. Pierwsze efekty antytrądzikowej terapii olejkiem z czarnuszki można zaobserwować po upływie około miesiąca.

  1. Demakijaż olejem słonecznikowym (jest niekomedogenny - nie zapycha porów skóry)
  2. Mycie mydełkiem Olini Troska lub delikatnym detergentem do twarzy
  3. Przywrócenie właściwego PH tonikiem z Olejkiem z drzewa herbacianego (30 ml zielonej herbaty + 10 kropli olejku z drzewa herbacianego. Trzymać w atomizerze w lodówce do 4 dni)
  4. 3-4 krople Oleju z czarnuszki na twarz zamiast kremu.

Źródła:

  1. Trądzik pospolity - rodzaje i przyczyny. Jak pozbyć się trądziku? https://www.mp.pl/pacjent/dermatologia/choroby/chorobyskory/74475,tradzik-pospolity-rodzaje-i-przyczyny-jak-pozbyc-sie-tradziku
  2. Nigella sativa źródłem związków bioaktywnych https://www.czytelniamedyczna.pl/5635,nigella-sativa-zrodlem-zwiazkow-bioaktywnych.html
  3. Nigella Sativa Seed: A Cosmetic Herb https://ijcrt.org/papers/IJCRT2104548.pdf
  4. A Review on the Cosmeceutical and External Applications of Nigella sativa DOI: 10.1155/2017/7092514
  5. Nigella sativa (Kalonji): A Black Seed of Miracle DOI: 10.52403/ijrr.20210441
Autorka:

Agnieszka Procek
Zajmuje się opracowywaniem informacji chemicznej o produktach. Specjalizuje się w zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa kosmetyków. Doradza i dba o poprawność deklaracji. Zwolenniczka minimalistycznej pielęgnacji.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium