Darmowa dostawa od 49 zł 🎅 6-11 grudnia
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 49,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
22-02-2021  |  Agnieszka

Olej z czarnuszki. Sposób na zadbaną skórę, piękne włosy i paznokcie

0

Dobrej jakości olej z czarnuszki ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w kosmetyce. Z powodzeniem może zastąpić kosmetyki kupowane w drogeriach, a jego regularne stosowanie ma wyjątkowo korzystny wpływ na skórę oraz włosy. Wszystko dzięki zawartym w czarnuszce cennym kwasom tłuszczowym, witaminom oraz składnikom o silnym przeciwzapalnym działaniu. Przeczytaj, jak najskuteczniej stosować olej z czarnuszki na twarz, by przywrócić skórze gładkość i blask.

Spis treści:

  1. Olej z czarnuszki w kosmetyce, czyli olej z czarnuszki jako kosmetyk
  2. Olej z czarnuszki – właściwości kosmetyczne
  3. Dlaczego warto sięgnąć po olej z czarnuszki na skórę i włosy?
  4. Olej z czarnuszki – działanie na włosy
  5. Olej z czarnuszki – działanie na skórę
  6. Olej z czarnuszki – zastosowanie kosmetyczne
  7. Olej z czarnuszki – zastosowanie na skórę
  8. Olej z czarnuszki – zastosowanie na twarz
  9. Olej z czarnuszki – zastosowanie na włosy
  10. Który olej z czarnuszki najlepiej sprawdzi się w pielęgnacji?
  11. Olej z zczarnuszki kosmetyczny czy olejek z czarnuszki zimnotłoczony? Gdzie kupić?

Olej z czarnuszki w kosmetyce, czyli olej z czarnuszki jako kosmetyk

Olej z czarnuszki jako kosmetyk? Cały świat jest na tak! Kosmetyki z dodatkiem oleju z czarnuszki zyskują coraz większą popularność oraz mnóstwo pozytywnych opinii i zwolenników. Znany i lubiany przez fanki kosmetologii portal wizaż posiada mnóstwo recenzji kosmetyków z czarnuszką. Jedne z najwyższych ocen zbierają tam czyste oleje z czarnuszki. Znalazły uznanie miłośniczek twarzingu i włosingu – także tych, które do produktów naturalnych podchodziły z rezerwą. 

Olej z czarnuszki zalety: 

Poznaj niektóre z pozytywnych opinii użytkowniczek serwisu wizaż.pl. dotyczących w 100% organicznego produktu, jakim jest olej z czarnuszki:

”Świetny dla dojrzałej skóry twarzy" Gracelina

”Cudowny, uniwersalny olejek" blondeinbeauty

”Super do oczyszczania dwuetapowego" jeziooor

”Cudo, cudo, cudo!" Besya

Olej z czarnuszki – właściwości kosmetyczne

Wiele mówiliśmy już o składzie oleju z czarnuszki, ale nie padło jeszcze najważniejsze słowo: tymochinon! Olejek z czarnuszki zimnotłoczony, czyli ten, który powstaje metodą rzemieślniczą, w ochronnej temperaturze do 40 stopni, posiada wysoki poziom tego składnika. Tymochinon to składnik o naukowo potwierdzonym działaniu przeciwzapalnym.

Wiemy dokładnie ile tymochinonu posiada olej z czarnuszki Olini. Łódzki Uniwersytet Medyczny opracował dla nas metodę badawczą, pozwalającą oznaczać poziom tego składnika w naturalnych olejach.

Olej z czarnuszki właściwości na skórę? To właśnie tymochinon odpowiada za genialne działanie oleju z czarnuszki na problemy skórne o podłożu zapalnym. Są nimi łupież, trądzik, wszystkie choroby o podłożu bakteryjnym, grzybiczym, ale też autoimmunologicznym jak, chociażby AZS.  

 

Dlaczego warto sięgnąć po olej z czarnuszki na skórę i włosy?

Olej z czarnuszki zawiera wiele witamin, takich jak A, E, F, B1, B3 i B3, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Czarnuszka jest także uznawana za studnię pełną biotyny, fitosteroli, flawonoidów, cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu, potasu i wielu innych minerałów, które odpowiedzialne są za dostarczanie organizmowi substancji odżywczych, niezbędnych do utrzymania pięknego wyglądu.

ZOBACZ TAKŻE: Olej z czarnuszki na twarz

Olej z czarnuszki posiada wiele właściwości korzystnych dla skóry oraz włosów:

  • Pomaga w walce z trądzikiem – zabija bakterie znajdujące się w sebum, hamuje namnażanie kolejnych drobnoustrojów, dzięki czemu trądzik traci na sile.
  • jest niezastąpionym wsparciem w walce z atopowym zapaleniem skóry, jak i łuszczycą,
  • przyspiesza gojenie ran i wspomaga tym samym kondycję i wygląd skóry na całym ciele,
  • jest niezastąpiony w pozbywaniu się przebarwień skóry spowodowanych przez opalanie,
  • Koi poparzenia słoneczne – działa łagodząco i kojąco, a jednocześnie jest w pełni naturalny, dzięki czemu nie podrażnia dodatkowo i tak mocno nadwerężonej skóry
  • Niweluje objawy alergii – już po kilku zastosowaniach można zauważyć znaczną poprawę kondycji skóry, a objawy pokrzywki uczuleniowej czy stany zapalne będą z dnia na dzień łagodniały.
  • Uelastycznia, ujędrnia i nawilża – substancje czynne zawarte w oleju z czarnuszki wnikają w głębokie partie skóry i odżywiają je od środka. Korzystnie wpływają na naczynia krwionośne, dzięki czemu poprawiają krążenie, a skóra staje się bardziej odżywiona i zyskuje ładny koloryt.
  • Łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry – olej ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i antygrzybiczne.

ZOBACZ TAKŻE: Olej z czarnuszki na włosy

Nie można także zapomnieć o tym, że olej z czarnuszki siewnej można stosować na włosy. Dzięki swoim właściwościom sprawdzi się zwłaszcza w przypadku osób, które zmagają się z problemem wypadania włosów. Odpowiednie dawkowanie (1-2 masaże olejem w tygodniu) pomoże wzmocnić cebulkę włosa i odżywić skórę głowy.

ZOBACZ TAKŻE: Olej z czarnuszki na wypadanie włosów

W Internecie znaleźć można wiele opinii potwierdzających działanie oleju z czarnuszki. Może on być także remedium dla osób zmagających się z uporczywym łupieżem – skutecznie odżywia i uelastycznia skórę, a także zapobiega jej pękaniu i tym samym tworzeniu się łupieżu.

Olej z czarnuszki – działanie na włosy

Olejek z czarnuszki na włosy to bardzo dobry pomysł dla właścicieli wysokoporów, czyli włosów, których łuski są mocno rozchylone i nieregularnie umiejscowione. Ten rodzaj włosów zwykle się kręci, puszy, ma tendencje do niszczenia i matowienia. 

Jeśli włączysz olejek z czarnuszki do pielęgnacji włosów, zyskasz także genialną wcierkę do skalpu, która pomoże w problemach skóry głowyłupieżu, łysieniu plackowatym, łojotokowym zapaleniu skóry

Sama obecnie wcieram czarnuszkę w skalp przed myciami i staram się zostawiać właśnie na noc czy na parę godzin. Na długości używam amli lub oleju lnianego i w takiej wersji wszystko działa najlepiej 

Alina Rose Blog Kosmetyczny

 

W kosmetyce świetnie sprawdza się w walce z łupieżem, AZS, a także ŁZS. Stosowany regularnie przy masażu skóry głowy wzmacnia cebulki włosów, ograniczając ich wypadanie oraz stymuluje porost. Zatrzymuje we włosach nawilżenie, chroniąc je przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.

napięknewłosy.pl

Olej z czarnuszki – działanie na skórę

Olej z czarnuszki do pielęgnacji twarzy? Przeciwzapalne działanie na skórę, które gwarantuje tymochinon to nie wszystko! Dla naskórka ważne są także nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich miejscowe działanie na zewnętrzną warstwę skóry jest świetne. 

Jeśli chodzi o olej z czarnuszki zastosowanie zewnętrzne to nie wszystko! By mocniej zadziałać w głębszych partiach, przyda się nie tylko używanie olejku z czarnuszki na skórę jako serum czy dodatek wzbogacający krem. Regularna suplementacja, czyli picie oleju z czarnuszki – regularnie i długoterminowo, z pewnością pomoże w niejednym problemie.  

Po olej z czarnuszki można jednak sięgać bez względu na to, jaką mamy cerę zawsze, gdy jest ona podrażniona. Świetnie sprawdza się on również wtedy, gdy mamy problem z trądzikiem pospolitym i chcemy złagodzić jego objawy. Olej z czarnuszki na twarz ma działanie nawilżające, regeneruje podrażnioną skórę i łagodzi świąd. Jest też niezawodny, gdy chcemy rozwiązać problem widocznego zaczerwienienia.

Agnieszka Jelonek Make Happy Day

Olej z czarnuszki – zastosowanie kosmetyczne

Jak stosować olej z czarnuszki na skórę? Jak stosować olej z czarnuszki na włosy? Są dziesiątki sposobów sprawdzonych przez blogerki, influencerki z social mediów i kosmetyczki. Podajemy Wam dziś te, które sami lubimy i które sprawdzają się w naszych rodzinach. Olej z czarnuszki jako kosmetyk nadaje się do pielęgnacji skóry osób w każdym wieku – od dotkniętych AZS roczniaków przez walczących z trądzikiem młodzieńczym nastolatków, po oczekujących poprawy nawilżenia właścicieli skóry dojrzałej.  

Stosujemy u córeczki na AZS - świetnie się sprawdza, zmiany są złagodzone, minęło swędzenie. Wcześniej próbowaliśmy tego samego oleju ze sklepowej półki - nie ma porównania! Polecam każdemu!

Dorota

Olej z czarnuszki – zastosowanie na skórę

1.3-4 krople Oleju z czarnuszki na twarz zamiast kremu

  1. Wzbogacenie maseczki nawilżającej 2 kroplami oleju z czarnuszki 
  2. Dodanie oleju do olejku do demakijażu w metodzie OCM

Olej z czarnuszki – zastosowanie na twarz

  1. Olejowanie brwi
  2. Wzmocnienie rzęs

Ważne info dla alergików, by zaczynać od próby na wewnętrznej części ramienia! Przy zastosowaniu nowych produktów w okolicy oczu zawsze warto obserwować reakcje i w przypadku zaczerwienienia, pieczenia czy świądu zrezygnować z pielęgnacji tym olejem.

Olej z czarnuszki – zastosowanie na włosy

Tematom związanym z olejowaniem włosów olejem z czarnuszki poświęciliśmy oddzielny artykuł (olejowanie włosów olejem z czarnuszki). Znajdziecie w nim sporo cennych instrukcji dotyczących sposobów olejowania skóry głowy oraz włosów na długości. Z pewnością odkryjecie metody, które będą pasowały do Waszych oczekiwań odnośnie efektów i czasu spędzonego na olejowaniu. W artykule o rytuale olejowania włosów przeczytacie zarówno o szybkich, ekspresowych maskach wzbogaconych olejem z czarnuszki, które nie wymagają emulgowania, jak i całonocnych rytuałach głęboko odżywiających włos. 

Który olej z czarnuszki najlepiej sprawdzi się w pielęgnacji?

To czy olej będzie skutecznie wspierał pielęgnację skóry i włosów zależy w dużej mierze od jego składu i świeżości.

Bogaty olejek z czarnuszki kosmetyczny to ten zimnotłoczony, przygotowywany tak, jak w naszej rodzinnej olejarni, czyli w małych partiach, metodami rzemieślniczymi i na zamówienie.

Taki olej ma krótką datę ważności, jednak co ważne, w kosmetyce możemy stosować go także po zakończeniu okresu przydatności do spożycia. Olej z czarnuszki kosmetyczny będzie nadawał się do olejowania włosów jeszcze przez kilka tygodni. Jeśli olej, który kupujesz, posiada roczny termin przydatności do użycia, prawdopodobnie nie będzie działał rewelacyjnie. Długie terminy na etykietach to w przypadku naturalnych produktów sygnał ostrzegawczy.

Olej z czarnuszki kosmetyczny czy olejek z czarnuszki zimnotłoczony? Gdzie kupić?

Po wysokiej jakości olej z czarnuszki na skórę i włosy zapraszamy Cię do sklepu Olini, w którym znajdziesz kilka praktycznych pojemności oleju z czarnuszki. Najmniejsza z dostępnych buteleczek to 100 ml (idealna na spróbowanie), największa to aż 1 l (family pack, świetny jeśli pijecie także olej z czarnuszki na odporność). W przypadku Olini olej spożywczy i olej z nasion czarnuszki siewnej kosmetyczny to ten sam produkt. To naprawdę świetne, kiedy jeden zakup spełnia wiele różnych potrzeb całej rodziny! Gdy się do niego przekonacie, pamiętajcie o możliwości zamówienia subskrypcji. To model, w którym odpowiednia ilość oleju trafia pod Wasze drzwi regularnie i automatycznie, wyznaczonych odstępach czasu.

Dobry olej z czarnuszki powinien pochodzić ze sprawdzonych, lokalnych ziaren. Olej z czarnuszki powinien być tłoczony na zimno, z surowych ziaren, a po wytłoczeniu przechowywany w warunkach chłodniczych. Olej z czarnuszki nie powinien mieć żadnych konserwantów ani dodatków chemicznych.

ZOBACZ TAKŻE: Olej z czarnuszki jaki kupić?

Cena oleju z czarnuszki siewnej może pozytywnie zaskoczyć. Koszty są relatywnie niskie, szczególnie jeśli porównamy cenę czarnuszki z cenami kosmetyków z najwyższej półki i licznych suplementów diety.

Autorka:

Agnieszka Maciejowska Od lat związana ze zdrową żywnością. W Olini.pl odpowiada za testowanie produktów i edukację.

Autorka:Agnieszka Maciejowska
Od lat związana ze zdrową żywnością. W Olini.pl odpowiada za testowanie produktów i edukację.

Komentarze do wpisu (0)

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

732 080 803
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium