Tłoczony zawsze na świeżo
Bezpieczna dostawa
Darmowa dostawa od 199 zł

Zacznij dzień z energią! Poznaj nasz Rzemieślniczy Ocet Jabłkowy!
Żywy, niepasteryzowany, przygotowywany z polskich jabłek, dojrzewający ponad 2 lata. Chcesz wiedzieć więcej? - kliknij tutaj.

Szukaj

Olej kokosowy na trądzik

, 16 styczeń 2018
Olej kokosowy na trądzik
olej kokosowy olini

Cieszy się on również dużą popularnością poza nią i jest chętnie wykorzystywany jako kosmetyk pozwalający skutecznie zwalczać objawy trądziku. Dotyczy to jego młodzieńczej, jak i dorosłej odmiany.

Olej kokosowy to cenny środek w pielęgnacji skóry przetłuszczającej się oraz trądzikowej. Wykazuje znaczne właściwości oczyszczające, odżywiające oraz nawilżające. Działa także przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Co jeszcze warto wiedzieć na jego temat? Jak go stosować, aby jak najlepiej zadbać o skórę? Wiele cennych informacji znajdziemy w tym artykule.

Bogactwo zawarte w oleju kokosowym

W składzie tego produktu zawarte są takie witaminy jak: D, A oraz E, które pozytywnie wpływają na stan skóry. To także cenne źródło witamin z grupy B. Poza tym znajdziemy w nim fosfor, magnez, potas oraz wapń, a także kwasy: palmitynowy, mirystynowy, laurynowy. Ostatni z wymienionych kwasów wykazuje silne właściwości przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne. Tym samym, poza wspomaganiem odchudzania i zwalczaniem trądziku, jego stosowanie pomaga złagodzić objawy przeziębienia oraz wzmacnia organizm.

Olej kokosowy w trosce o skórę

Wróćmy jednak do głównego wątku i skupmy się na tych aspektach tego produktu, dzięki którym osoby borykające się z różnymi formami trądziku znów mogą cieszyć się nienaganną cerą. Poznajmy zatem jego kilka ważnych cech. Olej kokosowy:

  • działa antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie – eliminuje czynniki, które mogą prowadzić do pogorszenia stanu cery;
  • łagodzi już istniejące zmiany skórne;
  • oczyszcza i regeneruje skórę – przygotowuje twarz do dalszych zabiegów pielęgnacyjnych oraz przywraca ją do nienagannego stanu;
  • redukuje przebarwienia oraz zmniejsza widoczność blizn potrądzikowych – wynika to z tego, że dokładnie oczyszcza miejsca na skórze, w których wcześniej pojawiały się zmiany trądzikowe oraz wspomaga procesy gojenia się skóry;
  • nawilża oraz odżywia – zabiegi te są równie istotne w walce z trądzikiem, jak oczyszczanie;
  • zabezpiecza skórę – chroni ją przed negatywnym oddziaływaniem czynników zewnętrznych.

Jak stosować olej kokosowy, aby efekty były widoczne?

Kiedy już wiemy, jak drogocenny dla urody i skuteczny w walce z trądzikiem jest olej kokosowy, zapoznajmy się z ważnymi informacjami dotyczącymi jego prawidłowego stosowania. Wówczas można mieć pewność, że nasza skóra odwdzięczy się nam dobrym i zdrowym wyglądem. Poniżej znajdziemy kilka sposobów jego użytkowania. Tak też polecane jest:

  • dodanie kilku kropel oleju kokosowego do kosmetyków, z jakich korzysta się każdego dnia w pielęgnacji cery trądzikowej – tym samym skuteczność ulubionych preparatów zostanie dodatkowo wzmocniona;
  • nałożenie bezpośrednio na zmiany skórne (wypryski) – odrobinę oleju kokosowego można rozgrzać między opuszkami palców i następnie zaaplikować na miejsca tego wymagające (czynność tę warto wykonywać 2 razy w ciągu dnia, aby efekty były szybciej widoczne);
  • połączenie z innymi olejkami np. z drzewa herbacianego lub jojoby – sprzyja to niwelowaniu pozostałości po wcześniejszych wypryskach.

O czym warto pamiętać, kupując i przechowując olej kokosowy?

Pozytywne efekty może przynieść odpowiednie stosowanie dobrej jakości produktu. Tak też pamiętajmy o tym, aby używać wyłącznie świeżego oleju kokosowego, czyli takiego tłoczonego na zamówienie klienta. To ważne, gdyż taki produkt stojąc na sklepowej półce przez długi czas, traci swe cenne właściwości. Wybierajmy spośród olejów kokosowych tłoczonych na zimno i nierafinowanych.

Przechowujmy olej kokosowy w temperaturze pokojowej najlepiej w zamkniętej szafce, aby światło słoneczne nie miało do niego dostępu. Pojemnik lub słoik powinien być dobrze zamknięty. Dzięki temu olej kokosowy na dłużej zachowa swe wyjątkowe walory. Co ważne, po otwarciu może być używany nawet przez okres roku, jeśli oczywiście jest przechowywany w odpowiednich dla niego warunkach.

Newsletter

Chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach?

Zostaw swój adres e-mail

Coś Cie nurtuje?

Sprawdź FAQ

Potrzebujesz odpowiedzi na już?

Zadzwoń: 732 080 803

Wolisz napisać?

Napisz: sklep@olini.pl

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wybierz pierwszy produkt

Do darmowej dostawy brakuje jeszcze:

199 zł
0.00zł

Dodaj produkty do koszyka i uzyskaj

darmową dostawę!

  • Dla osób dbających o układ krążenia
  • Źródło NNKT w diecie
  • Połączenie olejów lnianego i z czarnuszki

Olej dla serca Olini

od 19.90

  • Najchętniej wybierany
  • Źródło łatwo przyswajalnych kwasów Omega-3
  • Pyszny orzechowy smak, bez goryczy

Olej lniany Olini

od 12.90