Świąteczne prezenty 🎄🎁 Wybierz spośród 10 zestawów
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
09-11-2023  |  Paulina Górska

Tran z wątroby dorsza a odporność u dzieci - jak tran wpływa na układ immunologiczny?

Szukasz naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności u dziecka? Nie ograniczaj się do miodu czy owoców bogatych w witaminę C. Nie znajdziesz w nich kwasów omega-3 i witaminy D, które zawiera tran na odporność dla dzieci.

Spis treści:

  1. Czym jest tran i jak tran wpływa na odporność dziecka?
  2. Dlaczego warto podawać dziecku tran na odporność?
  3. Który tran jest najlepszy dla dzieci na odporność?

Czym jest tran i jak tran wpływa na odporność dziecka?

Tran dla dzieci to olej pozyskiwany ze świeżych wątróbek dorsza (Gadus morhua Linne). Stanowi bogate źródło kwasów DHA i EPA (omega-3). Ponadto zawiera witaminy A i D. 

Taki skład sprawia, że tran pomaga na odporność u dzieci poprzez łagodzenie stanu zapalnego występującego przebiegu infekcji bakteryjnych czy wirusowych. Co więcej, wspomaga odporność poprzez korzystny wpływ na funkcjonowanie komórek układu odpornościowego. 

Dlaczego warto podawać dziecku tran na odporność?

Czy tran na odporność dla dzieci to dobry wybór? Poniżej znajdziesz odpowiedź na pytanie o to, w jaki sposób tran wspomaga układ odpornościowy Twojej pociechy?

Jak tran wspomaga układ odpornościowy dziecka?

Dlaczego tran na odporność? Składniki obecne w tranie wzmacniają odporność dziecka w różny sposób:

  • uszczelniają błony śluzowe, co utrudnia drobnoustrojom chorobotwórczym przenikanie do wnętrza organizmu i wywołanie infekcji;
  • neutralizują wolne rodniki (czyli atomy lub cząsteczki, które mają niesparowane elektrony) – ich nadmiar w organizmie wzmaga reakcje zapalne;
  • łagodzą stan zapalny;
  • hamują proces namnażania się wirusów;
  • ma korzystny wpływ na funkcjonowanie komórek układu odpornościowego;
  • usprawnia usuwanie drobnoustrojów chorobotwórczych z organizmu;

Jak widać nie tylko spożywanie miodu, czosnku czy owoców bogatych w witaminę C pomaga wzmocnić odporność. Do tego zestawu warto dodać jeszcze tran.

Jakie składniki w tranie wspomagają odporność dziecka?

Kwasy EPA i DHA odpowiadają w głównej mierze za działanie przeciwzapalne, uszczelnianie błon śluzowych, a także sprawne funkcjonowanie komórek układu odpornościowego.

Z kolei witamina D ma zdolność do pobudzania produkcji przeciwdrobnoustrojowych cząsteczek. Ich rolą jest hamowanie procesu namnażania się wirusa i łagodzenie stanu zapalnego. 

W jednym z badań zaobserwowano, że suplementacja witaminy D zmniejsza ryzyko infekcji układu oddechowego o 12% [1]. Z kolei w badaniach przeprowadzonych w czasie pandemii wirusa SARS-CoV-2 wykazano, że istnieje związek między stężeniem witaminy D w organizmie a ryzykiem infekcji wirusowej oraz ciężkością jej przebiegu [2,3].

Na koniec warto wspomnieć o witaminie A. Wykazuje ona silne właściwości antyoksydacyjne. Tym samym zapobiega stresowi oksydacyjnemu, który osłabia działanie układu odpornościowego i wzmaga reakcje zapalne. 

Jakie są korzyści ze stosowania tranu dla odporności u dzieci?

Czy warto podawać dziecku tran? Tak, ponieważ olej z wątróbek dorsza uzupełnia dietę w składniki, których organizm dziecka nie jest w stanie wytworzyć w wystarczających ilościach. Chodzi tu o kwasy EPA i DHA oraz witaminę D.

Systematyczne przyjmowanie tranu na odporność dla dzieci pomaga uniknąć niedoborów kwasów EPA i DHA oraz witaminy D. Dlaczego to takie ważne? Niedobory tych składników objawiają się m.in. osłabieniem odporności, pogorszeniem pamięci i koncentracji, przewlekłym zmęczeniem, skurczami mięśni czy osłabieniem układu kostnego.

Jak podawać tran dzieciom dla poprawy odporności?

Tran pomaga na odporność u dzieci. Jednak, żeby tak było trzeba przyjmować go systematycznie i w odpowiednich ilościach.

Jakie są zalecane dawki tranu na wspomaganie odporności dziecka?

Przed pierwszym podaniem tranu warto zapoznać się z informacjami podanymi przez producenta i skonsultować się z lekarzem pediatrą. Z reguły zalecana dawka tranu dla dziecka powyżej 3. roku życia to 2,5 ml (czyli pół łyżeczki). 

Który tran jest najlepszy dla dzieci?

Systematyczne podawanie tranu pomaga uniknąć niedoborów kwasów omega-3 i witaminy D, a także wzmacnia odporność. Pozostaje jeszcze pytanie o to, jaki tran na odporność dla dziecka wybrać?

Na co zwrócić uwagę wybierając tran dla dzieci na odporność?

Kupując tran na odporność dziecka warto zwrócić uwagę przede wszystkim na skład. Prawdziwy tran to olej pozyskiwany z wątróbek dorsza. W sprzedaży dostępne są również oleje rybie, ale są to zupełnie inne produkty powstające z oleju z wątroby rekina.

Jakie składniki powinien zawierać dobry tran dla dzieci?

Dobry tran dla dzieci na odporność powinien zawierać kwasy omega-3 (EPA i DHA), a także witaminy A i D. 

Czy tran w płynie jest lepszy od tranu w kapsułkach dla dzieci?

Nie można powiedzieć, że któryś z tych produktów jest lepszy. Ważne, żeby tran charakteryzował się dobrym składem. Postać, w jakiej jest sprzedawany to kwestia drugorzędna, ale warto mieć ją na uwadze.

W przypadku młodszych dzieci lepszym wyborem może być tran w płynie. Z kolei dzieciom, które nie mają problemu z połykaniem można zaproponować kapsułki. 

Na odporność tran czy olej z czarnuszki?

Co będzie lepsze na odporność – tran czy olej z czarnuszki? Są to oleje o różnym profilu kwasów tłuszczowych. Tran wyróżnia się wysoką zawartością kwasów EPA i DHA. Z kolei olej z czarnuszki zawiera około 50% kwasu linolowego (omega-6) i tymochinon, który działa przeciwzapalnie i reguluje pracę układu odpornościowego.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać dziecku zarówno tran, jak i olej z czarnuszki. Pomoże to zachować równowagę kwasów omega-6/omega-3 i kompleksowo zadbać o odporność.

  1. Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: Systematic review and meta-analy-sis of individual participant data. BMJ. 2017; 356: i6583.
  2. Raharusun P, Priambada S, Budiarti C et al. Patterns of COVID-19 Mortality and Vitamin D: An Indonesian Study. SSRN Electronic Journal. 2020. 
  3. D’Avolio A, Avataneo V, Manca A et al. 25-Hydroxyvitamin D Concentrations Are Lower in Patients with Positive PCR for SARS-CoV-2. Nutrients. 2020; 12(5): 1359.
  4. KRZYSIK, MONIKA, JADWIGA BIERNAT, and HALINA GRAJETA. "Wpływ wybranych składników odżywczych pożywienia na funkcjonowanie układu odpornościowego Cz. II. Immunomodulacyjne działanie witamin i pierwiastków śladowych na organizm człowieka." Adv. Clin. Exp. Med 16.1 (2007): 123-133.
  5. Wypych, Tomasz P., Benjamin J. Marsland, and Niki DJ Ubags. "Wpływ diety na odporność i choroby układu oddechowego."
Autorka:

Dietetyk Paulina Górska
Absolwentka kierunku dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym (studia I stopnia) i Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu (studia II stopnia). Doktorantka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Pasjonatka zdrowego stylu życia, autorka publikacji na temat zdrowego odżywiania, suplementacji i ziołolecznictwa. Właścicielka poradni dietetycznej Kobieca Strona Dietetyki (www.kobiecastronadietetyki.pl).

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium