Kimchi Olini
- Przygotowywane zgodnie z tradycyjną recepturą
- Idealna jako przystawka
- 100% warzyw, bez sosu rybnego
100% wegańskie
przygotowywane ręcznie, z surowych warzyw
tradycyjny sposób kiszenia
Kimchi
Wywodzi się z kuchni koreańskiej, gdzie zwyczaj jego przygotowywania to narodowa tradycja. Każda koreańska rodzina zaopatruje się w duże ilości kapusty pekińskiej, marchwi, rzodkwi, papryki i innych warzyw. Surowe warzywa są łączone z mieszanką przypraw i fermentują wiele tygodni. Tak przygotowane zapasy tej kiszonej sałatki dostarczają pożywną i smaczną porcję warzyw przez cały rok.
Kimchi to najpopularniejsze danie kuchni koreańskiej doceniane za swój wyjątkowy smak i niezwykłe właściwości. W ostatnim czasie zyskuje na popularności nie tylko w Azji i trafia na stoły całego świata. Ta mieszanka kiszonych warzyw najczęściej podawana jest jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Bardzo często wykorzystywana też do dań ciepłych, jako baza do gulaszy, zup czy dań z woka.
Kimchi Olini to nie tylko sałatka z kiszonych warzyw ale znakomite danie, kryjące w sobie wiele smaków. Przygotowywane ręcznie według własnej receptury opartej na klasycznej wersji. Jest znakomicie wyważone, nie za ostre, bez dodatków sosu rybnego czy krewetkowego – w pełni wegańskie.
Kimchi – jedna z najzdrowszych potraw świata
Koreańskie Kimchi to mieszanka kiszonej kapusty, papryki, porów, białej rzepy, jabłek i czosnku, która dzięki kiszeniu zyskuje na wartości. Dodatek ostrych przypraw w tym słynnej papryczki chilli gochugaru sprawia, że to świetny specyfik na przeziębienia i infekcje. Zawiera nie tylko witaminy, minerały pochodzące z warzyw ale żywe kultury bakterii. Do jego produkcji użyte są sprawdzone, świeże warzywa i oryginalna mieszanka przypraw, całość nie jest poddawana pasteryzacji, naturalna fermentacja zapewnia świeżość tego produktu i pełnie jego właściwości.
To bardzo wartościowy produkt pełen nie tylko witamin ale też dobroczynnych bakterii, które dobrze wpływają na cały układ pokarmowy, poprawiając trawienie i funkcjonowanie całego organizmu i jego odporność. Dlatego kimchi szczególnie polecane jest jako urozmaicenie diety ubogiej w warzywa, owoce i produkty kiszone, to świetna pozycja w menu osób osłabionych, po przebytych infekcjach, czy potrzebujących się wzmocnić.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecany dla osób dbających o zdrowe żywienie, odporność oraz oczyszczenie jelit, do codziennej zdrowej diety, dla rozbudzenia apetytu i poprawy trawienia.
Smak: Każda partia kimchi może różnić się smakiem i pikantnością. Kiszonka ta jest lekko pikantna, słodka i słona za razem. To mieszanina wielu smaków.
Informacja dla alergików: Produkt nie zawiera glutenu. Zawiera papryczkę chili.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 3 miesiące od daty ukiszenia, niezależnie od daty otwarcia. Data znajduje się na tylnej etykiecie. Wszystkie kiszonki są przygotowywane małymi partiami, na świeżo oznacza to, że kimchi nie stoi na półce. Aktualna partia ma termin przydatności do 24 czerwca 2023 r.
Przechowywanie: Kimchi trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10 stopni) przed jak i po otwarciu. Można spożywać je na zimno i surowo jak również podgrzewać czy dodać do gulaszu, zupy czy innej ciepłej potrawy.
Żywa kiszonka: Nasze kimchi to produkt żywy, który wciąż pracuje. Każdy słoiczek jest niepowtarzalny a każda kolejna partia może różnić się ostrością czy smakiem. Kimchi należy schłodzić i spożyć w terminie podanym na tylnej etykiecie.
Składniki
Kapusta pekińska, biała rzepa, jabłka, por, czerwona papryka chilli, cukier, sól, czosnek, imbir.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 152 kJ / 36,3 kcal |
tłuszcz | 0,6 g |
w tym | |
węglowodany | 5,1 g |
w tym cukry | 0,6 g |
białko | 1,4 g |
sól | 1,9 g |
Kimchi – zastosowanie
Kwaśne, słone i słodkie zarazem – mieszanina wielu smaków sprawia, że kimchi ma wiele zastosowań, może być podawane jako:
- przystawka – małe co nieco, na zaspokojenie a może rozbudzenie apetytu przed głównym daniem
- składnik gulaszy, potraw jednogarnkowych, sosów i zup
- surówka do obiadu – z powodzeniem zastąpi tradycyjną kiszoną kapustę
- dodatek do dania głównego
- do miski pełnej smaków – podany z warzywami, cieciorką, groszkiem, pędami, chińskim makaronem i czym tylko zapragniesz
- idealne do woka z ryżem, makaronem lub innymi dodatkami – podane na ciepło
- oryginalny dodatek i wypełnienie do burgerów, naleśników czy wrapów
- do jajecznicy – prosto na patelnie – smakuje wyśmienicie!
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.
Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy Olini
Opinie ekspertów
Czytamy Etykiety, czytamyetykiety.pl
Mr Polka Dot, mrspolka-dot.com
Ania z bloga Nebule, nebule.pl