Rodzinna Olejarnia Olini.pl
0
Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
19-12-2021  |  Paulina

Domowy zakwas buraczany. Dlaczego warto go pić

Buraki to najbardziej znany polski superfood, a wytwarzany z nich zakwas buraczany – prawdziwy napój mocy, którego nie powstydziliby się nawet komiksowi Galowie z tej jednej, jedynej niepodbitej przez Cezara osady. Właściwości tej niezwykłej kiszonki są imponujące: zakwas jest nie tylko pyszny, ale stanowi także prawdziwą bombę witaminowo-mineralną. Czemu jest taki modny? Czy naprawdę jest tradycyjnym sposobem na wzmocnienie odporności? Zadajecie nam na jego temat wiele pytań – dzisiaj odpowiadamy jak pić zakwas buraczany, jak zrobić go w domu, jakie są jego właściwości i „z czym go się je”. Zaczynajmy!

 

Spis treści:

  1. Zakwas buraczany – przepis
  2. Zakwas buraczany i jego właściwości
  3. Zakwas buraczany na co działa?
  4. Zakwas buraczany do picia
  5. Zakwas z buraka ile pić dziennie
  6. Jak pić zakwas buraczany?
  7. Zakwas buraczany dla dzieci
  8. Zakwas na barszcz czerwony
  9. Zakwas na barszcz wigilijny
  10. Jak długo można przechowywać zakwas buraczany?
  11. Gdzie kupić zakwas z buraków?

Zakwas buraczany – przepis

Pyszny zakwas z buraków to podstawa każdego barszczu czerwonego, tak nieodzownego między innymi w czasie Wigilii Bożego Narodzenia. Jest jego duszą, która nadaje właściwy smak całej potrawie. Na szczęście jego wykonanie nie jest trudne i z powodzeniem przygotujesz go w domowym zaciszu. Warto zrobić to wcześniej – powinien swoje odleżeć przed spożyciem!

Jak zrobić zakwas z buraków w domowym zaciszu? 

Przygotuj:

  • 0,5 kilograma buraków (najlepiej sprawdzonych, z uprawy ekologicznej lub własnego ogrodu),
  • ½ główki czosnku przekrojonej w poprzek,
  • 4 listki laurowe,
  • 8-10 ziaren pieprzu,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 350 mililitrów wody.

Przepis na zakwas buraczany jest prosty i możesz spróbować wykonać go samodzielnie. Ma szerokie zastosowanie – wykorzystasz go do tworzenia pysznych potraw lub jako zakwas z buraków do picia, prawdziwą bombę witaminową.

  1. Przygotuj duży, szczelnie zamykany słoik o pojemności około 1 litra. Pamiętaj, że powinien być idealnie czysty – najlepiej wyparzony wrzątkiem.
  2. Buraki pokrój na cieniutkie plasterki: dobrze użyć do tego specjalnej mandoliny, jeśli nie posiadasz wystarczająco ostrego noża. Dobrym pomysłem jest na tym etapie również nałożenie rękawiczek – tryskający z buraków sok jest wyjątkowo uciążliwy do usunięcia ze skóry!
  3. Główkę czosnku przekrój w poprzek, dzięki czemu uwolni swój aromat i oszczędzi Ci obierania poszczególnych ząbków.
  4. Do słoika włóż połowę buraków i zasyp wszystkimi przyprawami. Na wierzchu ułóż drugą połowę warzyw.
  5. Do słoika wlej wodę – najlepiej tak, by podchodziła pod samą jego nakrętkę. Jeśli zależy Ci na czasie, użyj gorącej wody: to przyspieszy proces kiszenia. Dociśnij wszystkie składniki, by żadne nie wystawały ponad powierzchnię i dobrze zakręć słoik. Dzięki temu możesz uniknąć pojawienia się pleśni!

Kiedy zakwas buraczany jest gotowy?

Twój zakwas buraczany będzie gotowy po 10-14 dniach. Dlatego właśnie dobrze pomyśleć o nim zawczasu i wykonać przynajmniej dwa tygodnie przed świętami, jeśli szykujesz tradycyjny barszcz czerwony. Możesz również poczekać nawet trzy tygodnie, jednak uważaj – im dłużej zakwas się kisi, tym będzie ostrzejszy i bardziej wyrazisty w smaku. Chociaż… my uważamy to za zaletę! Pamiętaj, żeby po czasie fermentacji zakwas dokładnie odcedzić i przechowywać w lodówce.

Zakwas buraczany i jego właściwości

Nie wszyscy wiedzą, że w Polsce mamy swój własny napój mocy – nie trzeba w celu jego zdobycia szukać galijskich druidów. Zakwas buraczany jest naturalnym antidotum na rozmaite dolegliwości i sposobem na zadbanie o kondycję całego organizmu. Dlaczego warto wprowadzić go do rodzinnej diety?

Prozdrowotne właściwości buraka znane są nie od dziś – nie bez kozery stanowił on podstawę jadłospisu naszych przodków! Niegdyś zapomniany, ówcześnie znowu wraca do łask. I bardzo dobrze: jest cennym źródłem witamin i minerałów.

Znajdziesz w nim wiele witamin z grup B, C, A, E oraz K. To nie wszystko! Zawiera również dobrze przyswajalne żelazo, magnez, potas czy cynk oraz wykazuje działanie probiotyczne, antyoksydacyjne, antybakteryjne i przeciwwirusowe.

Dzięki procesowi kiszenia zakwas z buraka nie tylko zachowuje jego wszystkie prozdrowotne właściwości, ale także zwiększa ich biodostępność, jednocześnie obniżając ilość cukru zawartego w tym niezwykłym warzywie. Czemu tak się dzieje? Zużywają go bakterie w procesie fermentacji.

Dzięki temu otrzymujesz prawdziwą syntezę witamin pozbawioną szkodliwych szczawianów o niskim indeksie glikemicznym. Czego chcieć więcej? Oszałamiający zapach, piękny, rubinowy kolor i ten niezapomniany składają się na jego sukces!

Zakwas buraczany na co działa?

  • Działa krwiotwórczo i wzmacnia naczynia krwionośne,
  • Wpływa na odporność: betanina zwalcza wirusy, bakterie i grzyby,
  • Kwas mlekowy dba o stan jelit,
  • Reguluje poziom cholesterolu i ciśnienia krwi,
  • Wspomaga odchudzanie, mając wpływ na metabolizm,
  • Zwiększa przyswajalność żelaza,
  • Wspiera pracę nerek i wątroby,
  • Dodaje energii i poprawia koncentrację,
  • Przyspiesza rekonwalescencję po chorobie.

Zakwas buraczany do picia

Pyszny zakwas z buraków to idealny sposób na rozpoczęcie dnia. Najważniejsze jest to, by wybrać produkt wysokiej jakości – jego starannie przygotowana receptura i wyjątkowy smak sprawią, że łatwiej będzie przyzwyczaić się do interesującego aromatu i spowodować, że picie stanie się codziennym rytuałem. 

To nie jedyny sposób – zakwas buraczany, dzięki swoim interesującym aromatom, jest doskonałym pomysłem na chwilę wieczornego relaksu. Dobrze schłodzony może stanowić zdrową i bezalkoholową alternatywę dla kieliszka wina. Idealnie sprawdza się do ulubionej książki!

Sami wiemy, jaką kiszonki mogą stanowić przyjemność! Dzięki setkom prób i sprawdzonej recepturze zakwas z buraków Olini ma niepowtarzalny smak. Orzeźwia, dodaje energii, kusi lekko musującą sensacją na języku i elektryzującą kwaskowością. Jest z nami także teraz – w kieliszku, w trakcie pisania tego tekstu!

Zakwas z buraka ile pić dziennie

Chociaż nie ma dokładnych wytycznych dotyczących spożycia zakwasu z buraka, to dietetycy zalecają dzienną porcję wynoszącą 50-250 gramów. To produkt bardzo bezpieczny – w przeciwieństwie nie zawiera szczawianów, więc nadaje się do spożycia codziennie

Swoją przygodę warto rozpocząć od mniejszej porcji wynoszącej 50-100 mililitrów, stopniowo zwiększając objętość. Zobaczysz – ani się zorientujesz, a mały kieliszek wymienisz na większą szklankę! Oprócz spożywania bezpośredniego możesz też dodać zakwas do zupy. Pamiętaj jednak, żeby ta była lekko wystudzona: zbyt wysoka temperatura może pozbawić go prozdrowotnych właściwości. Dobrze zrobić to dopiero w ostatniej chwili.

Jak pić zakwas buraczany?

Zakwas z buraków spożywamy zawsze na zimno – naszym zdaniem świetnie smakuje mocno schłodzony, wyjęty prosto z lodówki! Ekspozycja na zbyt wysoką temperaturę może skutkować utratą jego najcenniejszych właściwości.

To naturalny probiotyk, który najlepiej sprawdza się spożywany rano, jeszcze przed pierwszym posiłkiem – na czczo. To witaminowy szot, z którym dobrze rozpocząć dzień. Dodaje energii, doskonale pobudza, jednocześnie zwiększając swoje terapeutyczne działanie. Nie ma żadnych przeciwwskazań do takiego spożywania zakwasu, więc zachęcamy do spróbowania. Kto wie, może nawet zastąpi poranną kawę?

Sprawdzi się podawany na łyżeczce, przelany do szklanki, dodany do wystudzonej zupy czy nawet spożywany prosto z butelki – należy go pić tak, jak tylko ma się na niego ochotę! Najważniejsza jest jednak systematyczność. Tylko ona sprawi, że przyniesie efekty!

Zakwas buraczany dla dzieci

Ta niezwykła, polska kiszonka sprawdza się również jako doskonałe źródło witamin i składników odżywczych dla dzieci! To nieocenione wsparcie ich odporności, które sprawdza się szczególnie w okresie panoszących się po szkołach i przedszkolach uciążliwych infekcji.

Małym dzieciom zakwas buraczany możesz podawać za pomocą wygodnej strzykawki do syropów, a gdy są nieco starsze, wykorzystać praktyczną szklaneczkę z miarką Olini. 

Gdyby kręciły nosem na intensywny smak kiszonki, warto wypróbować nasz specjalny Zakwasik, czyli nieco łagodniejszą w smaku alternatywę. Wciąż jest lekko kwaśny i delikatnie gazowany, ale pozbawiliśmy go najostrzejszych przypraw, przez co jest chętniej spożywany przez dzieci. Ku naszej uciesze!

Małe porcje zaczynające się już od 5 mililitrów pozwolą nam przyzwyczaić malucha do tego wyjątkowego smaku i obserwować jego reakcje. Stopniowo łyżeczkę zamienisz na kubeczek, a kubeczek na szklaneczkę… ani się obejrzysz, jak Twoja pociecha sama zacznie pytać o swój ulubiony, zdrowy napój!

Zakwas na barszcz czerwony

Nie sposób wyobrazić sobie wigilijnego stołu bez czerwonego barszczu, a barszczu bez esencjonalnego zakwasu! Ta niezwykła kiszonka jeszcze bardziej podkręca właściwości buraków, a przez to smak ulubionej zupy. To ona nadaje niezwykłą, rubinową barwę, i to dzięki niej zupa roztacza swój wyjątkowy zapach na cały dom.

Dlatego właśnie tak ważne jest, żeby zakwas buraczany używany do pysznego barszczu był najwyższej jakości. Tę gwarancję dają przede wszystkim starannie wyselekcjonowane warzywa pochodzące z ekologicznych upraw. Ich zapach i smak nie może równać się z żadnym innym!

Barszcz wigilijny na zakwasie buraczanym - sprawdzone przepisy

Zakwas na barszcz wigilijny

Ile gospodyń lub gospodarzy, tyle przepisów na domowy barszcz. Jedno jest pewne – by wyszedł pyszny, klarowny i esencjonalny, nie obejdzie się bez sprawdzonego zakwasu

Dobrze przyrządzone danie to symbol Świąt Bożego Narodzenia, który otula swoim intensywnym aromatem wszystkich domowników. To jedno z 12 tradycyjnych potraw, bez których nie może obyć się żadna Wigilia. Czekają na niego wszyscy

Nie w smak Ci samodzielne przygotowanie zakwasu lub zwyczajnie brakuje Ci niezbędnego czasu? Doskonale to rozumiemy – szczególnie w przedświątecznym szale pracy, sprzątania i zakupów. 

Mamy na to rozwiązanie: gotowy zakwas buraczany Olini. To efekt setek prób, rodzinnych receptur i sprawdzonych składników najwyżej jakości. Z pewnością przyda się na Święta!

Jak długo można przechowywać zakwas buraczany?

Zakwas z buraków gości już w Twoim domu i zastanawiasz się, jak długo zachowa swoją świeżość? Przede wszystkim pamiętaj o tym, by po procesie kiszenia przechowywać go w lodówce

Dobry zakwas z buraków można przechowywać nawet do kilku tygodni bez jego utraty właściwości. Zdążysz nacieszyć się jego smakiem!

Gdzie kupić zakwas z buraków?

Najlepsze zakwasy buraczane to te żywe i niepasteryzowane, pełne witamin i składników odżywczych. To te niedotknięte obróbką cieplną, która pozbawia ich cennych właściwości, a przy tym te charakteryzujące się stosunkowo krótkim terminem przydatności. Nie ma jednak czym się przejmować – ich pyszny smak sprawi, że i tak znikną w trymiga.

W Olini dbamy o najwyższą jakość wykorzystywanych składników. Używamy buraków pochodzących wyłącznie z ekologicznych upraw, a sama produkcja odbywa się przy zachowaniu najwyższej staranności na specjalne zamówienie naszych klientów. 

Poważnie podchodzimy również do transportu – by nie narazić zakwasów ich na zbyt wysoką temperaturę, na czas podróży nasze produkty pakujemy w specjalne butelki z ciemnego szkła, chroniące przed światłem.

Wszystko to, byś miała/miał pewność, że czekający pod drzwiami pyszny zakwas jest niezwykle świeży, aromatyczny i pyszny. Dokładnie taki, jaki gości na naszych stołach i w którym bez reszty jesteśmy zakochani. Smacznego!

Autorka:

Paulina Maludy Od niedawna w świecie zdrowej żywności. Fanka kawy specialty i alternatywnych metod parzenia.

Autorka:Paulina Maludy
Od niedawna w świecie zdrowej żywności. Fanka kawy specialty i alternatywnych metod parzenia.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium